Theis Skrevet 26. april 2013 Skrevet 26. april 2013 Hei alle fjellfolk! Jeg skal gå over Hardangervidda med min onkel og tante i sommer og sistnevnte er matintollerant. Jeg har ikke lyst til å dra vekta så forferdelig høyt. Jeg lurer på om noen har tips til hva vi kan ta med av mat som ikke veier så vanvittig mye. Maten som kan spises er egentlig bare steinalderkost, men jeg legger med en liste av det som er greit. Hvis vi får noen forslag så kan jeg gjøre denne posten om til en informativ en som kan hjelpe andre i tillegg til meg! - Fisk (skal ha med fiskestanga, men kan jo gå på en skikkelig bommert og trenger mat for 6-7 dager uansett. Om ikke annet enn som nødproviant.) - Kjøtt - Frukt - Grønnsaker - Bær - Nøtter - Andre spiselige ting som kan finnes på Hardangervidda? Theis. Siter
HegeJohnsen Skrevet 26. april 2013 Skrevet 26. april 2013 Om du tørker kjøtt, frukt og grønnsaker reduseres vekten betydelig. Kan kjøpe egne mattørkere eller tørke i ovnen. Søk på forumet så finner du tråder om emnet. Siter
Fimax Skrevet 27. april 2013 Skrevet 27. april 2013 Du får kjøpt noe mat du kan spise på selvbetjente hytter: http://www2.turistforeningen.no/files/DNT-Oslo/Selvbetjente%20hytter/Proviantpriser_13.pdf. Siter
Imse Skrevet 27. april 2013 Skrevet 27. april 2013 Jeg overlever fint på tørket kjøtt og tørkede grønnsaker, smør/kokosolje, litt spekepølse og en og annen liten boks med kokosmelk. Jeg spiser ketogent av div helsemessige årsaker, jeg kan bare ikke spise mel, potetmos osv.Nøtter er godt! Siter
Thoreau Skrevet 30. april 2013 Skrevet 30. april 2013 Kommer jo an på hvilken mat man ikke tåler. Hva er egentlig matintoleranse? Det er noe som kan påvises vitenskapelig, eller? Siter
Aura Skrevet 30. april 2013 Skrevet 30. april 2013 Hvis intoleransene spesifiseres litt, så tror jeg du kan få bedre råd med alternativ mat å ha med Sliter selv med dette og er matlei etter hver langtur, men er en sulten, glir maten likevel ned. Ville ikke satset på å høste mat underveis hvis dere skal på en lenger tur på fjellet, hvertfall ikke av vegetabelsk art. Det vil være spiselige moser og lignende, mulig bær og noen spiselige blomster, men det meste blir ofte kjedelig eller beskt dersom en ikke helt vet hvordan det skal tilberedes, Det vil være nok næring i det til å holde dere gående i ganske lang tid, men planter fordøyes som kjent raskere og følelsen av tom mage/sult påvirker mentalen mye dersom en ikke er vant til dette. Legger ved en link som viser ulike arter du kan komme over, for det kan jo være du vil undersøke dem http://sveinlund.info/ugras/ugras-2-n.htm Siter
Koppen Skrevet 30. april 2013 Skrevet 30. april 2013 Nei, jeg har ingen erfaring med steinalderkost. Riktignok begynner jeg å bli voksen, men allikevel Spøk til side, det enkleste er vel som flere allerede har nevnt at hun selv ramser opp det hun tåler/ikke tåler, så kan du tilpasse det som passer ut i fra dette. Amelie00 nevner jo som første på tråden tørking som er både genialt og lettvindt. Du har forresten helt rett i at tråden kan bli til hjelp for andre! Lykke til og god tur, det kommer sikkert en rapport ettrpå! 1 Siter
borgern Skrevet 30. april 2013 Skrevet 30. april 2013 Matintoleranse er jo så mangt. Er del gluten det er snakk om eller hva? Man får jo kjøpt en del poser med tørket frukt og nøtter. Bra med energi uten at det veier for mye. Dog ikke noe middag akkurat men som supplement. Vet ikke hvordan slike Real ting er i forhold til matintolleranse, finnes noe glutenfritt hvertfall. Første dagene er det jo greit å ha med noe ferskt kjøtt. Frys det på forhånd og pakk i litt avispapir så holder det fint et par dager. Skal du gå mye å fiske lite er det ikke sikkert det blir så mye fisk. En får ofte fisk etter innsatsen selv om noen bett er bedre enn andre. Frukt og grønt og fersk form veier og tar plass. I tillegg er spekemat, kanskje en vossakorv fint. Ting som holder seg. Siter
Theis Skrevet 10. mai 2013 Forfatter Skrevet 10. mai 2013 Det er kun de tingene som er spesifisert i posten som er aktuelle. Beklager veldig seint svar, men har ikke fått med meg at det var så mange svar i posten. Siter
TrulsR Skrevet 17. mai 2013 Skrevet 17. mai 2013 Tørk masse kjøtt, få med frukt og grønnsaker (gjerne tørka frukt). Forhåndslag noen retter med poteter og kjøtt dere kan varme opp i stekepanne. Ta med egg og kjøttpølser. Husk at karbohydrater ikke er livsviktig, men kun en energikilde du kan erstatte med fett om det blir enklere. Havre pleier å gå fint for matintollerante fordi det ikke inneholder gluten eller andre allergener.. hvis hun kan spise det, er det suveren kost på tur. Siter
Elisabeth-81 Skrevet 17. mai 2013 Skrevet 17. mai 2013 Havre pleier å gå fint for matintollerante fordi det ikke inneholder gluten eller andre allergener.. hvis hun kan spise det, er det suveren kost på tur. Må rette litt på den. Havre inneholder proteiner og det er gjerne proteiner man reagerer på. Havre er bl.a en av kryssallergiene til timotei (gress). Om man har cøliaki kan man fort reagere på havre fordi den ofte er forrurenset av andre kornsorter, men man får kjøpt glutenfri havre om det er gluten som er problemet. Siter
+Tom42 Skrevet 18. mai 2013 Skrevet 18. mai 2013 Jeg må bare spørre: Hva mener du med steialdermat? Mener du det bokstavelig eller er det en metafor? Siter
Hermes Skrevet 18. mai 2013 Skrevet 18. mai 2013 Jeg må bare spørre: Hva mener du med steialdermat? Mener du det bokstavelig eller er det en metafor? Metafor. Det er et kosthold, noe likt lavkarbo. 1 Siter
Elisabeth-81 Skrevet 20. mai 2013 Skrevet 20. mai 2013 Om du skal tørke mat som er ment å få tilbake i normal konsistens, så prøv det hjemme først. Jeg får det ikke til og skal være dausulten for å klare å spise noe som er i nærheten av nok mat på tur om jeg må spise tørket mat. Tørket frukt som er kjøpt i butikk er som regel stappet med sukker, men å tørke frukt selv er ikke noe problem, det skal jo ikke bløtes opp igjen. Mango og fersken er mine favoritter. Ellers steker jeg opp kjøtt hjemme som jeg vakuumpakker. Trenger ikke en dyr maskin for dette. http://www.amfibi.no/display.aspx?menuid=0&prodid=31074 Jeg har ikke testet mer enn 5 dager, men det har vært på sommeren og maten har ikke blitt dårlig. Pakker det i sekken i frossen tilstand, men vet ikke om det har noen betydning. Står ikke at din tante kan spise korn, så er vel en mulighet for at hun ikke kan det. Jeg pleier ha med "boil-in-bag" ris og potetmos til kjøttet. Spekemat og bacon holder også lenge selv på sommeren. Om hun kan spise glutenfritt har toro noen brødblandingsposer som man bare kan blande med vann og steke i panna som erstatning til brød, knekkebrød eller havregrøt. Jeg pleier lage sjokolade selv siden jeg ikke skal ha så mye sukker, ikke akkurat mat, men energibomber. Kom gjerne med en oppdatering om hva hun faktisk spiste, etter turen. Jeg leter stadig etter alternativer, både som er letter å bære og å tilbrede når havregrøt og real turmat ikke er et alternativ. Siter
mindviruz Skrevet 20. mai 2013 Skrevet 20. mai 2013 Hei alle fjellfolk! Jeg skal gå over Hardangervidda med min onkel og tante i sommer og sistnevnte er matintollerant. Jeg har ikke lyst til å dra vekta så forferdelig høyt. Jeg lurer på om noen har tips til hva vi kan ta med av mat som ikke veier så vanvittig mye. Maten som kan spises er egentlig bare steinalderkost, men jeg legger med en liste av det som er greit. Hvis vi får noen forslag så kan jeg gjøre denne posten om til en informativ en som kan hjelpe andre i tillegg til meg! - Fisk (skal ha med fiskestanga, men kan jo gå på en skikkelig bommert og trenger mat for 6-7 dager uansett. Om ikke annet enn som nødproviant.) - Kjøtt - Frukt - Grønnsaker - Bær - Nøtter - Andre spiselige ting som kan finnes på Hardangervidda? Theis. Ting som er tungt å bære med seg er: - Fisk (mye vann) - Tørrfisk er ett alternativ - Kjøtt (også mye vann) - Spekemat eller annet tørket kjøtt er ett alternativ - Frukt (veldig mye vann, og lite energi) - Bær (veldig mye vann, og veldig lite energi) - Grønnsaker (veldig mye vann, og svært lite energi) Du sier at hun er matintolerant, men det virker heller som hun er på en slags lavkarbo/steinalderkost diett. Hvis det er der problemet ligger ville det vert lurt å lagt dietten til side en uke når man er på tur. Lett mat med mye energi er f.eks: - Havregryn - Ris - Knekkebrød - Potetmos i pulverpose Kombiner dette med tørket kjøtt og fisk så kommer du langt. Dropp frukten, eller spis den fort opp slik at vekten på sekken reduseres. Grønnsaker kan du glemme dersom målet er å ha med en lett sekk. Steke kjøtt og fisk hjemme og helle av vesken som siver ut av kjøttet helper og på. Vakumpakk, så holder det seg som nevnt bedre. Du kan også se om det er noe tørkete middagsretter som går an å spise. F.eks. noen av Real-turmat sine? Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.