Gå til innhold
  • Bli medlem

Mat til ukestur - trenger tips og innspill


Gjest gammeltbrukernavn111

Anbefalte innlegg

Tror det skal holde ved norske sommertemperaturer, men det vil nok være lurt å være obs på å oppbevare det så kaldt som mulig.

En metode jeg har brukt på turer hvor gradestokken ligger jevnt over tyvetallet, er å pakke fersk/rå mat vanntett for så å legge det ned vannet inne i en plastpose med litt stein. Merker ofte hvis man stikker tærne litt ned i ferskvann, at man ikke skal dypt før det er kjøleskapstemperatur på vannet.

 

En annen grei fremgangsmåte kan være å fryse den ene halvparten av baconet og legge det i en tett pose, som er innpakket i noen av de ekstra klærne man ofte har med. 

 

For å være sikker på at baconet er røkt holder det som regel å sjekke på baksiden at det ikke inneholder vann eller lake.

Husker ikke helt hvilke merker som har ekte bacon, men hvis du drar på en butikk med litt større utvalg, ala Meny/Ica, finner du det sikkert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ikke for å senke "ekstremfaktoren" her. Men, jeg har aldri opplevd problemer i forhold å gå lei, eller andre problemer rundt mat på en ukes tur. Frisk luft og aktivitet ved dagsmarsjer eller fiskevandring hver dag gir hvert fall meg bra apetitt, da går det meste ned.

 

En uke på tur er jo egentlig ikke særlig lenge, så jeg forstår ikke helt dette med å få i seg så mye av ditt og datt. Hvor mye går man egentlig ned i vekt av å spise under 2500 kalorier i en uke? Hvis utgangspunktet er en marsj på 1mil om dagen? Hvor mye energi mister man? Jeg har aldri hatt noen form for problemer med store vekttap som har gitt så negativt utslag at jeg har fått problemer på tur. Det gjelder for turer opp mot 1 mnd.

Det er først etter 10-15 dager at jeg merker at vekta kan bli litt redusert. Dette tror jeg kan motarbeides med smør, olje eller eventuelt protein/karbo pulver hvis man ønsker det. Jeg setter pris på å gå ned 2-4kg på en 14-dagers tur. Litt av opplegget for min del er å få et klart skille mellom hverdagen og turlivet i matveien. Jeg legger opp til å ligge litt "på kanten", eller leve sparsomt, tyne meg selv litt, føle hvordan det er.

 

Hadde med en kompis på en planlagt ukes tur engang, han hadde mye mat med seg, og det så ut som han egentlig trøstespiste, måtte lissom ha noe å putte i munn hele tiden. Kjempe redd for å gå litt sulten. Han klarte forresten kun fem dager så måtte han ned.

 

Det finnes ulike metoder for å holde mat kjølig på tur. Dette har vært tatt opp på ff tidligere. Våte håndkler, forskjellige nedkjølingsmaterialer osv. Men strengt tatt tror jeg både bacon, spekemat, røkte pølser osv holder en liten uke.

 

Nikke

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt enig med @Nikke. Jeg veier 10 kg ++ for mye og har nå gått noen ukesturer med havregrøt til frokost, 100 gram sjokolade + litt nudler eller nøtter til lunsj og en pakke real til middag. Kiloene har ikke akkurat rast av... Sånn er det i hvert fall for meg.

Kanskje er det annerledes hvis man er syltynn og i utgangspunktet sliter med å ta til seg nok næring, folk er jo forskjellige.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så bacon vil holde seg en ukes tid på tur i sommertemperatur altså?

@nitraM: Hvilke merker er ordentlig røkt og holder bra da?

Du må lese på pakkene. Står det røykaroma er det fake. Mener å huske at skogsbacon skal være røkt. Jeg er også nysgjerrig om det er flere slag. Mye energi i en pakke bacon.

Ellers kan det være greit å huske på at fett inneholder 9kalorier pr gram i motsetning til karbohydrat og protein som inneholder 4g kalorier pr gram. Så det skal mindre mengder fett til for å gi like mye energi.

Nå er min situasjon litt annerledes fordi jeg av div. helsemessige årsaker må spise lavkarbo for å ikke bli dårlig, så jeg har med kokosolje( = fett på våre breddegrader pga temperatur) og smør. 10g smør=ca 75kalorier, det tilsvarer en god ts. Greit å veie opp og se slik at man får en formening om hvor mye mere man trenger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pikachu

Det bør vel gå greit å belage seg på å stort sett spise fisk til middag i femundsmarka. Ha med et par tre real turmat også som nødproviant dersom fisket skulle slå seg helt vrangt.

Jeg har aldri ført opp noen exel ark over nødvendig mat for ei uke, men bare husk på å ta med nok godteri og øl! Og brus!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er enig i at det flere her har sagt, at det ikke er noe farlig med litt for lite mat. De fleste har jo noen kilo å gå på.

Grunnen til at jeg vil skrive pakkeliste for turmaten er at det ofte har vært kraftige bommerter på matfronten de siste årene. Riktignok som regel i retning av altfor mye mat. Dessverre blitt så skrubbsulten et par ganger at det nesten har ødelagt turen. Å en gang måtte drikke gårsdagens stekefett som dagens eneste måltid, har fått meg til å innse at jeg burde være mer strukturert :???:   

 

@ Støttes! Det er mye kos, og mat... , i et par bokser øl :)

 

@Imse   Gilde Skogsbacon er godt, men faktisk ikke røkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke for å senke "ekstremfaktoren" her. Men, jeg har aldri opplevd problemer i forhold å gå lei, eller andre problemer rundt mat på en ukes tur. Frisk luft og aktivitet ved dagsmarsjer eller fiskevandring hver dag gir hvert fall meg bra apetitt, da går det meste ned.

 

En uke på tur er jo egentlig ikke særlig lenge, så jeg forstår ikke helt dette med å få i seg så mye av ditt og datt. Hvor mye går man egentlig ned i vekt av å spise under 2500 kalorier i en uke? Hvis utgangspunktet er en marsj på 1mil om dagen? Hvor mye energi mister man? Jeg har aldri hatt noen form for problemer med store vekttap som har gitt så negativt utslag at jeg har fått problemer på tur. Det gjelder for turer opp mot 1 mnd.

Det er først etter 10-15 dager at jeg merker at vekta kan bli litt redusert. Dette tror jeg kan motarbeides med smør, olje eller eventuelt protein/karbo pulver hvis man ønsker det. Jeg setter pris på å gå ned 2-4kg på en 14-dagers tur. Litt av opplegget for min del er å få et klart skille mellom hverdagen og turlivet i matveien. Jeg legger opp til å ligge litt "på kanten", eller leve sparsomt, tyne meg selv litt, føle hvordan det er.

 

Hadde med en kompis på en planlagt ukes tur engang, han hadde mye mat med seg, og det så ut som han egentlig trøstespiste, måtte lissom ha noe å putte i munn hele tiden. Kjempe redd for å gå litt sulten. Han klarte forresten kun fem dager så måtte han ned.

 

Det finnes ulike metoder for å holde mat kjølig på tur. Dette har vært tatt opp på ff tidligere. Våte håndkler, forskjellige nedkjølingsmaterialer osv. Men strengt tatt tror jeg både bacon, spekemat, røkte pølser osv holder en liten uke.

 

Nikke

Jeg er helt enig, men ved forrige 14 dagers tur gikk jeg ned en halvkilo til dagen. Dvs da jeg kom hjem viste vekta 7 kg mindre enn da jeg startet. Dette synes jeg kanskje er litt i overkant, og vil fremover prøve å få i med noe mer næring. Utslaget var tung sekk og dagsmarsjer på 1-2 mil.

 

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pakkliste generelt er en grei rutine. Før var ikke det så viktig for min del, men nå synes jeg det er en del av planleggingen/foreberedelsene, noe jeg koser meg med.

 

@Ruggen: Det er jo noen kg. Nå vet du vel bedre? Tror ikke du gjør samme "feil" en gang til. Vi må alle høste erfaring, det er sånn vi blir bedre og bedre rustet til fremtidige turer. :cool:

 

Jeg har ikke fulgt med på lavkarbo VS vanlig kosthold debatten, men når det gjelder kunnskap om kosthold/ernæring har jeg tidligere erfaring i forhold til toppidrett, og der har det vært høyt fokus på karboinntaket. Skulle gjerne ha lært mer om lavkarbo.

 

1. Hvordan er det med høyt fettinntak og helseaspektene?

2. Hvordan håndterer kroppens forbrenningssystem fett kontra karbo? kan man f.eks spise bacon, nøtter osv til frokost på tur, og etterpå forvente at kroppen tar i bruk denne energien umiddelbart etter avmarsj, la oss si i krevende terreng med 25kg på ryggen?

 

Nikke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest gammeltbrukernavn111

Vi har pakkeliste for både utstyr og mat. For meg er det en helt nødvendig rutine, ellers tar jeg med for mye ræl.

 

Vi har kommet frem til en løsning for maten nå som jeg tror vil være grei, og har endret litt på bakgrunn av innspill herfra. Nå som jeg vet at bacon fint holder en uke i sommertemperaturer, blir det bacon hele uka. Frokosten blir havregrynsoppskriften som ble postet her tidligere. Så har vi med en del snacks som nøtter, fullkornkjeks med sjokolade osv. til lunsj/rast, samt Real og litt div til middag.

 

Vi regner jo med å få en del fisk i femundsmarka og pakker derfor litt mindre enn vi egentlig trenger, men nok til at vi klarer oss dersom fisket går helt ad undas (gjør jo ikke noe å gå ned et par kg heller). 

 

Takker for mange gode innspill!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Knekkebrød. Der er det også litt utvalg å velge blant. Lett, men tar volum. I Femundsmarka kan man fyre seg et lite bål og lage seg en varm lunsj underveis (for å spare drivstoffet til primus). Rett-i-koppen-suppe med et knekkebrød eller to er fin lunsj. Ta med potetmos m/melk og gressløk. Da har man ok tilbehør til fisk. Ris er også fint å ha med. Jeg bruker ca. 100g til en porsjon (hurtigris). Makaroni er også ok.

 

:)

 

Stiller meg bak knekkebrød. Funker, sammen med diverse godt pålegg, genialt istedetfor vanlig brød når man skal gå lengre turer hvor holdbarheta på brødet kan bli utfordret i varmere vær. Veier null og niks. Nå går jeg med en rimelig stor sekk, så volum er ikke noe problem.

 

Potetmos er gull. Samme med Viking tørrmelk og diverse poseretter man kan lage med dette. Mekka en jegergryte med tørrmelk og noen grove lokalproduserte viltpølser på forrige isfisketur på fjellet. Jævla godt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min egen velprøvde matliste for langturer (opp mot 8 uker i kano) er veldig enkel.

Frokost: 125-150g havregryn pr pers med sukker til og kaffe attåt.

Lunsj: 150g mel som vi baker tynne leiver av, stekes over bål eller på primus. Ost eller syltetøy som pålegg om fisket er dårlig. Bruker salt og matolje i deigen.

Middag 150g ris eller pasta og forhåpentligvis fisk.

ellers litt sjokolade til tunge og lange dager. Noen suppe/sausposer om fisket ikke er som forventet. Og kanskje noen bokser hermetisk skinke om man er lenge borte.

Når sant skal sies så blir man litt sulten på denne dietten om fisken uteblir.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg reknar 750g tørt pr dag. Underveg fyrste dagen brukar eg gjerne påsmurt niste, men middagen vert som ellers. Siste dagen er utan middag. Så på ein 7 dagers tur, har eg med 6x750g ¹ + ei påsmurt nistepakke. Vinterstid et eg større del av rasjonen i teltet, og brukar litt mindre tid på mat ute enn sumarstid.

¹Ekstra mat i tilfelle forsinkingar kjem i tillegg. Men ettersom eg sjeldan har ferdigplanlagt tur, vert dei siste dagane tilpassa vér, føre og tilgjengeleg mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har aldri ført opp noen exel ark over nødvendig mat for ei uke, men bare husk på å ta med nok godteri og øl! Og brus!

 

 

Har heller aldri gidda å regne gram eller sette opp detaljerte innkjøpsplaner og diagrammer på turmaten.. Kjøper det jeg har lyst på, og vet smaker godt ute i felt. Orker ikke sitte å ete kjip havregrøt i en uke når jeg kan mekke egg og bacon eller smøre meg tre blingser med elgpølse og majones for å si det sånn. 

 

Godt alternativ/supplement til alt det godteriet ditt, er forresten spekekjøtt! I stedet for en kilo vingummi kan du kjøpe et kilo spekekjøttpølse, fenalår eller tilsvarende! Smaker mye bedre til ølen enn vingummien din ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt enig med @Nikke. Jeg veier 10 kg ++ for mye og har nå gått noen ukesturer med havregrøt til frokost, 100 gram sjokolade + litt nudler eller nøtter til lunsj og en pakke real til middag. Kiloene har ikke akkurat rast av... Sånn er det i hvert fall for meg.

Kanskje er det annerledes hvis man er syltynn og i utgangspunktet sliter med å ta til seg nok næring, folk er jo forskjellige.

Nå er det ikke alle, som har mange kilo med unødig fett på kroppen, å forbrenne da. Jeg går sjelden ned i vekt på tur. For meg er turen det viktigste, men for å få til den og uten for mye slit, er næring viktig. Søtsaker som bl.a. sjokolade, er for meg unødig vekt. Men smak og behag. Går en med tung sekk, en halv dag eller mer, trenger en vel 3500 - 4500 kcal pr dag, eller i alle fall dager med lang forflyttning. Skal en fiske, så blir det vel noen korte dager også (eller hviledager) og da trenger en jo ikke så mye. Det er vel ikke bestandig dere får nok fisk til et måltid, etter en time eller to.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pikachu

Har heller aldri gidda å regne gram eller sette opp detaljerte innkjøpsplaner og diagrammer på turmaten.. Kjøper det jeg har lyst på, og vet smaker godt ute i felt. Orker ikke sitte å ete kjip havregrøt i en uke når jeg kan mekke egg og bacon eller smøre meg tre blingser med elgpølse og majones for å si det sånn. 

 

Godt alternativ/supplement til alt det godteriet ditt, er forresten spekekjøtt! I stedet for en kilo vingummi kan du kjøpe et kilo spekekjøttpølse, fenalår eller tilsvarende! Smaker mye bedre til ølen enn vingummien din ;)

 

Ahh ja spekekjøtt eller aller best tørket reinkjøtt! Takk for påminnelse, jeg lå på isen og jafset i meg reinpølse i vinter. Jeg skal helt klart peise på ei reinkjøttpølse når jeg skal på tur på fredag. Øltreninga (bære 25 kg i lysløypa for å trene til tur) gikk bra i dag så jeg satser en 6er Mack 1877 når jeg stryker til fjells!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

 

 

Vi har sett på pakkene med Real turmat, og det er jo bare 5-600 kilokalorier i hvert måltid... Er ikke det alt for lite til middag?

 

 

1,5 DL(100 gram)  Ming hurtigris oppi Real posen gir 370Kcal ekstra.

10 gram smør ekstra gir 75 Kcal.

 

Ha oppi 1,5 dl ris, 1 dl ekstra kokende vann og 10 gram smør oppi Real posen i tillegg til det vanlige vannet så har du 445 Kcal ekstra.

Måltidet blir da fort over 1000 Kcal.

 

Ulempen er at det blir litt fullt i posen og jeg ville ventet litt mer enn 5 minutter før jeg spiste det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Da har jeg bestilt inn mat til ukes turen vår. her er planen:

Frokost: 150g kornblanding.

Lunch: Real turmat (eller lignende) med ris.

Middag: 150g havregryn (varmes med vann, sukker å kanel)

Kveldsmat: Real turmat (eller lignende) med ris.

 

I tillegg har vi med noe tørket kjøtt, sjokolade og honning på flaske.

 

Håper også på fisk noen av dagene.

 

Høres dette greit ut?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Er det noen som vet hvordan det er å varme feks. gryterett i poser i kokende vann (boil in bag)? Er det noen spesielle poser man burde bruke?

Tenkte siden jeg er møkk lei drytech, og det ville vært en enkel måte å varme mat i kjelen på, samtidig som man har varmt, rent vann etterpå..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er eksempel på en dagsrasjon som jeg pleier ta utgangspunkt i når jeg planlegger hva jeg trenger ha med meg.

 

post-13206-0-99092400-1386063689.jpg

 

Steker da pannekaker av havre, eggepulver og proteinpulver og har da til lunsj også. En pakke real synes jeg er litt lite kalorier og har en porsjonspose ris i tillegg til denne. 

 

Har mann med seg fiskestang kan en selvsagt kutte ned litt og satse på at man dekker endel av energibehovet med fisk.

 

En mann vil fort forbrenne 4-5000 kalorier pr dag med lange dagsmarsjer, så nesten uansett hvor mye mat man tar med seg vil man ha et underskudd i løpet av en lengre tur.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Jeg bruker tortilla lefser til frokost, med makrell i tomat, eller smør/ost/spekepølse på til frokost. 2-3 lefser pr måltid.

130gr. potetgull/sjokolade eller 140gr. nøtter til lunch

Real eller eggnudler (trenger ikke koke) sammen litt spekepølse eller makrell i tomat til middag/kveldsmat.

 

Har også med suppe, risgrøt og pannekake til noen dager for å få litt variasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Jeg har brukt en del hurtigris med Rett-i-koppen-suppe som lunsj på turer hvor vekt på sekken er av betydning. Gir grei metthetsfølelse, men den varer ikke så lenge. I tillegg har jeg ofte spedd på med tunfisk jeg har ovnstørka hjemme på forhånd, hvis jeg er på tur hvor jeg ikke regner med å få tak i noe særlig ekstra kjøtt/fisk underveis :)

Ps. Du skal nok være over gjennomsnittlig glad i tunfisk for å like den tørka varianten av dette;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.