Gå til innhold
  • Bli medlem

Vann som skummer


Anbefalte innlegg

Annonse

 

 

Om våren og forsommeren er det vanlig at elver skummer 

De landvoksende plantene har mesteparten av skylden fordi næringsrike frø, frøkapsler og blomsterstøv står for utlekking av blant annet fettsyrer og lipider. Et eksempel på dette er det gule belegget på innsjøene i perioden når trærne i skogen blomstrer. Ut fra disse lekker overflateaktive stoffer som kan forårsake skumming. Det samme skjer på høsten når vi får blader og gress ut i vannet. 

http://www.vann-og-avlopsetaten.oslo.kommune.no/article204281-11208.html

 

Ganske ufarlig med andre ord. Så fremt du ikke befinner deg i Nævra: http://www.nrk.no/trondelag/lager-boblebad-av-sape-i-foss-1.11833925 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Meget interessant spørsmål! Her kan det være flere årsaker, både naturlige og menneskelige

Ansamlinger av skum blir ofte sett mot trestammer eller ved bredden av bekker, eller langs bredden av innsjøer på vindfulle dager. Når det først vises, kan skummet være hvitt, men slår som regel over til brunt over tid. Skummet oppstår på grunn av forandringer i vannoverflatespenningen og ved innførsel av luft. Det er en svak spenning på overflaten av vannet som følge av den kjemiske tiltrekningen mellom vannmolekyler. Denne spenningen er det som gjør at noen insekter klarer å bevege seg på vannoverflaten og også hva som forårsaker vann til å "perle opp" på bilen under en regnstorm. Visse molekyler kommuniserer med vannet som reduserer overflatespenningen. Disse molekylene kalles overflateaktive midler eller tensider. Luft introduseres i den turbulens som skapes i strømningene du finner i stentette, grunne bekker/elver, under fosser, eller av bølger som bryter mot land, og så bobler det til overflaten som skum.

 

Du finner brunt skum og, dette er som oftest sedimenter som bygges opp over tid, altså ikke noe farlig. Ville alikevel renset vannet før jeg drakk det i lavlandet. I høyden synes jeg ikke det er så farlig, så lenge det ikke er lemenår!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.