Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har flere ganger hørt at aluminium kan være en årsak til blant annnet Alzheimer/demens. Med tanke på alle kjelesett til friluftsbruk som finnes, blant annet i Trangias velkjente stormkjøkken, virker det litt skummelt. Noen som har meninger om dette? Fakta? Se for eksempel på denne artikkelen.
 

 

Aluminium, kobber og rustfritt stål kokekar giftige metaller når du tilbereder mat i høy varme. Etter en tid, disse metallene kan akkumuleres i systemet ditt, og bli giftig. Aluminiumsgryter har vært knyttet til Alzheimers, hodepine, hukommelsestap og fordøyelsesbesvær. Ved hjelp av kobber gryter har vist å kompromittere immunforsvaret. Den plast belegg på nonstick panner har blitt knyttet til kreft og immunologiske sykdommer. Med alle disse problemene, er det best å holde seg til trygge kokekar som inkluderer glass, støpejern, porselen emalje belagt kokekar og blyfri terrakotta-leire potter.


Hva tenker panelet?

  • Liker 1
Annonse
Skrevet

Fant visst litt svar selv, jeg: http://www.klikk.no/helse/doktoronline/infeksjoner/article768692.ece

Kjeler av aluminium som regelmessig brukes til oppvarming av vann, vil med tiden få et sort innvendig belegg av utfelt kobber. Det er registrert forgiftningstilfeller med kraftige brekninger i forbindelse med at slike kjeler er brukt til oppvarming av sure drikker som løser opp kobberet, for eksempel ved juletider med tilberedning av gløgg.

 

Artikkelen tar for seg hvorfor man ikke skal drikke varmt vann fra springen hjemme. Jeg tror ikke turkjeler som bruker vann fra bekker ute i det fri inneholder så mye kobber at det er noen risiko. Andre meninger?

Skrevet

Nå er vel kobber det som er farligst av de stoffene som er listet opp her. Det finnes vel ikke kobberkjeler som ikke er dekket med tinn eller annet metall på innsiden.

Kobber kan, i forbindelse med sure væsker avgi veldig giftige stoffer. Før var ofte innmaten i varmtvannsberedere laget av fortinnet kobber, men det er det visst helt slutt på. Nå er det bare rustfritt stål.

Rustfritt stål, AISI 316L, 18.8 eller 18.10 er syrefaste kvaliteter som blant annet brukes i spisebestikk, gryter og benkebeslag til kjøkken og burde være trygge nok.

 

Høyang laget kasseroller i aluminium som ble brukt i de fleste norske hjem fra en gang etter krigen og langt opp på 1990 tallet. Hvor mange det er igjen av disse i dag vet jeg ikke, men etter at det blant annet ble påvist høyerer konsentrasjoner av Al. i hjernen på mennesker med  Alzheimer og det ble stilt spørsmål ved helserisikoen ved bruk av Al. så var det nok mange som begynte å fase ut disse grytene. Slike gryter går heler ikke på moderne induksjonskomfyrer.

Det var nettopp et program på tv som så på farene ved bruk av Al., men jeg fikk ikke sett det.

Skrevet

Takk for denne, visste ikke dette. Vi er jaggu forsøkskaniner på langtidsvirkningen av mye rart. Oppdrettslaks, hermetikk, sprøytemidler, tekstiltilsetninger og så inn i hampen mange andre nye og fantastiske kjemikalier (ja, vil nesten kalle oppdrettslaksen for et kjemikalie).

Må jeg ta med jerngryta på tur nå?

Sent from my MB526 using Tapatalk 2

Skrevet

Tror man skal tenke på hvor ofte man benytter det. Har du en lett alu-kjele du tar med deg en gang i året har det nok begrenset skadeeffekt. Bruker du kokeutstyret ofte ville jeg gått for rustfritt. Vi tok diskusjonen internt hos oss ettersom vi skal selge pipekjeler men valgte og kun ta inn rustfrie versjoner av disse.

Som REs skriver så har vel de fleste kobberkjelere et eget belegg. ( i den grad det er tryggere...:-)

  • Liker 2
Skrevet

Personlig tror jeg det er ufarlig å koke vann (og andre nøytrale matvarer) i aluminiumkjeler. Giftige aluminiumsioner frigis under ca. pH 4, derfor skal man ikke koke f.eks. syltetøy, saft, gløgg og andre sure matvarer i aluminiumkjeler.

Sannsynligheten for akutte forgiftninger er lav, men langtidseffekter kan være betydlige.

 

Aluminium er akutt giftig for vannlevende organismer, frigjøring av aluminiumsioner er hovedgrunnen til at fisk dør av sur nedbør.

  • Liker 1
Skrevet

Nå har jeg sett tv-programmt og jeg må innrømme at jeg ble litt skremt.

Vi som har levd en stund husker at det en gang var helt greit både å tilberede og å putte amalgam i tennene våre. I dag får du sikkert ikke kjøpt et kvikksølvtermometer en gang.

Folk har fått ødelagt helsa si av kvikksølv, asbest, blyholdig kjeramikk etc. Grønsaker og frukt er blitt sprøytet med stoffer så giftige at de nå er forbudt i store deler av verden, og vi burde jo ha lært noe. Like vel brukes det store mengder tilsettningsstoffer i både mat og ting som vi omgir oss med uten at noen tenker på å værelitt føre var.

Noen hevder selvsakt at Al. ikke er farlig, men det sa de jo om både asbest, tobakk, DDT, pestisidr, parabener, ftalater og Gud vet hva, som var lovlig før.

"When will they ever learn?"

  • Liker 4
Skrevet

Takk for svar! Jeg så det programmet selv og ble betenkt, derfor tok jeg opp temaet her inne. Jeg tror at det er vi friluftsfolk som først og fremst bruker kokekar av aluminium i dag. Utstyret skal jo være så lett som mulig, og aluminium er jo både blilig, lett og praktisk. I realiteten tror jeg ikke det er så farlig om vi bare bruker det til vannkoking på tur, men at risikoen øker når vi lager varm mat, særlig i stekepanner i ubeskyttet aluminium. Stekepanner blir gjerne utsatt for sterkere direkte varme også, enn når vi koker vann. Selv har jeg mange slike tur-kjelesett. Det velkjente stormkjøkkenet til Trangia har jo vært på markedet i flere tiår, og det er bare de siste årene at de dyreste variantene er laget i hardanodisert aluminium, som jeg antar er tryggere.

Jeg har også et par kjelesett i rustfritt stål. Litt tyngre, men jeg tror jeg skal være litt mer bevisst på hva jeg lager maten i og heller bruker stål til vanlig. Får heller klare meg med færre kjeler i sekken. Jeg mener ikke at vi skal slutte å bruke aluminium, men at vi bør være mer bevisst på hvor mye vi bruker dem, og til hva. :)

Skrevet

En sak jeg kom til å tenke på: Hvor surt er egentlig kaffe? Kaffe kokes jo i store mengder på tur. Over bål eller primuser. Og mest sannsynlig i en kaffekjele av aluminium..

Skrevet

En sak jeg kom til å tenke på: Hvor surt er egentlig kaffe? Kaffe kokes jo i store mengder på tur. Over bål eller primuser. Og mest sannsynlig i en kaffekjele av aluminium..

 

Første som slo meg også, kaffe er vel noe av det sureste man har i en kjele. Vil Eagle-kjelen kanskje være et bra alternativ?

Skrevet

Takk! Det var dette jeg tenkte på. Pulverkaffe varmer man jo bare vann til, men kokekaffe blir jo i kjelen en stund. Min Trangiakjele er mørkegrå inni.

Skrevet

Jeg bestemte men nettopp nå for å bytte ut Trangiakjelen min med min lille Eaglekjele i stål i dagstursekken min. Til lengre turer har jeg en større Eaglekjele, og ei stekepanne i rustfritt stål og forsterket bunn. Tyngre, men tryggere. Eaglekjelen på 1,5 liter kan også brukes til å lage annen mat i, selv om den er litt fiklete å gjøre ren etterpå.

Kjøp titan...

 

Interessant tema du tar opp. Det er også påvist en sammenheng mellom Al konsentrasjoner i drikkevann og osteoporose, trolig fordi Al binder opp kalken vi trenger... Når drikkevannet blir tilført Al ved regnskyll over avfallsplasser så får du garantert i deg noe du ikke trenger ved koking også.. Lite er egentlig farlig i små sporadiske doser, så turgryta ville jeg ikke vært så bekymret for. Hvis jeg husker riktig så kan du kompensere mot Al med inntak av fluorider som binder aluminium, så spis litt tannpasta ?

 

Kobberet det referes til i varmtvannsartikkelen kommer fra røropplegget i huset, og ikke fra varmtvannsbereden. Det er et reelt problem selv med dagens beredere, fordi de fleste røropplegg i hus er i kobber. Du skal derfor ikke drikke varmt vann fra krana.

 

Når det gjelder syrefaste stål så frigjør den legeringen arsen og crom ved oppvarming til flytegrense. Et hvitglødende bål ligger i i nærheten det temperatursjiktet. Disse stoffene kan enten drepe deg eller gi det et langvarig sykdomsbilde. Du blir aldri kvitt crom som har ankommet kroppen, det lar seg ikke fjerne, men kroppen håndterer ikke-dødelige doser allikevel. Arsen mener jeg er en del av oppbygningen til arsenikk, så det er visst heller ikke helt heldig..

 

Det meste er farlig, og så er det ikke så farlig allikevel tenker jeg. Konsentrasjonene er ofte marginale.

Skrevet
Arsen mener jeg er en del av oppbygningen til arsenikk, så det er visst heller ikke helt heldig..

Og vatn er hovedbestanddelen i sur nedbør...

  • Liker 1
Skrevet

Har vi glemt en ting, eller?

 

Jeg glemmer ikke mitt første Trangia stormkjøkken.  Genialt i oppbyggingen, alt i ett.  Men noe som ikke var fullt så trivelig var svidd bunn.  Det gikk enda an om sommeren, en lite neve sand og en måsadott gjorde susen, men om vinteren------.

 

Så kom "nonstick",  Stort sett farvel til svidd mat, og var man uheldig lot det seg lett fjerne. Og i min kjele har jeg aldri brukt annet enn treredskap, slik at den ser rimelig bra ut.

 

Men så fikk vi hakeslepp av aluminiumsdokumentaren.  Og hva nå - over og ut med aluminium - fritt frem for titan og rustfritt stål?  Og tilbake til svidd grøt?

 

Men et mer miljøvennlig kokesystem er bare en side av saken, etter min mening.  Hva med Real turmat?  Hva med Pasta Parma som jeg liker så godt, særlig når jeg isper en neve tøttmelk.  Og hvordan er disse produktene embalert?  I aluminium!

 

Og hva med den smellfeite ørreten, måseeggene vi fant, og indrefilen av et nyskutt reinsdyr?  Hva med alle miljøgiftene vi får i oss av dem?  Ennå går enkelte sauer i dette landet på ekstra foring for å fjerne en smule becerell som falt ned over vårt land fra Tsjernobyl i 1986.

 

Da er mitt noe forvirrede spørsmål:  Hva er farligst:  Miljøgiftene, E stoffene, becerell eller aluminium etter et knallgodt måltid på Hardangervidda?

post-6671-0-40737300-1368111067_thumb.jp

Skrevet

Men et mer miljøvennlig kokesystem er bare en side av saken, etter min mening.  Hva med Real turmat?  Hva med Pasta Parma som jeg liker så godt, særlig når jeg isper en neve tøttmelk.  Og hvordan er disse produktene embalert?  I aluminium!

 

Ja känner inte till Pasta Parma, men real. Normlat är sådan här påsar gjorda av laminat. Real verkar vara papper, plast, plast. I alla fall dom jag har.

En vanlig laminat typ är papper, plast, metall (i regel aluminium som lagts på med PVD eller CVD process) sedan minst ett lager plast på insidan (ofta 2, ett för att fästa mot alumiumen, sedan ett som är kontakt mot maten.

 

Jag har kan inte påmnna mig om att ha sett någon påsmat med aluminium i direktontakt med maten.

Var i så fall mer oroliga för eventuella mjukgörare i plasten, beroende på vad det är för plast (mest troligt polyeten eller möjligen polypropulen). Polyeten behöver inga mjukgörare och är ofarlig.

 

När det gäller kokkärl på tur i aluminium; Inga pproblem om du inte är på tur varje dag, året runt. Är du det: Köp titankärl.

Skrevet

Eg trudde at myta om kobling mellom aluminium og Alzheimer var avkrefta for over 2o år sidan, så eg er litt overraska over at dette fortsatt er tema for tv-program.

 

No har eg nett sett programmet, og det eg såg skremte meg på ingen måte frå å bruke aluminiumskokekar og aluminiumsfolie eller drikke øl frå boks. Eg er langt meir skeptisk til mange av tilsatsstoffa som vert brukt i plastikk (også den plastikken som aluminiumsfolien og ølboksane er belagt med, og teflonen i kokekaret).

 

For dei som likevel fryktar aluminium, er det sjølvsagt ikkje betre med hardanodisert aluminium. Det er jo oksidet som går i oppløysing i både surt og basiskt miljø. Det er ikkje metallisk aluminium som er det aktuelle problemet.

  • Liker 5
Skrevet

Men vil grøten brenne seg?  Hvis ja, beholder jeg min gamle kjele.

 

Og hva med de som pakke ørreten inn i alufolie og steker den i glørne?

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.