Gå til innhold
  • Bli medlem

Sverige utsetter utskifting av FM båndet, grunnet national sikkerhet. Håper Norge også forstår problemet.


Tiur3

Anbefalte innlegg

Sverige utsetter innfasing av DAB og utskifting av FM båndet på ubestemt tid, grunnet usikkerhet om dekningsgrad og national sikkerhet! Flere land i Europa har innført DAB, men ingen av dem har faset ut FM båndet. Kanskje norske politikere burde tenke seg om en gang til og ikke kun se på kostnader.

 

http://www.tek.no/artikler/sverige-dropper-dab/191031

 

Tror dette er diskutert her tidligere, men søke ikke etter den gamle tråden. Håper på at folket her tar en ny diskusjon, for å få litt blest om saken. Det er jo ikke bare utkantområder, som trolig vil lide på grunn av det norske vedtaket. Men veldig mange av de som ferdes i skog og fjell, vil ikke kunne motta værmeldinger/nyheter. Og ennå viktigere er er vel, at det er en national sikkerhetsrissiko ved kriser, katastrofer og krig! Selv strømforskyning kan falle ut (eller saboteres) og da hjelper det lite å varsle "lytt på radio" via sivilforsvarets anlegg.

 

Tviler sterkt på at det vil bli en 90 % dekning med DAB, verken ved utfasing av FM, eller seinere. Hva koster det å beholde FM båndet som det er og innføre DAB som et ekstra tilbud. Antat da at færre vil gå over til DAB, men hva så?

 

Usikker på om dette er plassert på rett sted.

 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

"Skurkene" som promoterer DAB har dessverre vært litt for gode lobbyister mot politikerene, og har gitt folk inntrykk av at alle må kjøpe DAB radio og dermed har de også oppnådd målet om mange solgte enheter.

I de områdene hvor de "trenger" flere kanaler er det internettdekning som kunne tatt hånd om dette "behovet".

Radio har en mye større betydning for de som bor på utsiden av disse områdene, og at noen skal miste radiodekningen er ikke bra politikk.

DAB låter ikke bedre enn en god FM radio, en helanalog FM radio bruker mye mindre strøm og er det eneste saliggjørende ved batteridrift der en ikke har tilgang til strøm.

De pengene som er brukt på å bygge ut DAB kunne heller vært brukt til fremtidig vedlikehold av FM i stedet.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette burde vel ikke, kun dreie seg om økonomi! National sikkerhet er en kostnad som landet må ta. Mener vi har råd til å vedlikeholde og drifte FM båndet, selv om DAB innføres. Å stoppe DAB nå har jeg ikke noe tro på. Men med påvirkning, kan folket stoppe nedleggelse av FM båndet. Og det, burde vel interessere "fjellfolket" her! 

 

Det blir lite værvarsel å få på hytter og i fjellheimen (også skogsområder), uten FM båndet. Men det er kanskje noen her, som stoler på mobildekning. :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det  blir påsker uten radio og værmelding på Blåfjellenden. Ingen dekning for telefon....

 

5 dager uten værmelding inne på vinterfjellet ser jeg mørkt på

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rent sikkerhetsmessig for friluftsfolk var nedbyggingen av mellombølgenettet (1314 Khz AM NRK P1) det største tapet. FM har på langt nær samme dekning som kortbølgen eller mellombølgen hadde.

 

Jeg er forbauset over hvor god dekning det er på DAB langs veiene her jeg bor. Det er bare et par plasser at radioen faller bort nå - mens FM'en faller ut svært mye oftere (Jeg tenker da på Tosenveien som jo er i grisgrendte strøk).

Det skal bli svært spennende å se hvordan utbyggingen og utviklingen blir.

 

Jeg kom forøvrig på tråden vi hadde for noen år siden mhp nedlegging av Kvitsøy http://www.fjellforum.no/topic/4577-obs-d%C3%A5rlegare-am-radiodekning-i-fjellet-kvits%C3%B8y-1314khz-lagt-ned/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1314 kHz hørte mye på den fra Midtøsten, utrolig at signalene når så langt.

 

På hytta (Seljestad) har vi DAB, ikke for å være kravstor og/eller frekk, men der får vi kun inn Sami radio, det hjelper ikke meg så mye for å si det sånn....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ein ting er dekning der folk bur (fast) ein anna ting er dekning til fjells på hytter,telt eller anna. Etter det eg forstår så blir dette mykje dårligare då signala ikkje rekk så langt.  Ein anna ting som einkelte nemner her er at ein DAB batteriradio brukar mykje meir straum enn ein vanleg FM radio. Om ein då er på hytta der det ikkje er straum , og må bruke batteri så får ein enten store batteriutgifter eller endå verre ein går tom.  Eg veit om folk som tok med seg DAB radio til fjells der det ikkje var straum pga litt dårlige FM forhold, dette var ikkje langt til fjells ,men nok til at det blei blir skurr på FM radioen. DAB fungerte fint der,men pga enormt forbruk av batteri så bytta dei han heller ut med ein litt skurrete FM radio. No kan kanskje DAB radioar i framtida bli bedre energibesparande,men per i dag er dette eit problem.

Da blir det veldig merkelig når eg ser DAB diskutert  i media at akkurat desse problema ikkje blir nemnt i det heile tatt. Ikkje i eit einaste innlegg av dei som forsvarar utkoblingen av FM nettet så blir problemet med dekning til fjells nemnt, heller ikkje dette med batteriradioar. Heller ikkje media har tatt opp denne problemstillinga.  No har eg sikkert ikkje fått med meg alt,men dette burde vera ei problemstilling som nemnt kvar einaste gong utkoblingen av FM nettet vart diskutert. Så alvorlig er det.

 

Var det ikkje i år dei ville ha inn forslag til endring av fjellvettreglane?  nr 3 . Vis respekt for været og værmeldingene må da kanskje skrivast om med forbehold om at det er dårlig radiodekning til fjells.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

DAB är gamal teknik. Framtiden är att sända via Nätet med TCP/IP6 eller annat i den stilen. Via mobilnätet eller på annat sätt.

 

Vill man ha bra täckning billigt så är det bättre med kortvågsradio. Med tanke på hur kvaliteten har gått i länder med DAB så lär kvaliteten inte bli specisllt mycket sämre med kortvåg...

Fördel med kortvåg:

- Billigt

- Säkert

- Ger mottagning, men med mer brus, under dåliga förhållanden. DAB ger antingen mottagning eller inte.

 

Kort sagt: DAB var en bra idé när det var nytt. För 20 år sedan. Inte nu.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfaring med DAB-radio på batteri er ikke at den bruker mye strøm. Det er måneder siden jeg fikk den, men fortsatt bruker jeg de samme batteriene. Bruker den ikke daglig riktignok, men likevel. Den DAB-radioen jeg bruker daglig går på strømnettet. Bortsett fra flere valg på DAB, er mottaksforhold og lydkvalitet mer stabilt enn det var med FM. Dette er på Nøtterøy, og det er selvsagt forskjell på mottaksforholdene rundt omkring i landet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Men DAB skal vistnok være billigere å etablere enn å vedlikeholde FM båndet.

Sist dette ble diskutert på div. forum og ellers i media, var det en diskusjon for og imot DAB. Oppgradeing av FM, eller et nytt system med bedre lyd. Og ekspertene mente en oppgradering av FM båndet ikke bli regnionssvarende, samt at DAB ville jo gi så mye bedre lyd (der det var dekning). :)

 

Det jeg mener er, å ikke oppgradere FM båndet og beholde det slik det er i dag. Jeg har i alle fall aldri lest om, at dagens systen er dyrere å vedlikeholde enn et nytt dab, da det aldri har vært diskutert. Men selfølgelig vil det koste ekstra, å ha to forskjellige system. 

 

Men, det er her sikkerhet kommer inn. Sverige er vel lettere å oppnå god dekning, enn i Norge og de er skeptiske.  Kanskje flere i Norge, også burde være skeptiske. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser noen her nevner god DAB dekning på EN veistrekning. Og en annen har hørt rykter om god DAB dekning på fjellet og det et sted, der det er dårlig FM dekning. Ja, DAB får en sikkert inn hvis det er oppført ei dab mast like ved. :) Alle eksperter, er vel eninge om at DAB signalene ikke rekker på langt nær så langt, som de på FM båndet.

 

Og da er det kanskje lite poeng, å trekke frem enketstående tilfeller med gode DAB forhold.

 

Det er lovet full (90 %) DAB dekning, før utfasing av FM i 2017. Når en vet at det tok 60 år å bygge ut TV signaler for NRK1 (og de ble vel reddet av mulighet for parrabol) Og hvor mange år tok det å bygge ut mobilnettet, som først nå begynner å bli bra i sentrale strøk og langs de fleste veger. Er det 25 år? I fjellet er sjelden dekning der jeg ferdes, kanskje 2 - 3 % av tiden. Bortkastet tid å forsøke.

 

Et nett for nød-etatene har vært og er under utbygging. Undrer på om det er oppe å går, om 10 år? Det er ennå ikke oppe å går på Østlandet, enda de har holdt på noen år. Og det nettet, har betydelig lengere rekkevidde enn DAB.

 

Og så er det naive folk som tror på, at DAB kan bygges ut på få år, enda det må settes opp betydelig flere sendere enn det det brukes for FM.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De tidlige DAB radioene brukte betydelig mer strøm enn de FM radioer. Nå for tiden så bruker ikke DAB radioer noe mer batteri en FM. teknologien går framover.

 

Når det kommer til dekning så har DAB en fordel. Man slipper "ekko" fra fjellsider og hus etc. som forstyrrer signaler, evt kanselerer signaler osv. DAB er heller ikke så følsom på om det er litt dårlig signal. Så lenge datapakkene kommer fram. mister det signal blir det stilt.

 

MEN! DAB sender på en betydelig høyere frekvens enn FM, (AM er jo enda lavere) og vil da aldri klare å få god nok dekning. Lyse frekvenser "stopper" lettere enn dype. Og desto lysere frekvenser man bruker, desto mer retningsbestemte er de også. Så DAB vil ikke "følge" jordskorpen like godt som FM gjør. Problemet vil for alvor vise seg når vi begynner å blande inn dype daler og høye fjell i regnestykket. 

I mitt hode, så er det veldig tydelig at "de" (stat, kommune.. what ever) ikke har tenkt på å få god dekning utenfor områder der folk flest ferdes.

Det handler kun om en "billigere" løsning, ny teknologi (og det er jo hipt!). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det kommer til dekning så har DAB en fordel.

Så lenge politikken er å bygge ut DAB langs hovudvegane og der folk bur, har ikkje DAB dekning som er i nærleiken av kva FM har, i fjellet. Her har faktis FM ein stor fordel som er basert på måten FM-signala vert kringkasta. Det er dei store hovudsendarane som leverer signal til alle småsnedarane, som også gjer at det vert god dekning i fjellet. Slik fungerer ikkje DAB, og i utbygginga av DAB er fjellet uprioritert. Eg gledar meg ikkje til det vert slutt på å høyre værmeldingar i fjellet.

Det er heller ikkje slik at DAB anten er god lyd eller stille. Når ein er i grensa for gode nok signal, er lyden hakkete.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har en Turistforening som engasjerer seg i diverse ting som kan være negativt for friluftslivet og jeg sendte et spørsmål til dem om de hadde vurdert sikkerhetsaspektet ved dårligere dekning i fjellet med det nye DAB nettet. Jeg sendte dette til Stavanger turistforening og svaret var at de skulle ta dette opp med DNT. Siden har jeg verken sett, hørt eller lest noe om dette hos turistforeningen,

 

Med smått og stort så har jeg sikkert minst ti FM radioer og et par stykker er sånne små som jeg har hatt i sekken når jeg er på tur.

Alle de radioene som jeg har må skiftes ut og om lyden blir noe bedre med DAB tviler jeg på. God lyd er ikke det samme som høy lyd og god lyd krever et rent signal, en god forsterker og en god høyttaler. De DAB radioene som jeg har hørt låter langt fra bra, men det gjør heller ikke en liten FM radio.

Jeg gleder meg til å høre om det blir noe bedre lyd med DAB når en solid gammel Kenwood FM-tuner som er koblet til mitt gamle stereoanlegg fra 1980 tallet skal skiftes ut.

Jeg hare en Pinell radio og det eneste som er bra med den er at jeg kan lytte til radiokanaler fra hele verden. Hvor den henter signalene fra vet jeg faktisk ikke. Om den kobler seg til datanettverket i huset mitt, mobilnettet eller DAB nettet har jeg faktisk ikke tenkt på. Men Lyden er mye dårligere i den enn i mitt gamle stereoanlegg. Men når jeg ser hva ungdommen av i dag bruker å spille musikk på så blir jeg kvalm og får eksem både her og der. Noen små høyttalere som kobles til mobilen og som låter dårligere enn billige japanske høyttalere, eller det er vel akkurat det det er. Billige japanske eller kanskje Kinesiske høyttalere som låter som en tom colaboks.

På 1970 og 1980 tallet var det bare et japansk merke som laget høyttalere med akseptabel lyd og det var Yamaha. Ellers måtte det være europeiske eller amerikanske høyttalere. Sønnen min har til og med en høyttaler uten ledning og uten membran. Den bruker det underlaget som den settes på som membran. På salongboret mitt som har en tykk glassplate blir det ganske høy lyd, men ikke god lyd.

Men dette har vel ingen ting med DAB å gjøre.

Jeg gruer meg til den dagen FM båndet ikke virker mer for da går vel prisen på DAB radioer rett til værs.

Og hva med turistene som kommer hit fra land med et aktivt FM bånd?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

MEN! DAB sender på en betydelig høyere frekvens enn FM, (AM er jo enda lavere) og vil da aldri klare å få god nok dekning. Lyse frekvenser "stopper" lettere enn dype. Og desto lysere frekvenser man bruker, desto mer retningsbestemte er de også. Så DAB vil ikke "følge" jordskorpen like godt som FM gjør. Problemet vil for alvor vise seg når vi begynner å blande inn dype daler og høye fjell i regnestykket. 

 

Det innebär ju också att systet blir mer väderkänsligt. Jag utgår ifrån att man kommer att uppge täcknignsgraden i klart väder, med torr luft. Det blir förståss helt annorlunda i tätt snöfall.

 

När det gäller ljudkvaliteten så visar effarenhet från andra länder att den går ned. I UK sänder man en del i mono för att kunna packa in fler kanaler. Men, visst, dom är ju 10 ggr fler invånare och det finns markand för fler reklankanaler.

 

När det gäller FM så sätts ljudkvalitetens begränsning inte främst av systemet, utan av att man dynamisk komprimerar signalen före sändning. På reklamkanaler är det inte ovanligt att man har ett antal kompressorer i serie.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge politikken er å bygge ut DAB langs hovudvegane og der folk bur, har ikkje DAB dekning som er i nærleiken av kva FM har, i fjellet. Her har faktis FM ein stor fordel som er basert på måten FM-signala vert kringkasta. Det er dei store hovudsendarane som leverer signal til alle småsnedarane, som også gjer at det vert god dekning i fjellet. Slik fungerer ikkje DAB, og i utbygginga av DAB er fjellet uprioritert. Eg gledar meg ikkje til det vert slutt på å høyre værmeldingar i fjellet.

Det er heller ikkje slik at DAB anten er god lyd eller stille. Når ein er i grensa for gode nok signal, er lyden hakkete.

Hei, 

Det er dette jeg ville fram til. På papiret har DAB mange fordeler. Men i realiteten gjelder ikke disse fordelen områder som ikke er tett befolket, eller lett tilgjengelig. Eller har lite hindringer. På grunn av kortere bølgelengde så er rekkevidden mindre. Ergo må det til flere sendere. evt. mer amplitude pr. sender, evt. kraftigere mottakere, som bruker mer strøm.

hakkete lyd= nok signal til lyd, akkurat litt for lite signal til lyd, akkurat nok signal til lyd, akkurat for lite signal til lyd. altså hakking på grunn av at datapakkene ikke kommer fram. FM med like dårlig kvalitet er myyye støy, kanskje harmonier med et par andre kanaler innlemmet.

 

Blir DAB nettet bygd ut på lik linje med FM, så vil jo DAB være bedre på mange vis.  .... litt mer på svaret under:

 

 

 

 

 

Det innebär ju också att systet blir mer väderkänsligt. Jag utgår ifrån att man kommer att uppge täcknignsgraden i klart väder, med torr luft. Det blir förståss helt annorlunda i tätt snöfall.

 

När det gäller ljudkvaliteten så visar effarenhet från andra länder att den går ned. I UK sänder man en del i mono för att kunna packa in fler kanaler. Men, visst, dom är ju 10 ggr fler invånare och det finns markand för fler reklankanaler.

 

När det gäller FM så sätts ljudkvalitetens begränsning inte främst av systemet, utan av att man dynamisk komprimerar signalen före sändning. På reklamkanaler är det inte ovanligt att man har ett antal kompressorer i serie.

Både FM, AM, DAB, mobil signaler er væravhengig. Datatrafikk er også avhengig av hvor mange som er "koblet på". For eks. på hytten min har jeg ok dekning i ukene når det er overskyet. Spesielt på vinteren. I påsken er mobilnettet tregt, og på sommeren i ferietider er det tregt. Er det skyfritt utgjør dette noe også.

 

Lydkvalitet er en annen sak, jeg skrev en kommentar om det for en stund tilbake i en annen diskusjon om cd kavlitet osv. Som jeg klipper inn her:

"DAB med 128kpbs spiller ikke frekvenser over 14kHz. Dette er også nedre grense for stereo seperasjon (Altså 128kbps). DAB+ er betydelig bedre. Der har man vel stereo seperasjon opp til 10/12 kHz ved 80 kbps (dette er det høyeste norske radio kanaler sender på). fortsatt noe lavere en FM. Men FM vil bestandig ha mer forvregning og støy. Så sånn sett så kan en vel si at 80kpbs DAB+ er like godt som FM. FM spiller opp til 15/16 KHz."

 

Det er utrolig mye informasjon i musikk over 14Khz. Bare så det er sagt!

Mange kanaler sender både 60kbps og lavere, men det er ofte nyhetskanaler etc. som ikke spiller musikk. Dette blir da mono. Desto lavere kbps hver kanal har, desto flere kanaler får man klemt inn på båndet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men FM vil bestandig ha mer forvregning og støy. Så sånn sett så kan en vel si at 80kpbs DAB+ er like godt som FM. FM spiller opp til 15/16 KHz.

Det er utrolig mye informasjon i musikk over 14Khz. Bare så det er sagt!

Når eg er på fjellet, er det værmeldinga eg vil ha. Forvrenging og sus kan vera plagsomt, men tilgiveleg så lenge eg får med meg innhaldet. Men ein DAB-radioen som bare viser 'Service unavailable' er verdilaus.

Musikk gidd eg ikkje diskutere på eit fjellforum.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå var det vel strengt tatt lydkvalitet @Hammer ville ha fram, ikke nødvendigvis en diskusjon om musikk. Er det ikke bra at han også bidrar med sine kunskaper? Det finnes andre holdninger som utvises her som overrasker meg mer på et fjellforum som detta innenfor syn på natur...

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jeg har en grunnleggende uvilje mot endringer og er skeptisk til DAB i utmarka, ser ingen grunn til å endre ting som funker. Kan godt være at lyden blir bedre med DAB der dekninga er god, men det er ofte slik at jo mer fancy ting er jo mer begrensninger har det. Personlig kunne jeg synes det er greit med både FM og DAB, da har jeg valgmuligheten og er bedre sikra mottagerforhold på tur enn med kun DAB.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

The Lone Wolf og Hammer. Musikk og lydkvalitet har vel lite med national sikkerhet å gjøre, samme med værmeldinger i fjell/utmark. Greit nok med info., men føler noen forsøker å dreie diskusjonen og årsaken til tråden.

Angående musikk på tur. Hver sin smak, men personlig så reiser jeg på tur for å oppleve naturen. Musikk har jeg hjemme og normalt i bilen, når jeg ønsker det.

Editt: Ordla meg litt feil. Mener ikke at Hammer forsøker å dreie diskusjonen, men at diskusjon lett dreier, med å diskutere musikk og lydkvalitet. For meg dreier det seg om dekningsgrad. Få vi god nok dekningsgrad kun ved DAB? Jeg tviler sterkt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg prøvde å gå fordomsfritt inn i DAB-verdenen, og kjøpte ein liten lommeradio med både DAB og FM i fjor sommar. Etter eit år er konklusjonen eintydig: det har vore ein veritabel skuffelse. I fjella eg ferdest mest i, Etnefjellet, Haukelifjell og Ryfylkeheiane har det lyst "service unavailable" frå displayet praktisk talt over alt. Same i Femundsmarka der eg var nå i juni. Alle desse stadane går det greit å ta inn fm-signaler, iallefall viss ein har ein modifisert antenne med seg (f.eks eit par ekstra teltstongledd). Det funker ikkje på DAB.

 

Og skulle ein vere heldig å få inn signaler er batteriforbruket heilt hinsides. Lydkvaliteten er også komprimert og tynn. 

 

Til mitt bruk har iallefall  DAB vist seg heilt ubrukeleg. Ein får klamre seg til FM så lenge ein kan. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

The Lone Wolf og Hammer. Musikk og lydkvalitet har vel lite med national sikkerhet å gjøre, samme med værmeldinger i fjell/utmark. Greit nok med info., men føler noen forsøker å dreie diskusjonen og årsaken til tråden.Angående musikke på tur. Hver sin smak, men personlig så reiser jeg på tur for å oppleve naturen. Musikk har jeg hjemme og normalt i bilen, når jeg ønsker det.Editt: Ordla meg litt feil. Menner ikke at Hammer forsøker å dreie diskusjonen, men at diskusjon lett dreier, med å diskutere musikk og lydkvalitet. For meg dreier det seg om dekningsgrad. Få vi god nok dekningsgrad kun ved DAB? Jeg tviler sterkt!

Dét kan jeg være enig i, var kun som eksempel @Hammer nevnte ang lydkvalitet.

Det viktigste er dekningsgrad og der er FM langt der framme som jeg ikke trur DAB kommer noen gang. Jeg mener det er en stor tabbe å legge ned FM-nettet! Er en mengde ting i samfunnet vårt nå som blir mer sårbart når alt skal være og bli digitalt, men det må nesten bli en anna diskusjon..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

No synes eg ikkje me skal vera altfor kritiske til DAB. Eg har sjølv DAB radio heime og får mykje bedre lyd i sendingane, godt å sleppe skurr. Både heime og mange andre steder, altså ikkje på fjellet,men der folk bur, så har eg opplevd det som ein fordel med DAB, ikkje berre pga av bedre mottak,men og mange fleire kanalar .Ein heilt anna diskusjon er om kanalane som er per i dag gir ein mykje større variasjon i kanaltilbodet? Mange av dei,spesiellt dei kommersielle, synest meg å vera veldig like i innhald dessverre.Større utvalg er ikkje nødvendigvis større mangfold.

 

Problemet er at FM nettet blir vekke.. Om me beheld begge "systema" så er det ikkje problem om DAB er dårlig til fjells så lenge me har FM. Derfor er eg ikkje enig i at DAB er ubrukelig. Vel eg ser kanskje eit problem og det er om ein kun har DAB radio i bilen,og ein opplever at det kun er dekning på FM. No har eg ikkje så god greie på dette,men sidan vanlege radioar har FM og DAB så finnes det vel og bilradioar med begge deler?

 

BJV, hadde ikkje radioen din både DAB og FM? Eller var problemet at du ikkje kunne bruke ei slik "modifisert" antenne på akkurat denne radion sjølv om den og hadde FM?

 

PS! Tenkte og på ein ting til; viss me må vraka alle FM radioane våre, er det veldig miljøvennleg? Tenker ikkje da på avfallsproblem ,men kast og bruk mentalitet? I tillegg blir det jo ein ekstra kostnad som alle får.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interbond: Jovisst hadde radioen både fm og dab, samt mulighet til å bruke "ekstern" antenne, Så det går greit å switche til fm pr nå. Men saka er jo den at denne muligheten er borte om kun kort tid. Så lenge både dab og fm er tilgjengeleg er det jo ikkje noko problem. Men dab-systemet må først og fremst vurderast ut frå korleis den vil fungere som einaste løysning, sidan det er det som er bestemt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

..Men dab-systemet må først og fremst vurderast ut frå korleis den vil fungere som einaste løysning, sidan det er det som er bestemt.

 

Samtidig som vi sier at DAB er eneste løsning (i fremtiden) - så finnes det andre digitale løsninger som er under utbygging eller alternativer til FM/DAB.

Radio over internett er jo aktuelt for mange - også i fjellet - og vil bli mye mer vanlig. Mange tenker kanskje ikke over at man kan høre på radio via telefonen - om det er dekning. Eller faktisk sjekke værvarselet på yr.no i stedet.

 

Jeg bruker ICE og de kommer med 4G dekning nå i september. Dette er det gamle NMT 450 nettet og de kombinerer dette nå med Netcom sitt nett og bygger ut baser videre. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.