Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg synes Cecilie Skog er en fantastisk personlighet (på TV). Det samme er Monsen og Jarle Andhøy.

 

Men jeg savnet Stein P. Åsheim i første posten. Jeg husker ham fra masse Vi Menn reportasjer da jeg vokste opp på sent 80/ tidlig 90 tall og hadde den glede å være funksjonær i Finnmarksløpet i 1994 da jeg gikk på skole i Alta. Husker spesielt en episode hvor Åsheim kom inn til Skaidi med låret revet opp etter ett "lite" uhell med snø-ankeret. Han brukte den tiden det tok å fore og stelle bikkjene før han endelig varslet handlerene sine om skaden og de kjørte ham på legevakta for å lappe sammen låret. Han ble borte i mange timer, men kom tilbake og fortsatte løpet (Skaidi var første stopp utpå natta etter starten i Alta tidlig samme dag). For de som vet litt om hundekjøring er det ikke noe rart å sette hundene før seg selv, men jeg husker det gjorde stort inntrykk på en 19 åring fra Romerike.

 

Ellers blir jeg veldig inspirert av å være på tur med @tronn som antas å ha noe feil med ansiktsmuskulaturen eller annet siden han aldri klager, og alltid smiler og er blid  :thumbsup:  :sorcerer:  :D

  • Liker 3
Annonse
  • 3 måneder senere...
Skrevet

Mistet all respekt for Monsen da han takket nei til en ny sesong med "Ingen Grenser" og begrunnet det med sykdom han påførte seg i forbindelse med Flott. Vi snakker om Flott, et lite vesen på 1-2mm og som er i familien med Midd. De andre deltagerne sliter ræva av seg over våte myrer i rullestol og med all slags uhelbredelige sykdommer, samt opp bratte fjellsider med armer og bein samlet i en Ikea pose. Det eneste som forhindrer dem i å falle, er et par friske jeksler som de har borret fast i en rot. Til dette valgte Monsen å sitte hjemme forand fjernsynet med en diger ostepopp bolle i fanget, for å more seg over alle krøplingene som i allefall forsøker å fullføre etappen. "Satire"

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har dessverre ingen villmarkshelter, men det kunne blitt min far: En gang på søttitallet, altså i forrige årtusen, tok han meg med på min første telttur. Du verden jeg var overlykkelig, og ikke minst spent. Villmarkstur. Telttur. Seks-sju år var jeg vel. Oppe i Sørkedalen et sted, utenfor Oslo.

 

Et stykke utpå kvelden, en fredagskveld, var det lyder utenfor det gamle sekstitallteltet til far. Like etter sto det flere svære kuer utenfor. Da var det nok for far. I telefonkiosken, ikke langt unna, ble mor oppringt og beordret til henting av to stykk i villmarka. Trøsten fikk være at dette var først gang jeg fikk se Derrick på TV. Det var faktisk stas den gang. Det ble aldri flere teltturer med far etter dette. De har jeg måttet besørge selv...

 

;)

  • Liker 2
Skrevet

Thorbjørn Tufte, en av grunnleggerne av Bladet Villmarksliv, og en mann som gjennom sine bøker har inspirert meg enormt til å utrettelig utforske fjellvann og vidder under det enkle friluftslivets fane. Tufte er meget bevandret i nordnorsk villmark, noe som naturligvis har hatt mye å si for meg. 

 

I tillegg er naturligvis Lars Monsen en stor inspirator. Hans unike dokumentasjon av livet i ødemarka med telt, sotkjele og fiskestang, har hatt stor innflytelse på undertegnede. 

  • Liker 2
Skrevet

Villmarkshelt? Vel, om ikke villmarkshelt, så er jeg big fan av Cecilie Skog og Alexander Gamme.

Men villmarkshelt.......det må være de menneskene i livet mitt som har fått meg og fortsatt får meg ut på tur- som får meg til å ha lyst til å oppdage og oppleve mere der ute. 

  • Liker 1
Skrevet

For kun kort tid siden ville jeg glatt svart Lars Monsen. Han er fremdeles et av mine store forbilder, men han er jo så selvskreven...

 

Vil heller trekke frem min mamma som villmarkshelt. Som ung jente jobbet hun på fjellstue på Hardangervidda. Hun fikk sjansen til å overvintre på vidda i en enkel koie, langt fra folk, med et kobbel hunder og en eldre fjellvant kar. Den sjansen tok hun og det var tøft gjennomført syns jeg, og en opplevelse for livet for hennes del.

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har litt sansen for Arne Næss. Filosof, miljøverner, friluftsmann og fjellklatrer.

Ikke bare friluftsmannen, men hele Arne Næss. En artig og fascinerende person.

Men også nevøen hans var en mann å se opp til.

Arne Rudolf Ludvig Raab, senere best kjent under navnet Arne Næss Jr. (Hans mor var søsteren til filosofen Arne Næss.)

Det som er mest fascinerende med ham er at han hadde evnen til å realisere de tingene han hadde lyst til.

Han var en dyktig forretningsmann, skipsreder og fjellklatrer.

Bare 19 år gammel hadde han allerede 20 førstebestigninger i norske fjell, og i 1985 ledet han den første norske bestigningen av Mount Everest.

Han ble en gang spurt om hvorfor han giftet seg med Diana Ross og da sa han at han hadde møtt henne og syntes hun var en flott dame, og bestemte seg for at henne ville han ha. Kanskje litt som å se en fjelltopp som han ville bestige, men med den forskjellen at han sikkert ikke var den første som besteg Diana Ross.  ;)

  • Liker 2
Skrevet

Rjukan,,Vemork..tungtvannsgutta som under krigen gjemte seg inne på vidda.... Telemarksheltene gjorde alt dem kunne for å overvinne kulde og sult .. Mulig litt "teit" å nevne dem i denne sammenheng, men gjør det allikevel :-)

  • Liker 2
Skrevet

Det må nok bli Lars Monsen. Man kan trygt lære noe av denne karen etter Alaska turen og Canada på tvers med hele 3 år i skauen. Ifjor gikk jeg å vandret etter Finnmarksløypa i Alta og måtte kaste meg ut mot siden, fordi jeg hørte trekkhunder pese rett bak meg som kom i stor fart forbi. Den som sto på sleden var en høy kar med komplett fritid logo bak på jakken. Det måtte ha vært Monsen tenkte jeg.

  • Liker 1
Skrevet

Olav Gjærevoll. Ingen over, ingen ved siden!

Gjærevoll var fjellets mann, helt fra barneårene ved grensen til Rondane. Han var botaniker, og ble en pioner i utforskingen av skandinavisk fjellfauna. Han ble verdens første miljøvernminister, og han var arkitekten bak Lov om naturvern, som ga hjemmel for fredning av naturområder. Dette var for eksempel bakgrunnen for opprettelsen av vår første nasjonalpark, Rondane. Han er uten tvil den som har gjort mest for å få vernet store deler av norske fjellområder mot inngrep. Gjærevoll gjorde også flere botaniske ekspedisjoner, blant annet til Alaska og Grønland.

Skrevet

Olav Gjærevoll. Ingen over, ingen ved siden!

 

En liten avsporing med jeg er uenig med deg. Olav Gjærevoll var sterkt engasjert i kraftutbyggingen i Alta Kautokeino. Denne kraftutbyggingen burde aldri vært gjort - og hans navn vil for alltid være beskjemmet av den "jobben" han gjorde der. Dette fremkom under en NRK dokumentar etter saken.

Les f.eks her http://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CCsQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.nasjonalparkstyre.no%2FDocuments%2FReisa_dok%2FSaker%2520og%2520m%25C3%25B8tepapirer%2FNyheter%2FTrua%2520karplanter%2520Alta-Kautokeino_til%2520endelig%2520godkjenning%2520-%2520jan2011.pdf&ei=gyITVJu4NcjmyQPIooLoAg&usg=AFQjCNFyZmN_DEAd0a6qfsHhLehnQAgKMQ&sig2=VVTe3QDcyzEbFUmcqA6vzA

 

 

 

 

 

Det er nevnt mange gode villmarkshelter som jeg også kan identifisere meg med. Monsen osv.

Jeg tenker allikevel mange ganger på mine forfedre som gode villmarkshelter. Man skal ikke så mange generasjonene bakover før man levde av og med naturen på en helt annen måte enn det vi gjør i dag. Alle mine forfedre var fiskere og bønder og hadde et godt og fritt liv - men under tøffe forhold. Jeg tror det kan være lurt å se tilbake av og til også - kanskje vi har noe å lære fra den tiden.

  • Liker 2
Skrevet

En liten avsporing med jeg er uenig med deg. Olav Gjærevoll var sterkt engasjert i kraftutbyggingen i Alta Kautokeino. Denne kraftutbyggingen burde aldri vært gjort - og hans navn vil for alltid være beskjemmet av den "jobben" han gjorde der. Dette fremkom under en NRK dokumentar etter saken.

 

Au, det var fortrengt. Jeg har jo hørt dette. Må vel moderere meg da..  :oops: Altautbyggingen var en stor ulykke fra ende til annen.

Leste for en stund siden om hans jobb med naturvernloven og syntes det var et stort og visjonært arbeid som vi alle har utbytte av i dag.

  • Liker 1
Skrevet

Den virkelige Davy Crockett var en av President Andrew Jacksons lakeier og mordere som var med på utryddelse og fordrivelse (Trail of tears) av indianerene fra USA's østkyst.

Han var også med  krigen i Texas mot mexicanerene. Texas var en del av Mexico og hadde etterhvert mange amerikanske innvandrere som gjorde opprør mot de rettmessige eierene av landet. (Amerikansk imperialisme)

Davy Crockett ble drept i slaget om Alamo i 1836. Han blir i USA sett på som en frigjøringshelt, noe som kan diskuteres..

  • Liker 1
Skrevet

Villmarkshelt? hmm.. Det må bli hver mann eller kvinne som fremmer friluftslivet å får nye uerfarne til å prøve ut villmarkslivet selv. Et rikt friluftsliv fremmer en god helse og et godt liv for de som utøver det. Ja, de som skriver eller snakker om sine erfaringer til andre, ja de er mine helter. En applaus til dere.

  • Liker 4

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.