Gå til innhold
  • Bli medlem

Om høsten står det lam på menyen.


REs

Anbefalte innlegg

Selv om jeg nå må sies å ha passert middagshøyden hva alder angår så kan jeg fremdeles huske min farmors lammerull som alltid kom på bordet fra høsten og frem mot jul.

Enten som pålegg på brødskiva eller som middagsmat.

Det er bare en måte å få tak i denne nå og det er å lage den selv.

Ja selvfølgelig kan den sikkert også kjøpes i butikken men det blir ikke helt det samme.

Det er lett å lage lammerull og i en av mine oppskriftbøker står det at den kan holde seg fra 8 til 14 dager hvis den oppbevares kaldt.

Da må den vel også tåle noen dager i ryggsekken. Det er vel med denne som med vilt. Det handler om grader x timer.

 

Jeg lager lammerull på en relativt enkel måte. 

Slagside  / svange av lam. Fra sau så blir der ofte en del mer fett.

Litt ekstra kjøtt til å fylle den opp med.

Salt, pepper, Timian og kanskje litt andre krydder hvis du liker det.

Rulles sammen til en tykk pølse og syes eller surres sammen.

Så legger jeg den i saltlake 3 - 5 dager før den kokes.

Etter koking legges den i press ca. et døgn slik at den blir fast og fin.

Så deler jeg den i passe stykker og vakuumpakker den før den fryses.

 

Denne pølsa kan brukes som pålegg på brødskiva med rødbeter og majones eller den kan varmes i en gryte med gul ertesuppe og spises til middag.

Etter min mening en kjempefin turmat.

 

En pose gul ertesuppe fra Toro, litt ekstra timian og en bit fårerull. (Rullepølse.)

Lages ferdig på primusen på få minutter.

Dette er vel tradisjonsmat for fjellfolk?

 

post-4220-0-03343600-1410351438_thumb.jp  post-4220-0-19582600-1410352080_thumb.jp

Det er sikkert mange måter å lage denne rullen på og her er et par oppskrifter som jeg fant på nettet. 

I noen gamle oppskrifter står det at du skal bruke salpeter og i noen nye står det nitritt eller nitrittsalt.

Dette kutter jeg ut. Salpeter kan være giftig hvis brukt feil og nitritt vet vi lite om men brukes stort sett bare for å bevare rødfargen på kjøttet. 

Gelatinpulver bruker jeg heller ikke. Den henger vanligvis godt sammen uten.

 

http://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjonell-norsk-mat/lammerull/

http://www.aperitif.no/Oppskrifter2/kokebok/kjoett/julepaalegg/God-gammeldags-lammerull

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • 2 uker senere...

Jeg pleier alltid å ha mye mer løk og pepper enn oppskriftene sier, og alltid uten nitritt, gelatin og andre unødvendigheter. Men for noen år siden lagde jeg en med masse hvitløk, rosmarin og/eller provencekrydder. Min mor fikk nesten pusteproblemer, mente jeg ødela hele rullen, og måtte forlate kjøkkenet. Det var den rullen som forsvant raskest, og gamla spiste nok over halvparten...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 uker senere...

Jeg pleier alltid å ha mye mer løk og pepper enn oppskriftene sier, og alltid uten nitritt, gelatin og andre unødvendigheter. Men for noen år siden lagde jeg en med masse hvitløk, rosmarin og/eller provencekrydder. Min mor fikk nesten pusteproblemer, mente jeg ødela hele rullen, og måtte forlate kjøkkenet. Det var den rullen som forsvant raskest, og gamla spiste nok over halvparten...

Hvitløk er vanligvis veldig godt til lammekjøtt. 

Jeg har laget helgrillet lam et par ganger og da går det med en solid porsjon hvitløk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja til hvitløk (spesielt i forbindelse med lam), og ja til flaggermus!

 

Skulle kunne vurdert å bytte ut hvitløk med ramsløk, om jeg hadde noen steder å høste det på...

Ramsløk vokser vel nesten over alt?

Hvis du ikke finner viltvoksende ramsløk der du bor så kan du gå på et gartneri og kjøpe hvit allium, eller Allium ursinum som er den ville ramsløken.

Gartneriene selger planter som er helt like ramsløken bare i andre farger. Hvis du velger en hvit type så er den sikkert helt lik i smaken.

Ellers kan du få tak i noen eksemplarer fra et sted hvor den vokser og plante den i hagen eller et annet sted det er litt skygge, og i løpet at er par år så kan du høste så mye du ønsker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja til hvitløk (spesielt i forbindelse med lam), og ja til flaggermus!

 

Skulle kunne vurdert å bytte ut hvitløk med ramsløk, om jeg hadde noen steder å høste det på...

Jeg liker hvitløk til mange typer mat, men ikke til vilt. 

Men i Thailand har de en løk som ligner på hel hvitløk, den er bare mye større og ligner litt på en tulipan som holder på å åpne seg.

Den var veldig god, men det luktet som når hannkatter markerer seg når de stekte den, og det gjorde de fra ca. kl. 05.00 om mogenen. De spiste tre varme måltider om dagen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.