Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Selv sender jeg alle kniver som er "ødelagt" eller godt slitt til Knivsliperen for å få konveks egg på bruks knivene mine. Når han har lagt sin magic touch på de, er det utrolig enkelt å holde de vedlike med stropp og green compund etter bruk. Å vandalisere knivene med bryne eller skjerpestål får jeg tårer i øynene av. Må jeg slipe, bruker jeg våttslipepapir med en musmatte under, men dette krever godt håndlag og litt teknikk. Noe jeg ikke mestrer 100% enda. Men det kommer seg :-) 

  • Liker 1
  • 1 måned senere...
Annonse
Skrevet

Er det noen som har erfaring med Ka-Bar BK2?

For meg blir dette en første alt mulig kniv, som skal suppleres etterhvert. Kommer til å handle custom skinnhylster og custom tregrep, etter egne personlige preferanser.

Jeg personlig ønsker løsninger som varer, og har ingenting i mot å betale litt ekstra, men her og nå er det en del annet på budsjettet som også må prioriteres. Veldig lysten på en slik i stede for, men så var det de prioriteringene da: https://store.goughcustom.com

Ser for meg at jeg vil bli mer fornøyd med den, men så var det prisen da, og at jeg i det hele tatt trenger en første kniv her og nå.

Skrevet
9 timer siden, Freerider skrev:

Er det noen som har erfaring med Ka-Bar BK2?

For meg blir dette en første alt mulig kniv, som skal suppleres etterhvert. Kommer til å handle custom skinnhylster og custom tregrep, etter egne personlige preferanser.

Jeg personlig ønsker løsninger som varer, og har ingenting i mot å betale litt ekstra, men her og nå er det en del annet på budsjettet som også må prioriteres. Veldig lysten på en slik i stede for, men så var det de prioriteringene da: https://store.goughcustom.com

Ser for meg at jeg vil bli mer fornøyd med den, men så var det prisen da, og at jeg i det hele tatt trenger en første kniv her og nå.

Ingen erfaring med kniven du linker til, men skal godt gjøres å slå Fällkniven på «alt mulig» kniv! Har selv A1 og er mektig imponert over dette redskapet! Hva skal du med custom tregrep? Har du utfordringer med hendene som gjør at standard grep vil bli ubehagelig? 

Skrevet
3 timer siden, tshansen skrev:

Har du utfordringer med hendene som gjør at standard grep vil bli ubehagelig? 

Han kan sikkert svar for seg selv. Nevner bare at jeg har sett flere som skifter ut de originale skaft-platene av kunststoff på disse fordi de oppleves glatte. Mange gjør det nok også fordi de har lyst, at kniven blir finere da.  Selv syns jeg BK2 blir noe for tung til turbruk. Kniven er/har vært sært populær blant såkalte "survivalister" på youtube, ligger "kilovis" med videoer der om denne.

  • Liker 1
Skrevet

Mora outdoor 2000! God nok til det meste, billig nok til å rote bort eller misbruke! Jeg kløver ved med den, skjærer laus tang i saltvann, smører nugatti på skiva, kutter det som trengs å kuttes, sløyfer fisk, slenger den i tursekken, i bilen, i sjøen, i fjæra, ute  å være redd for hverken slire eller kniv:) dyrere kniver er bare jåleri på hytteveggen, og brukes kun med nyvasket hender med nyklipte negler i godvær med akkurat passelig luftfuktighet, burde dog ikke være for mye sol da håndtaket i tre kan bli tørt, og man må kjøpe olje fra ett sjeldent sibirsk tre for å smøre den opp.... 

 

Mora outdoor 2000 i mitt hjerte:) 

  • Liker 4
Skrevet
3 timer siden, ViktorS skrev:

dyrere kniver er bare jåleri på hytteveggen, og brukes kun med nyvasket hender med nyklipte negler i godvær med akkurat passelig luftfuktighet, burde dog ikke være for mye sol da håndtaket i tre kan bli tørt, og man må kjøpe olje fra ett sjeldent sibirsk tre for å smøre den opp....

De som uttaler seg slik gjør det nok bare fordi Mora 2000 er den eneste kniven de har råd til. Misunnelse gjør mye rart med folk. Nåvel, det var svar på tiltale. ;)

Når det er sagt, Mora 2000 er en fin kniv, som jeg vel har sagt noen ganger her inne. Det tynne bladet gjør den til et utmerket kniv å kutte og skjære med. For den som vil ha noe sterkere kan Mora Garberg være et alternativ, full tang, rustfritt stål (kommer snart også i karbon stål) skjønt et tykkere blad gjør den ikke like hendig til kjøkkenstellet som Mora 2000 - og den koster jo borti tusenlappen.  Litt rimeligere, men forsatt dyrere enn Mora 2000, er Mora Kansbol - som etter det jeg kan se har samme bladet som Mora 2000. For den som heller vil holde seg til hundrelappen, men likevel ha en kniv som tåler det meste, er Hultafors sin Grovkniv (GK) et alternativ.  Har man en slik + en Mora 2000 kommer man langt både i prosessering av bålved og mat.

  • Liker 3
  • Hehe 1
Skrevet
På 11/23/2017 den 12.26, Mareng skrev:

Hmm.

Jeg bruker biltemabrynet, og avslutter med skjerpestål fra kjøkkenskuffen og ett lærbelte.

Blir forskjellen fra dette og slike dyre slipesteiner så veldig stor, eller er det mye enklere å bruke dyre slipesteiner/bryner? (Ikke elektriske).

Jeg brukte dette i årevise og det holdt til det meste. Men så ble jeg nysjerrig på japanske bryner og et par padle-stropper., og bestilte det. Nå er alle knivene mine livsfarlig skarpe i forhold til tidligere. Men du kommer langt med det du bruker. Jeg ville ikke orket å forandre på det om jeg ikke var spesielt intresert.
 

  • Liker 1
Skrevet

Jeg er vel litt halvgal som har et tyvetalls turkniver. Og har i grunnen funnet ut at den beste turkniven er den du gidder å ha med deg. 
For min del går jeg stort sett bare korte dagsturer, så det blir en storkniv (samekniv) i sekken, og en eller annen beltekniv. Skal jeg fiske i saltvann blir det gjerne en 
rustfri Morakniv. De er minst like gode som en Hellekniv til 5-10 ganger prisen, men ikke like pene. Skal jeg fiske i ferskvann eller på tur i innlandet, blir det
en litt finere kniv med lærslire av ren forfengelighet. Jeg bruker ikke knivene mine til brekkjern, så om det er fulltang eller ikke spiller ingen rolle for meg.
Ofte er fulltangkniver og såkalte "bushcraft" kniver for tykke syns jeg. Det var min mening....

  • Liker 2
Skrevet (endret)
On 1/20/2018 at 5:17 PM, tshansen said:

Ingen erfaring med kniven du linker til, men skal godt gjøres å slå Fällkniven på «alt mulig» kniv! Har selv A1 og er mektig imponert over dette redskapet! Hva skal du med custom tregrep? Har du utfordringer med hendene som gjør at standard grep vil bli ubehagelig? 

https://www.amazon.com/dp/B01M9FOIQU/_encoding=UTF8?coliid=I22ZSM7748OZM7&colid=1ZQAFSBJLT637&psc=0

For meg er funksjon det viktigste. Plastikk er forøvrig et materiale jeg prøver å holde meg langt unna da dets hovedfunksjon alltid har vært å spare penger hos produsent. Jeg ønsker alltid at den beste og mest hensiktsmessige løsningen blir benyttet, og at de langsiktige mål alltid blir prioritert først. Hvordan en kniv føles i hånden er viktig for meg da det har en funksjon av troverdighet til redskapen, og billig glatt plastikk vier lite troverdighet over treverk. Plastikk eldes dårlig også.

Kompromisser må jeg også inngå med meg selv støtt og stadig, og den andre kniven liker jeg bedre da den faktisk tåler juling, og blir for meg da en underdog. Jeg hadde benyttet den akkurat som hva som helst annet, da jeg liker å gå mot strømmen. Jeg liker at ting ser brukt ut når de blir benyttet, bare jeg bryr meg om funksjonen av redskapen. Pris per år er hovedfokus når det kommer til materialistiske gjenstander, da da det tjener en funksjon. Penger har null verdi for meg, og er kun et verktøy for å tilfredstille mine personlige verdier. En kan leve godt om en bryr seg mye om sin personlige økonomi.

Endret av Freerider
  • 3 uker senere...
Skrevet (endret)

Jeg vil si noe om kniven jeg kjøpte nylig, en Ka-Bar 1213 med kydex slire.

En artig ting er jo denne nye slira, laget i en blanding av plast og glassfiber tror jeg at jeg fikk forklart i en youtube video et sted (ikke siter meg på dette). Kniven låser seg i slira med et klikk, og dette får kniven til å likne litt på en slags mora kniv i plast synes jeg, som gjør kniven både tøff (kampkniv vissnok) og eh brukervennlig (kan feste tau på slira i div hull). Kniven vil ikke falle ut av slira selv om stroppen ikke løper rundt grepet på kniven.

Jeg tenkte å modde slira, slik at slira henger høyere, ved å vende på det lange beltefestet, og sette på to chicago skruer i sort stål (ikke aluminium) (skrus med stjerne eller flat skrutrekker). Men er usikker på om dette er å foretrekke, slik at jeg akter å kjøpe en reserve slire som jeg kan f.eks ha i sekken da det nok ikke vil være artig å sitte på bussen med kniven framme. Avslutningsvis, sette på et bånd med borrelås for å evt. ville holde knivhåndtaket fast ved slira.

Knivbladet er farget sort, og håndtaket er noe slags plastmateriale ("kraton"), som gir etter litt hvis man trykker hardt med neglen. Enden på kniven skal være egnet til å slå ned teltplugger, så sant man ikke skader seg i prosessen. :o Man kan nok ha kniven i slira og så banke ned teltpluggene, selv om også beltet dangler der med alt det andre kanskje.

Det er en "guard" ovenfor og nedenfor, like før der hvor knivbladet starter. Dette likner litt på en sånn barne-speiderkniv på en måte la jeg merke til i dag, heh.

Om kvaliteten på selve utførelsen på kniven som jeg kjøpte, er jeg ikke kvalifisert til å mene så mye om, men jeg fikk inntrykk av at dette var litt sånn enkelt laget. Bladet var 1mm skjev på tuppen, og "tang'en" gikk 1/3 millimeter utenfor den flate pommelen. Sitter i disse dager og kommuniserer med Ka-bar og håper å få en avklaring om dette er noe slags skavank eller ei. Kommer nok til å bli fornøyd når jeg bruker kniven da vil jeg tro.

Hm, en siste ting. Det set ut som at det går greit å legge tommelen min over guard'en på oversida for å spikke forsiktig. 

Det skal påpekes at hvis man f.eks valgte å fjerne guard'en på toppsida, så vil det IKKE lenger være mulig å få kniven til å låse seg i slira, fordi denne guard'en i stål er det som gjør at kniven låses i slira.

Kniven jeg fikk var sort, men jeg tror man kan muligens få den i lys grønn også, på håndtaket og slira.

Kniven er visst testet med kløyving av ved, men tåler ikke voldsom hard behandling tydeligvis, men jeg tror den duger til småting. Det foreslås at man ikke har kjempetak i håndtaket når man slår på kniven med pinne, for å unngå at det blir ekstra stress der knivbladet ender og hvor tang'en inne i håndtaket begynner.

Kniven alene veier 293g iflg. min kjøkkenvekt. Balansepunktet er ca 1cm bak guard'en over håndtaket.

Stålet skal være: "High carbon steel blades (1095)"

Jeg har sett folk på youtube har kniven sin horisontalt i beltet, men jeg lurer på om f.eks denne kniven er for lang til dét. Usikker.

Jeg tenkte å bruke kniven sammen med foldbar sag og en sånn spade som en kan heh hugge ved med. :D

Bildet under er fra internett, og jeg er usikker på hvilken farge det er på denne kniven avbildet her nedenfor (jeg tror denne er sort, mens kniven i videoen nedenfor er "foliage green"):

kabar.JPG

 

Endret av Epletre
  • Liker 1
  • 2 uker senere...
Skrevet
På 2/12/2018 den 23.45, Epletre skrev:

Jeg vil si noe om kniven jeg kjøpte nylig, en Ka-Bar 1213 med kydex slire.

Liker å  tenke på meg selv som "altetende" hva gjelder kniver,  og vet jo at andre kan ha andre preferanser enn meg.  Men når jeg ser folk kjøpe en kniv som oftest omtales som "felt- og kampkniv" så lurer jeg på hva de skal bruke den til? For er det en turkniv man er ute etter, som man både kan spikke med, kløyve litt kvist med og sløye fisk med, så finnes det nok bedre alternativer.  Ønsker man primært noe som har litt sånn "amy look and feel", så kunne kanskje en Gerberg StrongArm ( www.lamnia.com/no/søk?s=gerber+strong arm ) være  et alternativ, eller en Fällkniven F1dz ( www.lamnia.com/no/p/14637/kniver-og-foldekniver/fallkniven-f1-military-survival-f1dz ). Eller... en Terävä Jääkaripuukko (  www.varusteleka.com/en/product/terava-jaakaripuukko-carbon-steel/56524 ) eller kanskje en J-P Peltonen  (www.lamnia.com/no/søk?s=peltonen ). Nåvel, vi er nok forskjellige og har ulike preferanser. :-)

Skrevet

Etter ha funnet ut at jeg manglet en liten, lett og kompakt foldekniv for de turene hvor vekt og volum spiller inn så ble det litt research.... 

Endte til slutt opp med en Spyderco Delica 4 hos kniveksperten.no Første inntrykket er meget bra og den veide inn på kjøkkenvekta på 68g

Ligger overraskende gått i hånda til å være så liten og det er veldig godt gripp. Var i tillegg nedsatt fra 1300 til 1000 :)

Kniven er mest tenkt på som en allround kniv til små oppgaver på lettpakkturer.

3F7AE63B-BDC0-4512-907D-3A24BC8431B3.thumb.jpeg.88f1bec8a3faf6a53bd93317470248e4.jpegD4759A91-9C23-4980-8D30-F97DB669C80A.thumb.jpeg.4b96add039f3542b4ce24ffa8e5433f2.jpeg72794960-9F33-425E-9DB0-69C158C00DAC.thumb.jpeg.bc533c50fb85a254c134c6838ee76236.jpeg

 

  • Liker 4
Skrevet
1 minutt siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Etter ha funnet ut at jeg manglet en liten, lett og kompakt foldekniv for de turene hvor vekt og volum spiller inn så ble det litt research.... 

Endte til slutt opp med en Spyderco Delica 4 hos kniveksperten.no Første inntrykket er meget bra og den veide inn på kjøkkenvekta på 68g

Ligger overraskende gått i hånda til å være så liten og det er veldig godt gripp. Var i tillegg nedsatt fra 1300 til 1000 :)

Kniven er mest tenkt på som en allround kniv til små oppgaver på lettpakkturer.

3F7AE63B-BDC0-4512-907D-3A24BC8431B3.thumb.jpeg.88f1bec8a3faf6a53bd93317470248e4.jpegD4759A91-9C23-4980-8D30-F97DB669C80A.thumb.jpeg.4b96add039f3542b4ce24ffa8e5433f2.jpeg72794960-9F33-425E-9DB0-69C158C00DAC.thumb.jpeg.bc533c50fb85a254c134c6838ee76236.jpeg

 

Gratulere med flott kniv, selv foretrekker jeg Benchmade framfor Spyderco, men mye samme greien. Ett kjøp og du er hekta... Vi får ta telling en gang ut i neste år :-D Se hvor mange det blir til slutt. 

  • Liker 1
Skrevet
2 minutes ago, tshansen said:

Gratulere med flott kniv, selv foretrekker jeg Benchmade framfor Spyderco, men mye samme greien. Ett kjøp og du er hekta... Vi får ta telling en gang ut i neste år :-D Se hvor mange det blir til slutt. 

Takker! Ja var innom Benchmade også men er en litt høyere prisklasse :) Er vel ingen kniv gærning men kan jo hende det blir en skikkelig oppgradering til en benchmade etterhvert. Spyderco skal være mye valuta for pengene visstnok i forhold til en del andre merker. Vi får se hvordan den tåler en sessong 😉

  • Liker 1
Skrevet
6 minutter siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Takker! Ja var innom Benchmade også men er en litt høyere prisklasse :) Er vel ingen kniv gærning men kan jo hende det blir en skikkelig oppgradering til en benchmade etterhvert. Spyderco skal være mye valuta for pengene visstnok i forhold til en del andre merker. Vi får se hvordan den tåler en sessong 😉

Spyderco er på ingen måte noe dårligere enn benchmade, jeg bare liker utseende på de knivene bedre. Så du har kjøpt deg en kanon bra kniv her, som du kommer til å få glede av i mange år. 

  • Liker 1
Skrevet

Har to kniver jeg sikler på for tiden, tror faktisk ikke jeg vil føle meg komplett før disse ligger i skapet :ahappy:

Helle utvær

17671153690_1a6d4b7228_b.jpg

Og Helle Mandra

helle-mandra_h.jpg?itok=m009rS3U

Disse har jo litt forskjellige bruksområder, men måtte jeg valgt en til alt-mulig bruk hadde det jo blitt utvær. Liker den tradisjonelle men samt moderne looken over disse. Savner en liten tommelgrop på mandra da. Det ser jeg er prioritert på den @Tor-Erik-L-77 kjøpte her, så ut som en god kniv i hånden :) 

  • Liker 1
Skrevet


Hva som gjør en turkniv perfekt har for min del variert veldig med årene. Helt i begynnelsen skulle den helst være litt slik som "de man så på film". Siden ble knivene stadig mindre og med kortere blad. I perioder har jeg hatt sans for kniver bare fordi de var fine. Men akk, de var jo for fine til å brukes. Så blei jeg lei slirekniver fordi de var i veien for hoftebelte på sekken og ellers hang og dinglet. Lommekniv ble det nye alternativet. Men de ble stadig mindre og flatere de også. Så i dag har jeg ofte med noen litt solide engangskniver i plast for mat, en liten øks og en ganske liten lommekniv.

Jeg fikk tanker om dette ette å ha lest litt i denne tråden. Det gikk plutselig opp for meg hvor utrolig mange kniver jeg har liggende i alle kriker og kroker. Alt fra Pumakniver og kniver med sølvbeslag til Jula-kniver som kostet ti kr pr stk. Rent bruksmessig er antagelig Jula-knivene blandt de beste. De er laget av veldig lett og sterk plast og bladet er av ganske godt rustfritt stål.

  • Liker 1
Skrevet
1 minutt siden, tshansen skrev:

Den helle Utvær var jævlig fin! Hvordan er kvaliteten på disse 

Jeg har faktisk en Helle-kniv med rustfritt stålblad. Av alle kniver jeg har hatt tror jeg dette stålet har vært det beste.

  • Liker 1
  • Takk 1
Skrevet
7 minutter siden, tshansen skrev:

Den helle Utvær var jævlig fin! Hvordan er kvaliteten på disse @Johanks

Av det jeg har lest så skal vist dette være kvalitetskniver. Er nok ikke helt i toppsiktet men det er heller ikke prisen, har dessverre ikke noe egen-erfaringer å komme med enda. Skal prøve å finne noen tester.  Kundeservicen skal vist også være god. 

Tipper det blir å ønske seg en av disse til bursdag. Full-tang begge to:wub:

 

  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.