Per Magnus Skrevet 9. januar 2006 Skrevet 9. januar 2006 Lurer på om noen har gode tips til middagsretter på vintertur? Helst kaloririke retter. Pleier dere å tørke kjøttet og de andre ingrediensene før dere drar? Tilberedningen skjer i telt med multifuel brenner, med de begrensninger/muligheter det gir. Er fint å ha noe et godt måltid å se frem til når en er ute i vinterkulda. Så smaker jo maten så mye bedre når en er ute også! Siter
tubbs Skrevet 9. januar 2006 Skrevet 9. januar 2006 Real turmat kommer jo i forskjellige varianter. Eller ta en kikk på www.toro.no Toro har i det hele tatt ganske mye ålreit turmat (synes jeg),men endel av rettene krever att du tar med deg tørrmelk.De fleste er ferdige på mellom 5 og 10 minutter. 5 minutters Risengrøt med sukker,smør og kanel smaker snadder på tur. Siter
Per Magnus Skrevet 9. januar 2006 Forfatter Skrevet 9. januar 2006 Tenkte å unngå real-turmat til middag, da jeg har tenkt å ha det til lunch. Blir fort lei den maten hvis det blir for mye av tørrforet. Siter
lph Skrevet 9. januar 2006 Skrevet 9. januar 2006 Gjenganger på alle mine vinterteltturer har vært ferdigstekt kjøtt+litt grønnsaker i en eller annen form, Toro gryterett av en eller annen type, og enten potetmos eller hurtigris (blæ). Nudler er også en mulighet på karbo-fronten, mens pasta ellers er litt klønete siden det helst skal fosskoke. Så vi har enkelte vinnerkombinasjoner som: finnbiff stekt med løk, einerbær og litt rømme - Toro jegergryte - potemos (ev blandet rett i gryta) kylling stekt med løk, eple og paprika og karri - Toro Baligryte - hurtigris kjøttdeig stekt med løk og ananas - Toro orientalsk gryte - hurtigris osv. osv. Har aldri tørket kjøtt selv, men har ikke båret mat for mer enn en uke heller. Siter
Per Magnus Skrevet 10. januar 2006 Forfatter Skrevet 10. januar 2006 Takk for gode tips lph! Var noe i den duren jeg var ute etter! Noe som ikke er for avansert, men som smaker godt og gir mye mat i magen Siter
lph Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Bare hyggelig. Det er et mas mens det står på, å stå hjemme og steike kjøtt i store mengder (og bør ikke gjøres kvelden før avreise), men det er jammen verdt det å slippe å bale med det i teltet. Småkoke gryteretten, og svuppe oppi den ferdige kjøttblandingen, middag på no time. Og så er jo Delfiakake avec til dessert en garantert måte å sørge for tilstrekkelige kalorier Siter
Gjest Anonymous Skrevet 17. mars 2006 Skrevet 17. mars 2006 Det er også ganske greit å tørke både kjøtt, fisk og grønnsaker, det veier mye mindre og smaker slettes ikke så værst når det har ligget litt i vann og blitt varmet opp. Det er bare å steike kjøttet / fisken, skjære det opp i småbiter og la det stå i ovnen på ca 70grader med døra på gløtt, så er det vel ferdig inntørka etter 6-8 timer, alt ettersom. Grønnsaker skal også skjæres opp i biter, og det kan også lønne seg med et oppkok for at det skal svelle fortere igjen på tur. Du kan blande dette med en eller annen ferdigsaus (bruk tørrmelk om sausen krever melk), og det kan bli veldig god og lett turmat Siter
Arne Skrevet 19. mars 2006 Skrevet 19. mars 2006 Makaroni med egg og RSP. jammmi det gir masse energi Siter
500fjell Skrevet 26. april 2008 Skrevet 26. april 2008 Makaroni med egg og RSP. jammmi det gir masse energi Skal man ha med et krydder på tur er det Aromat som gjelder, det er godt inntil makaroni Siter
Mayhassen Skrevet 27. april 2008 Skrevet 27. april 2008 mens pasta ellers er litt klønete siden det helst skal fosskoke. Hvorfor? Har kokt mye pasta, både hjemme og på jobb, og der har fosskoking aldri vært et tema.. Mine middager er variasjoner av torogryter med diverse kjøtt i. Svinekjøtt, kylling og vanlig kjøttdeig er enkelt å forhåndsteke/tørke. Bruker å spe på med hurtigris selv også. Kan anbefale hurtigkokende fullkornsmakaroni (3min koketid) for dem som liker det. Har begynt med pasta om morgenen, klarer ikke havregrøten lenger. Dette har jeg funnet ut at jeg kan gå lenger på og smaker bedre:) Pleier å kjøpe de ferdige rettene, sikkert toro som lager dem også. Står at det skal i halvparten melk på endel av dem, men funker fint med Med litt pølse/kjøtt etc så er dette også gode middager Siter
Håvard Skrevet 27. april 2008 Skrevet 27. april 2008 Kan ikke noen snart legge seg i sèlene og utvikle "Alt i ett tuben"? Klister, Tannpasta, Pålegg, Frokost, Middag, Solkrem, Sårkrem etc..... Siter
500fjell Skrevet 27. april 2008 Skrevet 27. april 2008 Kan ikke noen snart legge seg i sèlene og utvikle "Alt i ett tuben"? Klister, Tannpasta, Pålegg, Frokost, Middag, Solkrem, Sårkrem etc..... Ja, kanskje det er en god ide. Det høres jo ut som det ikke kan brukes til noe som helst, sårkrem på ski og spise klister... Siter
Hubroen Skrevet 29. april 2008 Skrevet 29. april 2008 Kjøpte denne boken for et par dager siden : http://www.aforkinthetrail.com/ . Har ikke hatt tid til å prøve noe ennå men den gir nyttige råd om tørking av mat samt en rekke spennende oppskrifter. Den har også et kjekt oppsett for baking / steiking av større ting ved hjelp av ei pappeske og aluminium folie. Siter
Svein Tore Skrevet 30. april 2008 Skrevet 30. april 2008 Uansett årstid synes jeg bacon er fint å ha med på tur. Kjøper et helt baconstykke, tar det ut av plasten og pakker det i matpapir før jeg drar. Da holder det seg i hvertfall en uke, vår og høst. Har ikke hatt med bacon på sommeren, men må prøve det. Morsomt å se hvor lenge ting holder. Vinteren er jo ikke dette ett problem uansett. Det er godt, mye kalorier, og kan brukes i all mat(nesten...). Bruker det i stedet for kjøttdeig o.l. i gryteretter (på fjellet.. ). Enkelt og greit. Siter
Gjest Anonymous Skrevet 1. mai 2008 Skrevet 1. mai 2008 finnbiff stekt med løk, einerbær og litt rømme - Toro jegergryte - potemos (ev blandet rett i gryta) at dette er menneskeføde er kanskje det dummeste jeg har hørt. jeg gav deg tillit og fulgte oppskriften til punkt og prikke, men du har tydligvis ikke tunge for delikatesser? håper for din egen skyld at du kaster oppskriften i søppelkassen, for denne maten var ikke annet en søppel! Siter
Asbjørn Skrevet 24. januar 2010 Skrevet 24. januar 2010 Planlegger en tur til slutten av måneden, bare over 6 dager, så du må nok finne flere alternativer så du ikke blir lei matrettene siden du skal være borte lengre.. Frokostblanding, bruk ingredienser som du selv liker, og fyll på med tørrmelk.. Lag noen ulike porsjoner, varier.. For ekstra variasjon kan du be en venn om å lage noen porsjoner for deg, så får du en overaskelse på turen, det trenger ikke nødvendigvis ble en bedre blanding, men det gir variasjon.. Barnemat, havregrøt med eplesmak f.eks er god variasjon, små porsjoner, men dritgode.. minus - det er dyrt.. Om du variere godt, så er det ikke stress å ha havregrynsgraut annenhver dag.. Lunsj; Jeg bruker potetmos (sånn med melk og gressløk i fra før), så knuser jeg nudler i, og fyller på med suppemix for smaken.. 3 poser potetmos, 2 nudlepakker, og en suppemix (jeg liker toro mexican tomatoesoup) gir mange porsjoner.. Jeg mixer alt i en stor bolle, smaker til med salt og pepper + div krydder.. sett på tekokeren på kjøkkenet mens du holder på, så kan du prøvesmake samtidlig.. pakk i ziplockposer, tar lite plass og veier lite.. gir bra med energi.. varier suppesmakene, så får du variasjon.. Middag; real turmat funker fett i noen dager, klart det er litt embalasje etterpå, men det er praktisk og lettvint.. ta xtra krydder med.. Har ingen erfaring med å tørke kjøtt selv, men jeg tar med mørpølse "mørsnabb", den holder i ukesvis, den er salt og god, og om du steker den i 1 min, så har du plutselig en total smaksendring.. Om du ikke er redd for litt oppvask, så liker jeg å lage pastagryte med mørsnabb i, toro pasta di napoli e.l ta med litt krydder, så funker det fett.. Boil in bag ris er praktisk, men da har du kokt vann som ikke duger til annet enn oppvaskvann.. Alternativt så kan du putte det varme vannet i en Nalgene drikkeflaske, putte flasken i en ullsokk, så har du varme i soveposen i flere timer, det er luksus å ha varmeflaska.. For å gjøre risen spennende, så kan du krydre den opp på indisk vis, prøv deg frem hjemme før du drar på tur.. Betasuppe, en løk, 2 gulerøtter og 2 poteter er bra å ha med, klart det fryser, men skjær det i biter og kast i suppa.. vitaminer og næringstoffer.. naturlig og godt etter ett par dager på drytech.. Fruktsuppe er greit å ha med, fin lunsj eller som dessert. Kommer ikke på noe mer på tampen, men google litt så finner du mye bra tips.. Les denne, det er fra Øytun FHS, de har mange gode tips.. (Havrebombene er helt KONGE) http://www.adrenaline.no/vandre/oytun/mat/matoppskrifter.htm God tur.. Siter
Lindap Skrevet 25. januar 2010 Skrevet 25. januar 2010 Hva med en pakke tortellini med skinke inni? Ha med en pakke tomatsaus i tillegg. Siter
Fjellbukken Skrevet 25. januar 2010 Skrevet 25. januar 2010 Slår ett slag for betasuppe og pølsebiter jeg, på helgeturer når børa tåler ett halvkilo pølser i sekken Evt. bare bløt ris, smør og kabonader. Det er helt utrolig hvor godt enkel mat smaker når man er sliten på tur, mat man vanligvis ikke snur seg rundt etter hjemme. Jeg pleier også ha med meg en liten spekeskinkesnabb som jeg kan kutte litt i mens jeg leser kart \ bøker i teltet, fantastisk snacks og tilfører også bittelitt salt mens man er på tur, som er viktig å få i seg. Siter
borgern Skrevet 25. januar 2010 Skrevet 25. januar 2010 På korte turer er det jo greit å bære litt ekstra, også når man bruker pulk. Om vinteren holder jo ting seg lettere enn om sommeren. Har bl.a hatt med entrecote som er grillet på bålet(turgrill) og bak potet i glørne. Og hatt med vossakorv som skjæres i biter, noen ganger stekt med sweet chili saus. Rotmos fra pose. Går og koke/steke poteter hjemme å ta med. De holder mange dager. Lars Siter
runegutt123 Skrevet 29. januar 2010 Skrevet 29. januar 2010 Må sitere Hr Monsen: Fettet har man på kroppen. Proteinet fanger/skyter eller fisker man. Karbohydratene er i sekken. Ser mye bra her. Slår et slag for egg og baconbiter på plastflaske Toro pannekakemix + baconbiter Mr-8 Og, snickers. Sistnevnte sjokolade burde erstattet KvikkLunch som tursjokolade. Inneholder alt man trenger for tøffe turer. Siter
Fisketryne Skrevet 29. januar 2010 Skrevet 29. januar 2010 Flytende næringsmidler blir ofte vanskelig å hanskes med i minusgrader(med unntak av sprit ) Det samme gjelder den elders ypperlige Snickerssjokoladen, holder på Kvikk-Lunch til vinterbruk. Har ellers ikke erfaring med ekspedisjoner/mangedagersturer, synes Real er ok. Siter
Mats Mordal Skrevet 29. januar 2010 Skrevet 29. januar 2010 Real smaker greit, men det er alt for lite næring i den synes jeg! Hvertfall på en ukestur hvis man bare skal leve på det. Husker jeg levde på havregrøt og real i 10 dager på hardangervidda for et par år siden, ble mektig lei av og aldri bli skikkelig mett etter middag. Real er grei på en helgetur, men på litt lengre turer så er det annen mat som gjelder, hvertfall for min del Siter
larka Skrevet 29. januar 2010 Skrevet 29. januar 2010 Husker jeg levde på havregrøt og real i 10 dager på hardangervidda for et par år siden, ble mektig lei av og aldri bli skikkelig mett etter middag. Var det ikke fisk å få i løpet av ti dager på Hardangervidda? Siter
Mats Mordal Skrevet 29. januar 2010 Skrevet 29. januar 2010 Det var det helt sikkert, men dette var den eneste turen jeg har vært på uten fiskestanga Gikk med en gjeng milslukere, så hadde ikke blitt mye tid til fiske, derfor la jeg igjen stanga hjemme for en gangs skyld. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.