Gå til innhold
  • Bli medlem

Oslomarka vernes - ny byråregjering


Friluftsnoob

Anbefalte innlegg

Tråden sporer kanskje litt av. Jeg unnskylder meg med at nesten to ti-år med nedstemthet og fortvilelse sannsynligvis tok slutt for noen uker siden. Endelig  ble det slutt på borgerlig styre i hovedstaden. Endelig fikk vi en ”byregjering” med fokus på grønne verdier. Det var en selvfølge for meg som Oslo-beboer å gi min stemme til MDG. Tullete nybegynnerfeil og snåle punkter i partiprogrammet ble lett ignorert. Jeg ville gi min stemme til partiet som stod for redusert forbruk. Enkelt og greit.

Å bli kalt en treklemmer ser jeg på som en hedersbetegnelse. Nå er jeg ganske sikkert, og forhåpentligvis, over halvveis i livet. Friluftsliv har preget første halvdel, og det vil garantert prege resten. Det gjør meg trist å se hvor lite fokus det er på naturvern og fornuftig forvaltning. Både  i bynære og mere villmarkspregete områder. Eksemplene er mange, skogdrift er bare et.

Jeg har lurt på hvordan jeg kan bidra til å motarbeide usnuelige endringer. For eksempel frislipp av snøscooter-kjøring. Blir det først lov, er det helt usannsynlig at kommende regjeringer vil forby det igjen. Bygges det flere skogsbilveier vil mer gammalskog hogges. Det vil ta generasjoner å reparere skadene. Det er tid vi ikke har. Og jeg liker gamle trær, det gjør jeg virkelig.

Men så, helt tilfeldig for et par år siden, fikk jeg tilbud om å kjøpe en kvadratkilometer med slike:  

Skjermbilde_2015-10-27_kl._22.53.50.thum

Nå er ikke dette noe sånn rikmanns-greie. Jeg har ikke mye penger. Å kjøpe skog kan faktisk være latterlig billig, takket være ”panikklovene” fra begynnelsen av forrige århundre. Men muligheten byr seg sjelden. For min del var det ren, skjær flaks. Det var jaktrett jeg egentlig var ute etter, og det fulgte med det også. Og en liten hytte. En hytte akkurat slik jeg hadde drømt om. Utrolig at vedkommende som solgte skogen ikke engang visste at koia fantes, den fulgte bare med på kjøpet. 

Skjermbilde_2015-10-27_kl._22.54.34.thum

Skjermbilde_2015-10-27_kl._22.55.37.thum

Nå er ikke 1 km2 med gammalskau veldig mye. Egentlig er det ganske lite. Men aldri før har jeg hatt så stor innflytelse på hvordan natur skal tas vare på. Helt surrealistisk og faktisk noe av det morsomste jeg har gjort noensinne. En veldig god følelse å vite at jeg, mine barn, venner, friluftsfolk generelt, har mulighet til å gå på tur i en liten flekk urørt skog i uoverskuelig fremtid. Og det innenfor dagsturavstand fra storbylivet.  En kvadratkilometer gammalskau til kommende generasjoner, det er hva jeg klarer å bidra med. Hvis noen har eller får muligheten til det samme: kjør på! Det er mitt klare råd.

 

   

L1021073.jpg

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Problemet er sjelden prisen på sånne perler, men å finne noen som selger. Sånn næringsmessig (skogdrift) er nok ikke dette så mye verd - lav bonitet og neppe det beste jaktterrenget om bildene er dekkende for hele...  men vernemessig er det jo gull verdt.

En stor tommel i været for dette. Koia er forresten knallflott.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@fumigatus imponert over at du klarte å finne tak i noe slikt. Som grunneier har du stor innflytelse over utvikling av egen eiendom. Her lokalt var det faktisk en grunneier som ønsket å verne en del av utmarka frivillig - og som fikk lov til det. Husker ikke om det var naturreservat e.l., men det er ikke dumt egentlig. Legger jo litt bånd på naboen også da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, Landsem skrev:

Nydelg plass! Hvor mye ga du for dette? 

Litt mindre enn en ny Skoda. Som smgj nevner, lav bonitet = lav pris, men ofte desto finere turterreng. Jeg visste egentlig ikke hva jeg gjorde, men bestemte meg bare for å kline til da jeg fikk sjansen. Nå har det vist seg at det er et så godt skogsfuglterreng som det er mulig å få på Østlandet, noe jeg heller ikke visste på forhånd. Det har vært et dårlig år i år, men vi har snittet på 2 fugl i lufta/time. Noen ligger i fryseren, men jeg liker veldig godt å vite at de finnes der ute også.    

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg tenkte jakt ifm større hjortevilt (=elg). Verdi av jakterreng type "annet" er lavere.

Veldig artig at du har skogsfugl der da. Jeg bor ved det som regnes som godt skogsfuglterreng i Indre Østfold, men jeg er ikke imponert. (Jeg jakter kun med øynene, så det er med litt forbehold, men erfaringsmessig er det dritt der det er fugl... og her er det lite dritt.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke lett å være forkjemper for naturen. Leste i avisa idag at miljøorganisasjoner ikke har råd til å ta opp kampen med rike aktører som ønsker å bygge i skog. Den norske regjeringen ønsker også at skogen skal utnyttes. De som er imot kjemper altså mot makta og har ikke penger til å kjempe da det koster mye å være i retten. Og jeg snakker ikke om vanlig skogdrift, men slik som vindmølleparker og bebyggelser. 

Jeg stemmer ikke på MDG, de har noen kontroversielle forslag jeg er imot, men likevel har de en god del poenger også, og for det er jeg takknemlig. Et slikt parti kan bidra til balanse i dagens politikk hvor de borgerlige ønsker at hele landet skal privatiseres og hvor det eneste fokuset handler om frihet til å gjøre som man vil. 

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@fumigatus Jeg tror nok du var ganske heldig med den prisen. Det nærmeste jeg fant til salgs på finn.no var en tomt på halve den størrelsen til 1,5 mill mye lenger unna Oslo.

Og et tips: En ting du kan gjøre for å tiltrekke flere fugler er å drepe noen få trær og la de råtne.  Mange sjeldne insekter og fuglearter lever av trær som dette.

https://www.youtube.com/watch?v=UPzsC428V7o

Endret av Vrimmel
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 29. oktober 2015 kl. 21.06.53, Vrimmel skrev:

@fumigatus Jeg tror nok du var ganske heldig med den prisen. Det nærmeste jeg fant til salgs på finn.no var en tomt på halve den størrelsen til 1,5 mill mye lenger unna Oslo.

Og et tips: En ting du kan gjøre for å tiltrekke flere fugler er å drepe noen få trær og la de råtne.  Mange sjeldne insekter og fuglearter lever av trær som dette.

https://www.youtube.com/watch?v=UPzsC428V7o

Hei igjen. Takker for tips Vrimmel. Men det eneste jeg trenger å gjøre er å holde fingrene av fatet. Skogen har stått mer eller mindre urørt svært, svært lenge og bærer preg av det. Jmf dette tilfeldige bildet jeg har liggende på Mac`n: 

5634d027c6c42_Skjermbilde2015-10-31kl.16 

Det er masse fugl og annet vilt i gammalskau som dette, men ofte helt andre arter enn hva vi er vant til å se i mere "domestisert" landskap. Feks vanlige meiser finnes knapt, men Fuglekonge har jeg sett flere ganger. Og mange forskjellige spetter, de har nok av gamle og døde trær å holde på med. Og ravn, ørn, ender, skriker etc etc. Også skogsfugl da. Mye Orrfugl og storfugl :-D Urørt skog er svært viktig biotop for mange arter. Det er derfor den må taes vare på. 

Har flere ganger funnet skogsfuglmøkk på trappa til koia, så jeg satt opp et viltkamera sist vinter i håp om å få et bilde. Det var en annen kar som kom på besøk (PS absolutt ikke min intensjon med noen form for overvåkning, det er ingen stier til koia, og neppe folk som ferdes der): 

5634d1f2d408f_Skjermbilde2015-10-31kl.16

Dro inn en tur etter jobb i går og har nettopp kommet hjem igjen. Det er mao bare noen timer siden jeg hørte orrfuglen spille tretoppene. Det er en tråd på forumet som heter "Hvor har du vært på tur....". Jeg har ikke mye å bidra med der, for det siste året har jeg bare dratt på tur til samme stedet hver gang. Har gjort meg lommekjent, noe som er en stor fordel på jakt etter skogsfugl. Men som nevnt, jeg jakter på dem, kun unntaksvis skyter jeg dem. Det er aktiviteten som er målet, ikke resultatet.

Ang pris har nok det lite med flaks å gjøre. Flaksen har man hvis man får mulighet til å kjøpe, og hvis man blir godkjent av respektive kommuner som kjøper. Masse byråkrati det der. Prisen fastsettes av takstmann etter verdien på tømmeret. Det er "forbudt" å selge for annet enn takst, dvs da blir salget stoppet av kommunen. Siv & co har sagt de skal endre på dette. Jeg håper av hele mitt hjerte de mislykkes selvom det kanskje kunne gjort meg til en rik mann. Kommersialisering og privatisering av natur, vilt, fauna og økosystemer må motarbeides. Med alle tilgjengelige midler.  

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.