Gå til innhold
  • Bli medlem

Sopplukking (utskilt fra tråd om soppbok)


Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

Det er store kulturforskjeller når det gjelder sopp. Har en kollega her på jobben som er godt over gjennomsnittlig interessert. Han har soppbøker på mange språk, og det er interessant at sopp som i enkelte land er merket som utmerket matsopp, er i andre land merket giftig, må ikke spises.. Særlig i Øst-Europa er de veldig liberale. Russiske soppbøker er visst de som merker flest som matsopp.

 

Jeg leste istad om hva som skjer om du spiser en sopp som er merket som "ikke matsopp". De pleier å forårsake ubehag i magen og diarhee. Ikke noe særlig å spise disse.

 

Norske soppbøker pleide også å være mer liberale. For eksempel var sandmorkel en spiselig sopp før i tiden, men i dag er den giftig, En soppbok er ikke noe du skal arve fra bestemoren.

 

Jeg hører om folk som har blitt syke av å spise sopp, er det som oftest om øst-europeanere. Antagelig på grunn av en kombinasjon av at de har som tradisjon om å plukke sin egen sopp, samt soppbøker som kanskje er litt for liberale.

Skrevet

Det er store kulturforskjeller når det gjelder sopp. Har en kollega her på jobben som er godt over gjennomsnittlig interessert. Han har soppbøker på mange språk, og det er interessant at sopp som i enkelte land er merket som utmerket matsopp, er i andre land merket giftig, må ikke spises.. Særlig i Øst-Europa er de veldig liberale. Russiske soppbøker er visst de som merker flest som matsopp.

Er det ikke i Russland de har slike Kremler?  :hmm:

  • Liker 2
Skrevet

Jeg leste istad om hva som skjer om du spiser en sopp som er merket som "ikke matsopp". De pleier å forårsake ubehag i magen og diarhee. Ikke noe særlig å spise disse.

 

Norske soppbøker pleide også å være mer liberale. For eksempel var sandmorkel en spiselig sopp før i tiden, men i dag er den giftig, En soppbok er ikke noe du skal arve fra bestemoren.

 

Jeg hører om folk som har blitt syke av å spise sopp, er det som oftest om øst-europeanere. Antagelig på grunn av en kombinasjon av at de har som tradisjon om å plukke sin egen sopp, samt soppbøker som kanskje er litt for liberale.

Det har selvsagt med ulike grenseverdier for ulike stoffer, men det er også forskjeller i måten de tilberedes på. Morklene skal forvelles flere ganger "på russisk". Mulig det tar ut noe av problemstoffene. Ellers er de jo flinke til å rense innvollene med vodka der borte, så kanskje de tåler mer...?

  • Liker 1
Skrevet

Jeg var ute og plukket sopp i går.

http://www.fjellforum.no/topic/27011-hvor-har-du-v%C3%A6rt-p%C3%A5-tur-i-dag/page-43#entry301427

Det var ganske mange av denne typen (den med solbriller), men jeg hilser bare høflig og går videre. Jeg vet ikke hva de heter. (Kan det være rødskrubb?)

Men det var noen kantareller som jeg tok med hjem. Jeg tror ikke de liker å stå ute når det blir mørkt og det begynner å regne. 

Jeg har sett noen som har fått en slik behandling og de ser ikke videre friske ut.

 

Jeg så en del sopp som kunne ligne på matriske, men jeg er veldig forsiktig med sopp og tar aldri risker.

 

Fin kantarellfangst :)

De andre er skrubber, og mest sannsynlig rødskrubb, ja. Men når de er så store og gamle plukker jeg dem ikke. Jeg liker best de små med tykk stilk.

Skrevet

Det har selvsagt med ulike grenseverdier for ulike stoffer, men det er også forskjeller i måten de tilberedes på. Morklene skal forvelles flere ganger "på russisk". Mulig det tar ut noe av problemstoffene. Ellers er de jo flinke til å rense innvollene med vodka der borte, så kanskje de tåler mer...?

Det med forvelling kan kanskje ha en effekt.

Det er noen små brune sopper som vokser på kirkegårder, i parker og i noen plener hvis det går noen tid mellom hver gang plenklipperen passerer.

Det er noen som liker denne soppen ganske godt, men jeg har lest et sted at den helst må spises så fersk som mulig.  :whistle:  

Hvis den varmebehandles eller tørkes så forsvinner en del av de stoffene som gjør at den er så populær i noen kretser og da har vel kanskje hele soppturen vert forgjeves. 

http://no.wikipedia.org/wiki/Spiss_fleinsopp

 

Jeg tror jeg holder meg til kantarellen foreløpig.

  • Liker 2
Skrevet

Med forbehold om at blldet ikke er så detaljert, tror jeg at det er rødskrubb. Du kan teste det ved å brekke en bit av hatten og gni i brekkflaten. Det skal bli mørk lila/svart i kjøttet. Men som nevnt her er dette ikke lenger en 100% sikker sopp.

Rødskrubben er vel sikker? Jeg mener i alle fall at det er den eneste soppen som blir blåsvart ved gjennomskjæring, skal ikke være nødvendig å gni på kjøttet.

Skrevet

Rødskrubben er vel sikker? Jeg mener i alle fall at det er den eneste soppen som blir blåsvart ved gjennomskjæring, skal ikke være nødvendig å gni på kjøttet.

 

Riktig, det tar ikke lang tid før kjøttet blir helt mørkt når du skjærer i den. Rødskrubben er "sikker" i den forstand at den vanskelig kan forveksles med andre sopper, men den er fjernet fra listen over sikre sopper på grunn av at noen kan få magetrøbbel av den dersom man ikke tilbereder den riktig (se tråden lenger opp).

  • Liker 1
Skrevet

Da har jeg henta inn noen fine brunskrubber, og sjekka dem på soppkontrollen (eller Per på jobb, som kan sånt, siden det ikke finnes noe soppkontroll her, I følge google) Nå skal jeg bare steke dem i minst 15 min... Fikk ikke tak i den soppboka, men den kan visst bestilles på nett til 129kr.

Skrevet

Boken "Sikre sopper" ankom i går fra Ark. Den er mye mer beskrivende per sopp enn min andre soppbok. I dag ble det bare en kort tur. Jeg fant 5 steinsopper. To av dem var infisert og luktet vondt. Jeg fant også en smørsopp ognoe som jeg tror er en granmatriske. Men jeg mistenker den også for pluggsopp. Tar den med til soppkontrollen i morgen. Jeg fant også sandsopp og seig kusopp og kunne for første gang sammenligne dem godt og ser tydelig forskjell. Jeg også funnet noen kremler. Noen tror jeg er rødgule som er sikre. Jeg tar med alle de også for å ha dem sjekket at jeg har bestemt dem riktig. Jeg har kun klargjort steinsoppene til mat. Resten var til læring.

 

Steinsopp:

post-1735-0-33058800-1409407219_thumb.jppost-1735-0-63665300-1409407228_thumb.jp

 

Granmatriske eller pluggsopp?

post-1735-0-51254000-1409407238_thumb.jppost-1735-0-61261000-1409407246_thumb.jp

 

Til venstre sandsopp, til høyre seig kusopp (tror jeg):

post-1735-0-58281100-1409407257_thumb.jppost-1735-0-05362900-1409407268_thumb.jp

 

Undersidene, til venstre seig kusopp, til høyre sandsopp (tror jeg):

post-1735-0-50658500-1409407279_thumb.jppost-1735-0-21994400-1409407292_thumb.jp

 

Kremler (antar jeg):

post-1735-0-22975000-1409407317_thumb.jppost-1735-0-06359200-1409407330_thumb.jp

 

 

  • Liker 2
Skrevet

I dag ble det en liten sopptur i ukjente områder, og det ble fulltreff. Steinsopp, blek piggsopp, kantareller og rødskrubb. Det var også mye rimsopp, men den er ikke min favoritt.

 

Piggsopp er en av de beste matsoppene, og er nærmest umulig å forveksle siden den har pigger under hatten, i stedet for skiver eller rør. Den er fast og sprø i konsistensen, og aldeles nydelig på smak. Og jeg har aldri funnet mark eller larver i piggsopp! (Det finnes to typer, blek piggsopp og rødgul piggsopp. Sistnevnte har en rødorange farge på hatten, og er betydelig mindre. Begge er supergode matsopper).

 

Her er et prakteksemplar fra i dag:

 

post-8333-0-06718700-1409423936_thumb.jp

 

 

 

Kantarellene var ekstra store og fine:

 

post-8333-0-98139500-1409424269_thumb.jp

  • Liker 3
Skrevet

Jeg fant også en smørsopp ognoe som jeg tror er en granmatriske. Men jeg mistenker den også for pluggsopp. Tar den med til soppkontrollen i morgen.

 

Granmatriske (og andre risker) har melkesaft (de "blør"), det gjør ikke pluggsopp.

Skrevet

Piggsopp er fine. Men jeg syns de har en bitter ettersmak når de spises, derfor har de ikke blitt noen favoritt hos meg dessverre.

Skrevet

Granmatriske (og andre risker) har melkesaft (de "blør"), det gjør ikke pluggsopp.

 

Min sopp har ingen melkesaft, så jeg mistenker at det er pluggsopp.

Skrevet

Ifølge soppkontrollen hadde jeg plukket granmatriske. De var visst nok spesielt gode i år. Synd at jeg ikke plukket mange, siden jeg var usikker på dem. At det ikke piplet melkesaft kunne skjuldes at soppen var veldig tørr. Jeg fant flere steinsopper i dag, noen rødskrubb og brunskrubb og masse sandsopp. Jeg synes allikevel at sandsoppen og skrubbene ikke fristet så mye som matsopp. Merkelig at jeg ikke har sett en eneste kantarell. Bare store mengder med falsk kantarell.

Skrevet

Heldiggris som fant steinsopper :)

Jeg fant 1 steinsopp i går, den hadde vi (sammen med piggsopper) som tilbehør til middag i dag. Utrolig godt!

Brunskrubb plukker jeg ikke, selv om den er regnet som en helt grei matsopp. Rødskrubb derimot burde du prøve - del den i tynne skiver på langs, både stilk og hatt. Men ikke ta store rødskrubber. De "stutt-tjukke" nye småtassene med tykk stilk og liten hatt er aldeles nydelige!

Skrevet

Ifølge soppkontrollen hadde jeg plukket granmatriske. De var visst nok spesielt gode i år. Synd at jeg ikke plukket mange, siden jeg var usikker på dem. At det ikke piplet melkesaft kunne skjuldes at soppen var veldig tørr. Jeg fant flere steinsopper i dag, noen rødskrubb og brunskrubb og masse sandsopp. Jeg synes allikevel at sandsoppen og skrubbene ikke fristet så mye som matsopp. Merkelig at jeg ikke har sett en eneste kantarell. Bare store mengder med falsk kantarell.

Det kan være at du ikke har vert i et spesielt godt kantarellområde.

Kantarellen liker ikke så godt bartrær. Den vokser ofte i forbindelse med bjørketrær, litt fuktig skogbunn og gjerne nord- eller østvendt og ofte nær vann hvis det er mulig.

 

Litt generell soppinfo for de som måtte ha interesse av det.

Birøktere er ikke særlig glade i sopp, nærmere bestemt gjærsopp. Den vokser på honning som har høyere vanninnhold enn 20%.

Der spiser den kun sukkeret og produserer vann som avfallsprodukt. Dette vannet bidrar så til at vannprosenten i honningen øker og da vokser gjærsoppen bedre.

Mange av de soppene som vokser i skogen vokser på og rundt trerøtter. Her kalles de sopphyfer. Her suger de plantesaft ut av treet, men bruker bare sukkeret i plantesaften og leverer vann tilbake. De tar også næring fra andre levende og døde plantedeler i jorden og bidrar derfor til at treet kan ta opp mer vann enn det ville klart på egenhånd.

Det vi spiser er bare formeringsorganet til soppen som kun er der for å spre soppsporer. Disse sporene spres i enorme mengder så lenge soppen er voksen / frisk. 

Noen råtesopper spiser kun sukker uten å gi noe tilbake og da vet vi hvordan det ser ut når de har fått holde på en stund.

Kantarellen liker godt å vokse på bjørkerøtter og derfor finnes den ikke så ofte i barskog.

 

Noen sopper kan også vokse inne i levende insekter. Insektet dør da sakte ettersom soppen spiser det opp fra innsiden. Når tiden så er inne vokser soppens formeringsorgan  ut av insektet og soppsporene spres rundt i naturen i håp om å havne inne i et nytt insekt.

post-4220-0-26682200-1409498735_thumb.jp

post-4220-0-01559000-1409499299_thumb.jp

Skrevet

Heldiggris som fant steinsopper :)

Jeg fant 1 steinsopp i går, den hadde vi (sammen med piggsopper) som tilbehør til middag i dag. Utrolig godt!

Brunskrubb plukker jeg ikke, selv om den er regnet som en helt grei matsopp. Rødskrubb derimot burde du prøve - del den i tynne skiver på langs, både stilk og hatt. Men ikke ta store rødskrubber. De "stutt-tjukke" nye småtassene med tykk stilk og liten hatt er aldeles nydelige!

Jeg så på tv nettopp at spanjolene betaler hundrevis av kroner pr. kilo for steinsoppen.

kanskje mulig å tjene noen kroner ved å selge til restaurantene. Det skal visst være ekstra mye steinsopp i år. 

Skrevet

Jeg hadde en pose tørket steinsopp fra butikken i skapet, vi har nå smakt på en bit egen tørket steinsopp, samt et stykke fra posen. Den kjøpte hadde mye mer smak enn den jeg har tørket selv. Den kjøpte var også mørkere. Kanskje var det en rødbrun steinsopp.

 

Når det gjelder kantareller, har jeg gått min runde gjennom hagen og ikke funnet noen på de 3 faste stedene der jeg pleier å plukke dem hvert år. Mens jeg fant et par i en annen skog jeg var for kort tid siden. Kanskje kommer det flere senere i høst. Jeg har en gang plukket kantareller langt ut i november.

Skrevet

Det er det samme her LindaP, når det gjelder kantarell.

 

Har ellers puttet 3 kilo ferdigrenset steinsopp og smørsopp i fryseren etter dagens fangst.

  • Liker 1
Skrevet

Helgens fangst i Østmarka ble ca. 50 steinsopp, 10 smørsopp (kunne tatt flere), noen få kantareller (hvor det vanligvis skulle vært flere) og stubbskjellsopp. Sopptørkeren har gått for fullt, og i tillegg til en bedre middag med sopp på lørdag ble resultatet masse tørket steinsopp og 7 "middagspakker" i fryseren.

 

Makan til soppår!!! I hvert fall når det gjelder steinsoppen så langt. Ser veldig lovende ut for traktkantarellen også som ser ut til å poppe opp om en 2-3 uker i enorme mengder :)

Skrevet

Hvor i Østmarka var du da? Jeg var en tur der i går selv. Fant en steinsopp, men den hadde gule flekker i stilken så bare å kaste. En 7-8 kantareller var liksom fangsten.

Og hvor lang tid brukte du på det?

Så rester av steinsopp noen steder, folk som har spikket av litt.

Skrevet

Gikk inn fra Losby og Bjørndalen (nordfra). Brukte 1,5 t på lørdag og 2 t på søndag.

Spikker bare av gule flekker nederst, jeg, dersom resten av soppen ser bra ut. Hvor farlig er det??? Finner ikke noe som tilsier at det er galt.

2 av 3 steinsopp er synlig infisert av sopp, og de rører jeg ikke.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.