Gå til innhold
  • Bli medlem

Den ultimate turkniv finnes den


Trond Arvid Hagen

Anbefalte innlegg

Godkjenner dette til at jeg kan skrive på Instagram at jeg er en sånn "Influencer"? :frantics:

Neste gang jeg lar meg friste av en kniv, så skal jeg heller la være å skrive om det her :P  

...men Lars Fält-kniven står øverst på lista forløpig, dog usikker pga håndtak og litt på bladtykkelsen. Har blitt bortskjemt med gode tykke blad(5mm).


PS: Ikke glem en slik da @tshansen :P;)
http://www.casstrom.com/knives/sheaths/danglers/casstrom-no3-dangler.html

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
18 minutter siden, Kristian J. Vabø skrev:

Godkjenner dette til at jeg kan skrive på Instagram at jeg er en sånn "Influencer"? :frantics:

Neste gang jeg lar meg friste av en kniv, så skal jeg heller la være å skrive om det her :P  

...men Lars Fält-kniven står øverst på lista forløpig, dog usikker pga håndtak og litt på bladtykkelsen. Har blitt bortskjemt med gode tykke blad(5mm).


PS: Ikke glem en slik da @tshansen :P;)
http://www.casstrom.com/knives/sheaths/danglers/casstrom-no3-dangler.html

Hahaha... du kan lett skryte på deg å være en sånn "influencer" nå ja :-P

En slik dangler er naturligvis bestilt la med....spent på å se hvor lavt den henger på foten. Uansett, kostet den så lite at jeg bare måtte.... plystre 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, tshansen skrev:

Argh...takk skal dere %&$# meg ha!  :-P å da spesielt @zimwalker og @Kristian J. Vabø :-) 

Jeg klarte ikke å motstå fristelsen lengre, å da spesielt etter at en kjenning gikk til innkjøp av herligheten. Ble en liten sak i "julegave" til meg selv i år. 

Casström Lars Fält

Gratulerer med den, og vel bekomme! :) Husk at stålet ikke er rustfritt.  Litt kjærlig stell krever den, men ikke så mye. Bruker selv tynt lang med vaselin på bladet nå den ligger "i opplag", men også om jeg er ute i regnvær og lærslira blir våt. Noen av mine karbonkniver har jeg satt en lett patina på. Stikker bladet inn i ett eller to epler, eller løk, i en times tid eller så (prøv deg frem først med en billig Mora). Gir en lett mønstret patina når man har vasket av det svarte (bruker litt stålull). Men med tiden har jeg erfart at jeg foretrekker faktisk å holde bladene blanke, for da er det mye letter å se begynnende rust .

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, zimwalker skrev:

Gratulerer med den, og vel bekomme! :) Husk at stålet ikke er rustfritt.  Litt kjærlig stell krever den, men ikke så mye. Bruker selv tynt lang med vaselin på bladet nå den ligger "i opplag", men også om jeg er ute i regnvær og lærslira blir våt. Noen av mine karbonkniver har jeg satt en lett patina på. Stikker bladet inn i ett eller to epler, eller løk, i en times tid eller så (prøv deg frem først med en billig Mora). Gir en lett mønstret patina når man har vasket av det svarte (bruker litt stålull). Men med tiden har jeg erfart at jeg foretrekker faktisk å holde bladene blanke, for da er det mye letter å se begynnende rust .

Ja leser dette, men pga behandlingen bladet har fått i herdeprossessen er den ikke like utsatt for rust som f.eks Strømeng kniven jeg har? Eller har jeg misforstått noe? Alle knivene mine får vel streng talt litt for mye stell og pleie uansett har jeg erfart 😇

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 timer siden, tshansen skrev:

Ja leser dette, men pga behandlingen bladet har fått i herdeprossessen er den ikke like utsatt for rust som f.eks Strømeng kniven jeg har? Eller har jeg misforstått noe?

Har ikke hørt om noe i herdeprosessen som gjør karbonstål mindre utsatt for rust.  Ikke dermed sagt at det ikke er mulig, det vet jeg ikke noe om. Kunne jo tro at hardhets graden kan ha noe å si, men da blir det jo et spørsmål om hvorfor noen lager karbonkniver med svært høy hardhetsgrad likevel velger å legge et belegg (coating) på bladet (som Goughcustom.com som er nevnt lengre opp her - ). Har flere kniver med blad av karbonstål og ser jo at noen får en patina litt raskere enn andre,  uten at jeg har eksperimentert. Så noe forskjell er det jo.

Ellers om grunnen til at jeg nå vegrer meg for å fremprovosere patina som jeg nevnte over her: Det er fordi jeg sjelden klarer å gi hele bladet en jevn patina som jo fungerer som en rustbeskyttelse i seg selv. (Derfor noen gjør dette, andre gjør det for å lage fine mønster i stedet for å ende opp med vilkårlig flekking). Det blir m.a.o.  ofte noen "rene flekker" igjen der nye flekker/rust kan sette seg uten at jeg ser det så godt. Den påførte patinaen kamuflerer med andre ord den "uinviterte" rusten/flekkingen. Eller sagt på en annen måte; det er lettere å holde et rent blad rent.

Når det er sagt, litt flekker på et blad viser bare at det er i bruk, at det "lever", og det liker jeg. Så for meg er det ikke om å gjøre holde bladet blankt. Men jeg lar heller flekken komme etter bruk nå fremfor å stikke bladet i en løk o.l. ;-)

Når det gjelder kniven du har kjøpt så tror jeg lurt å følge rådet de gir når de skrive om stålet: "P g a låg kromhalt kommer det rosta om det lämnas vått och måste därför torkas efter användning och skyddas med olja eller vax när det förvaras i miljö med hög luftfuktighet. "  Det er jo det vanlige rådet for kniver som ikke er klassifisert som "stain-less".

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg har lest meg litt opp på det stålet der, å jeg er ikke så sikker på at jeg liker at stålet ruster så lett. Fin kniv, men for mye mas når stålet rust så lett som det hevdes i alt for mange filmer og forum på nettet. Men at det er mye kniv for pengene, er det vel liten tvil om. Så jeg bestilte meg en rustfri No.10 også, da får jeg sammenlignet grepene og kjent litt på hvilken jeg liker best. Så returnerer jeg den som faller minst i smak... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 6.11.2018 den 18.53, Bjørn J skrev:

Det gikk kjapt - min SRK lå i postkassen i dag. Den snek seg forbi fortollingen, så det ble en rimelig kniv. Den virker robust og velbygd, og ser ut for å tåle hård bruk. Slira er funksjonell, men jeg må si jeg foretrekker gode lærslirer.

Hvordan opplever du kniven så langt? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 6.11.2018 den 18.53, Bjørn J skrev:

Det gikk kjapt - min SRK lå i postkassen i dag. Den snek seg forbi fortollingen, så det ble en rimelig kniv. Den virker robust og velbygd, og ser ut for å tåle hård bruk. Slira er funksjonell, men jeg må si jeg foretrekker gode lærslirer.

Min kom i posten i dag. Min ssnek seg også forbi tollen, så det ble en billig kniv :)

 

Estetisk må jeg si at jeg foretrekker tradisjonelle tollekniver, denne blir litt for militæraktig. Men den virker skarp og god. Blir spennende å ta den i bruk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

47 minutes ago, tshansen said:

Hvordan opplever du kniven så langt? 

Som en svært solid brukskniv til allround bruk. Den har godt gummiert grep, og passer fint i min hånd. Bladet er passe langt for meg, og det er temmelig tykt, på godt og vondt. Det virker som kniven kan tåle mye, men jeg har ennå ikke utsatt eggen for de store belastningene. Spent på hvor lett det er å slipe stålet når den tid kommer. Dette er ikke kniven til å kløyve vedkubber med, der er sameknivene mye bedre egnet.
Kniven sitter godt fast i slira, det skal godt gjøres å miste den. Slira er typisk amerikansk survival/militær design, jeg er ikke så begeistret for den (dette visste jeg jo før jeg kjøpte den. ) Men den er funksjonell og holder kniven godt på plass.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den beste kniven for meg er den som er best å holde i. Jeg har laget et godt skaft, satt i et kort blad av karbonstål. Jeg bruker bare de 3-4 innerste centimetre av bladet, og så av og til spissen. Derfor har jeg ikke bruk for lengre blad enn ca 5 cm. Da blir kniven også ganske lett. Jeg går helst i fjellet, og bruker brenner, gass eller multifuel. Prøver å unngå bål i fjellet. Det lager så lett skjemmende spor.

Hvis jeg skal gå hovedsakelig i skogen, og satse på bålbrenning, har jeg i tillegg en liten turøks og -sag. Det er mye mer anvendelig enn en stor kniv, og veier ikke mye mer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bestilte en EKA W12 (Sandvik 12C27) til 399,- fra Fjellsport  Blir en julegave. Sort G-10 skaft, må ha vært den siste på lager for websiden til den modellen er borte nå. Men ser at de fremdeles har modellen i "CamoWood", om det er av interesse for noen her..  Fjellsport oppgir rabattprosenten til 53% her, "Black week" tilbud, men akkurat det tror jeg ikke noe på. Billigste hos andre nå (iflg Prisjakt) er 510,- for G-10 modellen, og 545,- for CamoWood modellen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var litt voldsom med min gamle Marttiini kniv i helgen. 

https://www.marttiini.fi/epages/MarttiiniShop.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/MarttiiniShop/Products/250010

Den er ikke egnet for å kløyve ved med :-P Bladet løsnet og flytter seg nå 1 cm fram og tilbake når jeg bikker i blad og håndtak samtidig. Så får vi se om jeg får den fikset en plass, eller om den forblir hyllepynt. Uansett, så tenker jeg at jeg må erstatte kniven. Å lurer da på om det finnes noen gode alternativer til samekniv? Jeg liker å ha med en stor og en liten kniv når jeg er på tur. A1 er jo meget gunstig som hugger og kløyver, men finnes det noen gode "samekniv" som er full tang? Må ikke være Samekniv, men liker tradisjonelle kniver :-) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

59 minutes ago, tshansen said:

Jeg var litt voldsom med min gamle Marttiini kniv i helgen. 

https://www.marttiini.fi/epages/MarttiiniShop.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/MarttiiniShop/Products/250010

Den er ikke egnet for å kløyve ved med :-P Bladet løsnet og flytter seg nå 1 cm fram og tilbake når jeg bikker i blad og håndtak samtidig. Så får vi se om jeg får den fikset en plass, eller om den forblir hyllepynt. Uansett, så tenker jeg at jeg må erstatte kniven. Å lurer da på om det finnes noen gode alternativer til samekniv? Jeg liker å ha med en stor og en liten kniv når jeg er på tur. A1 er jo meget gunstig som hugger og kløyver, men finnes det noen gode "samekniv" som er full tang? Må ikke være Samekniv, men liker tradisjonelle kniver :-) 

Hvorfor ikke en Strømeng samekniv? Den eldste jeg har er nesten 40 år gammel, og like god i dag som da den var ny. De finnes i flere størrrelser, med og uten fingervern, og de tåler det meste. Se på www.samekniv.no

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, Bjørn J skrev:

Hvorfor ikke en Strømeng samekniv? Den eldste jeg har er nesten 40 år gammel, og like god i dag som da den var ny. De finnes i flere størrrelser, med og uten fingervern, og de tåler det meste. Se på www.samekniv.no

Jeg har en 8" med søringsperre, men irriterer meg ofte over at den ruster så lett og at sliren er så toskete. Borrelåsen på den hempen er i beste fall dårlig, mulig jeg må børste støv av den igjen... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutes ago, tshansen said:

Jeg har en 8" med søringsperre, men irriterer meg ofte over at den ruster så lett og at sliren er så toskete. Borrelåsen på den hempen er i beste fall dårlig, mulig jeg må børste støv av den igjen... 

Har du den med "sort" blad, altså brunert karbonstål? Den skal ikke ruste så veldig lett, men den må vedlikeholdes - smør den med litt olje når du ikke bruker den. Litt lett overflaterust er ikke noe problem. Borrelåsen gjør at du trenger to sekunder ekstra for å ta kniven opp av sliren, men Strømeng-knivene uten søringsperre har ikke borrelås. Likevel skal det mye til for at du mister kniven, den sitter godt dypt nede i slira.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, tshansen skrev:

[...] men finnes det noen gode "samekniv" som er full tang? Må ikke være Samekniv, men liker tradisjonelle kniver :-) 

Tradisjonelle kniver med full tang er jeg ikke kjent med.

Om det ikke var for at du syns det blir så mye "styr" med karbonstål, så hadde jeg sagt kjøp denne: www.varusteleka.com/en/product/terava-skrama-carbon-steel/30189    Slire kommer i tillegg. Ser de er utsolgt nå, men de får stadig inn nye partier, så det er bare å be om varsling på mail.

Men siden du nå vil unngå karbon, har du sett på Axeblade fra EKA? www.ekaknives.com/products/axeblade-w1.    Selv ville jeg aldri satset på en "huggert" i rustfritt stål, men for alt jeg vet kan denne (i Sandvik 12C27) være brukanes til behovet ditt. Går for 519,- hos Outdoorexperten nå ser jeg.

Så vil noe kanskje si, hvorfor ikke ei lita øks? Og til det vil jeg i dette tilfellet si ... enig!

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, tshansen skrev:

Jeg har en 8" med søringsperre, men irriterer meg ofte over at den ruster så lett og at sliren er så toskete. Borrelåsen på den hempen er i beste fall dårlig, mulig jeg må børste støv av den igjen... 

Borrelåsen kan med fordel byttes ut med en solid trykknapp. Nevnte det på Facebooksiden deres for et par år siden, men har ikke fått svar. Borrelåsen samler skitt og blir bare til irritasjon ganske raskt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kommer selvsagt an på hva du skal bruke kniven til, det er litt kronglete å sløye småørrett med en diger samekniv - derimot er den grei å skrape ski og skjære brød med! Til vanlig turbruk hvor man sjeldent eller aldri bruker kniv, er kniven på en Leatherman mer enn god nok. Kniven i norsk tursammenheng er en smule overvurdert. 

Endret av Leif Vidar Gullstad
Lenke til kommentar
Del på andre sider

30 minutter siden, Leif Vidar Gullstad skrev:

! Til vanlig turbruk hvor man sjeldent eller aldri bruker kniv, er kniven på en Leatherman mer enn god nok. Kniven i norsk tursammenheng er en smule overvurdert. 

Nja, er vel ikke heeelt enig der :)
Jeg har nesten alltid en Strømeng 5" hengende i beltet på tur.
Fungerer til brødskjæring, sløying av fisk mm.
Har flådd endel rådyr med den samt bever uten og følt meg hemmet.
Ingen av de tingene synes jeg Leatherman er noe egnet til. (Har 2 stk. + Victorinox og Gerber multi)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Leif Vidar Gullstad skrev:

 jeg har også sløyet mye fisk med samekniven, men foretrekker noe mindre til den slags bruk!

Jeg har 2 stk samekniver :)
Den største joikesabelen med 23cm blad og den nest minste med 13cm blad.
Den minste jeg bruker hele tiden. Den store er ikke ofte med da en Gränsfors Outdoor øks
er mye bedre å hogge med :)
Strømmeng samekniv med 5" blad er topp til alt utenom hogst.

2018-11-19 10.34.08.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Leif Vidar Gullstad skrev:

 Kniven i norsk tursammenheng er en smule overvurdert. 

Hvis du med det mener at de flest som går på tur her i landet går uten kniv, så tror jeg du har rett. Man må jo ikke ha en kniv på hofta, i sekken eller i lomma, for å gå på tur. Man går fint uten. For egen del må jeg jo bare innrømme at selv om kniven (minst en av de) alltid er med på tur, så hender det jo titt og ofte at jeg går en tur uten at kniven er fremme og i bruk. Men når jeg trenger den, da er jeg glad for at jeg har den med. For meg er kniven et redskap som jeg føler meg litt naken uten når jeg er ute på tur, spesielt på overnattingsturer.  Den er liksom en del av antrekket, "tur uniformen" - om du vil. Kniv og fyrstål, alltid med.

Endret av zimwalker
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På tur uten kniv? Det går vel ikke.. 😉

Var på hyttetur med to venner i helgen, vi var ihvertfall godt rustet 😂

Økser fra de tre store, Hultafors, Gränsbruk og Wetterlings, å hver sin fulltangkniv + reserver ^^ PSX_20181118_160251.thumb.jpg.0ae71b4f91cd4ab206c361171f106ea8.jpgPSX_20181118_160421.thumb.jpg.3f69d4c24606daa901775b2f1b3044c3.jpg

  • Liker 7
  • Forvirret 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.