Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Ja, hva skal en si... (nei, jeg er hverken dement eller lidende av Alzheimer). Programmet var jo helt klart ikke uhildet og vinklet jo helt greit mot formålet.

 

En bør vel klare å skille mellom det som er bestanddel i tabletter, deodoranter som roll-on og spray (opptas av huden OG og innåndes), injiseringer i blod og vev og det å bruke en kjele til å lage mat i. Eller som "afe" så greit sier det, - det er ikke metallisk aluminium som er problemet.

 

Å ta medisin mot halsbrann systematisk i kanskje 35 år uten å gidde å lese det som sikkert står i papirene til alle reseptfrie legemidler hårreisende. Og sitte der hoderystende å si at dette visste vi ingenting om er intet mindre enn patetisk. For øvrig var det en del faktafeil i programmet som neppe var annet enn bevisst for å fremme vinklingen.

 

Nå har det i sikkert 50 år vært forsøkt å finne signifikante bevis for teorien om en sammenheng mellom kokekar og andre kjøkkenremedier uten resultat, tvert imot har det ved flere anledninger vært kategorisk tilbakevist, så jeg bruker med beste samvittighet mine aluminiumskjeler.

 

Til dere som vil bytte ut det dere har av aluminiumskjeler, gryter og stekepanner er det bare å sende det til meg!

 

:)

  • Liker 3
Annonse
Skrevet

Aluminium finnes også i en mengde medisinske apparater og utstyr. Og mat eksponeres for aluminium i både fremstillings- og pakkeprosesser.  Høyang sine alu-kasseroller og en mengde teflonbelagte stekepanner lever I beste velgående i mange kjøkken. Bakeformer til brød, kaker, muffins, og isbitbeger dessertformer, hermetikk, f.eks  leverpostei og brus, øl, aluminiumsfolie, folieformer,  osv. Idet hele tatt er aluminium så omfattende utbredt at Gud og hvermann burde vært rimelig demente i god tid før pensjonsalder. Ja, jeg er klar over at mange av de tingene jeg har nevnt har et belegg. Både oksid og forskjellige plast/lakkprodukter. Etter sigende skal det være epoxy i brus- og ølbokser. Dette er jo også et veldig kontroversielt stoff selv om hovedbestanddelen er et rent naturprodukt.

 

Selv har jeg arbeidet med aluminium hele livet. Aluminium oppløst i dampen fra lut, fosforsyre, saltsyre, fosfatsyre, salpetersyre og andre. Alu-damp over slaglodding og sveising. Aluminiumsstøv fra skjærebearbeiding, høyglanspolering, børsting, sand- og glassblåsing og for ikke å snakke om smitting fra håndtering av aluminium. Aluminium ser ren og pen ut, men sverter som bly. Jeg har arbeidet med andre som er i midten av 80-årene som altså har jobbet dobbelt så lenge som meg med dette og dessuten uten verneutstyr. Vi er og har vært ekstremt overeksponert for denne teorien, men ingen har det minste tegn til symptomer på demens.

 

Kan hende er det en sammenheng, men når det er så liten at de ikke klarer å avdekke den etter så mange tiår ser jeg ingen dramatikk i det. Da ser jeg bort ifra medisiner, spray og annet enn kjeler og slikt. Jeg koker for øvrig kaffe i alu-kjele på nær hver eneste lille tur, ofte mer enn en gang. Siste 12 dager har jeg vært på 9 turer og kokt kaffe i alu-kjele over bål og brenner ganske nøyaktig 15 ganger og kommer nok til å fortsette med det.

 

:)

  • Liker 1
Skrevet

Eg trudde at myta om kobling mellom aluminium og Alzheimer var avkrefta for over 2o år sidan, så eg er litt overraska over at dette fortsatt er tema for tv-program.

 

No har eg nett sett programmet, og det eg såg skremte meg på ingen måte frå å bruke aluminiumskokekar og aluminiumsfolie eller drikke øl frå boks. Eg er langt meir skeptisk til mange av tilsatsstoffa som vert brukt i plastikk (også den plastikken som aluminiumsfolien og ølboksane er belagt med, og teflonen i kokekaret).

 

For dei som likevel fryktar aluminium, er det sjølvsagt ikkje betre med hardanodisert aluminium. Det er jo oksidet som går i oppløysing i både surt og basiskt miljø. Det er ikkje metallisk aluminium som er det aktuelle problemet.

Tjah, noen gode kommentarar på emnet her:

http://articles.washingtonpost.com/2013-05-06/national/39054129_1_aluminum-exposure-aluminum-and-alzheimer-daniel-perl

 

Kort oppsummert: det er vaskelig å forske på, og man sliter med å få penger til å forske på det og blir avfeid med "åh, den gamle myten ja".

 

Tror jeg hadde droppet aluminium der jeg ikke mener det trengs. F.eks i kokekar hvor det burde greit erstattes av stål. Jeg vurderer ihvertfall å droppe deo med aluminium, det virker som en unødvendig risiko å ta.

 

Det står litt mer om deo med aluminium her:

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/AP-Deo

 

Konklusjonen der var:

Because studies of antiperspirants and deodorants and breast cancer have provided conflicting results, additional research is needed to investigate this relationship and other factors that may be involved.

 

Føre var-prinsippet synes jeg høres ganske smart ut.

Skrevet

Ja, hva skal en si... (nei, jeg er hverken dement eller lidende av Alzheimer). Programmet var jo helt klart ikke uhildet og vinklet jo helt greit mot formålet.

 

En bør vel klare å skille mellom det som er bestanddel i tabletter, deodoranter som roll-on og spray (opptas av huden OG og innåndes), injiseringer i blod og vev og det å bruke en kjele til å lage mat i. Eller som "afe" så greit sier det, - det er ikke metallisk aluminium som er problemet.

 

Å ta medisin mot halsbrann systematisk i kanskje 35 år uten å gidde å lese det som sikkert står i papirene til alle reseptfrie legemidler hårreisende. Og sitte der hoderystende å si at dette visste vi ingenting om er intet mindre enn patetisk. For øvrig var det en del faktafeil i programmet som neppe var annet enn bevisst for å fremme vinklingen.

 

Nå har det i sikkert 50 år vært forsøkt å finne signifikante bevis for teorien om en sammenheng mellom kokekar og andre kjøkkenremedier uten resultat, tvert imot har det ved flere anledninger vært kategorisk tilbakevist, så jeg bruker med beste samvittighet mine aluminiumskjeler.

 

Til dere som vil bytte ut det dere har av aluminiumskjeler, gryter og stekepanner er det bare å sende det til meg!

 

:)

Og når du har nok for fire liv, trenger jeg  en 8 - 10 kjeler.  Hvert fall til å begynne med.

  • Liker 1
Skrevet

 

Da er mitt noe forvirrede spørsmål:  Hva er farligst:  Miljøgiftene, E stoffene, becerell eller aluminium etter et knallgodt måltid på Hardangervidda?

 Nå er ikke Becquerell, Bq,eller kBq (kilibecquerell) et stoff som kan forekomme i maten, men en måleenhet for noe som kan finnes i mat, og sopp er en god kilde til f.eks. radioaktivt cesium. (Men dette vet du selvfølgelig.)

http://www.miljostatus.no/miljomal/Mal-og-nokkeltall/Radioaktiv-forurensning/tiltak-historisk-forurensning/cs137-no/cesium-jord/

Eter ulykken i Tsjernobyl i 1986 ble det målt og snakket mye om Bq og hvor farlig dette var, men ikke mange snakket om at vi faktisk hadde høyere verdier, spesielt i nordområdene, etter stormaktenes atmosfæriske atomprøvesprengninger fra ca. 1950 til 1980.

http://www.nrpa.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Center_6304&LeftMiddle_6254=6262:0:15,4840:1:0:0:::0:0&CenterAndRight_6254=6304:0:15,4892&Center_6304=6312:80037::0:6322:1:::0:0

Men radioaktivt nedfall fra vest er kanskje ikke så farlig.

En skolejente ble en gang, under den kalde krigen, bedt om å forlkare forskjellen på en ulykke og en katastrofe. Svaret var:

Hvis det, ved en feiltagelse, blir sendt ut en atomraket som treffer Norge, så vil en rakett fra Soviet være en katastrofe, mens en fra USA vil være en ulykke.

Et greit erstatningsprodukt for alu.folie er myrmose. Pakk fisken inn i en god porsjon våt myrmose og legg den i glohaugen. Når mosen begynner å brenne er fisken ferdig kokt.

Det skal visst være mulig å bruke bjørkenever også, men det har jeg ikke prøvd.

Og til slutt. Ike alle E-stoffene er farlige, men mat rett fra naturen, uten en masse tilsetninger, er selvfølgelig det beste.

  • Liker 3
Skrevet

Da er mitt noe forvirrede spørsmål:  Hva er farligst:  Miljøgiftene, E stoffene, becerell eller aluminium etter et knallgodt måltid på Hardangervidda?

I følge de som tror på det meste av skremselpåstandere (ta diskusjonen om E stoffer) så dør de fleste av oss opp til flere ganger.

Det er den eneste forklaringen jeg kan komme opp med, som tar hensyn til alle skremselpåstandere og hvor lenge vi virkelig lever.

Skrevet

Konklusjonen der var:

 

Føre var-prinsippet synes jeg høres ganske smart ut.

Føre var-prinsippet er greit det, men då må ein vera bevisst på kva alternativa er. Det er lett å dumpe bort i langt farlegare alternativ dersom ein er uforsiktig, særleg dersom det viser seg at det er prøver å vera føre var for, faktis er heilt ufarleg.

Skrevet

i har i mange år hatt stålgryter med på tur, som ikke er veldig tunge, men tyngre enn aluminiumsgryter. Grunnen til at vi skaffet disse var at de ble sagt at det var usunt med aluminiumsgryter når man rørte i dem. Skjeen kan skrape små partikler med aluminium løst. Denne informasjonen er vel mer enn 20 år gammel og det finnes sikkert mye bedre info.

Siden det nå finnes mye turmat a la Real som kan varmes i posen, har vi begynt å bruke en liten aluminiumskjele igjen. Den brukes kun til å koke vann i. Ingen kaffe. Jeg håper det er trygt nok.

Skrevet

Ikke noe vits å bekymre seg. Aluminium og kobber er overalt. Vi slipper ikke unna det.  Faren er uansett mye større for å dø eller blir livsvarig skadet i trafikken og det bekymrer svært få av oss.   Faktisk mener jeg det er farligere for helsa til folk å gå å bekymre seg over alt som er enn å leve livet.  Det finnes utrolig mange i dette landet som har blitt nærvøse og ikke kan gå ut å gjøre noe som helst fordi det er farlig.  I all hovedsak leser vi om alle disse farlige tingene igjennom tabloid pressen.  De er veldig flinke til å vinkle saker så de gir mest mulig sensasjon.  Sannheten er nok langt mindre svart og hvitt enn de framstår i media.  Nei, ut på tur, kok kaffe i den kjelen du måtte ønske og lev ett langt liv.  

 

Ang kobber i varmtvannsberedere osv så var vell det største problemet med gamle røranlegg bly i diverse loddinger.  Kobberrør blir fortsatt brukt i stor stil.   

  • Liker 2
Skrevet

At en kommer med noe revolusjonerende her, når ikke forskerne har konkludert på masse år. Er vel ikke å forvente. 

Jeg lærte i kjemien at det tok ca 30 år for å finne ut de fleste bivirkningene på stoffene... Så ting tar tid.

Er vel et tema, slik som poletikk og religion. Kan diskuteres til en blir blå.. Men blir ikke enig!

 

Mitt råd er, ta et valg og stå for det! Alu eller ikke Alu. (eller litt alu) ;-)

 

Åge

Skrevet

Apropos aluminium, se denne dokumentaren på NRK: http://tv.nrk.no/program/koid21002713/aluminiumsalderen

 

Sjekk deodorantenes deres.

Deodorantene "deres"!? Aluminium er velkjent ingrediens i deodoranter og har vært det lenge. Også "våre". Ofte sideanekdote i amerikanske filmer; "jeg er allergisk mot deodoranter med aluminium, men finner ingen uten"...

 

Linken er for øvrig presentert, debattert og henvist til tidligere på tråden.

 

;)

Skrevet (endret)

Jeg sjekket mine, og fant en uten. Men den er også uten antiperspirant. Kanskje det er en sammenheng?

Endret av Hermes
Skrevet

Jeg sjekket mine, og fant en uten. Men den er også uten antiperspirant. Kanskje det er en sammenheng?

Ja, skulle ikke undre meg om aluminiumen skal bidra til å tette svettekjertlene! Dessuten, det har vært så stort fokus på dette med aluminium i deodoranter siste årene at det antagelig er god butikk å tilby uten.

 

:)

Skrevet

Ja, skulle ikke undre meg om aluminiumen skal bidra til å tette svettekjertlene! Dessuten, det har vært så stort fokus på dette med aluminium i deodoranter siste årene at det antagelig er god butikk å tilby uten.

 

:)

 

Den uten har jeg hatt i mange år (altså merket). Det var den jeg minst ventet at skulle være uten. Änglamark, et såkalt "økovennlige" merke, hadde derimot aluminium i seg.

Skrevet

Føre var-prinsippet er greit det, men då må ein vera bevisst på kva alternativa er. Det er lett å dumpe bort i langt farlegare alternativ dersom ein er uforsiktig, særleg dersom det viser seg at det er prøver å vera føre var for, faktis er heilt ufarleg.

Du har jo et godt poeng her, f.eks ble jo litt fett byttet ut med masse sukker i amerikansk hurtigmat. De kunne så skryte av low-fat, men med hvilket resultat? Sukker blir brukt overalt i hurtigmat fordi det er svært billig. F.eks i spaghettisaus, 9g pr 100g. I min hjemmelagde så har jeg 1/2ts til 2kg saus...

Skrevet

Denne delen av panelet liker ikke artikkelen fra helsenet.info - får ikke spesielt gode følelser for at det er noe sted å finne god informasjon.

 

Betraktelig mye mer informasjon, men langt høyere andel av "kanskje" og "rotter":

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=aluminium+alzheimer

 

 

Jeg vet ikke hvor farlig aluminium er, men jeg har fått med meg at sjansen for å dø øker jo eldre man blir.

  • Liker 2
Skrevet (endret)

Det eneste som er sikkert er at det meste er usikkert. Personlig velger jeg å bruke annet enn AL, med unntak av Trangias stormkjøkken. Det bruker jeg uansett ikke så ofte at jeg føler noen risiko. Kaffekjelen opg stekepanna velger jeg å ha i stål. Nå fant jeg en kaffekjele i stål som er utformet som Tranigakjelen også, og jeg velger den: http://www.fjellsport.no/produkter/turutstyr/turkjokken/steke-kokeutstyr/gsi-outdoors-glacier-ss-tea-kettle-1-qt-1-l.html

Det er ikke verre enn at hver og en tar sine egne valg. :)

Endret av Jegerjente
Skrevet

Det er vel ganske tvilsomt om Polytetrafluoreten er bra for oss også. (Teflon/Goretex etc)  Eller Aspartan og andre lumske søtstoffer.  Eller for den saks skyld Radon som er noe helt naturlig og ikke menneskeskapt.    Poenget mitt er at man nok lever lenger av å ikke bekymre seg så alt for mye om alle disse tingene som tar kverken på oss og heller lever livet.  :)    Folk ble gamle før vi visste at disse tingene var farlige også.  Og noen dør alt for tidlig selv om de har levd aldri så sundt.    Selvfølgelig skader det ikke med litt bevissthet på hva man stapper i seg og omgir seg med men det må ikke ta overhånd.  God tur

  • Liker 3
Skrevet (endret)

Har overlevd 4 armbrudd, 6 akillesoperasjon, slitt av to sener i høyre skulder, operert kne, 10 brudd i ansiktet, hjerteinfarkt, hjerteoperasjon, og muligens slitt av en sene i venstre skulder.  Får svar på mandag.  I mellomtiden spiser jeg Paralgin forte så det holder.. I tillegg jeg også overlevd tre telt, 4 soveposer, to liggeunderlag, 2 kamera, en speiderhatt, en Lowelue og 14 teltplugger

Derfor tar jeg sjansen og bytter ikke ut mine aluminiumskjeler.

Endret av torø
  • Liker 3
Skrevet

Har overlevd 4 armbrudd, 6 akillesoperasjon, slitt av to sener i høyre skulder, operert kne, 10 brudd i ansiktet, hjerteinfarkt, hjerteoperasjon, og muligens slitt av en sene i venstre skulder.  Får svar på mandag.  I mellomtiden spiser jeg Paralgin forte så det holder.. I tillegg jeg også overlevd tre telt, 4 soveposer, to liggeunderlag, 2 kamera, en speiderhatt, en Lowelue og 14 teltplugger

Derfor tar jeg sjansen og bytter ikke ut mine aluminiumskjeler.

Og siden jeg har to føtter innenfor aluminium tør jeg ta sjansen på å påstå at flere av forholdene du nevner IKKE kan skyldes aluminium. F.eks avslitt sene i skulderen.

 

Men at du har overlevd en speiderhatt tror jeg ingenting på, den må du lengre ut på landet med. Jeg tror rett og slett du enten vokste ut av den eller har rotet den vekk! ;)

 

PS

Så langt har det ikke kommet noen aluminiumskjeler til meg, men jeg har tatt ad notam det du ønsket deg, så vi får se

DS

 

Jeg forblir forresten like vågal som deg. God bedring og lykke til!

 

:)

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Dette temaet er ikkje så enkelt. Den vanlige leksa om at no er "alt" farlig og eg har levd i 50 år uten å daua osv høyrer vi alltid når noko blir påstått farlig. Og på den andre sida har du media som elskar å slå opp om at no er ditt eller datt farlig.  For å sei det sånn; ein skal ikkje tru på alt som blir påstått farleg,men ein skal heller ikkje nødvendigvis avvise alt.  Det fantes vel ein gong ei oppfatning om at både DDT og asbest var ufarleg,men i dag trur eg ikkje nokon trur på det lenger......

 

Når det gjeld kunstige stoff i maten så er det dessverre ei vanleg oppfatning at ting må vera farleg berre fordi det det er kunstig. Og det motsatte for det som er naturlig. Dessverre er det ikkje alltid så enkelt. Naturlige ting kan faktisk vere farleg og kunstige ufarlege.  Og sidan ein her nemnte  E-stoff så må det og nemnast at ikkje alle E stoff er kunstige.

Endret av Interbond
  • Liker 4
Skrevet

Sol er jo noe av det farligste vi har i verden. Bare vent noen uker og følg med i avisene. ;-) det det antagelig ikke står så veldig mye om er at solkremen man skal beskytte seg med antagelig er omtrent like farlig.

Tapatalk

  • Liker 1
Skrevet

Og siden jeg har to føtter innenfor aluminium tør jeg ta sjansen på å påstå at flere av forholdene du nevner IKKE kan skyldes aluminium. F.eks avslitt sene i skulderen.

 

Men at du har overlevd en speiderhatt tror jeg ingenting på, den må du lengre ut på landet med. Jeg tror rett og slett du enten vokste ut av den eller har rotet den vekk! ;)

 

PS

Så langt har det ikke kommet noen aluminiumskjeler til meg, men jeg har tatt ad notam det du ønsket deg, så vi får se

DS

 

Jeg forblir forresten like vågal som deg. God bedring og lykke til!

 

:)

Ja, selvfølgelig har du rett angående speiderhatten.  Vanligvis overlever den alt.  Vanligvis.   Den var rene universalverktøyet.  I den hentet jeg både vann og sand.  Bremmene var så brede at jeg heller ikke fikk vann i nakken, og om solen mot norrrmalt tittet frem skjermet den for solen.  Altså bruken knekket den ikke! 

 

I natt ca kl 0530 gikk jeg i tenkeboksen, og ble ledet til fotoarkivet.  Og der fant jeg hatten - på hodet til sønnen min!  :???:

 

Men også den måtte gi tapt - for en brann - i låven hvor han oppbevarte alt sitt friluftsutstyr. 

Der befant også de blanke aluminiumskjelene.

 

Jeg lyser fred over deres minne.

  • Liker 1
Skrevet

Ja känner inte till Pasta Parma, men real. Normlat är sådan här påsar gjorda av laminat. Real verkar vara papper, plast, plast. I alla fall dom jag har.

En vanlig laminat typ är papper, plast, metall (i regel aluminium som lagts på med PVD eller CVD process) sedan minst ett lager plast på insidan (ofta 2, ett för att fästa mot alumiumen, sedan ett som är kontakt mot maten.

 

Jag har kan inte påmnna mig om att ha sett någon påsmat med aluminium i direktontakt med maten.

Var i så fall mer oroliga för eventuella mjukgörare i plasten, beroende på vad det är för plast (mest troligt polyeten eller möjligen polypropulen). Polyeten behöver inga mjukgörare och är ofarlig.

 

När det gäller kokkärl på tur i aluminium; Inga pproblem om du inte är på tur varje dag, året runt. Är du det: Köp titankärl.

Pasta Parma består i hovedsak av pasta + noe til.  Godt er det hvert fall

 

Med alle forbehold, sist jeg brant en Realpose, mener jeg det lå aluminium tilbake.  Men som den ydmyke person jeg er husker jeg ikke om dette lå som ett av flere lag, Ei heller hva som lå innerst.. 

 

Huff det ble visst mye tror, mener og kanskje.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.