Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Forresten, jeg har vært mye i Snillfjordområdet i de siste 25 årene, og har aldri sett snurten av bjørn eller bjørnespor. I Snillfjord er det flåtten som er mest plagsom :)

Annonse
Skrevet

Da er jeg hjemme fra tur, det skulle vise seg at ett rævva forarbeid med leiren skulle føre til en kald natt og by på mer problemer enn bjørnen!

Var så sliten når jeg skulle henge opp hengekøya at jeg hengte den opp skeivt og våknet opp i 3tida av at isolasjonen i posen var trykt sammen og det var KALDT!

Måtte traske hjem i går natt med feber, kjipt, men man lærer nå noe hver gang man er ute. Bruk god tid på å sette opp leiren du skal tilbringe natten i.

 

Når det kommer til bjørneangsten så var den faktisk adskillig redusert etter å ha lest mye på nett om bjørnens adferd og bjørn i Norge.

Jeg hadde fortsatt plagsomt mye uro, og det gjorde også at det tok lang tid før jeg sovnet, det har med at jeg føler meg utrygg og jeg skal ta flere steg for å minimere dette.

Kniven hadde jeg i beltet hele tiden, men jeg skal også gå til anskaffelse av en pepperspray jeg kan ha i beltet, har sett videoer på youtube, det er effektivt.

Bare synd vi ikke får kjøpt bjørnespray her i Norge, det ville jeg følt meg mye tryggere med enn de puslete sprayene beregnet på tobeinte.

 

En bjelle fastmontert på sekken vil nok også gjøre at jeg klarer å slappe mer av når jeg er ute og går så jeg slipper å være så redd for å overraske en bjørn.

Det ble nevnt at en god vandrekjepp kan være godt, og det følte jeg faktisk også når jeg brøyt av en og gikk med den et stykke før den ble for tung. Så kanskje et lettvektsalternativ fra en sportsforretning hadde vært noe å teste ut, det er jo uansett godt å ha en/to gåstav å støtte seg til når sekken blir tung.

 

I leir vil jeg også bli flinkere til å holde mat og matlaging adskilt fra der jeg skal sove, lå å grublet utover natten på at jeg lokker jo bjørnen rett til hengekøya mi for mexikansk gryte middag! Tror jeg slapper mer av når jeg vet at soveplassen min ikke er mer ettertraktet for bamsen enn noen andre plasser i skogen.

 

Skjønner at noen av punktene kan høres ut litt ekstreme ut for bjørnetilstanden her til lands og det er det nok også, men dette handler mer om å kunne finne tilbake til tryggheten når jeg er på tur. Etter hvert så skal peppersprayen få ligge igjen hjemme, det er vertfall målet...

I slutten av neste måned skal jeg på en 6 dagers tur i Selbu, der det faktisk er bjørn, håper riktig utstyr, forberedelser og innstilling kan føre til en tur uten nevneverdig angst :)

  • Liker 5
Skrevet

Bra jobba! Er bare å stå på videre! Virker som om du ikke mister motet av litt motgang, det er bra saker :) Gikk du alene, eller med andre? Å få med seg noen, eller bli med andre kan være fin måte å lære bra triks på. Du kan jo f.eks hive deg på en av fjellforums fellesturer.

  • Liker 2
Skrevet

Neida, jeg hadde det man kaller på fint norsk for en utfordrende oppvekst og lærte i ung alder at man kan enten sitte ned å syns synd på seg selv eller jobbe rævva av seg for å få til noe her i livet, jeg velger det siste alternativet selv om det ikke er så behagelig.

Jeg gikk i en liten gruppe på 6 folk, der 2 av de kjenner til min angst for bjørn.

Det er ikke bare angst for bjørn jeg jobber med om dagen, men et lite hav av bagasje etter den nevnte utfordrende oppveksten som jeg skrev om lengre opp, så du skal ikke se bort i fra at jeg dukker opp på fellesturer i fremtiden for å utfordre flere angstlidelser, da under et annet navn. :fear:

  • Liker 2
Skrevet

Det er bra :)

Jeg går selv med staver som jeg fikk av en venn som ikke brukte de. Det er til stor hjelp spesielt når jeg går i oppover og nedoverbakke. Man blir like sliten, men man kan spare beina en del, som gjør at du er litt friskere i beina dagen derpå.

Og hvis du føler det kan gjøre deg trygg i samme slengen, så er jo det bare vinnvinn :)

Skrevet

Du får gjøre som på Svalbard. Legge ut knallskudd slik at du ivertfall er våken når bjørnen røsker deg ut av teltet.

 

Men ok har det litt på samme måten i bjørneområder. Skulle på jakt i dividalen en gang, og ligge i telt. På veien opp dit hører jeg på radieon at det er sett bjjørn i området...lå i bilen den helga jeg.

hadde nok vært modigere om jeg ikke var alene...er en smule mørkeredd også, ha ha

  • Liker 2
Skrevet

Turer man ikke lærer av, det må være kjedelige greier :)

 

Du passer bedre i amerikansk natur enn norsk, siden mye av tankene dine er hverdagsregler i visse områder der borte. Lettvektstaver har i alle fall en gang jaget grizzly, så blåbærbjørnene våre stikker nok.

 

Advarsel: fotografen er ørlitegranne høy på adrenalin.

http://www.youtube.com/watch?v=jtsI1DOlVow

  • Liker 1
Skrevet

Det sikreste er å ha med en kompis som ikke løper like fort som deg. ;)

 

Dette er grunnen til at jeg foretrekker å dra alene på tur,...

  • Liker 1
  • Hehe 1
  • 7 år senere...
Skrevet
fjellræv skrev (14 minutter siden):

Er også redd for bjørn men har lest hele denne tråden nå og skal ut i femund imorgen. Det var værre før så det går nok bra håper jeg :P

Eneste jeg fant om bjørn i femund.

Bjørn i femund  16 år gammel artikkel da :P

Er ganske rått hvordan bjørnen bare sitter ved mannen som fisker, de ser ut som kompiser.

Det var en real tråd-necro :)

Uansett, om ikke redd så var jeg også vært litt var på dette med bjørn da jeg begynte å telte ut over 500m fra huset til foreldrene mine på vestlandet. Men, så så jeg Monsen og andre i Alaska med haglen framme hele tiden...og Monsen i Norge, overalt, helt alene, og han nevner knapt problematikken. I tillegg sa vel statistikken at angrep ofte var relatert til jegere med hund. Nå har jeg vel hatt tilsammen vel 47 døgn i Femund/Rogen området mellom 2012 og 2017 og på siste turen var jeg kommet der at jeg faktisk ønsket å se den, dog på god avstand, gjerne med kikkert.

Det kriblet litt da vi i 2014 gikk langs Røa til Grislehåen og møtte en dame med hund som hadde returnert til Røvollen fra stien opp mot Langeggtjønnan fordi hun hadde kommet over en bjørn der som "okkuperte" stien, og mener å huske hun også hadde snakket med andre som hadde møtt den samme bamsen i det området, så hun la ruten langs Roasten i stedet.

God tur :)

Skrevet (endret)

Redsel skal man ikke kimse av. Enkelte er redd edderkopper, mus, hoggorm, veps, bjørn, og noen er redd mørket osv. Redselen er for mange reel også steder og eller årstider hvor f eks hoggorm er i dvale i ei hule under snøen, eller man er i områder som er bjørnefritt. Søk informasjon om det du er redd for, les deg opp på fakta og ikke baser deg nødvendigvis umiddelbart på allt du hører fra tilfeldige folk som har en historie.  Innhent faktabasert kunnskap. Gå og prat med deg selv.Jeg ferdes mye i områder med bjørn og har aldri hatt noen konflikt eller skremmende hendelser, tvert imot er det noe bjørnen forsøker unngå. Jeg er derimot redd jegere, som ikke ser forskjell på hund og rev, elg og traktor, folk og dyr. Jeg er rett og slett redd jegere, og det er ett problem for meg, som elsker skog og fjell. Jakt i Norge og Sverige pågår hele høsten. 

Endret av Fenrisfrøya
Skrevet

Jeg har fobi mot slanger, og er derfor ikke så begeistret for huggorm, derfor går jeg alltid med høye jaktstøvler og en vandrestav. Ser meg godt for før jeg slenger meg ned i mosen ved pauser. Har kun sett huggorm en gang i Femundsmarka da, og vi har vært der mange ganger. 

Vi så bjørnebæsj der midt på stien en høst, den var full av bær så antar det var etter bjørn. Aner ikke om den var relativt fersk eller av eldre dato, er ikke ekspert på ekskrementer i særlig grad :D  Har aldri sett bjørn, og håper egentlig jeg slipper, iallfall på særlig nært hold.

Ellers er jeg enig med siste taler, jegere har jeg litt angst for. Det smalt godt og lenge langs stien under rypejakta en gang i Femundsmarka, og vi hadde snakket med en jeger som var ukjent i traktene der. Stoler på lokalkjente jegere, de vet jo hvor stien går, og skyter neppe mot den (håper jeg). 

  • Liker 1
Skrevet

Med hensyn til jegerfobi, så hjelper det neppe når jeg sier at jegere, i teorien, skal ha full kontroll på hva som er bak hva det nå er de skyter på. De skal vite om veier og stier hvor det kan være ferdsel og fortrinnsvis ikke jakte nær stien. Jegere skal altså være i stand til å lese... kart. De skal også ha langt over gjennomsnittet bedre oversikt over sine nære omgivelser.
For rypejegere er det særlig viktig når bikkja drar på tiggeferd hos turgåere ("Så store, brune øyer. Se på de ribbeina. Dakkars."). Stort sett er rypejegere harmløse for tobeinte pattedyr, dels fordi våpnet raskt mister kraft etter 50 meter, dels fordi de gjerne har god sikt og mest fordi de har mer enn nok terreng å gå på uten å klistre seg opp i en sti.

Skrevet

Jeg er vel ikke spesielt engstelig for å treffe på bjørn, den er jo som kjent livredd mennesker (med god grunn). Men likevel, i tett skog hender det jeg lager litt ekstra lyd, kremter litt eller plystrer en trall. Hvis man overrasker en bjørn som ikke har registrert deg, kan det bli litt mer spenning enn jeg ønsker.
Men jeg må si at jeg gjerne skulle likt å se en bjørn i naturen, det ville nok vært en stor opplevelse. Men jeg har da spist bjørnekjøtt, så litt nærkontakt har jeg hatt :-)

Forøvrig er jeg, i likhet med andre her, mye mer redd for jegere enn for hvilket som helst dyr i norsk natur. Det er atskillig flere mennesker som er drept/skadet av jegere enn av rovdyr i Norge.

  • Liker 1
Skrevet

Ja, hva er frykt? 

"Frykt eller redsel er en følelse som man kjenner ved trussel eller risiko, både ekte og innbilt. Redselen kan også forklares som en ekstrem oppfattelse av situasjoner, tilstand, saker, mennesker og liknende, f. eks. mørkeredd." I de aller fleste tilfeller er det snakk om innbilt trussel eller risiko.

Vi er født inn i en kultur og et samfunn som nærer opp under kanskje de fleste mennesker aller største frykt. Døden. Paradoksalt nok skal vi alle dø, det er ingen, absolutt ingen vei utenom. Selv om vi vet dette, skyver vi det foran oss som noe som er så lenge til at vi trenger ikke tenke på det i dag.

Frykt er en naturlig og veldig viktig refleks i kroppen. Det er den som styrer graden av fokus slik at man unngår panikk i situasjoner man ikke håndterer. Det finnes allverden av teknikker å imøtekomme frykten sin, få kontroll over den å leve med det uten at det skal oppta kapasitet eller gjøre deg ute av stand til å nyte naturen. 
Veien hit er forskjellig for mange, men å innhente informasjon, lære seg litt om dyret, vaner, hvor de holder til har vist seg å gi gode resultater.

For å sitere vår alles kjære Fenrik!! 

Det er forskjell på Farlig og Skummelt

fenrik-aker.thumb.jpg.c8bfb34d6cdb7f93a7ef26d315a5263c.jpg 

  • Liker 2

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.