Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

Ja.

Jeg pleier å råde de som ønsker å prøve friluftslivet til å prøve den enkleste metoden. Finne en rolig plass i naturen kort vei unna, tjue meter inn i skogen bak huset om mulig. Legge seg ned, lytte. Se på alt livet rundt en. Se på frostens iskalde grep, de vakre iskrystallene. Betrakte den flittige mauren, et høstblad som faller, en sommerfugl som vimser av gårde. Kjenne hvordan skogbunnen dirrer av hete, kjenne lukten av varm skog, høre en rislende bekk. For da vil de aller, aller fleste mennesker kjenne en ro sige innover en, og man glemmer alle bekymringer og stress.  Det er ikke mer som skal til. 

Jeg tror at all reklame for flotte friluftsklær og fancy utstyr gjør at mange fokuserer på dette istedenfor på å prøve selve opplevelsen. Derfor liker jeg heller å råde til å prøve opplevelsen først. Dernest kan man skaffe seg ditten og datten man trenger, hvis man har lyst. :)

Personlig bruker jeg naturen som rekreasjon. Når jobben er stress, når dagene har vært lange og slitsomme...når barnebursdagen er ferdig, når husarbeidet er unnagjort. Når angsten kommer, når følelsen av ensomhet kommer..det er rart med det, men å være alene langt til skogs har aldri fremkalt noen følelse av ensomhet, og jeg har aldri opplevd å få angst på en tur.  Å ta med familien ut, legge seg ned på bakken etter slike dager, er som å kjenne de vonde følelsene bare renne av og ned i jorda. 30 minutter slik, og jeg har ny energi.  Så ja..klart det er noe i at det å være i naturen har positiv innvirkning på psyken vår. 

  • Liker 6
  • 3 uker senere...
Skrevet

Her går det i kunstsnø under nedoverski. Stisykkelen skal settes opp med piggdekk ila uka for å teste ut det fantastiske sykkelføret i marka jeg hører lovord om. Vinter med minusgrader uten snø er rare greier! 🤔🤑

  • 1 måned senere...
  • 2 måneder senere...
Skrevet

Naturen er terapi for sjelen, så enkelt er det faktisk for meg. Jeg har aldri behov for ferie for å ta pause fra fysisk arbeid, det har jeg gjort hele livet og trives med det, men hverdagens plikter og forventninger er det jeg tar pause fra når jeg er ute, mental hvile. På langturer pakkes mobil og klokke ned i sekken og døgnrytmen styres av solen. Jeg er som oftest godt inne i "turmodus" når jeg våkner etter første natten i telt, noe som gjør at "filosofering" tar en større del av oppmerksomheten enn det ellers gjøre hjemme. Sitter ofte mye og bare ser på naturen og omgivelsene og tenker på hvor "riktig" det føles å være der jeg er. Selv etter nesten 2 uker i skog og mark kjenner jeg på en viss motvilje mot å reise hjem.

 

Jeg spiller en del dataspill på fritiden, og etter en tur for noen år siden tok det en hel måned fra vi kom hjem til jeg begynte å spille igjen. Jeg tenker at det sier litt om hva naturen gjør med mennesker, hvertfall meg, når en slik interesse ikke blir tatt opp igjen før 4 uker etter hjemkomst. Det følger en viss melankoli med det å reise hjem, og det er ikke fritt for at det henger igjen et savn en stund.

 

For øvrig er jeg og en kamerat av samme oppfatning; Man går ikke ut i naturen, man går inn i naturen, så går man ut igjen når man skal tilbake til det vanlige livet. Neste alle jeg treffer snakker om at de skal ut i naturen som om de skal til et fremmed sted. Man skal jo egentlig "hjem" til der man en gang kom fra.

  • Liker 7
  • 1 år senere...
Skrevet
På 26.4.2016 den 11.24, Gittiamo skrev:

Trenger man virkelig forskning for å vite hva som er bra for en selv da? 

Ingen trenger å fortelle meg hva som gjør meg lykkelig. Det er min oppgave å finne ut av dette selv. 

Syns dette er et veldig godt innlegg og spørsmål :-) 

Jeg lurer på om mange tror de må bli fortalt hva som gjør de lykkelig, eller hva en bør søke for å finne lykke. Min egen erfaring er at det er forskjellige ting som gjør meg lykkelig eller nullstiller hodet avhengig av dag/humør/opplevelser osv. Da er det som med mange andre ting, vi søker snarveier for å finne ut av det fortest mulig. Vi søker snarveier for det meste i dagens samfunn. Tid er penger. Mental helse er noe jeg kun siste årene har fått øynene opp for. Å det er så uendelig mye viktigere enn jeg trodde når jeg var yngre. 

  • Liker 3
  • Takk 1
Skrevet

Det er nok forskjell på å ha en formening om hva som er godt for en selv, og hva som kan anbefales til bortimot alle - det er der forskningen kommer inn i bildet.

Noen blir kvitt vondter av å spise en sukkerpille (placebo-effekt), og det er jo kjempebra for dem :thumbsup: Skal man anbefale en type piller som medisin, er imidlertid minstekravene at de virker signifikant bedre enn placebo og ikke har ugunstige bivirkninger som nuller ut den gunstige virkningen. Først da blir det et poeng å anbefale det som en behandling til mange - og for å kunne fastslå det, må man altså måle virkning (og bivirkninger) objektivt og kontrollert og repeterbart.

Men man trenger jo selvfølgelig ikke det, sånn helt for seg selv - da kan man søke det som gjør at man føler seg vel, uten tanke på placebo, kontrollgrupper, statistikk etc. Faktisk kan vel det å gi F i sånne ting paradoksalt nok gi et bidrag til eget velbehag, når man sitter der på en stein ved et tjern og kikker i bålet :) 

Skrevet

For mennesker som lever ett "normalt" liv så hersker det vel ingen tvil om at mye tid i naturen er bra for helsa :)
MEN, som Gammelsmurfen så klokt sa : For mye er for mye !
Det å si at alle har godt av mye tid i skog og fjell blir også litt feil.
Det finnes faktisk endel menesker i Norge som hadde hatt bedre av en rusletur i en storby !
Det er ingen fasitt på hva alle trenger :)

 

  • Liker 6
Skrevet

Sant @tubbs jeg kjenner folk som antagelig hadde blitt deprimerte om de daglig måtte gå med tunge støvler og uflaterende klær i søla. Folk er heldigvis forskjellige. Og en tur langs Akerselva kan bli en real naturopplevelse for mange. 

Selv er jeg avhengig av dagslys, frisk luft og å «grounde». Jeg må ha føttene rett på moder jord. Ikke noe menneskeskapt bakke. Så å gå på en grusvei i skogen gir meg lite. Får jeg i tillegg 360 graders utsikt så er jeg på rette stedet. 

  • Liker 3
Skrevet
2 timer siden, Gittiamo skrev:

Sant @tubbselv er jeg avhengig av dagslys, frisk luft og å «grounde». Jeg må ha føttene rett på moder jord. Ikke noe menneskeskapt bakke. 

"Jording" kalles det på norsk. Er noen gærninger som mener at føttene tar opp antioksidanter i form av elektroner fra moder jord 😅

  • Liker 1
Skrevet
1 minutt siden, TheSleepwalker skrev:

"Jording" kalles det på norsk. Er noen gærninger som mener at føttene tar opp antioksidanter i form av elektroner fra moder jord 😅

Same same hva det heter, og hvorfor man foretrekker dette. Og jo tyngre jeg har det jo mer viktig er det for meg i hvert fall. 

Men jeg tror nok ikke på at jeg får antioksidanter av det 🤪 eller magisk energi. Jeg får bare en pustepause fra mennesker og alt menneskeskapt. 

  • Liker 4
Skrevet
På 28.11.2018 den 7.54, Gittiamo skrev:

Same same hva det heter, og hvorfor man foretrekker dette. Og jo tyngre jeg har det jo mer viktig er det for meg i hvert fall. 

Men jeg tror nok ikke på at jeg får antioksidanter av det 🤪 eller magisk energi. Jeg får bare en pustepause fra mennesker og alt menneskeskapt. 

Ja ingen kritikk fra min side. Ønsket bare å spre litt humor🤗

  • Takk 1
  • 3 måneder senere...
Skrevet

Bra for psyken å være på tur. Men, dæven det er bra dårlig for psyken å ikke ha tid til å komme seg på tur. Akkurat der tror jeg de som ikke liker å være på tur har en fordel.😂

  • Hehe 5
  • 2 år senere...
Skrevet
Jofa19 skrev (5 minutter siden):

@Sovjetunionen du setter ord på det mange av oss mener👏 Takk for at du tar opp et viktig tema for oss alle. 

Og takk for trivelig tilbakemelding, det er veldig koselig å høre og det setter jeg stor pris på! Jeg har fått så mange meldinger fra folk over hele landet da jeg skrev det opprinnelige blogginnlegget, folk som har mista nærområde til vindkraft, hytter, veiutbygging og lignende. Det blir en nasjonal tragedie om det får fortsette 

  • Liker 3
  • Takk 1
Skrevet

Flott innlegg ja @Sovjetunionen! Jeg leste det da flere av mine venner delte det på fb. :) 

Vi får håpe det blir en endring men er redd de politiske kreftene som er i led for tiden er for sterke nå. Det er ikke lett å se et alternativ på den politiske himmelen heller for tiden.

  • Liker 1
Skrevet

Det snakkes om nedbygging og ødelegging av natur.  Fra mitt turområde "Høgjæren" er det mulig å se 250 vindmøller. Dette føler jeg på kroppen - likevel....

 

Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner.

Det enkeltvedtaket som har tatt fra oss mest natur, er "krav til spreieareal". Dette har gitt oss - i vert fall i mitt nærområdet - milevis med veier innover i naturen og mange store myr og heieområder "ødelagt".

Jeg tror ikke alle er klar over hvilke restriksjoner det er på å bygge drifts/traktorveier i naturen . Eller rettere, mangel på sådanne.

  • Liker 2
Skrevet

Jeg åpnet nylig et emne hvor jeg spør rett ut "Er det skambelagt med nytelse og ro og fred?"
Er dette en generell utfordring i Norge? Jeg spør fordi
jeg er en av oss unge menn som har jobbet og presset meg for langt i 20-årene, kort sagt er helsen fremdeles preget av dette.
Det jeg opplever er at frem til man nevner egnes helseproblemer, har vi lett for å dømme andre som latsabber.
I prinsippet er vel en som sitter med dataspill og en som søker skogens ro like "late", eller?

  • Liker 2

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.