Kristian123 Skrevet 15. oktober 2013 Skrevet 15. oktober 2013 En lås holder bare ærlige folk ute, men det er rart å se hvordan en del mennesker forholder seg til andres eiendom. Det ser ut som at det de ikke eier selv trenger de ikke å bry seg med å ta vare på. Et gjennomgående fenomen på T-hyttene for noen år tilbake var at bryterne på gasskomfyrene var brukket i stykker. Spesielt på de hvite gasskomfyrene. (Bilde.) Til dette kreves en god del maktbruk. Disse bryterne skulle, i likhet med de som er der i dag, bare trykkes inn og skrus forsiktig rundt, men likevel klarte noen å ødelegge disse. Jeg tror at grunnen til at dette skjedde er fordi folk ikke forstår hvordan man skal bruke dem. Det at man må holde bryteren inne i noen sekunder før flammen vedvarer er ikke noe alle vet samtidig som det ikke finnes instruksjoner på alle hyttene med denne gasskomfyren. Husker selv at jeg kom på min første hytte og ikke fikk gasskomfyren til å fungere, heldigvis er jeg en snål primusbruker og hadde med min egen til å lage mat på . 1 Siter
+Grimner Skrevet 16. oktober 2013 Skrevet 16. oktober 2013 Jeg tror at grunnen til at dette skjedde er fordi folk ikke forstår hvordan man skal bruke dem. Det at man må holde bryteren inne i noen sekunder før flammen vedvarer er ikke noe alle vet samtidig som det ikke finnes instruksjoner på alle hyttene med denne gasskomfyren. Husker selv at jeg kom på min første hytte og ikke fikk gasskomfyren til å fungere, heldigvis er jeg en snål primusbruker og hadde med min egen til å lage mat på . Helt korrekt og minner meg først om mine første møter med fenomenet gasskomfyr, men etterhvert er jeg blitt såpass ekspert at jeg kunne rettlede en kar i sommer med at nei, det er ikke elektrisk tenning, du må bruke fyrstikk. Siter
Kristian123 Skrevet 17. oktober 2013 Skrevet 17. oktober 2013 Helt korrekt og minner meg først om mine første møter med fenomenet gasskomfyr, men etterhvert er jeg blitt såpass ekspert at jeg kunne rettlede en kar i sommer med at nei, det er ikke elektrisk tenning, du må bruke fyrstikk. Ja der sier du noe jeg også ofte har lurt på, har sett at det er noe som ligner på en elektrisk tenner på komfyren, men har aldri fungert. Kan dette være noe som går i stykker etter hvert? Kanskje den delen som ser ut som en el-tenner har en annen funksjon. Skal ta bilde av den neste gang jeg ser en Siter
Lindap Skrevet 18. oktober 2013 Skrevet 18. oktober 2013 Jeg vokste opp i et hus med en slik komfyr som hadde automatisk tenning da den var ny. Det har sluttet å fungere etter mange år. Så jeg tror det har med alder på komfyren å gjøre. Men på slike komfyrer er det også slik at du må holde gassen åpen en stund etter at du har tent på, ellers slukner det med en gang. Det kan være litt uvant for noen. Det eneste som hjelper er en god bruksanvisning som ligger lett tilgjengelig. Men folk som bruker så mye kraft at de ødelegger noe, tar vel ikke mye hensyn uansett. Jeg husker at jeg en gang var på en hytte med veldig gamle senger. En venn knuste noen planker i sengebunnen, bare ved normalt bruk, noe som ikke var hans skyld. Jeg har gitt beskjed til turistforeningen etterpå, slik at de kunne gjøre noe med det. 1 Siter
Elisabeth-81 Skrevet 18. oktober 2013 Skrevet 18. oktober 2013 Om man ødelegger noe, selvom det er et uhell, så er det vel normal folkeskikk å si ifra til eieren? Tror veldig mange blir litt slappe når de vet at det nærmest er umulig å spore handlingen tilbake til dem. Når det kommer til svinn på ubetjente hytter. Jeg har aldri vært på en sånn og er heller ikke medlem av DNT, men hva om provianten var låst inn på et eget rom som kun DNT medlemmer hadde tilgang til. Så kunne ev folk som ikke er medlem få "leie" nøkkel om de skulle ønske det. Da må man så klart stole på DNT medlemmene, ev sette opp medlemskontigenten slik at det dekker et ev svinn også har man oversikt over andre som har tilgang til maten. Det kan jo kanskje settes opp et kamera i matrommet også, men da er man jo avhengig av strøm. En liten solcelle hadde sikkert holdt. Vet at det blir veldig nazi, men det er jo tydeligvis sånn folk vil ha det og for de ærlige sjelene så spiller det jo ingen rolle om det er et kamera i matrommet. 1 Siter
brage Skrevet 20. oktober 2013 Skrevet 20. oktober 2013 Nord Norge og Lappland. Jeg syns det er litt interessant å konstatere - til ettertanke - at i Nord Norge og i Svensk Lappland finnes ingen selvbetjente hytter. brage Siter
Gjest Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Jeg tror ikke folk er verre nå enn de var før. Det er bare mer som står i avisene. Det rare er jo at vi ikke har blitt noe bedre... Siter
+Fjellfilmeren Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 På Reinsvassbu i Møre & Romsdal forsøker vi nå med både Real Turmat og Beef Jerky utlagt på hyttene. Dyr tørrmat som er enkel å stjele. Det er et forsøksprosjekt nettopp fordi vi følger nøye med på svinn. Dette er lett mat som er lett å frakte, og som har høy gjensalgsverdi på Finn.no. Det skal bli spennende å følge med fremover. 4 Siter
REJOHN Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 På Reinsvassbu i Møre & Romsdal forsøker vi nå med både Real Turmat og Beef Jerky utlagt på hyttene. Dyr tørrmat som er enkel å stjele. Det er et forsøksprosjekt nettopp fordi vi følger nøye med på svinn. Dette er lett mat som er lett å frakte, og som har høy gjensalgsverdi på Finn.no. Det skal bli spennende å følge med fremover. Skikkelig spennede. Jeg holder selv til på en ubetjent hytte, og har derfor ikke problemet med proviant, men det hadde vært kjekt med en liten oppdatering. Siter
+Fjellfilmeren Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Jeg må nok innrømme at det er jeg som setter i gang dette. Som ung 29 åring synes jeg rett og slett ikke hermetiske kjøttkaker og sukker med fruktbiter kvalifiserer til hyttemat. I fremtiden tror jeg vi vil se flere og mer avanserte krav til mat ute i naturen. Selvsagt klarer man seg fint med havregryn, spekeskinke og potetmos på lange teltturer, men hvor mange av landets befolkning orker disse turene? Ikke mange. Skal man holde på de unges interesse så må nok matvareutvalget også modernisere seg. Skikkelig spennede. Jeg holder selv til på en ubetjent hytte, og har derfor ikke problemet med proviant, men det hadde vært kjekt med en liten oppdatering. Noe av tankegangen rundt nettopp turmat fremfor hermetikk er vekt. Mange ubetjente hytter kan med tørrmat ha små proviantlagere som ikke fordrer helikopter og snøscooterfrakt opp. Jeg har en drøm om å få god mat inn på flere av de mer utilgjengelige hyttene med lave besøkstall. Man trenger kanskje ikke mer enn 30 pakker Real i året, og da trenger hytta heller ikke status som selvbetjent. Men man kan kjøpe mat der likevel, for eksempel hvis man har gått tom for mat på en langtur. 2 Siter
Holm Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Jeg må nok innrømme at det er jeg som setter i gang dette. Som ung 29 åring synes jeg rett og slett ikke hermetiske kjøttkaker og sukker med fruktbiter kvalifiserer til hyttemat. I fremtiden tror jeg vi vil se flere og mer avanserte krav til mat ute i naturen. Selvsagt klarer man seg fint med havregryn, spekeskinke og potetmos på lange teltturer, men hvor mange av landets befolkning orker disse turene? Ikke mange. Skal man holde på de unges interesse så må nok matvareutvalget også modernisere seg. Noe av tankegangen rundt nettopp turmat fremfor hermetikk er vekt. Mange ubetjente hytter kan med tørrmat ha små proviantlagere som ikke fordrer helikopter og snøscooterfrakt opp. Jeg har en drøm om å få god mat inn på flere av de mer utilgjengelige hyttene med lave besøkstall. Man trenger kanskje ikke mer enn 30 pakker Real i året, og da trenger hytta heller ikke status som selvbetjent. Men man kan kjøpe mat der likevel, for eksempel hvis man har gått tom for mat på en langtur. Har du vurdert forskjellen i holdbarhet for hermetikk og Real ? Hva gjøres med mat som har gått ut på dato, selges til redusert pris eller kastes ? Siter
Lindap Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Jeg tror jeg har nevnt det før, men hvorfor ikke selge Real og ligende turmat på betjente hytter? Da har du full kontroll på at folk betaler og de som er på langtur kan stikke innom for å fylle opp sekken før de drar videre. 1 Siter
REJOHN Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Jeg tror jeg har nevnt det før, men hvorfor ikke selge Real og ligende turmat på betjente hytter? Da har du full kontroll på at folk betaler og de som er på langtur kan stikke innom for å fylle opp sekken før de drar videre. Noe av problemet er at det er langt mellom de betjente hyttene i store deler av landet. Jotunheimen og Hardangervidda - greit, men resten? Siter
+Fjellfilmeren Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Jeg tror jeg har nevnt det før, men hvorfor ikke selge Real og ligende turmat på betjente hytter? Da har du full kontroll på at folk betaler og de som er på langtur kan stikke innom for å fylle opp sekken før de drar videre. Jeg sa det samme til betjeningen på Sandvassbu i 2009. De avslo kontant med at det ikke var marked for slikt. I 2013 så jeg at de har tatt in Real turmat i skranken. Så ting utvikler seg og det er nok en modningsprosess turistforeningen må gå gjennom. Siter
REJOHN Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Jeg må nok innrømme at det er jeg som setter i gang dette. Som ung 29 åring synes jeg rett og slett ikke hermetiske kjøttkaker og sukker med fruktbiter kvalifiserer til hyttemat. I fremtiden tror jeg vi vil se flere og mer avanserte krav til mat ute i naturen. Selvsagt klarer man seg fint med havregryn, spekeskinke og potetmos på lange teltturer, men hvor mange av landets befolkning orker disse turene? Ikke mange. Skal man holde på de unges interesse så må nok matvareutvalget også modernisere seg. Noe av tankegangen rundt nettopp turmat fremfor hermetikk er vekt. Mange ubetjente hytter kan med tørrmat ha små proviantlagere som ikke fordrer helikopter og snøscooterfrakt opp. Jeg har en drøm om å få god mat inn på flere av de mer utilgjengelige hyttene med lave besøkstall. Man trenger kanskje ikke mer enn 30 pakker Real i året, og da trenger hytta heller ikke status som selvbetjent. Men man kan kjøpe mat der likevel, for eksempel hvis man har gått tom for mat på en langtur. Hva fremtiden vil bringe, betyr ikke så mye for oss som har fremtiden bak oss, og bare seiler nedadbakke. I mitt område er det proviant på alle "fjell"hyttene. (De som ligger lengst inne i heia.) Det er hytten som ligger nær vei (2-4 timer gangavstand) og med besøk på opp mot 1000 pr år som er problemet. Besøket på "min" hytte er rundt 1500 - med 24 sengeplasser. På fjellhyttene bir det da et spørsmål om STF skal selge proviant til teltere. Og med det svinnet som jeg - tror - det vil være på Realposer, vil det bli ren subsidiering av telterne. Helt OT : Det er på STF's hytter også bokser med erter/gulrøtter å få kjøpt. En slik til Joika/kjøttkaker gjør susen. Det blir skikkelig middag (for oss gamle). Siter
+Grimner Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Hermetikk eller frysetørket; bare det er mat så er det greit for meg. Men for DNT og naturen er det kanskje en fordel med frysetørket? Vekten er lavere når det skal transporteres inn og posene til Real er brennbare. Skal bli interessant å se hva erfaringene med forsøket til @Martin Gjellestad blir. Tror nok dette er et tilbud som passer best for betjente hytter og selvbetjente som ligger langt av lei. Svinn blir det nok på de selvbetjente, men jeg innbiller meg at rene banditter ikke går så langt. 1 Siter
REJOHN Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Hermetikk eller frysetørket; bare det er mat så er det greit for meg. Men for DNT og naturen er det kanskje en fordel med frysetørket? Vekten er lavere når det skal transporteres inn og posene til Real er brennbare. Skal bli interessant å se hva erfaringene med forsøket til @Martin Gjellestad blir. Tror nok dette er et tilbud som passer best for betjente hytter og selvbetjente som ligger langt av lei. Svinn blir det nok på de selvbetjente, men jeg innbiller meg at rene banditter ikke går så langt. Nå er det nok ikke særlig stor forskjell om det brukes det ene eller det andre - det er transporten inn av sengetøy, ved, lys og annet "forbruksmateriell" samt nye ting, som utgjør hovedparten av volum og vekt. Retur er det totalt mindre av uansett. Til min hytte med 1500 overnattinger går det med 12-15 gassflasker 7-800 stearinlys og 8-9 baller toalettpapir, samt vaskemidler, koster/børster, sengetøy og diverse, men selv dette blir lite i forhold til alle sekkene med ved.) 1 Siter
+Grimner Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Ah, jeg skjønner - logistikken slår til igjen Og når boksemidaggen er bliligere enn frysetørket, er vel regnestykket greit. Men salg på betjente hytter, der må det vel være et marked... kanskje ikke, fordi de fleste som går innom betjente hytter går videre til en annen hytte.... regner ikke med at Real Turmat sponser DNT 1 Siter
Larsdx Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Jeg skulle tro det er en risiko for at selvbetjente hytter kan oppleve at folk handler real o.l. framfor å kjøpe mat på hytta. Jeg ville i hvert fall tatt det med i kalkylen. Det er vel på bevertning profittmarginen er størst. Ellers synes jeg det er rart at noen foretrekker real framfor joikakaker. Jeg spiser tørrmat på telttur, men tar hermetikk any day fremfor real hvis jeg kan velge. Siter
REJOHN Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Ah, jeg skjønner - logistikken slår til igjen Og når boksemidaggen er bliligere enn frysetørket, er vel regnestykket greit. Men salg på betjente hytter, der må det vel være et marked... kanskje ikke, fordi de fleste som går innom betjente hytter går videre til en annen hytte.... regner ikke med at Real Turmat sponser DNT Jeg skulle tro det er en risiko for at selvbetjente hytter kan oppleve at folk handler real o.l. framfor å kjøpe mat på hytta. Jeg ville i hvert fall tatt det med i kalkylen. Det er vel på bevertning profittmarginen er størst. Ellers synes jeg det er rart at noen foretrekker real framfor joikakaker. Jeg spiser tørrmat på telttur, men tar hermetikk any day fremfor real hvis jeg kan velge. Det er nok hensynet til den hardt kritiserte "fortjenesten" som først og fremst gjør utslaget. Det er ikke mye å tjene på overnattingene. Her er prisene nesten som på selvbetjente og ubetjente hytter. Ansatte er dyrt. Og for å komme sånn noenlunde i balanse, må de selge mat. (Det kan være at det henger litt igjen fra gammelt av, da bestyreren holdt maten, og fikk fortjenesten (som eneste lønn)) Siter
Lompa Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Skal man bære maten med seg er jo frysetørret helt suverent, men hvis smaken skal telle med, så er det mye på boks som smaker laaangt bedre enn Real Turmat og lignende. Har nesten inntrykk av at utvalget på selvbetjeningshyttene ble bestemt på søttitallet en gang, og siden har stått uforandret.. Siter
+Fjellfilmeren Skrevet 13. februar 2014 Skrevet 13. februar 2014 Picnicskinke helt klart, men kjøttkaker på boks er nærmest vemmelig. Sukker med fruktbiter er riktig så 1950. Reals viltgryte og lammegryte smaker fortreffelig. Det meste med ris fra Real prøver jeg å unngå. Også er det dette med reproviantering. Jeg går sjelden til fjells uten telt. Å stikke innom en turisthytte for å reproviantere gjør susen på humøret. Men hermetikk på et halvt kilo per middag legger en demper på hamstregleden. Håpet mitt er at ærligheten fremdeles dominerer såpass at vi kan ha et tilbud utenfor allfarvei, hvor fjellfolk kan ta vare på hverandre. Jeg har stundom sittet sulten på ubetjente hytter og det er ikke gøy. Mang en gang har diverse mat folk har etterlatt seg blitt fortært med høye tanker til de som har vært der før meg. Det hadde vært fint om det kunne vært forventet å være slik flere steder enn i dag. 1 Siter
fjellrypa Skrevet 18. februar 2014 Skrevet 18. februar 2014 Nesten apropos temaet: Joikakakene havner i pose http://www.tv2.no/a/5284709#.UwHOdhB5PD4 Siter
Lindap Skrevet 18. februar 2014 Skrevet 18. februar 2014 Hver sin smak og behag. Siste gang jeg var på en selvbetjent hytte var det eneste som fristet: pannekakemiks. Og det er ikke første gang at det var bare det som fristet. Jeg er ikke så glad i joikakaker og sodd. Jeg mener forresten å huske at jeg siste gang også så poser med pasta med ostesaus på turisthytte. Siste gang jeg tilberedte dette hjemme, for veldig mange år siden, ble vi direkte kvalm av smaken. Så dette frister ikke heller. Det er vanskelig å finne mat som tilfredstiller alle. Inntil videre pleier jeg å spise medbragt Real på turisthytter som selger mat. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.