+zimwalker Skrevet 25. desember 2018 Skrevet 25. desember 2018 XXL har satt ned prisene på flere kniver nå i romjulen ser jeg (ser via prisjakt). De har f.eks. nå Fällkniven F1 til kr 850 (kr 1349 for 7 dager siden), Fälkniven PCX (lommekniv) til kr 850 (kr 1349 for 7 dager siden) og Gerber Strongarm til kr 700 (kr 895 for 7 dager siden). Strongarm fikk tittelen "Beste turkniv" av bladet Villmarksliv i august i år, ett poeng mer en Mora Garberg (en vurderingssak) Outdorexperten har tilbudspriser på Mora. Ser også at de har fått inn Mora Garberg i kabonutgave (med sort belegg som rustbeskyttelse). God Jul! 3 Siter
Bjørn J Skrevet 29. desember 2018 Skrevet 29. desember 2018 Bare en liten betraktning: En tradisjon jeg har på julaften er å gå opp i skogen og hente noen greiner av bjørk som jeg spikker pinner av for å legge i bunnen av kasserollen med pinnekjøtt. I år hadde jeg med en Strømeng samekniv, en Cold Steel SRK og ei lita Fiskars X7 øks. Kapping av greiner var enklest og best med øksa, men samekniven fungerte også godt, jeg tar ikke de tykkeste greinene. Men til å fjerne barken var øksa ubrukelig, den ble for tung og grov, SRK-kniven ble for lett og spinkel, spesielt når jeg traff kvist. Samekniven var overlegent best, det var lett å spikke av barken på slette greiner, og traff jeg en kvist var det bare å skifte grep og hugge litt. Poengent er vel at det ikke finnes én kniv som er godt egnet til alt, det blir kompromisser uansett. Så svaret på trådstarters spørsmål er nei, "Den Ultimate Turkniv" eksisterer nok ikke. Og hver enkelt har nok uansett sin egen definisjon av hva "ultimate" innebærer. 3 1 Siter
+Rino Holt Larsen Skrevet 29. desember 2018 Skrevet 29. desember 2018 Bjørn J skrev (På 29.12.2018 den 14.11): I år hadde jeg med en Strømeng samekniv, en Cold Steel SRK og ei lita Fiskars X7 øks. Ekspander @Bjørn J Hvilken størrelse har du på Strømeng-kniven? Siter
Bjørn J Skrevet 29. desember 2018 Skrevet 29. desember 2018 (endret) Rino Holt Larsen skrev (På 29.12.2018 den 14.33): @Bjørn J Hvilken størrelse har du på Strømeng-kniven? Ekspander Åttetommeren. Stor nok og vel så det for meg. Kunne sikkert klart meg lenge med syvtommeren. Endret 29. desember 2018 av Bjørn J Siter
+tshansen Skrevet 29. desember 2018 Skrevet 29. desember 2018 Bjørn J skrev (På 29.12.2018 den 14.56): Åttetommeren. Stor nok og vel så det for meg. Kunne sikkert klart meg lenge med syvtommeren. Ekspander Jeg har prøvd 5, 7, 8 og 9 side om side... å jeg mener at 8" er klart best i forhold til balanse og størrelse (vekt) Men vi er jo alle forksjellig. Den største forskjellen var faktisk mellom 7 og 8 syns jeg 1 Siter
+Rino Holt Larsen Skrevet 29. desember 2018 Skrevet 29. desember 2018 Bjørn J skrev (På 29.12.2018 den 14.56): Åttetommeren. Ekspander Takk for svar Jeg har 9-tommeren, men kunne tenkt meg en mindre, en som kunne fylt "tomrommet" mellom Helle Utvær og en liten skogsøks bedre en nevnte samekniv Siter
Bjørn J Skrevet 29. desember 2018 Skrevet 29. desember 2018 tshansen skrev (På 29.12.2018 den 15.04): Jeg har prøvd 5, 7, 8 og 9 side om side... å jeg mener at 8" er klart best i forhold til balanse og størrelse (vekt) Men vi er jo alle forksjellig. Den største forskjellen var faktisk mellom 7 og 8 syns jeg Ekspander Interessant. Jeg har aldri prøvd syvtommeren, bare 8 og 9. Neste gang jeg stikker innom Karasjok skal jeg prøve alle modellene, og samtidig få oppfrisket en 40 år gammel Strømengkniv jeg har. Den fungerer fint, men trenger ny slire og messingring. Jeg var i Karasjok i sommer, men det var lørdag, og de hadde stengt Siter
tubbs Skrevet 29. desember 2018 Skrevet 29. desember 2018 Jeg har Strømeng i 5" og 9" 5"ern henger ofte i beltet mens 9"ern ligger alltid i sekken. Om jeg måtte velge så hadde jeg beholdt 5"ern. Den store joikesabelen ligger ofte hjemme nå etter at en Gränsfors Outdoor øks kom i hus 1 Siter
Gjest Skrevet 29. desember 2018 Skrevet 29. desember 2018 Den ultimate turkniv finnes ikke. Det skulle også være en enkel konklusjon etter å ha lest innleggene i tråden. Alle gjør sine valg ut fra behov og erfaringer. Selv har jeg masse erfaringer, og behovene varierer ut fra hvor jeg skal, og på hvilken årstid. Hvis jeg skal på fjelltur, om sommeren, og blir borte to uker, vet jeg at jeg ikke trenger tung redskap. Da velger jeg min gamle følgesvenn fra de siste 15+ år, en selvlaget kniv med 6 cm blad som veier 80 g med slire. Den kan kutte lyng og dvergbjørk og vier, som er aktuelt brensel på slike turer. I tillegg behersker den fiskesnøre og rensing av fjellfisk. Den er selvlaget, for bare da passer skaftet min hånd som støpt. Ferdigkjøpte kniver gir meg alltid vannblemmer i hånda. Skal jeg på tur i skogen, uansett årstid, trengs tyngre redskap. Her er det aktuelt å kappe/felle mindre trær, evt. kløve de for å finne tørt virke for båltenning. Da supplerer jeg med en liten turøks, også med selvlaget skaft, og som regel også en liten grensag (japansk draw-cut) Siter
+tshansen Skrevet 30. desember 2018 Skrevet 30. desember 2018 Joda, den ultimate turkniv kan lett defineres om du har satte behov og preferanser for hver tur du går 😉 men hvilken egg foretrekker dere på knivene deres da? Personlig er jeg mest fan av konveks egg da denne holder uendelig mye bedre til mitt alt mulig bruk 👍🏻 Siter
Bendikb Skrevet 31. desember 2018 Skrevet 31. desember 2018 tshansen skrev (På 30.12.2018 den 15.15): Joda, den ultimate turkniv kan lett defineres om du har satte behov og preferanser for hver tur du går 😉 men hvilken egg foretrekker dere på knivene deres da? Personlig er jeg mest fan av konveks egg da denne holder uendelig mye bedre til mitt alt mulig bruk 👍🏻 Ekspander Jeg heller både litt for og imot konveks, savner skandi ofte når jeg skal spikke noe raskt. Men liker også og lage mat og da kommer konveks godt med. Derfor har jeg konveks på hovedkniv og spikkekniv med på tur. 1 Siter
+tshansen Skrevet 31. desember 2018 Skrevet 31. desember 2018 Bendikb skrev (På 31.12.2018 den 14.39): Jeg heller både litt for og imot konveks, savner skandi ofte når jeg skal spikke noe raskt. Men liker også og lage mat og da kommer konveks godt med. Derfor har jeg konveks på hovedkniv og spikkekniv med på tur. Ekspander Merker litt forskjell når jeg sitter å spikker trefigurer med de nye knivene fra Casstrøm (scandi) og de knivene jeg har fra før (konveks) men jeg ser også en tydelig bølge langs eggen på de nye knivene etter godt bruk! Så eggen holder ikke like bra! Men alt til sitt bruk! 1 Siter
Bendikb Skrevet 31. desember 2018 Skrevet 31. desember 2018 Jepp, men jeg synes også at skandi er lettere å slipe. Så går litt opp i opp Men er veldig glad i min Brusletto Rondane. Har ikke slipt den enda, kun stoppet med lær og honingcompound og den er fortsatt fin og skarp. 1 Siter
+tshansen Skrevet 31. desember 2018 Skrevet 31. desember 2018 Ja, konveks er mye vanskeligere å slipe, selv om mange hevder at det skjer av seg selv for det ligger naturlig i håndlaget vårt når vi slipper på stein. Men jeg er ingen ekspert på sliping. Stropper alle knivene mine etter bruk... 2 Siter
SteinarL Skrevet 1. januar 2019 Skrevet 1. januar 2019 Yngrav skrev (På 20.11.2018 den 19.49): Noen som har erfaring med brusletto villguten?. eventuelt. Brusletto tiur, hunter, bamsen eller storbukken?. skal bli brukt som eneste turkniv. Altså alt fra spikking til sløying av kilosørret (2-500g) Ekspander Jeg har en Brusletto Bamse, antar den er 30 år. Meget solid og ganske tung kniv, tykkere blad enn Hunter. Kanskje litt kort skaft til større hender enn mine. Funker fint som allround kniv Siter
+zimwalker Skrevet 5. januar 2019 Skrevet 5. januar 2019 (endret) tshansen skrev (På 31.12.2018 den 16.47): Ja, konveks er mye vanskeligere å slipe, selv om mange hevder at det skjer av seg selv for det ligger naturlig i håndlaget vårt når vi slipper på stein. Men jeg er ingen ekspert på sliping. Stropper alle knivene mine etter bruk... Ekspander Du sier at konveks er vanskelig å slipe, samtidig sier du at det er en naturlig konsekvens av håndlaget vårt at kniveggen får en konveks form. Det der hørtes litt kryptisk ut, for det som faller naturlig for en kan vel ikke betegnes som vanskelig? Så la meg prøve "å oversette" dette: Tror det du sikter til handler om at vi har problemer med å holde en fast vinkel når vi sliper en kniv for hånd - der akkurat dette (fast vinkel) er ønskelig. For eksempel, en kniv med en såkalt skandinavisk slipning; der vil du ikke greie å holde nøyaktig samme vinkelen på kniven du har i hånden hver gang du drar den over slipesteinen - eller fra gang til gang du sliper. Resultatet blir da at over tid vil eggen etterhvert bli mer og mer avrundet - konveks. Selv ser jeg ikke på dette som noe problem, tilnærmet samme vinkel er som regel godt nok for meg. Men dersom jeg likevel syns eggen begynner å mist litt av sin opprinnelige profil kan jeg ty til hjelpemidler som hjelper meg å slipe med en fast vinkel. Finnes flere slike "jigger" i salg, fra rimelig til svært dyre, som Lansky, KME, Edge Pro og Wicked Edge for eksempel. Samt at det finnes flere "kina kopier" av omtrent alle disse på ebay bl.a.. Er ikke så vanskelig å slipe en konveks egg. Du er alt på vei til å gjøre det når du stropper knivene dine og bruker litt slipepasta/voks. Da drar du jo kniven over et underlag som gir litt etter, dog ikke mye. Kjøper du litt finere slipepapir og legger oppå stroppen din når du dra kniven over oppnår du mer slipe effekt. Stroppingen er jo i utgangspunktet bare ment å rette opp en allerede skarp egg som har rullet litt eller fått litt "bust". Med slipepapir er du over i bryning (veldig finkornet papir) og sliping (litt grovere). Men enda bedre avrunding får du om du bruker noe som gir litt mer etter en læret en på stroppen din. Musematte av "gammel type" er vel oftest nevnt, men det er bare å bruke fantasien. En sammenbrettet avvis kan gjøre samme nytten. Poenget er at underlaget gir etter og slik føyer seg etter bladet og bidrar avrundingen. Finnes veldig mange videoer på youtube som viser hvordan slipe på den ene og andre måten. Som vanlig er noen av disse laget av folk som vet hva de snakker om, mens andre er laget av noen som ikke helt har fått grepet om kunsten selv før de forsøker å lære andre. Endret 5. januar 2019 av zimwalker 4 Siter
+zimwalker Skrevet 6. januar 2019 Skrevet 6. januar 2019 (endret) 1 stk fenalår + 1 stk Fällkniven Kolt kniv (KKLz) lå under treet i år. Har nå skåret meg inn til benet på fenalåret med kniven, og kan da skrive under på at de er inne på noe når de i egen omtale skriver: Sitat The Kolt Knife is probably our best dry meat knife, no other knife is as good as the KK when it comes to cutting thin slices of a piece of dried or smoked meat. Of course, the knife can be used for a lot more and the simple reason is the handy size. Ekspander Er nok dugende som turkniv også, of course - som de sier. Hos meg skal den foreløpig få lov til å fortsette i sin dedikerte rolle som "kjøttskjærer". Turkniver har jeg jo flere av ... Endret 6. januar 2019 av zimwalker 4 Siter
+tshansen Skrevet 6. januar 2019 Skrevet 6. januar 2019 Det der må vel kunne sies å være meget snobbete Jeg liker det Siter
+Kristian V. Skrevet 19. januar 2019 Skrevet 19. januar 2019 Kom over to bilder jeg tenkte kunne passe fint i denne tråden 1 Siter
MaxT Skrevet 21. januar 2019 Skrevet 21. januar 2019 tshansen skrev (På 6.1.2019 den 15.16): Det der må vel kunne sies å være meget snobbete Jeg liker det Ekspander Det ble mva på den casstrøm kniven når du bestiller fra sverige? Hva ble totale kostnaden på kniven? Siter
+tshansen Skrevet 21. januar 2019 Skrevet 21. januar 2019 MaxT skrev (På 21.1.2019 den 14.43): Det ble mva på den casstrøm kniven når du bestiller fra sverige? Hva ble totale kostnaden på kniven? Ekspander Min første bestilling ble sjekket i tollen så SFK no.10 kostet meg 1151,- pluss 2 eller 300,- i fortolling (husker ikke eksakt) kniv nr 2, altså lars Felt og 6 stk danglers og noe annet knask gikk gjennom uten å måtte betale verken toll eller mva... Så der ble totalprisen 957,- kroner for kniven alene Men det hører også med til historien at jeg fikk 15% rabattt på den bestillingen. Ekstremt gode kniver for pengene. Jeg er så utrolig fornøyd med de to knivene 1 Siter
+Robinson Skrevet 21. januar 2019 Skrevet 21. januar 2019 (endret) Jeg bestilte en nr.10 med tennstål som kostet 1545,00 svenske kroner. Jeg regnet med at det ble fortolling på postkontoret med ekstra utgifter. Rimelig kjapt kom der en faktura fra Klarna på litt over 1400 norske kroner på e-post. Jeg har ventet på hentemelding fra postkontoret noen dager nå , men i dag lå den i postkassen min uten noe mer om og men. Det henger en følgeseddel på pakken som forteller at den har vært tollklarerert og at oppgitt verdi er kr. 1200 ex.mva. Jeg regner med at jeg betaler norsk moms når jeg betaler Klarna fakturaen , men kostnadene ble mye lavere enn beløpet oppgitt på nettsiden. Endret 21. januar 2019 av Robinson Siter
+Kristian V. Skrevet 22. januar 2019 Skrevet 22. januar 2019 Kom visst en eske i posten i dag.. 2 1 Siter
+tshansen Skrevet 22. januar 2019 Skrevet 22. januar 2019 Kristian J. Vabø skrev (På 22.1.2019 den 16.03): Kom visst en eske i posten i dag.. Ekspander Det er akkurat slik vi liker det Slit an Siter
Hege P. Skrevet 23. januar 2019 Skrevet 23. januar 2019 Kristian J. Vabø skrev (På 22.1.2019 den 16.03): Kom visst en eske i posten i dag.. Ekspander Var det noe inni? 1 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.