Gjest Srx (Ron) Skrevet 12. mai 2013 Skrevet 12. mai 2013 Da har æ endelig vært tidlig nokk ute for å få ut litt bjørkesaft. I fjor bomma æ med ei uka eller to. Æ og ongan, har smakt. Litt søtt, litt bittert, litt godt. Sendt fra min HTC/tapatalk.... 6 Siter
Gjest Srx (Ron) Skrevet 13. mai 2013 Skrevet 13. mai 2013 1,5ltr på ca 18timer. Har lagt ny flaske dit nå. Tror dette er brukbar tørstedrikk på sykkeltur. Skal teste. Siter
Gjest Srx (Ron) Skrevet 13. mai 2013 Skrevet 13. mai 2013 Har tappet 3 liter nå, og synes den fungerer bra som tørstedrikk under trening. http://www.renmat.no/renmat/page.aspx?docid=13109 Etter hva jeg har sjekket har bjørkesaft like god holdbarhet i kjøleskap som melk. Innholdsfortegnelse. Bjørkesaft skal være meget sunt. Det inneholder alle de næringsstoffer som bjørk trenger for å vokse for eksempel fruktose, glukose, fruktsyrer, aminosyrer, C-vitamin, kalium, kalsium, fosfor, magnesium, mangan, sink, natrium og jern Er treet villig og det blir mye saft av dette, kansje jeg forsøker å koke bjørkesirup. http://www.skogveven...Oppskrifter.pdf 2 Siter
Gjest Srx (Ron) Skrevet 13. mai 2013 Skrevet 13. mai 2013 Er usikker hvor lenge treet tapper. Til bladene begynner å knoppe seg/komme tenker jeg. Siter
Kjell Iver Skrevet 13. mai 2013 Skrevet 13. mai 2013 Flyttet dette emnet til dette forumet - vet ikke om det ble helt rett heller, men har med mat å gjøre,... Uansett åpent for kommentarer - spennende tema Siter
Hrungnir Skrevet 13. mai 2013 Skrevet 13. mai 2013 Jeg lot meg inspirere av dette innlegget igår til å sette ut flasker for til sammen 4,5 liter. Tenker å sjekke resultatet imorgen, men tror ikke jeg har vært like heldig med timingen som trådstarter. Jeg valgte å kutte over en gren og putte den i flasken, fremfor å borre i stammen. Siter
elgen Skrevet 13. mai 2013 Skrevet 13. mai 2013 Hei Interessant! Hvordan tåler bjørk treet å bli boret i på sikt? Skal det en treplugg i hullet etter bruk? Jeg sitter og se ut på flere bjørketreer, så det må prøves. Hilsen Elgen Siter
Gjest Srx (Ron) Skrevet 13. mai 2013 Skrevet 13. mai 2013 Jeg bommet med timingen i fjor. 1-2 uker for sent. Vet nå når tiden er rett. Akkurat når tela går rundt treet. Borrer en hull må en plugge etterpå for ikke å skade treet. Siter
Interbond Skrevet 13. mai 2013 Skrevet 13. mai 2013 Var ein ferietur i Ukraina for nokre år sidan, der solgte dei bjørkejuice i kartongar på supermarkedet. Det var veldig populært,men eg syntes det var litt oppskrytt. Det kan ha samanheng med at det var noko eg ikkje var vant med. Akkurat som når utlendingar reagerer på norske spesialiteter som t.d. brunost. Uansett så synes eg det er flott dei kan utnytte ein slik naturressurs. Vi har da bjørk nok i Norge så kvifor ikkje starte med storstilt produksjon også her? Hermed er ideen lansert! Siter
Lindap Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Vi har gjort det hjemme for noen år tilbake. Vi fikk veldig mye saft og kokte det inn til sirup. Men det krevde veldig mye energi. Jeg tror vi kokte 15 liter ned til ca. en deciliter. Ellers kanskje begynte vi med enda mer. Jeg har sluttet å lage det. Den råe saften (ikke innkokt) fungerer sikkert litt som sykkeldrikk siden den inneholder sykkerarter. Men på lengre turer trenger du også salt og kanskje andre mineraler. Da er det bedre med vanlig sportsdrikk. Siter
Skaukraft Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Sevja er veldig fin å sette vin på. Ellers er det suverent å bake brød på, erstatt vannet i oppskriften med sevje. Gjæren reagerer med sukkeret i sevja, og brøde blir veldig saftig og godt. Man kan fint tappe 5-6 liter av ei passe stor bjørk hvert år. Men hullet må plugges godt, bjørka blir mer motakelig for soppangrep. Sevja kan i visse tilfeller inneholde noen soppsporer som kan gi litt kvalme, men det skal ikke være farlig. Bjørkesirup er godt, men som nevnt ovenfor så må det kokes inn gankse mye. Sukkerinnholdet ligger på 1-3%. Smaken og sukkerinnholdet varierer litt fra sted til sted. Har sikkert noe med jordsmonn å gjøre. Jeg traff midt i blinken i år, og tappet 1,5 liter på 2-3 timer. Siter
Johan2000 Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Kan man inte göra snaps av den? Eftersom det är socker i borde man kunna jäsa den och sedan destilera. Siter
Barskekarsten Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Kan man inte göra snaps av den? Eftersom det är socker i borde man kunna jäsa den och sedan destilera. Linken til Srx sier 1-1,5 % sukker, blir ikke mye alkohol. 16g/l gir ca 1% alkohol. Siter
Gjest Srx (Ron) Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Fru er skeptisk til drikken, hun er allergisk mot bjørk, men etter hva jeg har lest har de faktisk brukt dette mot bjørkeallergi? Brød hørtes spennende ut, men siden det ikke er mitt domene, og hun skeptisk til bjørk tror jeg det utgår. Sportsdrikk? Drikker ikke noe særlig av dette, er glad i imsdal med pære eller sitronsmak. Sånn sett er denne bra, synes smaken er ok. Kansje ha i litt sitron for å syrne den mer? Har ca 4ltr nå, og bjørka leverer den. Får se hvor mye som kommer og hva jeg gjør med det, får jeg ikke drukket opp alt, kansje koker sirup. Synes slikt er litt artig. Siter
Skaukraft Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 More er det, og det understreker bare hvor allsidig bjørka er. Når det gjelder bjørk og allergi har jeg også hørt begge deler. Min svigermor reagerer på bjørkepollen, men hadde ingen reaksjon på safta. Siter
Jan Erik Hansen Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Sevja er veldig fin å sette vin på. Ellers er det suverent å bake brød på, erstatt vannet i oppskriften med sevje. Gjæren reagerer med sukkeret i sevja, og brøde blir veldig saftig og godt. Man kan fint tappe 5-6 liter av ei passe stor bjørk hvert år. Men hullet må plugges godt, bjørka blir mer motakelig for soppangrep. Sevja kan i visse tilfeller inneholde noen soppsporer som kan gi litt kvalme, men det skal ikke være farlig. Bjørkesirup er godt, men som nevnt ovenfor så må det kokes inn gankse mye. Sukkerinnholdet ligger på 1-3%. Smaken og sukkerinnholdet varierer litt fra sted til sted. Har sikkert noe med jordsmonn å gjøre. Jeg traff midt i blinken i år, og tappet 1,5 liter på 2-3 timer. Tappet ca 25 liter på noen dager i april, og kokte sirup. http://www.tursiden.net/stikkord/bjorkesirup/ Skrev også en liten artikkel for Ut.no http://ut.no/artikkel/1.11006915 med noen enkle tips for den som vil prøve. Erfaringen fra i år, og tidligere, er som skaukraft skriver at sukkerinnholdet varierer etter hvor en er i landet. Målinger jeg har sett har vist 1-1,5 % sukker (i Overleve på naturens vilkår er det oppgitt 1,3 %). Jeg startet så snart sevja begynte å stige, og det var liten ettersmak på sevjen. Smakte også på sevje som var tappet i siste uka før det stoppet. Da var smaken mer bitter og sevja litt mer "grumsete". Muligens endrer også sukkerinnholdet seg i løpet av perioden, men har ikke sett noen målinger på dette. Er også stor forskjell på hvor fort det går. Jeg fikk fra 2-5 liter i døgnet på de treene jeg brukte. Jordsmonn og geografi påvirker hvor fort det går. Jeg kokte først inn sevja til 1/50 del (25 liter til 0,5 liter), før jeg brukte en liten gryte og svak varme helt på slutten. Enkel metode var å bruke en skje og dryppe en dråpe på en kald tallerken helt til dråpen var seig som sirup. Fru er skeptisk til drikken, hun er allergisk mot bjørk, men etter hva jeg har lest har de faktisk brukt dette mot bjørkeallergi? Brød hørtes spennende ut, men siden det ikke er mitt domene, og hun skeptisk til bjørk tror jeg det utgår. Sportsdrikk? Drikker ikke noe særlig av dette, er glad i imsdal med pære eller sitronsmak. Sånn sett er denne bra, synes smaken er ok. Kansje ha i litt sitron for å syrne den mer? Har ca 4ltr nå, og bjørka leverer den. Får se hvor mye som kommer og hva jeg gjør med det, får jeg ikke drukket opp alt, kansje koker sirup. Synes slikt er litt artig. Om du ikke vil koke sirup, kan du jo lage "te" ved å koke inn til en tredel. Da blir det mer smak, og sevja vil også ha litt bedre holdbarhet. Av teen kan du kanskje fryse ned et par isbiter for jaktdrammen til høsten. Jeg reagerer forresten litt på bjørkepollen, men har ingen problemer med sevja. Siter
Hermes Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Fin video, sprø mann: Anbefaler å følge ham på YouTube, mye interessant (og morsomt). 1 Siter
Interbond Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Søk litt på birch juice eller birch sap som det og heiter, eller kanskje birch beer eller birch vodka så vil de sjå at dette er ein storindustri. Mest vanlig øst i Europa,men også andre land som USA og Canada. Siter
elgen Skrevet 14. mai 2013 Skrevet 14. mai 2013 Hei Fra ungdommens barbersaloger en gang i urtiden husker jeg : "DR. Dralles Birken Hahrwasser" Tydeligvis et tysk produkt til hjelp mot vikende hårgrense. Hilsen Elgen Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.