Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Du trenger heller ikke sand, hvis matrestene er oppbløtt. Da trenger du kun "naturens" skrubb. Har en plass, er en rull med tørkepapir kjekt å ha med. Men ikke nødvendig.

Jepp, det er sant :) Bruker å sette karene uti vatnet over natta ofte :) Men noen ganger, må det litt sant til, en av grunnene til at jeg ikke bruker nonstickasseroller, det er også veldig lett og brenne av nonsticken på feks omnifuel om man ikke er forsiktig. det er kokekarene. Steikpanne uten nonstick , er udugelig!! på en ren alupanne får man garantert svidd maten, om man ikke bruker sånn typ, 25 l iter castrol magnatec, for ekstra smöring helt fra start... hehe

  • Liker 1
Annonse
Skrevet

Jepp, det er sant :) Bruker å sette karene uti vatnet over natta ofte :) Men noen ganger, må det litt sant til, en av grunnene til at jeg ikke bruker nonstickasseroller, det er også veldig lett og brenne av nonsticken på feks omnifuel om man ikke er forsiktig. det er kokekarene. Steikpanne uten nonstick , er udugelig!! på en ren alupanne får man garantert svidd maten, om man ikke bruker sånn typ, 25 l iter castrol magnatec, for ekstra smöring helt fra start... hehe

Som du er inne på, så er det ikke lett å steke i en alu- stekepanne. Spessielt etter å ha brukt sand i den. :) Da bør den slipes opp og poleres etter bruk. En ny alu stekepanne kan en godt steke med lite, eller ikke noe fastbranning. Men en må stelke på svak varme, være tilstede hele tiden og snu ofte. Blir nesten koking, i stedet for steking. Så det tar tid, å unngå fastbrenning. Men, det går med litt øvelse. Men har en vært litt for rask, er det bedre å bruke Swift (stålull, med tørr såpe) og helst lunket/varmt  vann.

 

Personlig så steker jeg nå lite mat, i stekpanne på tur.  Baserer meg mest på mat, som ikke trenger å stekes. Men skal jeg steke, så gjør jeg det som regel over et bål, eller i bålet (med aluminiumasfolie). Opp til mellomstor fisk, kan stekes hel, eller biter over bålet (les, over glør). Samme med småpølser og mye annet. Mellomstor-/stor fisk kan med fordel stekes i folie, med litt olje (helst flytende melange), litt salt og kanskje noe purre, eller seleri i buken. På kanoturer lengere kanoturer bruker jeg å ha med noe folie, liten boks med melange og noe krydder, i tilfelle jeg får en brukbar fisk. Men mye annet kan også stekes (eller varmes opp igjen), eks rype, hare, medbrakt kjøtt, o.l. Så mye kan stekes over, eller i bålet. Men kan nevne en ting. Mange ønsker egg og bacon/flesk på tur. Da har jeg et tips. Stek eggene over svak varme panna og baconet over bålet. Da er det lettere å unngå fastbrenning. Men, en trenger god tid. Forutsetter nå at det er mulig å brenne bål. Er jeg på tur hvor det blir gått langt i tungt terreng, vil jeg ikke ha så tungt fordøylig mat som egg og bacon til frokost. Da er det korn som gjelder.

 

Jeg har både vanlig alu- stekepanne og "nonstick" stekepanne, men bruker de lite.

Skrevet

For de av oss som ferdes på sjøen er tang og en dose (skjell)sand en utmerket kombinasjon, evt om man varmer opp sjøvannet litt + en dråpe zalo om det er fett som skal bort (ferskvann er ofte en mangelvare ved sjøen og brukes kun til drikke og matlaging). Ellers er såkalte grytekoster fine på tur- korte i skaftet med liten og kraftig børste (stive bust), og med enden på skaftet (type rett av) kan man også skrape gryta om noe sitter ekstra godt fast -> ypperlig på tur. Zaloen bruker jeg først og fremst til å vaske fingrene med etterpå- blir griset bare jeg tar borti et kokekar jeg......Hmmmm, kanskje jeg burde være flinkere til å bruke klypa også etter kokkeleringen   :logik: ? 

Skrevet

Tusen takk for mange gode tips :)

Tenk at mitt første innlegg her skulle handle om oppvask...........føler husmorgenene tar vell mye overhånd;)

  • Liker 2
Skrevet

Tusen takk for mange gode tips :)

Tenk at mitt første innlegg her skulle handle om oppvask...........føler husmorgenene tar vell mye overhånd;)

Og jeg håper du tilgir en liten avsporing av tråden.

Jeg er ofte på selvbetjente turistforeningshytter. Alle norske - uten unntak - vasker opp i varmt vann. Noen bruker til og med kokende vann til å skylle med etter første vask.

En god del utlendinger bruker kaldt vann.

Antakelig blir kjørler, glass bestikk og tallerkener rene nok med kaldt vann. (Det er uttørring som tar livet av bakteriene.)

Men, min egen, og andre norskes reaksjon er heller kraftig. Dette er å tråkke i salaten, sosial brøler, det SKAL vaskes opp i varmt vann.

Hvordan hadde dere andre reagert om noen vasket opp i kaldt vann?

Skrevet

Og jeg håper du tilgir en liten avsporing av tråden.

Jeg er ofte på selvbetjente turistforeningshytter. Alle norske - uten unntak - vasker opp i varmt vann. Noen bruker til og med kokende vann til å skylle med etter første vask.

En god del utlendinger bruker kaldt vann.

Antakelig blir kjørler, glass bestikk og tallerkener rene nok med kaldt vann. (Det er uttørring som tar livet av bakteriene.)

Men, min egen, og andre norskes reaksjon er heller kraftig. Dette er å tråkke i salaten, sosial brøler, det SKAL vaskes opp i varmt vann.

Hvordan hadde dere andre reagert om noen vasket opp i kaldt vann?

 

 

Resten av verden vasker opp i kaldt vann...og oppvasksåpen du får kjøpt utafor dørstokken er beregnet på dette. 

 

 

Tempreaturen på vannet som brukes uner vanlig håndoppvask tar heller ikke livet av en eneste bakterie, antagelig er det tvertimot...så det er i grunnen helt bortkastet å bruke vramt vann 

til oppvask, bortsett fra at fett løser seg litt lettere opp. Men dete r bare å bruke en oppvasksåpe som er beregnet på kladt vann så løser man det problemet.

 

Så jeg leer ikke på et øylokk en gnag over tempen på oppvaskvannet...

  • Liker 3
Skrevet

Og jeg håper du tilgir en liten avsporing av tråden.

Jeg er ofte på selvbetjente turistforeningshytter. Alle norske - uten unntak - vasker opp i varmt vann. Noen bruker til og med kokende vann til å skylle med etter første vask.

En god del utlendinger bruker kaldt vann.

Antakelig blir kjørler, glass bestikk og tallerkener rene nok med kaldt vann. (Det er uttørring som tar livet av bakteriene.)

Men, min egen, og andre norskes reaksjon er heller kraftig. Dette er å tråkke i salaten, sosial brøler, det SKAL vaskes opp i varmt vann.

Hvordan hadde dere andre reagert om noen vasket opp i kaldt vann?

 

Vel, på serveringssteder som vasker opp for hånd (f.eks. Fannaråkhytta, i alle fall da jeg jobbet der) finnes det regler for dette: 1) Skyll av matrester i lunkent vann maks 30 grader, 2) vask i varmt vann med vaskemiddel 3) skyll i vann på minst 80 grader. Det synes jeg vil være god skikk å gjøre på en selvbetjent hytte også (med det som befinner seg på hytta, egne ting er det ikke like farlig med). Risikoen for bakteriespredning via kopper og kar eksisterer like mye der som på betjente hytter.

 

Men eget utstyr (og i en liten gruppe på tur), så er kaldt vann helt greit. Padler mye, og kaldt sjøvann er utmerket å bruke (sjøvann er faktisk lett aniseptisk), med en oppfliset pinne som skrubb og litt sand hvis matrestene er gjenstridige. Vasker ikke opp hver dag heller, kommer an på hva jeg har spist og hvor skittent det er.

Skrevet

Mange gode råd her. Bruk det du finner i naturen først, før du tyr til medbrakt. Bare husk det som noen sa over her, at du ikke bruker sand eller stålul o.l. i panner med "non-stick" belegg...

 

Ellers et tips om hvordan bli kvitt sot som setter seg under kjeler og panner: Smøre oppvaskmiddel under kjelen/panna før bruk, sot slipper lettere da.

 

Har som regel med en liten plastflaske med Zalo når jeg er ute mer enn en dag. Små plastflasker kan man kjøpe..f.eks. et sett som dette . eller så bruker man det man har for hånden...som et tomt vitaminpilleglass e.l..

  • 2 uker senere...
Skrevet

Knekk en vanlig vaskebørste i to. Da blir den liten og fin. Holder med å skylde ting du har brukt i vann på tur. Jeg er i hvert fall ikke så nøye på det.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.