Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Har du kilder eller referanser?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17218900

RESULTS:

A significant reduction was observed for the sagittal plane moment at each of the joints in the lower extremity with pole use. Reductions were also observed in the peak power absorption for the ankle and knee. These results held true across pack conditions, as packs only resulted in a larger power generation at the hip.

CONCLUSION:

A reduction in the forces, moments, and power around the joint, with the use of poles, will help reduce the loading on the joints of the lower extremity.

 

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10622357

Significant differences between downhill walking with and without hiking poles were observed for peak and average magnitudes of ground reaction force, knee joint moment, and tibiofemoral compressive and shear forces (12-25%).

 

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20473229

RESULTS:

HR was not different between groups, although RPE was significantly lower in TP during the ascent. The TP group showed attenuation of reductions in maximal voluntary contraction immediately after and 24 and 48 h after the trek; muscle soreness was significantly lower at 24 and 48 h after the trek, and CK was also lower at 24 h after the trek in the TP group. No differences in vertical jump were found.

CONCLUSIONS:

Trekking poles reduce RPE on mountain ascents, reduce indices of muscle damage, assist in maintaining muscle function in the days after a mountain trek, and reduce the potential for subsequent injury.

  • Liker 3
Annonse
Skrevet

 

Med staver merker jeg ofte at det blir varmt selv om det faktisk er et par minus så jeg går uten. Derfor kjøpte jeg staver som ikek er kalde å holde i selv om det minusgrader (kork istedetfor hardplast).

 

Det er ikkje eit par kuldegrader som er kaldast, det er regn og temperatur nedmot null som er kaldt.

Kork er veldig behagleg, eg brukar det sjølv, altså når eg går på ski.

  • Liker 1
Skrevet

Tja. Viser ikke disse studiene bare det samme som jeg har sagt tidligere da? At staver hjelper i bratt terreng, oppover og særlig nedover, men ikke noe særlig mer. 

  • 2 måneder senere...
Skrevet

Bruker staver og opplever det som en åpenbaring. For meg er det som

om jeg har skiftet fra drift på to hjul til firehjulsdrift. Skulle likt å se den med høye marsjstøvler holde følge med meg når jeg kommer til en elv som skal vades. Tar ikke en liten tenkepause en gang, det er bare så sjøsprøyten står, og det er takket være stavene som hjelper meg til å holde balansen. Lette sko som tørker raskt. Jeg er ikke i tvil om at jeg forflytter meg raskere med staver. Og da går det greit fort. Som hovedregel deler jeg tiden en tur er ment å ta, i to. Åtte timers turer er fire osv

  • Liker 2
Skrevet

Kjøpte staver i fjor: Helinox Passport TL130 adjustable - 180 gram

http://www.fjellsport.no/helinox-passport-tl130-adjustable.html

 

Fordeler: Oppover og nedover i terrenget. Vading . I ura (morener). Over myrer (også på plank). I tillegg synes jeg at jeg blir mindre sliten i skuldrene av sekken, fordi jeg bruker/beveger armene mer.

Pakker de lett sammen, og putter i sidelomma på sekken på flate partier :)

 

Ble gledelig overrasket over at jeg kunne få kjøpt et tomannstelt på 1,1 kg som kunne kombineres med stavene. Skulle ønske at stavene også kunne brukes som fiskestang, hehe, men det kommer nok :)

  • Liker 2
  • 2 måneder senere...
Skrevet

Bruker staver og opplever det som en åpenbaring. 

 

Jeg har gradvis gått over til å bruke staver nå i sommer. Årsaken er at jeg er for tung, og at belastningen på knærne gjerne blir for stor. I tillegg pakker jeg altfor tungt. Jeg tror neppe at jeg går raskere, snarere tvertimot. For knærne og balansen har stavene vært en merkbar forbedring. Jeg opplever også risikoen for fall som mindre med stavene.

 

For min del har stavene ingenting med lettpakking å gjøre, da jeg nok heller må klassifiseres som en tungpakker. Det siste har jeg tenkt å gjøre noe med.

  • Liker 2
Skrevet

Begynte å bruke staver nå i år til teltet og som ekstra balanse for to slitne fotballankler. Har også skiftet i fra marsjstøvler til ett par lette Salomon Fellraiser. Konklusjonen for meg er at jeg trør langt mindre over nå, enn hva jeg gjorde i fjor, selv med nye sko uten særlig ankelstøtte. Kommer ikke til å gå tilbake med det første :D

Skrevet (endret)

Min indre autist storkoser seg med lettvekt tankegang og praksis. Jeg har nå slanket bort store mengder med kilo fra utstyret og lommeboka. Storkoser meg. Ser nå på liggeunderlag, og vurderer nå og gå for en løsning med oppblåsbart liggeunderlag i 2/3 lengde sammen med en tynn sak under. Andre som gjør det på denne måten og har noen erfaringer? Hvilke liggeunderlag har jeg å velge mellom i 2/3 lengde? 

 

Eg er ingen lettvektspakker, men då ein del av turane mine går føre seg i alpint terreng, kan det være greit å tenke litt fornuftig kring vekt på enkelte turar. Eg har ved nokre høver brukt kortare oppblåsbart, av typen frå rompa og opp, saman med lang skumplast. Eg har også gjort andre vegen, brukt eit relativt lett oppblåsbart underlag i full lengde, og hatt med eit halvt skumplast. Båe delar funkar gull. Har brukt Exped downlite 5, i xs og m. 

 

Edit: Downlite 5 eller Downmat lite 5 eller kva den no heiter i M, Downmat 7 UL XS. 

Downlite 5 i XS er ønsketenkning. 

Endret av Tessatroll
  • Liker 1
Skrevet

Over tregrensen når elvene er strie og vannet kalt, er det fint med en vandrestav til vading. Har av og til med meg det.

 

Ellers øker stavbruk sulten så jeg må bære mer mat. Og stavene avleder konsentrasjonen fra det som er viktig, nemlig hvor jeg setter føttene. Når jeg ruller avgårde over ura, er staver bare til bry.

 

I tillegg synes jeg det er det slitsomt å holde ting i hendende time etter time, vannflaske eller stav.

  • 2 måneder senere...
Skrevet

Konstig fråga. Om man använder stavar kanske man inte längre kan anses som lättpackare?

För min del är saken rätt enkel, jag använder stavar delvis av samma skäl som jag försöker minimera packningsvikten på ryggen. Redan när jag började med dagsutflykter i Schweiz, alltså med ett fåtal kilo på ryggen, märkte jag att knäna tog stryk i branta passager utför - det handlar ju ofta om runt 1000 höjdmeter. Så jag började använda en stav, och efter ett tag en teleskopstav, när jag upptäckte att sådana fanns att köpa.

Efter ett par år började jag pröva att gå med två stavar och märkte då  hur mycket fortare det gick i utförsbackarna. Men då var jag ung, inte ens 50. Idag är jag 71 och  har blivit lite mindre rörlig, vilket konstigt nog verkar ha lett till att jag halkar oftare på stenar och grus när jag går utför - jag tvingas ofta parera med stavarna. De har alltså blivit en viktig säkerhetsdetalj. Säkerheten är förstås också avgörande på branta snöfält eller när snön tvingar mig ut i instabil terräng. Jag kan t o m vara beroende av stavarna uppför:

http://www.huthyfs.com/aug15gal/images/page58.html

Det var kämpigt nog att ta sig upp för branten åt höger från passet med stavarna, fan vet om jag klarat det utan. Allmänt är det mitt intryck att en obetydlig insats av armkraft kan spara åtskilligt med benkraft vid branta sliriga stigningar. Att stavarna skulle öka energiåtgången nämnvärt tror jag därför inte på - bergsvandring är något helt annat än motionsformen stavgång, där man ju använder stavarna till att forcera takten. Vid vandring använder man stavar mest för fotfästet. 

På låglandsturer i Sydsverige, där jag bor, använder jag däremot aldrig stavar. 

Jag ser uteslutande praktiskt på utrustningen. Det finns detaljer i min utrustning, som en del ifrågasatt här, men som gör turen - inklusive de långa resorna - behagligare och säkrare.

 

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har et par staver som ofte sitter montert utpå sekken, men de blir lite brukt. Nå er nok ikke jeg en typisk lettpakker, men det hender jo at jeg klarer å komme ned på en akseptabel vekt når forholdene er gode.

Første gang jeg gikk en tur med staver ble jeg bare trett i skuldrene og jeg syntes ikke at jeg hadde noen merkbar gevinst. Nå har jeg også lest at stavbruk kan bidra til å redusere balansen, men kanskje dette var mest med tanke på eldre folk. Det var jo en tid da alle skulle bruke staver og det "tikket og takket" langs hver eneste tursti, men nå er det ikke så ofte jeg ser folk med staver lenger. Det var kanskje bare en "døgnflue".

Når jeg er på tur og ikke har med telt så hender det at jeg tar med en tarp. Med en tarp og en stav så er det både lett og raskt å sette opp et improvisert spisstelt hvis det skulle bli nødvendig.

Skrevet

@ChrispMin indre autist storkoser seg med lettvekt tankegang og praksis. Jeg har nå slanket bort store mengder med kilo fra utstyret og lommeboka. Storkoser meg. Ser nå på liggeunderlag, og vurderer nå og gå for en løsning med oppblåsbart liggeunderlag i 2/3 lengde sammen med en tynn sak under. Andre som gjør det på denne måten og har noen erfaringer? Hvilke liggeunderlag har jeg å velge mellom i 2/3 lengde? 

Jeg har brukt Inertia X-Lite på 173 gram på endel turer, og syns det fungerer utmerket for meg. Det er såpass tynt at det ikke blir særlig høydeforskjell. Benytter ett skumunderlag i tillegg. Det er med både for ekstra komfort, beskytte Inertia X-Lite og til bålkos. Det oppblåsbare passer inni soveposen, og jeg ligger også godt på siden med dette.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.