Gå til innhold
  • Bli medlem

Femunden vinterstid


Andreas Moen

Anbefalte innlegg

Annonse

Dette er en greit gjennomførbar tur gjennom et pent område. Terrenget er småkupert og det er normalt greit å følge isen på vassdraget. Pass på særlig innos i de ulike tjønnene nedover. Gå gjerne godt utenom dem. Det er ikke så store mengder snø i øyeblikket, men det er fullt mulig å gå på ski. Etter litt større snøfall kan overvann være en utfordring langs vassdraget, men det skulle da være mulig å gå langs land det meste av veien.

Femunden er ikke frosset til i skrivende stund. Den er nedkjølt nok og har vært på nippet et par ganger, men det har vært nok vind til at isen er brutt opp noen ganger. Hvis det blir noen stille kalde dager på nyåret så fryser den raskt til og blir farbar på få dager. Sjekk gjerne med eks Langen Gjestegård før dere går utpå for å være helt sikker. Det er kjekt å kunne få bekreftet at det er trygt. Om det går skuterspor på isen så kan dere regne den som sikker langs traseen om ikke annet.

Det er tre åpne buer langs dette strekket. I rekkefølge er disse Lorthølbua, Furrubakken og Langtjønnbua. Normalt er de greit forsynt med ved, men ingen av dem er særlig varme buer. Det er svært sterk slitasje på buene langs dette vassdraget, sikkert mye takket være stor kanotrafikk om sommeren. Øksene har i blant en tendens til å forsvinne i løpet av sommeren, så ta med egen for sikkerhetsskyld. Buene er fullt mulig å overnatte i, men det kan være vanskelig å få opp god varme innendørs om det er sprengkaldt ute. Ovnene er i minste laget og i både Lorthølbua og Furrubakken var den innvendige topplaten/varmeskjoldet i ovnene borte tidligere. Da går all varmen rett ut med røyken. Det er godt mulig dette er utbedret siden jeg var innom dem sist.

Buen som ligger mellom Litllangtjønna og Rundtjønna er låst. Dette er en uisolert plankebu som låses om vinteren fordi vedforbruket ellers blir veldig høyt.

Omkring 500 meter i luftlinje nordøst for Furrubakken ligger Ljørbua. Kartverket har av en eller annen grunn valgt å kalle den Gjerdbua. Dette er en åpen bu som ikke har ovn, men som har røykljore i taket og bålplass i midten. Derav også navnet Ljørbua. Dette er en ganske stemningsfull overnattingsplass og strålingsvarmen fra bålet gir brukbar varme innendørs.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var forresten forbi Langtjønnbua 13. desember i år. Her er et par bilder av bua. Som du ser er det ikke imponerende mengder snø enda. Etter bildene ble tatt hadde vi flere dager med mildvær og regn og så heldigvis 10 cm nysnø nå i romjulen. Det er ikke meldt videre snøfall førstkommende langtidsvarsel, men det er lov å håpe.

DSC_0055.JPG.9e59a230722d505f3b50580312b

Det er ikke så mye ved ser jeg, men det står noen stokker lent opp like ved sagkrakken i høyre kant av bildet. Tømmerrennen til Feragen går like ved bua.

 

568554222e985_DSC_0083(2).JPG.e0314096b6

Det er en god del rein i området og på vei tilbake traff jeg en liten flokk like ved demningen på Langtjønna.

Endret av Gisle Uren
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var innom Furubakken på dagens tur. Ovnen er komplett og det er godt med ved utenfor.

568810bc5e6c2_Furubakken1.jpg.3ce5c8fc42

Furubakken er stor og romslig, kanskje litt i største laget for dagens ovn. Særlig første kvelden tar det tid å få varme i bua, det er nok bedre om du ligger flere dager. Den laftede delen til høyre er stall.

I heftet "Buer i Femundsmarka" står det følgende:
Kjørarbu ved Langtjønna. Bygd etter den store hauststormen i 1921 da det vart mye vindfall. Bua sto ferdig i 1922. Det lå kjørere her i 1942. Bua vart reparert i 1946-47, og det kom nytt tak på stallen i 1974. Nye materialer vart tilkjørt våren 1988 og bua vart restaurert i 1989. I forbindelse med restaureringa av tømmerrenna i 1995, stod det hester på stallen her. Bua og stallen er bygd i ett.

568810c0b76d9_Furubakken2.jpg.ceb1532cc4

Ovnen og litt av det øvrige interiøret.

 

568810c465b8c_Furubakken3.jpg.018aaf2f6b

Ovnen er fra Trolla Brug som i sin tid lå i Trondheim og hadde deleproduskjon på Røros. Innvendig varmeskjold er på plass, men den kan sikkert med fordel tømmes for noe aske...

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.