Gå til innhold
  • Bli medlem

Smør på tur


Daniel1987

Anbefalte innlegg

@HåkonNB, ja, men jeg tror (NB TROR) ikke det er nødvendig å ha antioksidantene oppløst i fettet, men det kan være at de fettløselige vil fungere bedre. Tenkte at siden det fungerer fint med bladkrydder så har det kanskje en overføringsverdi. Jeg har egenerfaring med bladkrydder i olivenolje, noe som bevarer oljen god i lang tid, særlig jomfruolje (kaldpresset olivenolje) som harskner relativt fort, men krydderet setter smak. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
fjellkaren skrev (På 6.11.2020 den 22.50):

@HåkonNB, ja, men jeg tror (NB TROR) ikke det er nødvendig å ha antioksidantene oppløst i fettet, men det kan være at de fettløselige vil fungere bedre. Tenkte at siden det fungerer fint med bladkrydder så har det kanskje en overføringsverdi. Jeg har egenerfaring med bladkrydder i olivenolje, noe som bevarer oljen god i lang tid, særlig jomfruolje (kaldpresset olivenolje) som harskner relativt fort, men krydderet setter smak. 

Jeg har lite erfaring med hjemmelaget urteolje, men ville vært forsiktig med å ta det med på turer der jeg ikke til enhver tid kan garantere at olja vil være nedkjølt og null vann befinner seg inni oljeflaska, ettersom de oksygenfrie forholdene i olje-urte-blandinga ellers er ideelle for botulismebakterier. Dersom man bruker grundig tørka urter er kanskje ikke sannsynligheten enorm, men det oppveies av at konsekvensene er desto større dersom man befinner seg langt utpå vidda når man spiser noe man ikke tåler.

"Several cases of botulism have been associated with home-prepared vegetables and herbs stored in oil. These products also should be made fresh, with leftovers refrigerated for use within 3 days, or frozen for longer storage. Vegetables have a high water activity level which further encourages the growth of C. botulinum bacteria in an anaerobic environment. Even when dried, there is still the potential for risk, unless the vegetable has been acidified to a pH of 4.6 or lower."
https://extension.colostate.edu/docs/pubs/foodnut/09340.pdf

https://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jun-11-Nummer.pdf

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

HåkonNB skrev (4 timer siden):

Jeg har lite erfaring med hjemmelaget urteolje, men ville vært forsiktig med å ta det med på turer der jeg ikke til enhver tid kan garantere at olja vil være nedkjølt og null vann befinner seg inni oljeflaska, ettersom de oksygenfrie forholdene i olje-urte-blandinga ellers er ideelle for botulismebakterier. Dersom man bruker grundig tørka urter er kanskje ikke sannsynligheten enorm, men det oppveies av at konsekvensene er desto større dersom man befinner seg langt utpå vidda når man spiser noe man ikke tåler.

"Several cases of botulism have been associated with home-prepared vegetables and herbs stored in oil. These products also should be made fresh, with leftovers refrigerated for use within 3 days, or frozen for longer storage. Vegetables have a high water activity level which further encourages the growth of C. botulinum bacteria in an anaerobic environment. Even when dried, there is still the potential for risk, unless the vegetable has been acidified to a pH of 4.6 or lower."
https://extension.colostate.edu/docs/pubs/foodnut/09340.pdf

https://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jun-11-Nummer.pdf

Tusen takk for at du bringer dette på banen @HåkonNB, jeg tenkte ikke engang at det var noe risiko inne i bildet her siden det gikk bra for meg. Tydelig at man bør tenke seg litt mer om enn det jeg gjorde før de begir seg ut på noe slikt. Jeg deler ikke råd av denne kategori igjen.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som beholder for flytende smør kan flasken til flytende honning anbefales:

Akasie.jpg.4ab235938d147b546a9c59afc5df02f7.jpg

Den har lik tut som de fra melange. Rapsolje fungerer også fint oppi den om du kun skal ha til steking. Hvis du vil ha smør-smak anbefaler jeg den foran på bildet under:

melange-topp-1200x720.jpg.9800f46ba922bdc75da299022c1af84c.jpg

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ubernoob skrev (4 timer siden):

Som beholder for flytende smør kan flasken til flytende honning anbefales:

De flaskene med brette-tut er notoriske til å åpne seg ved den minste belastning i sekken. 

Heimsmør er best (syns jeg). Det holder seg hardt om man har det dypt nedi sekken selv på varme dager. Bør kanskje has i en beholder med skrulokk om man vil være sikker. Vi bruker noen små plastbeholdere med skrulokk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjell Iver skrev (5 minutter siden):

De flaskene med brette-tut er notoriske til å åpne seg ved den minste belastning i sekken. 

Heimsmør er best (syns jeg). Det holder seg hardt om man har det dypt nedi sekken selv på varme dager. Bør kanskje has i en beholder med skrulokk om man vil være sikker. Vi bruker noen små plastbeholdere med skrulokk. 

Ja, dumt å pakke den i bunn! Man kan legge den i toppen eller i en kjele. Da går det fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jag har smöret i rostri plåtlåda och lägger den i en jokk eller bäck med en sten på under natten om smöret börjar bli flytande man kan ha en plastpåse som extra vatten skydd om burk ej helt vatten tät.

Jag har ej provat flytande ,men skulle då välja rapsolja till stekning.

Jag anv ej smör hemma på smörgås men ute är det ju praktiskt för att behålla pålägget på smörgåsen när man tex.jagar bort myggor.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Håkan S skrev (8 timer siden):

praktiskt för att behålla pålägget på smörgåsen när man tex.jagar bort myggor.

Ha ha. Ser problemet. Jeg husker når jeg begynte å kutte ut smør på brødskiva. Til stor irritasjon havnet som regel osten eller salamipølsa i fanget eller nede på gulvet i løpet av spisinga — gjerne flere ganger.

;-)

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Planlegg tur til sommaren men Huskar framleis turen i 2018 trur eg det var, risengrynsgrauten smaka pyton. Fann ikkje heilt utav kva det var men rekna med at det var smøret som var harskna. Eg brukar og ha det i ein tett plastikkboks og prøva og oppbevara det kaldt, veit ikkje kva eg gjorde feil, trur ikkje det var noko gale med tørrmelka iverfall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

can skrev (48 minutter siden):

Planlegg tur til sommaren men Huskar framleis turen i 2018 trur eg det var, risengrynsgrauten smaka pyton. Fann ikkje heilt utav kva det var men rekna med at det var smøret som var harskna. Eg brukar og ha det i ein tett plastikkboks og prøva og oppbevara det kaldt, veit ikkje kva eg gjorde feil, trur ikkje det var noko gale med tørrmelka iverfall.

Jeg har vanskelig for å tro at smør skal kunne harskne på så kort tid som en tur varer. Umettet fett er dessuten mer utsatt for harskning enn mettet, slik jeg har lært det i hvert fall. Jeg har hatt med smør på tur i flere omganger der jeg har oppbevart det i kjøleskap i mellomtiden og  kan aldri si at jeg har merket noe forringelse av betydning.

Tørrmelk av helmelk har imidlertid lett for å harskne når man først har åpnet pakningen. Lufttett og mørkt under lagring er viktig, og helst kjølig om man får til det. Tørrmelk av skummet melk inneholder mye mindre fett og harskner ikke like lett. Jeg har ikke hatt problemer med tørrmelk av helmelk heller, men jeg pleier å oppbevare det i lufttett boks og mørkt. Når jeg har det med på tur tar jeg akkurat så mye som jeg trenger og oppbevarer det i lufttette poser og mørkt under veis, ofte blandet ferdig sammen med maten det skal i. Men jeg har også med tørrmelk til drikke som jeg da blander ut minst to timer, helst kvelden før for at det skal smake noenlunde ordentlig melk. Tørrmelk har ofte en litt særegen smak rett etter at det er blandet ut.

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

can skrev (15 minutter siden):

Ja kan ha vore tørrmelka og, kan ikkje sei det for sikkert. Burde jo sjølvsagt ha smakt meir inngåande på smøret men det vart av ein eller annan grunn ikkje gjort. Eg har maten, inkludert tørrmelka i slike posar som dette her https://www.biltema.no/hjem/kjokkenartikler/plastposer/glidelasposer/lynlasposer-2000037090

Hvilken tørrmelk bruker du?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøpt hos vina import i Haugesund Akkurat denne er sikkert moden for utskifting for er eit par år sidan den blei kjøpt men huskar det var litt problem med og få tak i tørrmelk.IMG_20220613_062708093.thumb.jpg.c91875840308049ba78cb86fc86a8651.jpg

Endret av can
Lenke til kommentar
Del på andre sider

can skrev (8 timer siden):

Kjøpt hos vina import i Haugesund Akkurat denne er sikkert moden for utskifting for er eit par år sidan den blei kjøpt men huskar det var litt problem med og få tak i tørrmelk.IMG_20220613_062708093.thumb.jpg.c91875840308049ba78cb86fc86a8651.jpg

Det er bare å blande ut og smake. La den stå over natta i kjøleskap for best smak. Jeg har brukt Nido som har vært langt over datostempling uten usmak. Jeg har også hatt den stående lenge i romtemperatur etter at den er åpnet uten å få usmak, men alltid med lokket på og mørkt og tørt. Kanskje den ble dårlig på turen, eller kanskje det var smøret allikevel.

Jeg liker å drikke melk til frokost og pleier da å blande ut det jeg skal ha til frokost i ei flaske kvelden før. Jeg synes det blir nokså likt helmelk, men ikke helt likt. Har du brukt nido ved andre anledninger når du har kokt risgrøt, så du vet at du normalt synes smaken er grei?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et alternativ er å kjøpe kuvert-pakkninger med smør da:

https://eureca.no/eureca/meieriprodukter/smor-margarin-fett/smor-vanlig/smor-vanlig/meierismor-kuvert-12g-200stk-tine-aa1476c3/

Da er de forseglet og man åpner bare den mengen man trenger, og kan fint legges i en pose å oppbevares i bakken eller i en bekk feks når det er veldig varmt ute.

Eller er man fornøyd med plantemargarin så har du jo Soft Flora som har en lagringstemp på hele 4 til 15grader (mot smørets -1 til +4) 

https://eureca.no/eureca/meieriprodukter/smor-margarin-fett/margarin/margarin-fast/soft-flora-original-200x10g-kuvert/

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

meliis skrev (1 time siden):

Et alternativ er å kjøpe kuvert-pakkninger med smør da:

https://eureca.no/eureca/meieriprodukter/smor-margarin-fett/smor-vanlig/smor-vanlig/meierismor-kuvert-12g-200stk-tine-aa1476c3/

Da er de forseglet og man åpner bare den mengen man trenger, og kan fint legges i en pose å oppbevares i bakken eller i en bekk feks når det er veldig varmt ute.

Eller er man fornøyd med plantemargarin så har du jo Soft Flora som har en lagringstemp på hele 4 til 15grader (mot smørets -1 til +4) 

https://eureca.no/eureca/meieriprodukter/smor-margarin-fett/margarin/margarin-fast/soft-flora-original-200x10g-kuvert/

 

 

 

I følge en bekjent som har dette som fagområde, så kan smøret bli harskt, men fortsatt være spiselig fra slike pakker.

Soft flora var ett jysla bra forslag!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøpte uansett ein ny pakke med tørrmelk frå nido i dag og får gjera som du seier Skogens Stønn og prøva meg fram, men held ein knapp på at det var smøret. Når det gjeld margarin trur de holdbarheita på 4-15 grader gjeld slike pakker som dette og ?  https://mills.no/soft-flora/produkt/soft-flora-original/ Eg et jo vanligvis berre meierismør foretrekk det men heller margarin enn harskt vanleg smør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

meliis skrev (16 timer siden):

Et alternativ er å kjøpe kuvert-pakkninger med smør da:

https://eureca.no/eureca/meieriprodukter/smor-margarin-fett/smor-vanlig/smor-vanlig/meierismor-kuvert-12g-200stk-tine-aa1476c3/

Da er de forseglet og man åpner bare den mengen man trenger, og kan fint legges i en pose å oppbevares i bakken eller i en bekk feks når det er veldig varmt ute.

Eller er man fornøyd med plantemargarin så har du jo Soft Flora som har en lagringstemp på hele 4 til 15grader (mot smørets -1 til +4) 

https://eureca.no/eureca/meieriprodukter/smor-margarin-fett/margarin/margarin-fast/soft-flora-original-200x10g-kuvert/

 

 

 

Ser forresten at det  står «oppbevares kjølig» på soft flora pakken. Hvor har du lest noe annet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm, står det direkte på kuvert-pakkene også ?   Har ingen igjen her å sjekke på.

Feks både Eureca og ASKO https://askoservering.no/vare/4971859#/ skriver 4-15grader på produktsidene sine.

( Uansett er det jo stor forskjell på om et produkt er merket med "oppbevares kjølig" eller som melk eller tine smør som er merket med "kjølevare 0-4c" )

 

 

 

Endret av meliis
Lenke til kommentar
Del på andre sider

meliis skrev (46 minutter siden):

Hmm, står det direkte på kuvert-pakkene også ?   Har ingen igjen her å sjekke på.

Feks både Eureca og ASKO https://askoservering.no/vare/4971859#/ skriver 4-15grader på produktsidene sine.

( Uansett er det jo stor forskjell på om et produkt er merket med "oppbevares kjølig" eller som melk eller tine smør som er merket med "kjølevare 0-4c" )

 

 

 

Ok, der står det ja.

Jeg har ikke sjekket kuvert, bare bordpakningen. Jeg skal ta med på 14 dagers kajakktur, satser på det går bra. Bruker en vanntett boks, så går det som det går :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ei bok som beskriver nokså lettfattelig hvordan fire parametre bør kontrolleres for å hindre bederving av mat er "Konservering av mat. Tørking - Røyking - Salting - Gjæring - Sukkersylting" (Riddervold, Astri, Teknologisk forlag 1993). Boka handler om tradisjonelle konserveringsmetoder, men har et avsnitt om hvordan man kontrollerer de fire gruppene av "syndere" som ødelegger maten vår, mugg, bakterier, gjær og enzymer ved å kontrollere vannaktiviteten, temperaturen, pH og tilgangen til oksygen. Dette avsnittet er egentlige en omarbeidet utgave av en artikkel hun skrev i Dugnad nr 1-85 (vol 11), s. 31-46 som jeg synes er mer konsis og oversiktlig med noen fine diagrammer.

Selv om dette gjelder tradisjonelle konserveringsmetoder (som raking av fisk, tørking, speking av skinker, konservering med salt-/sukkerlage osv), så er det interessant lesning og gir mye nyttig kunnskap, kanskje spesielt for oss som drar mye på tur. Man lærer litt om hva som er målet med de forskjellige metodene, altså hvordan de virker.

Jeg har boka og artikkelen, men kan vel ikke kopiere og legge dem ut offentlig. Men boka er tilgjengelig i nasjonalbiblioteket og kan leses online her (avsnittet om de 4 parametrene starter på side 17 "Viktige miljøforhold", men hele boka kan være interessant for den som synes det er litt interessant å ta vare på mat): https://www.nb.no/nbsok/nb/08e27f58b965a9fbce0f379ef0af4d97?lang=no#0

Astri Riddervold (forfatter av artikkel og bok): https://snl.no/Astri_Riddervold

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.