Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Har ein tilstrekkeleg med snø rundt seg, og det ikkje er meldt vedvarande rufs, kan ein gjere turar i høgalpint terreng over fleire dagar utan telt.

Eg vurderte i vår å gå Jostedalsbreen på langs med duk og droppe telt, men då vart meldingane ille (dei slo også til for fullt) så det blei telt. Kjenner elles nokre og har snakka med fleire som vel å gjere slike turar på det viset.

Travel light & fast er greia deira.

Må legge til at dette er folk med åresvis med erfaring frå alpin ferdsel og god kjennskap til eigen kompetanse og tolegrense.

Bruker de du kjenner syntet eller dunposer på turer med kun duk?

Annonse
Skrevet

Det trur eg varierar @tronn

Veit at den eine brukar ein dunpose med waterblock i tøyet, kva dei andre brukar anar eg ikkje, men finn det rimeleg å tenkje dun, då dette er vektbevisste folk.

Men dei fleste (med fare for at det høres ut som mange, det er det altså ikkje) som går slik gjer det når det er meldt ok, eller i alle fall ikkje vedvarande dritt.

Og då får ein i dei fleste tilfeller tørka. I løpet av fleire dagar i fjellet skal det vel godt gjerast at ein ikkje på noko tidspunkt får ein liten halvtime- time med tørk.

  • Liker 1
Skrevet

Siden jerven duken er helt vann tett så kan det lett oppstå en del kondens inni den

 

 

 

Jeg bruker Jerven King Size Thermo Hunter utenpå soveposen som dyne. Har MANGE vinterfeltdøgn bak meg med denne kombinasjonen, og jeg har til gode å oppleve kondens. Hvis du hermetisk lukker duken rundt soveposen, så kanskje.. Men ikke når du legger den over som dyne eller åpner glidelåsene slik at kondensen slipper ut. Null problem.

  • Liker 1
Skrevet

Ulempen med å kutte teltet til fordel for bare fjellduk, er at det blir veldig trøblete å bruke kokeapparatet.

Som Nordhauk skriver så er det en fordel å kunne ha glidelåsen åpen for å slippe ut kondens. Dette funker spesielt bra i snøhule, hvor det ikke er vind/trekk å beskytte seg mot. Etter at jeg fikk meg Down mat så har jeg heller ikke behov for beskyttelse nedover, så duken kan brukes som dyne.

  • Liker 1
Skrevet

 

Som Nordhauk skriver så er det en fordel å kunne ha glidelåsen åpen for å slippe ut kondens. Dette funker spesielt bra i snøhule, hvor det ikke er vind/trekk å beskytte seg mot.

 

Men utluftinga som får fuktigheita ut, er langt meir effektiv dersom det er litt trekk.

Dersom ein brukar ein fora fjellduk for å få meir isolasjon, har eg langt meir sansen for å ha ein sovepose som er varm nok. Men kvar si lyst.

  • Liker 1
Skrevet

   

Men utluftinga som får fuktigheita ut, er langt meir effektiv dersom det er litt trekk.

Dersom ein brukar ein fora fjellduk for å få meir isolasjon, har eg langt meir sansen for å ha ein sovepose som er varm nok. Men kvar si lyst.

Jeg er jo enig med deg i at det bør være god nok isolasjon i soveposen, men det er dette med sikkerhetsmarginene. Jeg har aldri turt å ligge i bare posen på høyfjellet. Er redd for fuktighet fra snø som legger seg inntil posen og smelter. I skogen har det hendt at jeg har ligget i bare posen, men har som oftest en Grevling utenpå for å slippe å få snø på posen.

Skrevet

 

Jeg er jo enig med deg i at det bør være god nok isolasjon i soveposen, men det er dette med sikkerhetsmarginene. Jeg har aldri turt å ligge i bare posen på høyfjellet.

 

Eg skal ikkje gjera forsøk på å argumentere mot dette. Dette er sjølvsagt også ei totalvurdering der erfaring, værmelding og resten av utstyret i sekken med meir kjem, inn i bildet.

Skrevet

Kjøpte selv et lett bivytrekk fra Cumulus som er pustende og vanntett. Har kun brukt den under tarp så langt (tarp telt) og bare såvidt under 0 grader, men virker ihvertfall som den puster godt nok til å unngå kondens.

 

http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-systems----from-375-g/ultralight-bivi?gid=69&vid=1

Vanndamp mot et yttertrekk vil nødvendigvis fryse til is når det er kulde. Tror ikke det er laget membraner som fikser det..

Skrevet

   

Eg skal ikkje gjera forsøk på å argumentere mot dette. Dette er sjølvsagt også ei totalvurdering der erfaring, værmelding og resten av utstyret i sekken med meir kjem, inn i bildet.

Av nysgjerrighet, ligger du med posen rett på liggeunderlaget, uten noe mellom? -Og uten noe over deg? Jeg ser jo at det er enkelte vinterposer som har en litt mer "robust" ytterside. Bør man i tilfelle ha en sånn?

Skrevet

Vanndamp mot et yttertrekk vil nødvendigvis fryse til is når det er kulde. Tror ikke det er laget membraner som fikser det..

 

Da er det isåfall bedre at det fryser mot en bivy enn mot yttertrekket i posen. Det er jo ikke slik at all fuktighet fryser til is straks mann er under 0 grader heller da. Da hadde det blitt 0% luftfuktighet ved minusgrader og det er jo ikke tilfellet. Kjenner ikke til detaljene her da.

 

En pustende jakke er jo fremdeles pustende ved under 0 grader så burde ikke være annerledes for et soveposetrekk.

Skrevet

Jeg har en Western Mountaineering Antelope GWS (Gore windstopper yttertrekk), dette skal være vanntett men likevel puste (til en viss grad).

 

Har ikke langtidserfaring med den all den tid jeg kjøpte den mot slutten av sesongen i fjor, men litt fuktighet som kom på yttertrekket fra teltduken kunne jeg bare børste av.

På en RAB Andes 700 så stoffet vått ut (Pertex Endurance ytterstoff, og begge posene var nye).

 

Dunvekten i de to posene er omtrent lik og oppgitt dunspenst skal være omtrent lik, oppbevaringsposene er omtrent like store (WM posen oppbevaringstrekk er en liten anelse større), men WM posen "blåser opp" oppbevaringsposen stram som en ballong, men det gjør ikke RAB posen, altså er dunspensten på WM posen beviselig bedre enn på RAB.

  • Liker 1
Skrevet

 

Av nysgjerrighet, ligger du med posen rett på liggeunderlaget, uten noe mellom? -Og uten noe over deg?

 

Ja

  • Liker 1
Skrevet

Dersom ein brukar ein fora fjellduk for å få meir isolasjon, har eg langt meir sansen for å ha ein sovepose som er varm nok. Men kvar si lyst.

 

 

Jeg har alltid med Hunteren på vinterturer av den enkle årsak at jeg fisker mye på isen. Da er det suverent å ligge på Bamseunderlaget, inni duken når en kikkefisker etter røya. Lunt og behagelig. I tillegg er Hunteren en stor sikkerhetsfaktor i tilfelle overfall av uvær i høyfjellet. Da kan en grave seg raskt inn i en snøhelling, plassere seg i duken, fyre et telys og sitte lunt og varmt for å vente ut uværet. Potensielt livreddende. 

 

På toppen av dèt kommer altså Hunterens egenskaper som ekstra isolasjon om man brer den som dyne over soveposen. Og som allerede nevnt: Gjør du det på den måten, er kondens et ikke-tema. 

  • Liker 3
Skrevet

Ang at ting blir vått så er det vell så mange faktorer som spiller inn at det er umulig å gi noe fasit svar.   En tett duk utenpå posen vil ikke nødvendigvis gi nevneverdig større kondensproblemer enn å ligge uten trekk.   Om du klarer å flytte kondenspunktet utenfor posen så er det jo strålende.  Kondenspunkt er jo ikke det samme som nullpunkt. Luften holder på mindre og mindre fuktighet jo kaldere det blir. Så i praksis vil det kondensere mer og mer jo lengre ut i posen man kommer.  Men hvor fuktig lufta er inne i posen vil være veldig varierende fra person til person og situasjon.  Er man veldig varm og klam inne i posen vil jeg tro det blir fuktigere enn om man ligger å småfryser litt.  Så har man spørsmålet om hvor vidt denne fuktigheten klarer å transportere seg utover i posen før den fryser til is.(Det er ikke luftfuktigheten som fryser fuktighet som allerede har kondensert og er nå vann i posen)  Er det kaldt nok ute vil man aldri klare å flytte dette frysepunktet utenfor posen med ett tynt trekk (foret eller ikke)  Da fryser dette i posen. Er det litt mildere kan man oppleve at det fryser på utsiden av posen eller innsiden av trekket. Men Fuktighet vil uansett være igjen i posen.    Det fine når det er skikkelig kaldt er at ting tørker helt fint på grunn av lav luftfuktighet.  Hvor kaldt og tørt det må være før man får noe nytte av dette veit jeg ikke men det er ikke noe problem å henge ut klesvasken på den kaldeste tiden på vintern ihvertfall :) Den tørker.    Dette blir jo også en faktor man må regne med. Uten trekk over posen vil den lave luftfuktigheten være med på å tørke ut posen etterhvert som det kondenserer og fryser. Dette mister man med ett tett trekk,   Det er altså for mange variabler her til å si at noe er riktig eller ikke riktig. For noe vil være best i en situasjon mens noe annet er best i en annen.   Det sikreste er å bruke en tett pose inne i posen men dette kan bli klamt og ubehagelig i forhold til å ligge rett i posen så om man ikke har behov så kan det vell ikke anbefales.     Det viktigste man gjør er nok å ikke puste inn i posen :) 

  • Liker 1
  • 1 måned senere...
Skrevet

Hvis det bare er et soveposetrekk du trenger så kan det tenkes at et "Grevlingtrekk" vil gjøre samme nytten.

http://www.oslosportslager.no/produkt/mammut-ajungilak-grevling-yttertrekk-til-sovepose-5322.aspx

Men du må uansett regne med noe kondens på innsiden av trekket når du sover ute vinterstid.

Trekket, uansett type, vil være en kald flate som diffusjonen kondenserer på. 

Jeg har prøvd ut to løsninger i telt eller åpen himmel om vinteren.

1. Grvlingtrekk utenpå en varm pose gir garantert kondens på trekket.

2. En lett sommerpose med en varmere sovepose utenpå er det jeg synes fungerer best, men da tåler du ikke nedbør.

De som virkelig har erfaring med dette er de som har gått på ski til nord- eller sydpolen. De bruker en diffusjonstett pose innerst og bare et vanlg trekk ytterst.

Diffusjonen holdes da inne i posen i stedet for å kondensere i fyllet på soveposen for så å fryse til is neste dag.

 

Jeg vet ikke om det finnes, men en diffusjonstett innerpose med f.eks. flanell,  bomulls- eller ullfrote på innsiden måtte vel være den ultimate løsningen.

Det finnes et slikt stoff som brukes over madrassen i sengen til små barn som ikke er tørre om natten. Kanskje dette kunne brukes til å lage en slik pose av.

Her er et eksempel på stoff, men det er ikke diffusjonstett. Kanskje det finnes et eller annet stoff sin er helt tett.

http://arna-coronet.no/sengetrekk/beskyttelsestrekk/

Kjøpte ett slikt grevling ytterpose til min datter for mange år siden. Den hadde en kalosje over hodet slik att det ikke regnet i fjeset når man ligger ute. den utgaven har jeg ikke funnet igjenn. Min datter er veldig glad i sin og stortrives utenfor teltet i den.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.