Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Men så lenge vi ikke kjenner til de underliggende årsakene så er vel diskusjon rundt konkrete saker litt meningsløst?

 

Da kan man like godt lage caser, og diskutere disse.

Annonse
Skrevet

Så vidt jeg vet finnes det ingen form for offisiell "havari rapport" for denne typen hendelser.

Det gjør at det er vanskelig å lære av ulykkene og fundering/synsing oppstår.

Mange stiller seg nok spørsmålet: "Ville jeg klart meg under de samme forhold ?"

 

Et unntak er NGI sine rapporter fra skredulykker http://www.ngi.no/no/snoskred/Ulykker/

Her  finnes for eksempel rapport fra den siste ulykken på Senja http://www.ngi.no/upload/Sn%C3%B8skred/Ulykkesrapporter/ulykker_2013_26mars_Senja.pdf

 

Jeg synes det hadde vært bra med tilsvarende rapport for den siste ulykken på Haukeli. 

  • Liker 1
Skrevet

Beklager, Grimner, men ulykker med utlendinger i norsk natur er et faktum, om det er tyskerer i båt eller turister på fjellet. Overrepresenterte i forhold til antallet.

 

Og hvem har ikke hørt om nedkjøling? Man har et handlingsrom før man ender opp dødelig nedkjølt, ellers ville jammen mange ha omkommet på tur.

Skrevet

Det er litt rart at DNT går ut og kobler ulykken til dette med sommer og vinteruter.

Ruta er i følge kvistekartet ikke kvistet, men på ut.no er turen Middalsbu til Haukeliseter også beskrevet som en vintertur.

Ser litt bratt ut ved Nupsredet men igjen så har vi for lite informasjon til å forstå om det var passering av dette punktet som var en av årsakene til ulykken.

 

 

 

Rutebeskrivelse fra Middalsbu til Haukeliseter
Start fra Middalsbu
Man kan følge sommerruten opp Slettedalen, over Nupstjørn og over Nupsreet. Bratt ned til Nupsdalen og utover til Ulevåvatnet. I godvær vil det være langt bedre å gå opp Trossovdalen, inn i Trolldalene og ned til Holmesjøen. Videre ned til Mannevatnet og opp i skaret vest for vesle Nup. Kvistet i påsken herfra langs sommerruten til Haukeliseter.
Skrevet

Beklager, Grimner, men ulykker med utlendinger i norsk natur er et faktum, om det er tyskerer i båt eller turister på fjellet. Overrepresenterte i forhold til antallet.

 

Og hvem har ikke hørt om nedkjøling? Man har et handlingsrom før man ender opp dødelig nedkjølt, ellers ville jammen mange ha omkommet på tur.

 

Bestrider ikke at det er et faktum. Men jeg vet ikke om de er overrepresenterte i forhold til antallet av den enkle grunn at jeg aldri har sett noen statestikk på det. Hva som er klart er at media elsker å slå stort opp om "de dumme utlendingene" + "nordmenn er født med ski på beina" og jeg lurer på om det kan ha oppstått en myte på det grunnlaget.

Hvis du eller andre har tallgrunnlag for dette, så lenk i vei; jeg har ingenting i mot å ta feil, men stiller gjerne spørsmål ved ting "alle vet".

 

Nedkjøling har du hørt om. Greit, nok, det går bare ikke godt frem av innlegget ditt. Det skumleste med det er at man begynner å gjøre dumme ting på et tidlig tidspunkt - som f.eks å utsette dette med å søke ly.

Skrevet

Spekulasjon.

 

Vel, normalt vil jeg si at det er en styggedom. Unntaket er i forsamlinger som faktisk har litt peiling. Kanskje i likhet med enkelte grupper på fjellforum.no. For vinterfjellet har jeg ikke rett til fornuftig spekulasjon, men leser med interesse.

Når vi har folk som kjenner forholdene, området og de vanligste skade/dødsårsakene, så regner jeg med at det kan komme noe nyttig ut av det. Ved å tenke høyt rundt en konkret sak er det lettere (i alle fall for meg), å gjøre seg egne tanker.

 

Så langt ser det ut som om de kvalifiserte gjetterne sirkler rundt at en stram tidsplan (ingen fakta på dette, men tenkelig) + feilvurderinger ved nedkjøling og synkende formkurve kan være et mulig senario. Vet ikke om dette hadde kommet opp i forbindelse med en "Farer på vinterfjellet" tråd.

  • Liker 1
Skrevet

Telemarksavisa, ta.no, har skrevet flere saker om leteaksjonen.

Siste sak nevner obduksjon i dag, og refererer til overbetjenten i Hardanger PD, som sier at man vil vite mer da.

Om det ikke skrives mer om saken fordi som noen sier at den ikke er interessant lenger, men man fortsatt vil orientere seg i hvordan de ble funnet og hvordan de døde, så anbefaler jeg å ta kontakt med avisa eller direkte med politiet.

Skrevet

Helt enig med jonjon og EvenHaug. Jeg føler meg rimelig trygt i fjellet når jeg drar på tur igjen med flere kilo utstyr i pulken. Men er det falsk trygghet? Hvem vet...

Skrevet

Hvis det hadde vært mulig å spørre enkeltskjebnene om det var greit at vi diskuterte akkurat deres skjebnesvangre tur, ikke for moroskyld, men for å øke turfolkets bevissthets- og kunnskapsnivå, så trur eg "alle" hadde ment det var greit. Enkeltskjebner stikker nok dypere i oss og kan gi oss en kraftigere vekker enn en generell diskusjonen. Enkeltskjebner eller ikke. Det viktigste er at folk kan lære noe, og da er det heller ikke viktigst om diskusjonene er grunnet på mer eller mindre vill gjetning eller fakta.

Når to har omkommet sammen i fjellet, så kan vi med stor sikkerhet si at det er begått feil. Enten i forberedelsene til turen eller/og underveis.

Konsekvenstenking har aldri vært menneskehetens sterkeste side, så kanskje har de blitt blendet av god norgesreklame i form av noen bilder med strålende godt vintervær og skiføre. Hvordan skal man da kunne mane fram uværet når man ikke vet at det eksisterer eller finner på å spørre seg selv eller andre om uværet kan inntreffe? For denne gruppa kan nok turutstyr for aktuelle vær og område være mangelfullt.

Like viktig som å være riktig utstyrt, er jo å ha kunnskaper til å bruke utstyret riktig. F.eks alle frikjørerne som kommer fra alpene og omkommer i Troms hvert år. Det mangler ikke på turutstyret, men det blottes mangel på (skred)kunnskap.

En lur ting å spørre seg før en drar på tur er: Hva kan gå galt? Hva gjør eg hvis det blåser opp til uvær? Klarer eg å få opp teltet da? Hva om eg ikke klarer å få opp teltet? Hva hvis eg brekker foten eller blir syk? Telt- eller hyttebrann? Kullosforgiftning? Unngår eg skredfarlig terreng? Hvordan skal eg kunne få tak i hjelp? Osv...Vi må alltid leve med en risiko når vi ferdes i vinterfjellet, men vårt mål bør jo absolutt være å redusere denne risikoen.

Eg har stor tro på å spise og drikke godt underveis på tur, samt å holde et tempo som gjør at man har sparte krefter til en eventuell nødsituasjon. Ikke bare trenger man ekstra krefter til å grave f.eks ei kantgrop eller snøhule i nøden, men man trenger også ekstra krefter for å kunne ha et klart (og kunnskapsrikt) hode for å kunne ta de riktige valgene i en presset kritisk situasjon.

  • Liker 5

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.