Gå til innhold
  • Bli medlem

Lom - ny skimetropol


vårdøl

Anbefalte innlegg

Annonse

En svenske vil rasere Eikesdalen og en annen vil gjøre det samme med Bøverdalen. Folk strømmer til kommunen for å oppleve fantastisk og uberørt natur, og tjener bra på dette. Hvorfor er svenskene så ivrige på å gjøre Norge til en dårlig kopi av Alpene? Er så dritt lei maset om store utbygginger som skal gi flere arbeidsplasser og økt vellstand. Jeg tror Lomsværingene med deres natur og økonomi pr i dag må ha en livsituasjon i verdensklasse. En utbygging i denne skalaen vil være ødleggende på mange måter og er strengt tatt ikke livsnødvendig for noen. I dag reklamerer kommunen sterkt for sin uberørte natur, det ville ikke funket med en sterkt utbygd Bøverdal.

Det er vel først og fremst tanken på alle pengene man kan tjene som får en mann til å gå inn for denne type forslag. Han kaller det sin egen ide. Jeg tor de fleste fjelltravere har tenkt tankene om hvor vannvittige alpinbakker det ville blitt i bøverdalen og fra Lomseggje, men samtidig priset seg lykkelige over de ikke eksisterer. Dette er selvsagt tanker vi fnaturelskere ikke ville gått til kommunen med.

Mye penger skaper egosister.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...Er så dritt lei maset om store utbygginger som skal gi flere arbeidsplasser og økt vellstand. Jeg tror Lomsværingene med deres natur og økonomi pr i dag må ha en livsituasjon i verdensklasse. En utbygging i denne skalaen vil være ødleggende på mange måter og er strengt tatt ikke livsnødvendig for noen.

Det kjem snart til å bli nok av ledige jobbar der, så om du meinar at natur åleine skapar ein livssituasjon i verdsklasse kan du jo melde flytting.

Næringsverksemd må skje dersom folk skal verte buande, eller ynskjer ein naturen for seg sjølv, fritt for bygdefolk?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lom har rent økonomisk mye å hente på at de har en storslått uberørt natur å reklamere for. Men å gjøre så store inngrep som det her var snakk om ville være å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Nå ser det heldigvis ut som at disse planene er totlalt usannsynlige. Det var en lettelse å høre 8) For at andre skal ha muligheten til å lese den andre artikkelen før den blir tatt av nett, limer jeg den inn her.

LILLEHAMMER: Planene om å investere 1,5 milliarder kroner i et alpinanlegg ved Galdesand i Bøverdalen, vil kreve en årlig omsetning på rundt 300 millioner kroner i året, om man legger alpinøkonomisk tankegang til grunn. Det er godt over dobbelt så stor omsetning som landets største alpinanlegg, Trysilfjellet, har i dag. Og seks ganger den årlige omsetningen i Hafjell.

17.000 gjester hver dag

På en rekorddag i Hafjell kjører 7.000 personer slalåmski eller snøbrett. Sist vintersesong hadde Hafjell til sammen 320.000 betalende gjester, ifølge ferske tall i Norske Skiheisers forening. Hafjell hadde en omsetning på 50 millioner kroner i fjor. Med tilsvarende priser på heiskort som i Hafjell, må Galdesand ha to millioner kunder i løpet av året for å nå en omsetning på 300 millioner kroner.

Vintersesongen er i beste fall fire måneder. Om det er da de skal gjøre det, vil det bety 17.000 kunder i gjennomsnitt hver dag i Bøverdalen. I Hafjell var gjennomsnittet pr. dag sist vinter på mellom 2.000 og 3.000 betalende gjester.

Sist vinter hadde de norske alpinstedene til sammen 5,2 millioner skidager, ifølge den samme oversikten i Norske Skiheisers forening. Galdesand må med andre ord ta nærmere 40 prosent av det totale norske markedet for å få det til å gå rundt.

- Vil tømme skinorge

- Hvor han skal ta alle de fra, vet ikke jeg. Han vil omtrent tømme skinorge for alpinister, sier administrerende direktør i Trysilfjellet Alpin AS, Jan Linstad. Han har vært i bransjen noen år, og mener han vet hva han snakker om. I Trysilfjellet har han vært driftssjef og seinere administrerende direktør i til sammen 25 år. I to år var han sjef i Hemsedal.

Linstad regner at han må ha en omsetning på 15 - 20 prosent på en investering for å kunne forrente den, og lander raskt på 300 millioner i omsetning om investeringen er på 1,5 milliarder. Noenlunde den samme regnemetoden bruker Hafjell, og kommer til samme resultat.

Både i Trysil og Hafjell er investeringene gjort over flere år. Det er slik alpinanleggene i Norge har utviklet seg de siste årene, påpeker daglig leder i Norske Skiheisers forening, Ole Andreas Rødven.

Lite sannsynlig

- Planer om nye, store alpinprosjekter i Norge har strandet på at det har vært vanskelig å sannsynliggjøre en tilstrekkelig etterspørsel som gjør det mulig å få det finansiert. Det siste store var Kvitfjell, og der gikk staten inn og betalte hele anlegget i forbindelse med OL, sier Rødven. Han har skrinlagte planer om alpinanlegg på Gaustatoppen i tankene. Samt planene fra 80-tallet om alpinanlegg på Jetta. I Jetta-prosjektet var han engasjert som konsulent. Det strandet først og fremst på den lange avstanden til markedet.

- Det er vanskelig må få weekend-turister til å reise noe lenger enn tre timer hver veg. Og markedet er på det sentrale østlandsområdet, rundt Oslo, sier Rødven.

Til Bøverdalen er det enda lenger enn til Jetta. Og det går ikke engang tog, der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Gjest Anonymous

Var på radio'n i dag: Fylkesmannen har satt en foreløpig stopper for planene i sin eksisterende form, men ordføreren i Lom ville spinne videre på det angivelig store engasjementet som disse planene hadde vekket til live hos lokalbefolkningen i Bøverdalen.

Fylkesmannens hovedmotargument var at planene ville komme i konflikt med en planlagt utvidelse av Breheimen nasjonalpark, altså det var den delen av anlegget som var på nordsiden av dalen som var hovedproblemet.

Personlig forstod jeg aldri hva som er så vanvittig attraktivt med et megaanlegg i Bøverdalen. Man har høydeforskjellen javel, men ellers er det ikke en natur og et landskap som egner seg for masseturisme. Hele dalens forse er jo naturen. I tillegg er jo både avstander og infrastruktur sterke motargumenter mot masseturisme her. Skulle turistene flys inn? Nærmeste "storby" er Trondheim. Skal turistene kjøre forbi Oppdal og 2-3 timer til for en helg? Og fra Oslo, når de kommer til Hafjell er de omtrent halvveis? Realisme?

Det er ingen menneskerett å få ha arbeid til å bo hvor man vil. Hvis det ikke finnes fornuftig næringsgrunnlag i Bøverdalen for alle som vil bo der, kan ev. ikke alle bo der. En ting er å rasere naturen, men å gjøre det for noe som ikke virker å ha noen form for realistisk forretningscase - that's a waste. Mine 50 øre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nok ikke antall høydemeter som er det mest avgjørende hvor barnefamilier vil dra for å stå på ski. At folk skal fly mann av huse for å stå på ski i Januar i 30- grader 2000moh ned den skyggelagte fjellsia fra Kjelhøe til Bøverdalen er heller ikke så realistisk.

Tenke seg all den vinden som kan skape trøbbel for heisdriften i denne høyden. Tenker på skiheisen på fjelltoppen Totten i Hemsedal, den står stille ofte på grunn av sterk vind enda heisen befinner seg under 1500 moh. Vi er i Norge og ikke i mellomeuropa der slike småhøyder ikke ville bydd på like mye problem.

En måtte hatt enorme snøproduksjonsanlegg da det hender det er glest med snø ned denne fjellsida. Da snakker vi om ganske enorme beløp. Nei til mer jeg tenker over prosjektet til mer urealistisk blir det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.