Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet (endret)

Vi blir nok aldri helt enig om den ultimate turkniv, men likevel er vel mange av oss enig om at Mora 2000 er verdt å like.
Og nå feirer Mora seg selv med en jubileumsutgave av denne kniven:
Mora 2000 (S) Anniversary Edition: morakniv.se/en/product-news/mora-2000-s-anniversary-edition/?v=c2f3f489a005
På denne siden kan dere også lese litt om historien til og utbredelsen av  Mora 2000 kniven.

Og selvfølgelig har de laget en liten "familie-video" med kniven som "med aktør": www.youtube.com/watch?v=2XIE_6ukr7E

Se også deres jubileums-web: 130.morakniv.se/

Endret av zimwalker
  • Liker 4
Skrevet
tshansen skrev (På 11.10.2019 den 14.14):

De har hatt en del gode videoer de gutta, men nå i det siste blir det for mye tull og lite info (min mening)

DBK altså. De unngår jeg ved å bruke "-DBK" når jeg søker etter noe på youtube.

Eksempel:
www.youtube.com/results?search_query=bushcraft+knives+-dbk&sp=CAI%3D
www.youtube.com/results?search_query=fixed+blade+knives+-dbk&sp=CAI%3D

Dersom jeg ikke utelukker de på denne måten ser det ut til at de blir "overrepresentert" i trefflisten. Mulig de har betalt for det, eller Youtube sørger for at populære kanaler får flere treff (for de gir flere klikk, mer reklame osv).

  • Liker 1
  • Takk 1
  • 2 uker senere...
Skrevet

Foretrekker dere scandi eller flat grind? Karbonstål eller rutfritt stål?

Tenker da for en flerbrukskniv? Ser på Casstrøm no. 10 forest knife og den kan kjøpes i mange utførelser.

Har noen av dere kjøpt denne med micarta skaft? Hvordan oppleves det å holde i sammenlignet med treverk? Tenker det kan være en fordel hvis man ikke skal ha noe særlig vedlikehold.

  • Liker 1
Skrevet

Personlig foretrekker jeg Scandi grind på allround kniver. Karbonstål er lettere å holde skarp, men mer vedlikehold. Jeg har både Nr.10 og Lars Fält kniven. De blir omtrent brukt like mye, men når jeg fisker har det sine fordeler med rustfritt. Ja jeg fisker mest ved sjø.

Jeg har ikke prøvd micarta skaft, jeg liker tre da det ser mye finere ut (for meg) 

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har allerede Lars Fält kniven med sleipner stål. Veldig fornøyd med kvaliteten og følelsen den gir meg.

Tenker at en flott supplement kunne være en forest nr 10 med flat grind rustfritt stål og micarta håndtak. Egner seg kanskje bedre til å rense fisk og matlaging + at den fortsatt er god till alle de vanlige formålene som en kniv brukes til. 

Tenker og at treverk er finere, men at den vil holde seg bedre hvis den blir utsatt for en del fuktighet osv.

  • Liker 1
Skrevet

Har kniver med karbonstål som Lars Fält og Esee 6. Og kniver i rustfritt som Brusletto Femund og en Kershaw. Må pass3 litt mer på de i karbon. Bruker gun wipes på de etter bruk. Skal jeg ut når det er mye fukt tar jeg en rustfri. Til sløying av fisk har jeg som regel egen kniv. 

Disse knivene har variasjon av scandi og konveks egg. Men det blir vel konveks på alle etterhvert siden worksharp sliper de litt konveks. Hva som er best....tja..... synes begge deler har holdt seg skarpe. 

  • Liker 1
Skrevet
TorgeirF skrev (1 time siden):

Jeg har allerede Lars Fält kniven med sleipner stål. Veldig fornøyd med kvaliteten og følelsen den gir meg.

Tenker at en flott supplement kunne være en forest nr 10 med flat grind rustfritt stål og micarta håndtak. Egner seg kanskje bedre til å rense fisk og matlaging + at den fortsatt er god till alle de vanlige formålene som en kniv brukes til. 

Tenker og at treverk er finere, men at den vil holde seg bedre hvis den blir utsatt for en del fuktighet osv.

Jeg vet at når man har sett seg ut en kniv skal det mye gjøres å endre syn, da er beste alternativet å kjøpe to 🤣 Men til matlaging, rensing av fisk, kutte kjøtt eller grønnsaker bruker jeg faktisk Mora Kansbol.... Denne er etter min mening helt overlegen alt annet jeg har til nettopp slikt brukt. 

Jeg har forelsket meg helt i små øks og liten kniv sammen med øks. 

  • Liker 4
Skrevet
TorgeirF skrev (5 timer siden):

Hvordan oppleves det å holde i sammenlignet med treverk? Tenker det kan være en fordel hvis man ikke skal ha noe særlig vedlikehold.

Micarta er godt å holde i syns jeg og veldig solid,  men kaldere enn tre. Skal du bruke kniven til sløying av fisk eller flåing av dyr, så er vel et helt glatt håndtak som er lett å gjøre rent å fortrekke.  Skal du ha noe i tre foretrekker noen skaft av stabilsert tre. Tre er et levende materiale. Stabilisert tre har vært gjennom en prosess som gjør det mindre påvirkelig for fukt og krymping,  Se f.eks.  holmbergkniv.com/hva-er-stabilisering-.html. Pdas unngår man faren for krymping helt om man velger for eks Micarta eller G-10.

Skrevet
Aurejeger skrev (18 timer siden):

Jacklore Knives er meget vakre.

Sandy lager også custom kniver.

Fine kniver ja! Lenge siden jeg har fulgt med den karen. Men artig når man på youtube kan se hans spede start i egen bakgård med enkle redskap og fremt til hans nivå nå. Men så førte det jo også til stor etterspørsel, såpass at det ble omtrent umulig å få kjøpt fra han. Kjenner ikke status i dag, men var fortsatt slik for et par år siden, jf tidligere innlegg her: comment=436684

  • Liker 1
Skrevet (endret)
Medlem_004 skrev (3 timer siden):

ikke for å være spydig, men kommer ikke det veldig an på eieren? he he

Ikke for å være vrang, eller kanskje nettopp derfor ;-) , hvorfor delta i et diskusjonsforum om det ikke er for å utveksle meninger og synspunkter om hint og annet?

Hva som er den ultimate turen, kniven, primusen, det ultimate teltet osv blir vi neppe helt enig om i noen absolutt forstand, men den enkelte som vil - vil jo kunne sa av  diskusjonene at det er noen ting som går igjen, noe ting flere ser ut til å enes om er viktig når det kommer til valg av det ene eller andre. 

Dessuten, for de av oss som er rimelig halvgal knivglad i akkurat denne tråden, så ville det jo være direkte trist og lite fruktbart om noen her avblåser jakten på den ultimate turkniven bare med å si at alt uansett avhenger av øyet som ser, hvem som har skoen på - eller om du vil -  kniven i handa.  🙂

 

Endret av zimwalker
  • Liker 4
Skrevet

He he, jeg lager forøvrig en database over et utvalg kniver til en skole oppgave. Hovedsaklig kniver i kategoriene Jakt og Bushcraft, så er litt nerd på samme område jeg også - var ment som en hyggelig spøk he he

Skrevet

Klarte å skvise meg inn på produksjonslista til en håndverker borti Finland som lager meget fine Puukko kniver. Blir laget i løpet av Mars.... DET er noe jeg gleder meg noe helt enormt til. Ikke umulig at det dukker opp et bilde eller to når det nærmer seg 🔥

  • Liker 4
Skrevet
tshansen skrev (20 timer siden):

Klarte å skvise meg inn på produksjonslista til en håndverker borti Finland som lager meget fine Puukko kniver. Blir laget i løpet av Mars.... DET er noe jeg gleder meg noe helt enormt til. Ikke umulig at det dukker opp et bilde eller to når det nærmer seg 🔥

Jeg gleder meg til å se!!

  • Liker 1
Skrevet
Aurejeger skrev (22 timer siden):

Jeg gleder meg til å se!!

Jeg regner med jeg får bilder i begynnelsen av Mars måned. Han sa jeg skulle "komme til" i begynnelsen siden det var fullbooket nå i februar. 

I mellomtiden gikk jeg til innkjøp av en Mora Classic 1 & 2.... Litt usikker på hvilken størrelse som passet min hånd best, å siden prisen er så rimelig kjøpte jeg begge. Får gi vekk den jeg liker minst til småen. Trenger en bedre kniv til å gjøre grovarbeidet etter jeg er ferdig med øksen når jeg "sløyder" Man kan aldri ha nok godt verktøy. 

  • Liker 1
Skrevet
zimwalker skrev (På 4.1.2021 den 14.11):

Allsidig er den ihvertfall, og skårer også høyt når man dertil ønsker at kniven skal være "nett og liten". Gratuler med ny kniv.

Da har jeg fått prøvd den også, og den skuffer ikke. Synes den var hakket enklere å lage feather sticks (har vi et norsk ord?) med enn Garberg, men ikke noe som er av stor betydning. Veldig solid og splittet vedkubber godt. Veldig godt grep selv med hansker, men er nok en anelse ukomfortabel i lengden om man bruker den til spikking pga. det grove håndtaket, men siden jeg har skaffet meg Mora spikkekniver så har det ingen betydning. Garberg virker også bedre til å lage gnist på tennstål, men det betyr ikke så mye siden jeg liker strikeren som kommer med Light my fire bedre enn å bruke kniven, og det føles også sikrere.

 Så dar står jeg egentlig igjen med det jeg ville ha, en solid jævel :)

Skrevet
Truant76 skrev (3 minutter siden):

Da har jeg fått prøvd den også, og den skuffer ikke. Synes den var hakket enklere å lage feather sticks (har vi et norsk ord?) med enn Garberg, men ikke noe som er av stor betydning.

F1 har konveks slipt egg, etter seg seg ikke så lett inn i treet på samme måte som en skandinavisk slepet kniv gjør (som Mora Garberg t.eks), og kan derfor for noen oppleves som lettere å "spone" eller "fjære" med (to norske ord for "feathering" i denne konteksten,  "å spoone" derimot tilhører en helt annen kontekst. ).

  • Liker 3
Skrevet

Jeg hadde meg en liten runde på knivene mine i kveld... Å det er en ting jeg lurer på, hva er det for et stål de bruker på Mora Garberg? Alle andre knivene mine sliper jeg sylskarp, men ikke F om jeg får den skikkelig skarp. Joda, den kutter greit, men ikke like godt som sløyd knivene, stemjerna og Lars Fält kniven 🙈 

Jeg bruker 1200 grit våtslipepapir på en trekloss og litt baby olje før jeg går over med stropp. Billig, kjapt og dødelig effektivt 🤣

Burde jeg kanskje gått ned på et grovere papir siden det er stainless ? 

 

Skrevet
tshansen skrev (17 timer siden):

Å det er en ting jeg lurer på, hva er det for et stål de bruker på Mora Garberg?

 

Jeg har en Mora Garberg med rustfritt stål, og det er laget med Sandvik 14c28n.

Mener jeg fant den infoen inne på Morakniv sin engelskspråklige side... (litt usikker).

  • Liker 1
Skrevet (endret)
tshansen skrev (På 1.2.2021 den 21.54):

Jeg bruker 1200 grit våtslipepapir på en trekloss og litt baby olje før jeg går over med stropp. Billig, kjapt og dødelig effektivt 🤣

Dødelig effektivt, men likevel får du ikke Garberg skarp? Rimer ikke helt det der du :)  Garberg kommer både i rustfritt og karbon (sort belegg/coating). Du har den i rustfritt ser jeg. Mulig grovere papir vil hjelpe for litt hardere stål, men .....

....vet ikke men, det aner meg at det er to ting som ikke spiller helt på lag her for deg her:  Først, Garberg kommer med en liten sekundær-egg. Dernest, så tipper jeg at du drar kniven over slipepapiret på samme måte som når du stropper, med ryggen mot deg? Summen av de to tingene tror jeg vil bidra til at du utilsiktet runder av sekunder eggen. Er uansett vanskelig å holde vinkelen konstant når du ikke har en enkel skandislipning (dvs uten en sekundær-egg).

Selv bruker jeg våtstein. En liten treplanke over vasken, en bit antiskli gummi oppå planken og en våtstein oppå der. Dårlig lys over benken, så hodelykta på og noen A4 ark liggende klar så jeg kan teste litt underveis når øyet er fornøyd.  Først 600 korning så en liten touch-up med 1000. Det holder for meg. En av flere måter, men det er hva jeg brukte da fjernet sekundæreggen på noen minutter, og er hva jeg som regel bruker når jeg sliper skandi.
(noen bruker sprittusj for å markere sekundereggen før de begynner, lettere å se da underveis når den er borte)

Mange videoer om dette på youtube, jeg søkte opp en nå som gjelder Garberg, her: www.youtube.com/watch?v=K6hx9uJHFf8

Endret av zimwalker
  • Liker 1
  • Takk 1
Skrevet
zimwalker skrev (7 timer siden):

Dødelig effektivt, men likevel får du ikke Garberg skarp? Rimer ikke helt det der du :)  Garberg kommer både i rustfritt og karbon (sort belegg/coating). Du har den i rustfritt ser jeg. Mulig grovere papir vil hjelpe for litt hardere stål, men .....

....vet ikke men, det aner meg at det er to ting som ikke spiller helt på lag her for deg her:  Først, Garberg kommer med en liten sekundær-egg. Dernest, så tipper jeg at du drar kniven over slipepapiret på samme måte som når du stropper, med ryggen mot deg? Summen av de to tingene tror jeg vil bidra til at du utilsiktet runder av sekunder eggen. Er uansett vanskelig å holde vinkelen konstant når du ikke har en enkel skandislipning (dvs uten en sekundær-egg).

Selv bruker jeg våtstein. En liten treplanke over vasken, en bit antiskli gummi oppå planken og en våtstein oppå der. Dårlig lys over benken, så hodelykta på og noen A4 ark liggende klar så jeg kan teste litt underveis når øyet er fornøyd.  Først 600 korning så en liten touch-up med 1000. Det holder for meg. En av flere måter, men det er hva jeg brukte da fjernet sekundæreggen på noen minutter, og er hva jeg som regel bruker når jeg sliper skandi.
(noen bruker sprittusj for å markere sekundereggen før de begynner, lettere å se da underveis når den er borte)

Mange videoer om dette på youtube, jeg søkte opp en nå som gjelder Garberg, her: www.youtube.com/watch?v=K6hx9uJHFf8

Jeg var helt sikker på at dette var vanlig scandi grind? 😲 jaja, da er det ikke vanskelig å forstå hvorfor jeg ikke får den skikkelig skarp! Jeg får legge inn litt ekstra sliping slik at jeg får vekk den sekunder eggen. Jeg mener jo at jeg sjekket for dette opp til flere ganger med tusj. Hmmm vi får brette opp armene å gå løs igjen 😂

takk for innspill @zimwalker

  • Liker 1
  • 3 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.