Det lange seige draget Skrevet 26. august 2013 Skrevet 26. august 2013 Fikk så plutselig lyst til å lage meg større batcher med god mat og frysetørke det selv. Noen som har erfaringer ? Jeg har god tilgang til flytende nitrogen, men er det noe mer jeg trenger ? I mitt hode er konseptet at man dypper ferdig mat i nitrogenet, og da blir vannet til tørris. Tørris har (fortsatt i mitt hode) en direkte overgang til gassform fra fast form (tørrisen). Når maten slutter å ryke, så er den da også knusk tørr og fri for O2 ? Noen som kan noe om dette ? Hva med næringsstoffer, forblir alt inntakt ? Er supertakknemlig for tips og tanker før jeg setter igang, og lover en god rapport i etterkant. Siter
Tor Magnus Skrevet 26. august 2013 Skrevet 26. august 2013 Du er halveis der, frysetørring gjøres ved at man fryser maten (jo fortere jo bedre visstnok) så senker man trykket for å sublimere væsken. Mao, hvis du har en vakuumpakker av typen som kan trekke fra et glass så har du nok alt du trenger. Husk å holde glasset kaldt mens du trekker ut O2 i gassform fra glasset så maten ikke tiner igjen. Ingen aning om hvor lang tid noe slikt vil ta men du ser det nok sikkert. Gi oss en oppdatering på hvordan det går da, veldig spent på å høre. Edit: Her er link som sikkert forklarer det bedre enn jeg kan: http://en.wikipedia.org/wiki/Freeze-drying Edit2: Hm, ser ut til at det kan ta en uke! 1 Siter
Det lange seige draget Skrevet 26. august 2013 Forfatter Skrevet 26. august 2013 Jeg holder en knapp på flytende nitrogen, http://www.ehow.com/how_6794474_use-nitrogen-freeze-dry-food.html Da ser det ut til at det går på en kveld, og det vil være helt optimalt. Noen forslag til hva som skal frysetørres ? Redigert: Må man virkelig ha en spesial "frysetørremaskin", holder det ikke med en vanlig vakuumpumpe for å holde O2 unna ? skulle nesten tro at en sykkelpumpe på innsugssiden holdt til kjøkkenbruk for å få vakuum nok. Kjenner jeg har ståltro på det her. Siter
Lompa Skrevet 26. august 2013 Skrevet 26. august 2013 Kult prosjekt! Vil gjerne høre erfaringene du gjør. Siter
Tor Magnus Skrevet 26. august 2013 Skrevet 26. august 2013 @Det lange seige draget Er ikke helt sikker på at det går på en kveld med mindre du har tenkt å tørke veldig små mengder. Det er sublimeringen som tar tid, hvor du varmer opp maten akkurat nok til at isen kan gå over til damp i det lave trykket. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.