Gå til innhold
  • Bli medlem

Sopplukking (utskilt fra tråd om soppbok)


Bjørn J

Anbefalte innlegg

Vet ikke. Har vel vært litt delte meninger om det. I følge Sopp og Nyttevekster så er det når sopp er angrepet av rørsoppsnylter. Da er det vist slik gult i den. Etterhvert får den også det hvite belegget utenpå og lukter vondt.

De sa vel at det var best å kaste hele soppen hvis det var gule prikker i den da sporer fra snyltesoppen allerede kunne være andre steder i steinsoppen enn det man ser. Men hørt mange andre som barer skjærer vekk hvis det bare er gult nederst og bruker resten. Så lenge den lukter godt. De som har gule flekker har ofte en mer oppsvulmet stilk, selv om steinsopp genrelt har kraftig stilk.

Jeg har hittil valg å kaste de.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant to steinsopper som var sterkt infisert av snyltesopp og de luktet helt forferdelig. Den hadde ingen spist frivillig. Jeg hadde tatt dem med i en separat beholder. Hos en annen har jeg skjært av et par cm fra stilken som hadde en gul flekk på nederste delen. Resten så fint ut og luktet godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har sikkert sett 100 infiserte steinsopp i helgen. De er ikke fristende :)

Men jeg finner ikke noe dokumentasjon på at de gule flekkene nederst i stilken har noe med rørsoppsnyltere å gjøre?

Hvis noen finner det, så post en link :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så det stod noe om de gule flekkene i en soppbok en kompis hadde. Så og noe om det et sted på nett men finner det ikke akkurat nå.

 

Kopi av svaret jeg fikk på mail fra Sopp og Nyttevekster.

 

 

"

Hei igjen,

 

Det er rørsoppsnylteren som forårsaker de gule flekkene. Det anbefales ikke å spise sopper som er infiserte.

Heldigvis er det en del å velge i mellom nå for tida"

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi var på tur i går (og traff en av forumets kjente travere) og sammen fant vi fantastiske mengder steinsopp, på under en time. Det var barna så klart, som oppdaget området. Hvor du enn snudde deg var det steinsopp. Mange for store og gamle, men mange av passelig størrelse. Det ble rikelig til de som ville ha. Vi kunne helt sikkert plukket MYE mer, men vi måtte hjem. 

 

Var enorme mengder rødskrubb også, men de var stort sett for store.

 

Mye snyltesopp på steinsoppen. De gule flekkene dere snakker om har jeg sjelden sett, det er det hvite belegget som opptrer først slik jeg har erfart. Gule flekker syns jeg først oppstår når soppen er helt overdekt med det hvite belegget og blitt deformert. Tok selvfølgelig ingen infisert sopp.

 

Puttet tre kilo ferdigrenset steinsopp og smørsopp i fryseren i går kveld. Og da var jeg streng med det markspiste. :P

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hørte nettopp på radioen at det var mange som var blitt syke av sopp i år.

Mye østeuropeere. De som kommer hit er vandt til å plukke sopp hjemme, men er tydeligvis ikke godt nok kjent med hva man kan spise og ikke spise.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en tekst jeg fikk oversendt i forbindelse med rørsoppsnylter skrevet av Fagmykologisk Råd 2.9.14

 

"

RØRSOPPSNYLTER

Soppen rørsoppsnylter Hypomyces chrysospermum angriper rørsopper og noen skivesopper, men er spesielt aggressiv på steinsopp. Høyst sannsynlig dreier det seg om flere arter som har hver sin vertsopp, DNA-undersøkelser vil avsløre dette. Begynnende angrep på steinsoppen sees som oppsvulmet stilkbasis og at stilkkjøttet er mykt. Deretter kommer de gule flekkene på stilken frem, og etter hvert dekkes store deler av stilken av soppsnylteren. Til slutt er steinsoppen omdannet til en eneste gul, illeluktende masse.

Steinsopp med oppsvulmet stilkbasis og med tydelige gule flekker er ikke matsopp! Hvis man fjerner de angrepne delene – kan man da bruke resten av soppen? Så vidt vi vet er det ikke kjent at noen er blitt syke av å spise «renset steinsopp» - det vil si når de angrepne delene av soppen er fjernet. Imidlertid kan vi ikke med det blotte øye se hvor langt angrepet har bredt seg inne i soppen – derfor er det viktig å fjerne mer av stilken enn der hvor de gule flekkene er synlige.

Man har imidlertid mistenkt rørsoppsnylteren for å være årsak til at kyr er blitt forgiftet. Et planlagt prosjekt for flere år tilbake, i regi av den gang Norges veterinærhøgskole, for å undersøke dette ble aldri noe av.

Mikroskoperes den gule massen er det rikelig med gule piggede konidiesporer å se. Disse sporene utgjør et imperfekt (ukjønnet) stadium av soppsnylteren. Det perfekte stadiet av soppen, hvor sporene dannes etter en kjønnet prosess, ser annerledes ut og er meget sjeldent å se.

 

Anbefaling

Steinsopper med oppsvulmet stilkbasis, mykt soppkjøtt og gule flekker på stilken anbefales ikke som matsopp uten at alle tegn på angrep er skåret vekk."

 

Så da blir det vel litt opptil folk selv å bedømme hva de gjør. Er det litt gult nederst er det kansje ok å fjerne omtrent halve stilken å bruke resten. Er den veldig oppsvulmet med gult i mye av stilken er det kanskje best å hive eksemplaret. Har også hørt at Steinsopp kan utvilke giftstoffer som motangrep til snyltesopp og enkelte fluer eller noe, samt at angrepne sopper lettere blir utsatt for bakterievekst. Men tydligvis ikke noe som er forsket nok på enda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk @borgern

Men... Alle steinsoppene jeg har plukket har noen gulbrune felt nederst inni stilken (foten), selv om både hatten og stilken er fine og faste OG hvite. Jeg tror (trodde) at dette har noe med "røttene" å gjøre. Ofte er det deler av furunåler/granbar/mose/jord der nede som jeg spikker bort, og DA kommer disse små feltene til syne. Det er ikke gule flekker PÅ stilken. Jeg er fortsatt usikker på dette...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I kveld var jeg en kort tur i skogen bak huset. Jeg så store mengder med dessverre infisert steinsopp. Noen få friske også som jeg tok med. Har også plukket to stykk som jeg har identifisert som fløyels rørsopp og svartbrun rørsopp. Alle disse ligger i tørkeapparatet.

jeg så også mange rørsopp med brun hatt, rød stilk og røde rør, med samme form som steinsopp. Kjøttet farget blått etter skjæring. På nederlansk heter den hekseboleet og den tror jeg er den eneste farlige som ligner steinsopp. Jeg kjenner ikke det norske navnet.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Boletus_luridiformis

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_heksenboleet

 

Har også plukket en del granmatrisker og kunne lett ha plukket 5 kg til. Jeg vet fortsatt ikke godt hva jeg skal gjøre med den. Men boken sier at den kan fryses, så jeg kan utsette bruken en stund. Noen forslag på bruk?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finnes en som heter blodsopp eller blodrørsopp. Stemmer at den ligner steinsopp men har røde rør og deler av stilk. Kjøtt blir båfarget ved snitt. Mener det er matsopp etter god varmebehandling ala rødskrubb. Finnes en som ligner som heter ildrørsopp, varier om den defineres som spiselig eller ikke. Hatt er er mer gulbrun og rødfarge ikke så utbredt. Den er svakt giftig før varmebehandling hvertfall, kan gi reaksjoner sammen med alkohol slik som blekksopp. Ps den blir også blå i snitt.

sverige har noen steder en sopp heter djevelsopp som ligner litt men har ganske lys hatt. Den er giftig, vet ikke om den finnes i norge.

er ikke noen soppekspert så er du ikke helt sikker så hiv den eller ta den med til en kontroll.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Lindap

Kanskje ikke denne? http://www.kristvi.net/sopp/rodbrun_steinsopp_boletus_pinophilus.htm

Soppboka mi nevner kun gallerørsopp som forvekslingsbar til steinsopp https://snl.no/galler%C3%B8rsopp

 

Nei, den jeg fant hadde mørkerøde rør. Jeg leste nå litt mer nøye og denne heksenboleet skal være spiselig etter koking. Allikevel frister det ikke i det hele tatt å prøve det ut... Her er noen bilder tatt med mobilen i en litt for mørk skog:

 

post-1735-0-29065400-1409858464_thumb.jp

post-1735-0-66725100-1409858396_thumb.jp

 

Jeg ser forresten mange bilder av fløyelsrørsopp som ikke helt ligner på den jeg har plukket. Min så slik ut:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluweelboleet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finnes en som heter blodsopp eller blodrørsopp. Stemmer at den ligner steinsopp men har røde rør og deler av stilk. Kjøtt blir båfarget ved snitt. Mener det er matsopp etter god varmebehandling ala rødskrubb. Finnes en som ligner som heter ildrørsopp, varier om den defineres som spiselig eller ikke. Hatt er er mer gulbrun og rødfarge ikke så utbredt. Den er svakt giftig før varmebehandling hvertfall, kan gi reaksjoner sammen med alkohol slik som blekksopp. Ps den blir også blå i snitt.

sverige har noen steder en sopp heter djevelsopp som ligner litt men har ganske lys hatt. Den er giftig, vet ikke om den finnes i norge.

er ikke noen soppekspert så er du ikke helt sikker så hiv den eller ta den med til en kontroll.

 

Ja, det heter sannsynlig blodrørsopp på norsk. Denne ligner: http://sv.wikipedia.org/wiki/Blodsopp

Den andre med røde rør som er giftig heter på nederlandsk Satansboleet og den har lys hatt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Satansboleet

 

Jeg er ikke så veldig glad i sopper som trenger sterk varmebehandling for å ikke være giftig. Jeg har forrige helg også kastet noen rødskrubb fordi jeg ble litt skeptisk. Så lenge det finnes så mange mer sikre sopper i skogen, hvorfor da ta sjansen med noen semi-trygge...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

. Så lenge det finnes så mange mer sikre sopper i skogen, hvorfor da ta sjansen med noen semi-trygge...

Noen liker jo litt spenning. :pirate:

Problemet er bare at hvis man bommer på en sopp så kan det være "game over", og livet har som kjent ingen re-start knapp. :bye:

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye smørsopppå hytta, rett utenfor hytteveggen og overalt ellers i terrenget. Mange furutrær overalt. Har dessverre ikke funnet noen furumatrisket. Jeg har renset hatt og ring fra smørsoppen og er spent på hvordan den smaker sammen med fersk ørret. Mannen min fikk en på nesten 2 kg! Også mye tyttebær overalt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ny tur i dag! Fant faktisk blodrørsopp, spennende. Ellers ble det -mengder- med granmatriske! Og det er rikelig igjen. Fant også masse fåresopp, noe kremler, et par pene steinsopp, EN kantarell, noen få traktkantareller og så lærte jeg en ny i dag - rimsopp, som lukter aldeles nydelig, gleder meg til å smake.

 

Sopp sopp sopp. Eneste som står i hodet på meg om dagen. ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har i dag funnet blek piggsopp og smørsopp. Ellers en for meg ny art: gulrød kremle. Og jeg tror at jeg også har funnet rimsopp. Den siste vil jeg gjerne dobbelsjekke med dere. Jeg har sjekket med soppboken og følgende opplysninger stemmer:

- Farge

- Rim på hatten

- Mønster på stilken nedenfor ringen og ovenfor ringen

- Ringen

- Bølgede og takkete skiver

- Ujevn hattkant

- Ikke knoll på foten

- Er prikklik bildet i soppboken

 

Det som ikke stemmer overens med soppboken er at jeg ikke kan se at stilken er sylindrisk og at kjøttet i stilken ikke blir rød etter skjæring. Kjøttet blir gulaktig. Ellers stemmer funnstedet med beskrivelse: furumoen/fjellbjørkeskog (750moh).

Er det noen som kan positiv bekrefte med 100% sikkerhet at dette er rimsopp?? Jeg har dessverre ikke mulighet til å besøke soppkontroll i nærmeste fremtid.

post-1735-0-07784500-1410120979_thumb.jp

post-1735-0-61848800-1410121054_thumb.jp

post-1735-0-61276800-1410121065_thumb.jp

post-1735-0-20711000-1410121105_thumb.jp

post-1735-0-73233100-1410121115_thumb.jp

post-1735-0-51768300-1410121125_thumb.jp

post-1735-0-08423900-1410121138_thumb.jp

post-1735-0-05432700-1410121148_thumb.jp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ganske sikkert rimsopp, ja. Se forskjellen i mønsteret på stilken over og under ringen, det er typisk. Jeg har ikke sett at kjøttet i stilken blir rødt ved kutting, og det er ikke nevnt i mine soppbøker.

Rimsopp er en flott matsopp, men ikke min favoritt. Vær oppmerksom på at den har evne til å ta opp cesium (radioaktivt stoff). Etter Tjernobyl-ulykken ble det registrert temmelig høye nivåer i rimsopp i visse deler av Norge, og det ble frarådet å spise for mye av den.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.