Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har digre lommer på min vest - men jeg tror ikke det er fysisk plass til en slik vanntett sak med disse låsene på? Jeg skal prøve neste gang. Mine lommer er borrelås - men det varierer vel sikkert.

 

Uansett må alt stæsj man har med seg festes. Man kan ikke ha en telefon løst i lommene - slik som @Gabriel.mp nevner med snor inni lommene hadde ikke vært dumt. Når jeg lå der med ryggen mot bølgene - åren brukte jeg til å holde balansen. Så hadde jeg bare en hånd tilgjengelig til å løfte opp telefonen og ringe med . Jeg slapp telefonen for å lese av GPS - og slapp GPS for å løfte opp telefonen. At de hang lett tilgjengelig rundt halsen var viktig. En vest oppfører seg annerledes når man ligger der i sjøen også - drar seg opp i mot haka. I lommene bruker jeg å ha poser med nøtter og slike ting - mp3 spiller osv (den overlevde dukkerten!). Jeg tror jeg hadde telefon og gps på innsiden av vesten når jeg padlet - det er ikke i veien ved selvberging. GPS er vanntett men flyter ikke.

 

Når det gjelder synlighet så er slike nødraketter ikke dumme. Usikker på hvor praktisk det er - jeg har slike liggende men er lite med på tur. Derimot et slags strobelys (blitz) kunne fungert bra. Fløyter har jeg mindre tro på - de blir først effektive om de som søker slår av sine motorer. Var i hvert fall en tankevekker for meg at jeg kunne dirigere fiskebåten - høyre - venstre - og begynte å bli redd for at de skulle kjøre over meg til slutt - før de så meg!

 

Dette med å tenke klart under slike hendelser - er litt rart. Jeg trodde jeg handlet rasjonelt, men egentlig burde jeg kommet på at jeg hadde GPS når jeg snakket med politiet første gangen. Likeledes burde jeg tenkt på om jeg hadde kjentfolk der inne på land i første omgang - ikke senere, men jeg var egentlig bare glad for at telefonen funket. En slik en :)Nokia6630.jpg

  • Liker 1
Annonse
Skrevet

Jeg har to padlevester, begge sitter såpass tight at de ikke flyter opp under haka når jeg er i vannet, det tror jeg er en stor fordel. Lommene bør heller ikke sitte midt foran- da kan de være til hinder ved fek.s egenredning. Litt til siden for midt foran er best. En god padlevest har gjerne løkker inne i lommene som man kan sikre telefon etc. i. Og så må man prioritere hva man stapper i lommene- ikke alt kan være tilgjengelig til enhver tid ;)

 

Personlig står en vanntett, enkel telefon (med taster!!!!)  høyt på ønskelista mi (burde ha), men også her må det prioriteres- så da blei det ny tørrdrakt i stedet siden den gamle er ustlitt  :logik:

 

Tror forøvrig det skal utrolig mye drilling til i røffe forhold før man er i stand til å holde hodet kaldt i en slik situasjon du havnet i Kjell Iver. Så jeg skal i allefall øve i løpet av sommeren ja ;)

  • Liker 1
Skrevet
 
Personlig tenker jeg ikke først og fremst på bølgehøyden når det gjelder sikkerhet. Kuling og tre meter høye bølger trenger ikke å være noe stort problem hvis bølgene bare ikke bryter for mye. Bølgene demper dessuten vindhastigheten ganske betydelig på kajakknivå.
 
Det jeg er mest redd er rask vindøkning. Da kan vindstyrken på vannflaten bli svært sterk før bølgene bygger seg opp. Og bølgene kan bli så krappe at hverken selvreddning eller kameratredning er mulig for min del. Men "flåte" er selvsagt mulig selv om kajakken hele tiden fylles med vann. Har faktisk fått ufrivillig surf på bølger som er under meteren.
 
Jeg tenker meg alltid om før jeg går lengre ut enn at jeg kan komme meg i land før et eventuellt omslag i være kan skape problemer. Det tror jeg alle gjør som har opplevd å miste nesten all fremdrift i motvind. Og hvis det skjer noe så stoler jeg mest på rulla. Prøver å huske å trekke pusten så godt at jeg kan gjøre flest mulig forsøk. For det er praktisk talt umulig å være sikker på å komme opp i første forsøk. Noen ganger kan man risikere at årebladet er i luften og andre ganger kan man rulle imot et brått. På flattvann kan jeg rulle med en person på bakdekket, men det kan være ganske andeledes i hvitt vann.
 
Tenker ofte at det er lett å få en falsk trygghetsfølelse når man sitter i en kajakk. En effektiv medisin mot dette kan forøvrig være elvepadling. Man har lite utbytte av erfaring fra havpadling i elv. Men motsatt kan man ha svært stort utbytte av elvepadling hvis man skal padle i hav. Man blir nesten vant til det som kan sammenlignes med farlige situasjoner på hav.
 
Kanskje man burde sammenligne faremomentet i kajakk med det å stå på kanten av et stup? Svært skjelden folk detter utfor men mange har utrolig realistiske tanker om konsekvensen :-)
  • Liker 4
Skrevet

Nyttig lesing!

 

Hva med VHF radio? Vanntett, flyter, kontakt med andre båter, kontakt med kystradiostasjonene med nødprosedyrer. Nyere modeller har innebygget GPS med nødknapp på som automatisk sender ut posisjonen din akkurat når du får problemer. Plugg for headsett(ofte) og man kan ringe inn/ut via en kystradiostasjon.

Skrevet

Mye snakk om dingser i den her tråden. Jeg har forsåvidt VHF også selv, men det er jo underordnet. Det er ikke dingsene det kommer mest an på.

 

- Er det noe å lære av en sånn situasjon, så er det å ikke sette seg i en i utgangspunktet!
Øv, så du ikke blir liggende der med åre og uten kajakk…

Svaret er ikke snor, svaret er å øve på å holde fast i kajakken. Inntil du har gjort det er selvsagt åresnor en idé, men her har man altså vært i forhold man overhodet ikke var forberedt på. Da er ikke mer utstyr løsningen! Løsingen er å ha ferdigheter som passer det utstyret man har.

Det samme gjelder signalutstyr av alskens slag og diverse. Greit å ha når man havner i uløkka - man kan jo også møte andre som trenger hjelp, så det er definitivt lurt å ha. Men det er ikke dét som er mest å lære av denne situasjonen.

Øv! Få oversikt over hva du faktisk kan og ikke kan. Hvordan utstyret og du fungerer, og ikke fungerer. Hva kaldt vann gjør med deg. Hvordan du selv reagerer. Øv!!! (I realistiske forhold - ikke bare på flatt hav og solskinnsdag. Det kommer det neppe til å være den dagen du bommer.)

  • Liker 2
Skrevet

Forslaget mitt til VHF var ikke rettet mot at erfaring, kunnskap og sunn fornuft skal kastes på havet(pun intended), men som en erstatning til mobilen. :)

Skrevet

Nyttig lesing!

 

Hva med VHF radio? Vanntett, flyter, kontakt med andre båter, kontakt med kystradiostasjonene med nødprosedyrer. Nyere modeller har innebygget GPS med nødknapp på som automatisk sender ut posisjonen din akkurat når du får problemer. Plugg for headsett(ofte) og man kan ringe inn/ut via en kystradiostasjon.

 

Har du forslag til type/modell?

Skrevet

Eg har ikke egen kajakk enda, men planlegger å handle inn i sommer(eg har padlet en del før, men har mye å ta igjen på læring/erfaring). Tenker da å kjøpe inn en Icom M91D fordi den flyter, er vanntett, lyser/piper når den havner i vannet, har distressknapp med DSC og GPS samt har lang batterilevetid og en annerkjent produsent. :)

Skrevet

Mitt poeng var heller ikke rettet mot VHF, men den overfokus det ble på utstyr etterhvert her i tråden. :) Som om det er der det er mest å hente. ;) Ferdigheter, erfaring og valg er jo i stor grad det som avgjør hvorvidt man får bruk for alt dette utstyret.

 

Når det gjelder vhf er det vel i hvert fall to bærbare som har distress-knappen som er nevnt. De finnes det test på her:
http://www.batmagasinet.no/bladarkivet/test-håndholdt-vhfer-icom-ic-m91d-vs-standard-horizon-hx851e

 

Ellers er det mye å si om vhf - men at man har en bør etter min mening ikke gjøre at man lar telefonen ligge hjemme. Der den ene ikke virker kan den andre gjøre det - de har noe forskjellig dekningsområde. Distress knapp eller ikke? Jeg har valgt vhf med sånn knapp, i hovedsak fordi jeg padler sammen med mange som ikke vet hvordan bruke vhf. Da kan det være greit at det finnes en sånn knapp som de i hvert fall kan trykke på, om det er meg det blir trøbbel med underveis.

Skrevet

Men når ferdigheter, erfaring, sunn fornuft og kloke valg ikke strekker til, så trenger man utstyr for å skaffe seg nødvendige marginer for å overleve. For å sette det på spissen, hva skal man med redningsvest om man ikke har planer om å falle på sjøen og har fisket i 50 år uten problemer?

 

Eg er enig i at man ikke skal fokusere _for mye_ på utstyr, men det må være ett fornuftig fokus på det, og derfor er det og plass til det.

Skrevet

Det er vel nettop disse som drukner. Kjell Iver hadde vel ikke planer om å velte han heller. Mangler du kunnskap, erfaring og sunn fornuft etc. er det bare flaksen som redder deg.

 

Edit: Men det er klart nyttig med nevnte utstyr som et tillegg til kunnskap, erfaring og fornuft. Ikke mistforstå. Men kunnskap og ferdigheter kommer først.

  • Liker 2
Skrevet

Morild hadde et godt poeng tidligere, med at man på (for ikke å si "i") sjøen ikke har samme mulighet som på land, til å bare pakke seg inn, og vente. Vente på å bli i bedre form eller vente på hjelp.

 

Hvor lang tid tror man det tar før hjelpen kommer når man har trykket på Spot'n?

(Ikke for dét, har man en Spot man bruker på tur så tar man den selvsagt med - jeg gjør det selv også. Det kommer bare så langt ned på lista over ting jeg gjør/ikke gjør/tar med, for at det skal gå godt.)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.