Gå til innhold
  • Bli medlem

Hele toppeggen på store Memurutind 03.09.2005


Nils

Anbefalte innlegg

Det er blitt 11 år siden jeg og min bror var på det mest besøkte toppunktet på store Memurutind, vesttoppen, med sine 2364 moh. Siden dengang har jeg opparbeidet en større og større interesse for å gå hele toppeggen bort til østtoppen, som jo også er høyeste punkt. Og nå etter å ha lest Torgeirs turbeskrivelse fra tidligere i sommer, ble min lyst til å gå hele tinden fra vest til øst (og tilbake) ikke noe mindre akkurat. ;) Så med det varslede godværet og ingen andre planer i siktet, ble lørdagen fort spikret.

Hans Petter, som har vært med X antall ganger tidligere, var ikke vanskelig å be. Han fikk med seg to til, som forøvrig var meget ferske tindebestigere. Så da ble vi fire som gikk fra Spiterstulen litt over kl 7 på lørdag morgen.

Vi gikk standardveien mot Veoskaret, og fulgte den brede ryggen forbi 2264 til vesttoppen på store Memurutind. Jeg var litt bekymret for at nedbøren som kom på fredag ikke hadde rukket å tørke opp til natten. Dette merket vi godt på vei opp mot Veoskaret, som lå i skyggesiden. Svært glatte steiner hele ura opp gjorde at vi hele tiden måtte vokte oss vel for hvor vi satte føttene. :???: Derfor var det utrolig godt å komme opp på den brede og flate ryggen hvor en ser hele toppeggen på store Memurutind (1. bilde). Der oppe lå det en del rester av nysnø, som var fast å gå på. Og været …kunne ikke bli bedre! :cool:

Etter nesten 1 times pause på vesttoppen, la vi igjen sekker og startet på det jeg gledet meg aller mest til! :D Eggen mot øst! Lett nedover i starten til en liten hammer. Denne rundet vi i sørsiden på skråsva som delvis var dekket av nysnø og smeltevann. Forsiktig tok vi oss forbi. Ikke bratt, men litt mer ekkelt med vann oppå. Tilbake på eggen igjen og opp på midttoppen (2365 moh??). Litt luftig og utsatt rett før midttoppen. Der oppe bestemte den ene seg for at nok fikk være nok. Han ville ikke lenger, og ventet på midtre til vi var tilbake.

Vi tre andre skulle fortsette mot øst, men ble med en gang møtt av en meget bratt skrent som vi ikke hadde videre lyst til å klatre ned. Den bratte veggen fortsatte langt nedover sørsiden på store Memurutind. Vi tok oss noen meter ned mot sør og kom til et hakk, men likte heller ikke dette ved første øyekast. Derfor kløv vi videre nedover for å lete etter et bedre alternativ. Igjennom en liten tunnel (se bilde), og når vi var kommet ca 30 meter nedenfor midttoppen dukket en liten varde opp. Ved denne tok vi oss forsiktig ned mot øst igjen og kom opp på selve toppeggen ca 50 meter øst for midttoppen.

Rett etterpå kom vi til en lysgrå, loddrett hammer, som jeg husker Torgeir også hadde bilde av i sin turrapport. Hadde det ikke vært mulig å ta seg rundt denne i sørsiden, ville det blitt bråstopp her (se bilde). Omgåelsen av hammeren var for øvrig nok en gang skråsva, med disse var heldigvis tørre. Etter denne hammeren fulgte vi stort sett eggen, men noen mindre omgåelser hvor det ble altfor utsatt.

Plutselig dukket østtoppen opp, og i stekende sol nådde vi denne en drøy time (pluss pause på midttoppen) etter at vi forlot vesttoppen. Det hadde vært en STOR opplevelse å gå hele toppeggen i dette været! :cool: Vi storkoste oss på østtoppen (2366 moh). :D

Tilbake til vesttoppen brukte vi noe kortere tid. Returen derfra la vi vestover og så ned ryggen mot V-1 (2280) til vi var på en liten topp litt før 2280 som Torgeir nylig målte til drøyt 15 meter i pf. Ikke fullt så spennende etter hva vi hadde vært igjennom tidligere på dagen, men noe mer eggvandring fikk vi da. :P Fra denne toppen (V-0) gikk vi ura nedover mot vest. Målet var kanten av Heillstugubreen. I ca 1900 meters høyde er det imidlertid en del brattere og veldig løst. Jeg hadde en gang gått opp her og husket at det var mulig om en tok det litt pent. Og ved å vente på hverandre kom vi forbi det bratteste punktet og kunne etterhvert dilte nedover i østkanten av Heillstugubreen. Mest på snø, men noen ganger benyttet vi også den møkkete og ruglete brekanten. Ute på breen kom også et par taulag med tilsammen ca 20 personer til syne vandrende nordover.

Spiterstulen nådde vi etter 12 timer på tur. Det hadde vært en utrolig flott septemberdag, men lite høstfarger å se foreløpig. De kommer nok snart…

BILDER kommer...

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herlige bilder, ja. Men det er en ting jeg lurer på. Hvorfor er det alltid pent vær når Nils og dere andre er på tur, mens på værmeldingen og når jeg planlegger tur er det bare sorgen? :wink:

Mareritt om natta og dårlig vær på tur :D Du må nok legge om stilen Tom. Send ut litt mer positivitet , så skal du se at du får noe tilbake....... :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ods,

:) Kona kommenterte også det bildet med en gang (nr.2), og syntes det så noe makabert ut. Jeg la ikke merke til det før hun sa det... :D Kan berolige deg med at han har hodet der det skal være. Han ligger med hodet ned og vekk fra kameraet, og rett og slett slapper godt av i godværet! :wink:

Det hakket kan nok ha sett verre ut enn det egentlig var ja. Vi tok bare en rask kikk ned, og ville først se etter en evt. bedre vei før vi prøvde. Og vi fant til slutt et sted hvor vi måtte klyve ned og gjøre et hopp. Det er ihvertfall flere muligheter der, for tilbake fant vi en liten kløft i fjellet vi klatret rett opp, og det var ikke det tydelige hakket like nedenfor midttoppen.

Tom,

Du skulle bare visst hvor mye jeg studerer værmeldinger på x antall nettsteder før en tur... :D Det gjelder å reise når det ser bombesikkert ut. For sist lørdag var det flere dager i forveien varslet kjempevær.

Jeg opplever heldigvis at det oftest blir bedre enn varslet. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herlige bilder, ja. Men det er en ting jeg lurer på. Hvorfor er det alltid pent vær når Nils og dere andre er på tur, mens på værmeldingen og når jeg planlegger tur er det bare sorgen? :D

Det gjelder å ha gode kontakter på meterologisk og ikke minst kunne tolke opplysningene noe selv. Blåser det østavær er det gjerne fint i Hurrungane. Er det sønnavær er det gjerne dårlig i Gjendealpene, men bra nord i Jotunheimen eller Trollheimen. Er det høytrykksrygg over Sør-Norge blir det fint overalt. :D OSV...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noen som sjelden spår rett, så er det metereologene, så kontakter der er rimelig lite verd. Synes det har vært ustabilt og vanskelig å planlegge siden tidlig i juli.

Været har vært ustabilt ja, men en del av oss her inne har nå truffet et og annet værvindu :?

Men som Nils er inne på, det krever litt innsats og erfaring :?:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bærre lækkert! Blir så fjellsjuk av å lese slikt! Slike egger er nær den optimale fjellnytelse. Spennende, tidvis utfordrende, luftig og med den utsikten... Og sammen med gode fjellvenner, kan man ha det bedre i finværet? :wink:

Vart litt skræmt ja, av liket på bilde 2. Stusset på om det var noe dere hadde skylda for, eller om det var en dere fant oppå der... Godt å høre at han kom seg igjen da! Fristende rapport med informative og flotte bilder! :D

Det krever også at man har anledning til å dra, og at det passer, hver gang det er pent vær.

Enig med deg, Tom (tenk det!). Passer nesten aldri, den kombinasjonen der. :) Men heldigvis trives jeg ute i uvær også, spesielt på vinteren, med ulende vind og snødrev over flyene. Får roser i kinna da gitt, sjøl uten sminke og svindyr lotion!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.