Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Noen som har tips på en god og lett filetkniv. Har alltid med Brusletto Bamse på tur, men denne duger ikke bra nok til å lage fine fileter. Blir hovedsakelig ørret på opptil kiloen som skal til pers, så kniven bør ikke være for stor.

Vil også takke for et bra forum. På tide å komme med litt deltagelse selv, etter å ha sittet på sidelinjen en stund.

/K

Annonse
Skrevet

De siste 4 årene har jeg brukt Elias Tråle junior kniv. 

 

Virker kanskje ikke som en skikkelig kniv, men jeg kan underskrive på at den gjør jobben. Den er ikke veldig stor, men det går helt greit å filetere ørret på rundt 1,5kg med den. Har også brukt den på større fisk, men da har jeg skåret fisken i skiver.

 

Kniven er lett å bryne skikkelig skarp, bladet er fleksibelt, og hvis du fjerner læret på slira, slik at du bare sitter igjen med plasthylsa, har du en kjekk liten filetkniv på under 60g.

Billig er den også!

post-6469-0-34548200-1409690252_thumb.jp

Skrevet

Det finnes mange gode filetkniver, både dyre og billige.

Det viktigste, etter min mening, er at de har et langt litt mykt blad og et godt stål, gjerne rustfri hvis du skal ha den med ut.

Jeg har en billig fra Biltema. Den ble kjøpt for å brukes i forbindelse med sjøfiske.

Skal du ha kniven til noe mer enn bare å ligge i fiskeveska så kjøper du ikke denne.

Stålet tåler ikke sjøvann.

Unngå kniver hvor det bare står rustfri eller stainless. Stålkvaliteten bør være oppgitt enten på kniven eller på innpakningen.

Rustfrie kniver er ikke like lette å holde kvasse som kniver av "svart" stål (karbonstål) men har du et godt bryne så burde det ikke være noe problem.

Finn en kniv som ligger godt i hånda og legg gjerne litt penger i en slik kniv. Du kommer sannsynligvis til å ha den lenge.

http://www.pentagon.no/pentagon-mix-artikler/den-perfekte-kniven-c-224-1.aspx

 

 

Mora lager ganske gode og billige kniver. 

http://www.nofi.no/filetkniv-med-slire.5136106.html

Så har du Rapala til ca. 300.

http://www.normark.dk/?id=29007&p1098id=9579&w=1098

Eller Global, kongen til ca. 1000,- 

Disse knivene er veldig gode, jeg har et par stykker, men jeg bruker dem bare hjemme på kjøkkenet.

http://www.groupon.no/deals/oslo/JLWEB-ApS/17237067

 

Slike kniver med smalt blad liker jeg best å kalle utbeiningskniver. De egner sg best til å beine ut kjøtt som f.eks. lammelår, kalkun etc.

Til filetering av fisk liker jeg en kniv med litt breiere blad. Den er lettere å styre flatt langs ryggbeinet på fisken. Når du fileterer fisk er det som regel ikke behov for å svinge kniven i flere retninger, inn og ut av kriker og kroker og rundt knoker og bein. 

F.eks. når jeg skal steke makrell.

Jeg renser aldri makrellen, men tar den hjem hel. Så legger jeg den på benken, henter en god kjøkkenkniv og skjærer filetene fra halen og fremover mot hodet.

Så skjærer jeg ut en tynn stripe langs nesten hele midten av fileten i lengderetningen. Da får du bort alle de små beina som sitter her. Du kan nappe dem ut med en fikebeinpinsett, men det tar litt for lang tid.(Dette begynte jeg med da jeg fikk små barn i huset som ikke ville ha fisk med bein.)

 

Flyndre er litt annerledes. Her er det enklest med en litt smal myk kniv. 

 

Og annen fisk.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.