Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Kom til å lure på hvor dun kommer fra, og nysgjerrigheten tok overhånd. Spurte kona hva hun trodde, og som meg, tenkte hun også at det ble sanket fra reir, evt rester etter matproduksjon. Hvor naiv går det an å være!? :shock::-P

(Står ikke helt inne for overskriften, den er mest ment som et blikkfang for at flest mulig skal kunne dele sin mening)

Personlig er jeg ingen dyrevernsaktivist, vegetarianer eller lignende.. Jakter matvilt, men ikke rev eller annet kun for pelsens skyld. Er dog ikke helt imot at andre gjør det, da reven tar mye småvilt..

Har selv en dun sovepose-Helsport, og dunjakke-The North Face. At vi produserer gjess for matproduksjon og kan utnytte dunet synes jeg er greit.. Men et sted går grensa!!!

Ville du gjort dette selv her hjemme? 98% svarer nok nei. Men mesteparten ser nok gjennom fingrene og kjøper produktet selv om det kommer fra slike forhold. Spør du meg er det det samme som å kjøpe tyvgods, "du har jo ikke gjort noe galt"..

Det er helt utrolig hva vi tillater oss å gjøre for å kunne kjøpe det billigste produktet, sånn at vi kan kjøpe mest mulig luksus for minst mulig penger. Personlig er jeg tilhenger av å kjøpe det jeg trenger for et aktivt og variert friluftsliv, dvs at jeg ikke trenger 4 primuser, 5 sett skallklær, 4 dunjakker, 8 telt, 5 par ski osv. Forstår at noen trenger mer enn andre pga forskjellige aktiviteter, soloturer og familieturer osv, men også her burde enhver sette en akseptabel stopper for kjøpehysteriet. Moder jord har ikke kapasitet til det, og da må vi ty til dyremishandling for å kunne tyne de siste billige ressursene ut av jorda.

På den annen side er det vel for det første ingen reelle konkurrenter til dun-(Primaloft?), og for det andre, bruker vi syntetisk kommer jo spørsmålet opp om miljøvern og olje.. Men denne tråden handler om dyremishandling..

Hvilke produsenter av soveposer og klær garanterer at dunen er plukket av døde dyr?

Regner med mange uenige, men SAKLIGE kommentarer satt helt på spissen (hvilket jeg synes er helt greit for en sunn diskusjon. :-P Beklager også hvis noen føler seg truffet :-P

  • Liker 2
Annonse
Skrevet

må si jeg blir rimlig lei meg når jeg ser den filmen her,og snakket faktisk (på chat) med kjell om det i går vedgående dun fra polen,lurte lit på hvordan det gikk får seg (http://roberts.pl/) jeg syns det blir litt drøyt og ikke kjøpe dun,som du sier er det ikke alltid så mange valg (jeg har hverfall ikke lyst på ny syntetisk sovepose med tanke på hvor stor/tung den er) men det er vel mulig og finne kanskje som du sier kun av døde dyr,ville jo vært en veldig fin ordning og få merket det her på uten att jeg vet hvordan det er,ville vært artig og finne ut hvordan dem store produsentene er med tanke bruk av døde dyr osv :)

ser hverfall bergans/helsport er ok og kjøpe (får samvitigheten) http://www.bergans.no/sider/dun.html http://www.helsport.no/no/produkter/BEKLEDNING/Info_om_dun/

Skrevet

Haglöfs sier også at deres dun kommer fra døde dyr brukt til matproduksjon, levert av et amerikansk firma.

http://www.haglofs.com/nn-NO/sustainability/current-issues/

Jeg ser at Norrøna også sier at deres dun kommer ifra dyr brukt i matproduksjon i Frankrike, men det nevnes ikke om dyret er levende eller ikke når duna plukkes. Men det kan kanskje antas at dyret er dødt?

http://www.norrona.com/About/Corporate%20responsibility

Er det ikke slik at det meste av dun brukt i piratproduksjon er plukket av levende dyr, eller er det endel av skremselspropagandaen?

På piratdunjakker så er vel en del av kvalitetsmangelen at det brukes mye fjær istedet for dun, noe som gjør jakka både tung og lite varm.

Legger også merke til at The North Face er mer villig til å fortelle om hvor mye papir de sparer på kontoret enn å fortelle om hvor råmaterialet kommer ifra.

Mountain Equipment har såvidt jeg kan se overhodet ingen info om råvarer, klimavennlighet eller noe slikt. Kun info om hvor bra klærne deres er....

Skrevet

litt overaskende så skriver robers.pl (beklager mye info fra han mener vurdere og kjøpe sovepose der)

" we use high quality 100% goose down from gees living in their natural environment. We do not use so called "eurodown", a mix of goose and duck down. We do not use down taken from living birds. After machine sorting and cleaning our down undergoes one more careful hand sorting"

mye mulig jeg er litt skeptisk,men tar ikke det helt får god fisk att noen skriver på et nettside (hverfall ikke utlanske) burde vært noe "sertifsering" på det greiene her slik att man kunne ha kontroll osv,ser att IKEA tidligere har vært ute på tynn is ref http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2914259.ece

Skrevet

Trodde virkelig ikke at folk i 2012 var så "naive". Har noen av dere noen sinne vært på slakterier og sett hvordan de slakter kyr, sauer, kylling etc? Eller på de store "masseproduksjonsgårdene" hvor dyrene står tett som hagl (både i Norge og andre land hvor vi importerer maten fra).

Bildet er nok noe annerledes enn bildene de kuene vi ser går fritt på vidda på Freia-sjokoladene.

  • Liker 1
Skrevet

Fy faen! Har akkurat kjøpt dunpose fra Ajungilak/Mammut. Fikk dårlig sammvittighet når jeg så den filmen. Har sendt e-post til Mammut og bedt om dokumentasjon på hvilket dun de bruker. Kommer med oppdatering hvis de sender svar.

  • Liker 1
Skrevet

Dette var ikke pent men det får meg på ingen måte til å slutte å kjøpe dun. At jeg kan bli mer bevist på hvor ting jeg kjøper kommer fra er greit nok

  • Liker 1
Skrevet

http://www.youtube.com/watch?v=inFtOMx8nDU

Men så kan man jo også ta en titt på denne og vurdere hvor mye man ønsker å legge i videoer peta har laget.

De er ikke akkuratt kjent for å være objektive.

Hmmmmm....... Ja det store spørsmålet når det gjelder dun er vel: Kan vi stole på at seriøse firmaer overholder sin uttalte dun-policy?

Har en Marmot Helium. På den posen var policylappen så stor at jeg følte at jeg måtte fjerne den.(sånn rent vektmessig) :smile:

Men, om kartet stemmer med terrenget......................

Skrevet

Her er svaret jeg fikk fra Mamut/Anjungilak:

"

Dear Mr. Neergaard

Thank you for your contact request. We condone the practice of live-plucking and force-feeding of birds. Besides a code of conduct and a guarantee not to use neither one of these practices, we also conduct laboratory tests of the purchased down. Our supplier for down jackets is a systempartner of bluesign technologies and underwent an audit by the IDFL for live-plucking.

- bluesign technologies is an organization specialized in environmental production, with a specific focus on the use of chemistry within the textile industry. Further details see www.bluesign.com. Mammut is also a member of bluesign technologies.

- The IDFL is the International Feather and Down Laboratory and our partner for the testing of the down quality.

Mammut follows best practice standards with regards to down sourcing. To be entirely honest with you, the challenges we are currently facing with down sourcing is two-fold:

- Lacking traceability and transparency do not allow for full control over the down supply chain.

- Down makes out about 5-10% of the total turn-over made with a bird. Mammut is but a small actor within this whole “cake”, meaning that we cannot change all of the down business.

We are aware that this response might not be satisfying to you. We are working on a new approach to the issue, while continuing an active dialog with other brands (on industry level) and other stakeholders, including animal rights organizations. We take the issue very seriously.

I remain at your disposal for any further questions.

Kind regards

Corina Zanetti

Corporate Responsibility Manager"

Skrevet

Norsk kyllingproduksjon:

Bon appetit!

Kjøp økologisk!

Ikke så lett å finne, og mye dyrere, men det er dessverre prisen for å få humant behandlet kjøtt. Jeg spiser heller mindre kylling hver gang, og prøver å spise vegetarisk oftere.

Det hjelper ikke bare å få bedre slaktepraksis. Vanlig norsk industrikylling er en monstrøs rase, som vokser så fort at beina ofte ikke tåler dens egen vekt. Alt fordi vi vil ha sunt og godt kjøtt til en billigst mulig pris. Det skal ikke være sånn. Dyr har egenverdi, og kjøtt skal koste.

  • Liker 1
Skrevet

Vi kjøper våre egg fra en lokal gård som er under økologisk drift. Hønsene går fritt i tunet og beiter på slåttemarka. Her vet vi at de har det bra, de har tilogmed alle fjærene inntakte. Det belønnes med trivelig handel for begge parter- rema reitan stikker ikke av med gevinsten, og bonden får godt betalt for produktet. Likevel er disse eggene billigere enn Priors ordinære rosa pakkede egg fra ordinære burhøns...!

Grøss...

Vi kjøpte ett par økologiske kalkuner fra en gård i Hardanger rundt juletider. Disse kalkunene er ikke kjørt på steroider og hurtigvoksende fòr, så smaken har fått tid til å sette seg skikkelig godt inn i kjøttet. Vi betalte 200,- for en kalkun, istedetfor 120,- for en ordinær en. Det var penger verdt å bruke! For den smaken... NAM!

Når det gjelder dun... Det eneste som hjelper er lommeboka. Skjønner folk at vi kjøper Patagonia pga. dyrevelferd og miljøtiltak, så vil andre følge etter for ikke å gå konkurs. Det samme gjelder Prior, Gilde og Rema 1000. Det eneste de respekterer er vårt VISA kort.

Skrevet

We condone the practice of live-plucking and force-feeding of birds. Besides a code of conduct and a guarantee not to use neither one of these practices, we also conduct laboratory tests of the purchased down.

Oj, her var det mye "lost in translation"! :)

Regner med at de mente å si "we do not condone" og "guarantee to use neither one"? :)

  • 2 uker senere...
Skrevet

Det er mye rart man kan finne på internett, og her i norge har vi en tendens til å tro at slike ting bare skjer i Kina eller andre land langt borte.

For mange år siden hadde jeg sommerjobb som lastebilsjåfør hos en grossist som handlet med "landmannsvarer". Altså varer fra landbruket. Jeg har også jobbet flere år, mens jeg gikk på skole, på en vanlig norsk bondegård.

Som lastebilsjåfør kjørte jeg rundt til produsentene og hentet varer og det innbefattet også kyllinger fra klekkeri til oppdretter og kyllinger fra oppdretter til slakteri.

Til dette er det bare å si at hvis alle forbrukere hadde fått se hvordan egg og kyllingkjøtt produseres og hvordan fjærkre slaktes her i landet så hadde salget sannsynligvis gått ned med bort i mot 80%.

Det tok ganske lang tid før jeg spiste kylling etter denne sommerjobben.

Norsk landbruk generelt har nok forbedret seg kraftig de siste 20 - 30 årene. Norsk dyrehelse og dyrevelferd er nok langt bedre enn mye av det man finner på europeiske oppdrettsanlegg, men produksjon av fjærkre har nok fremdeles en lang vei å gå før vi kan kalle det bra.

Men hva skjedde med sanking av ærfugldun? Er det ingen som lager små hus til disse og sanker dun etter at hekkesesongen er over? Dette er vel den mest miljøvennlige dunproduksjonen man kan tenke seg, og så ga det også ærfuglene en mye bedre mulighet til å reprodusere seg.

Skrevet

Jeg hadde sommerjobb i fjørfeindustrien for 10 år siden REs. Da var det nok ingen bedring så langt...

Som du ser av videoen jeg linker til litt over, så "forhauste di" kyllingene nå maskinelt, akkurat som gresset.

Skrevet

Men hva skjedde med sanking av ærfugldun? Er det ingen som lager små hus til disse og sanker dun etter at hekkesesongen er over? Dette er vel den mest miljøvennlige dunproduksjonen man kan tenke seg, og så ga det også ærfuglene en mye bedre mulighet til å reprodusere seg.

Dette pågår enda ja, og en ederdunspose ville ikke veid mange grammene... En dyne koster vel 30 000? Veier bare 1 kg.. Så det er nok ikke for folk flest. Folk i øyene brukte ofte bare fjærene selv og solgte duna...
  • 2 uker senere...
Skrevet

Jeg har valgt å ikke se på noen av videoene som ble lagt ut her. Har sett sånne før og jeg blir trist, frustrert og sint, ikke bare de neste 5 min, men lenge etterpå. Dyrevernalliansen har en liste over merker som ikke bruker ekte pels, skulle gjerne sett Norrøna på den lista, men Bergans står ihvertfall der. Selv velger jeg å ikke kjøpe noe som har pels, ekte eller ikke.

I linken til Norrøna litt oppi tråden her bekrefter de i midlertid at de bruker dun fra døde fugler. Så at Eirik 78 var litt usikker på hva de mente. Jeg har selv en dunpose fra Bergans. Fort gjort å ikke tenke seg om før det er for sent. Heldigvis for meg så garanterer de at det kun er brukt døde dyr. Men det er jo lett å garantere både det ene og det andre. Vi drar jo ikke til fabrikken og sjekker hva de driver med. Men om noen vil bry seg litt ekstra og få en skikkelig garanti så tipper jeg dyrevernsalliansen kan være behjelpelig. Mattilsynet har jeg fortsatt ikke forstått hva vi skal med, annet enn å stenge restauranter, de gjør jo ingenting selvom de får inn bekymringsmeldinger og vet om ulovlige forhold.

Skrevet

Så lenge de fleste av oss ønsker å kjøpe varene til lavest mulig pris vil det alltid være dyremishandling, barnearbeid, forurensning, osv,osv.....

Det er ikke grådige produsenter som er skyld i dette, det er grådige forbrukere.

Skrevet

Så lenge de fleste av oss ønsker å kjøpe varene til lavest mulig pris vil det alltid være dyremishandling, barnearbeid, forurensning, osv,osv.....

Det er ikke grådige produsenter som er skyld i dette, det er grådige forbrukere.

Nå skal jeg være forsiktig så jeg ikke oppfattes som å kverullere. Men, jeg tror ikke forbrukerne alene er skyld i dette. Det er en hel haug varer som den vanlige forbruker ikke vet hvordan foregår, og derfor ikke kan lastes direkte for dette, mener jeg. Produsenten derimot, driver jo mange ganger virksomheten bevisst på en kynisk måte for å tjene mest mulig penger og bør derfor iallfall ta en stor del av "skylden" sammen med uvitne forbrukere.

Jeg tror snarere at dersom det hadde vært langt mer åpenhet om hvordan varer blir produsert, så hadde forbrukerene vært langt mer selektive enn de uvitne er i dag. Prøv f.eks. å komme deg inn på et slakteri og se hvordan det foregår, eller en bedrift i Kina som produserer klær billig, etc. Det gis ikke alltid tilgang til det, og det er det grunner til som produsentene vet om, men ikke forbrukerne.

Skrevet

Nå skal jeg være forsiktig så jeg ikke oppfattes som å kverullere. Men, jeg tror ikke forbrukerne alene er skyld i dette. Det er en hel haug varer som den vanlige forbruker ikke vet hvordan foregår, og derfor ikke kan lastes direkte for dette, mener jeg. Produsenten derimot, driver jo mange ganger virksomheten bevisst på en kynisk måte for å tjene mest mulig penger og bør derfor iallfall ta en stor del av "skylden" sammen med uvitne forbrukere.

Jeg tror snarere at dersom det hadde vært langt mer åpenhet om hvordan varer blir produsert, så hadde forbrukerene vært langt mer selektive enn de uvitne er i dag. Prøv f.eks. å komme deg inn på et slakteri og se hvordan det foregår, eller en bedrift i Kina som produserer klær billig, etc. Det gis ikke alltid tilgang til det, og det er det grunner til som produsentene vet om, men ikke forbrukerne.

Hadde vi som forbrukere vært villige til å betale en pris som var høy nok til å drive 'anstendig', ville det dukket opp produsenter som så muligheter i dette og kjørt en 'ren' produksjon. Problemet er at det er ikke mange som vil betale dobbel pris for kyllingvingene sine fra Norge eller en ny TV fra Kina.

Jeg har en venn fra Kina. Med tanke på hva hun forteller meg om arbeidforholdene i Østen forstår jeg godt at de ikke ønsker noe innsyn i virksomheten sin.

Vi har så god tilgang på informasjon i dag at det blir for dumt å si at vi ikke kjenner den ubehagelige sannheten bak de lave prisene.

Skrevet

Nå er det heldig vis slik i Norge at vi som forbrukere kan velge hva vi vil kjøpe og da kan vi også ganske enkelt velge hva vi ikke vil kjøpe.

F.eks. så kjøper ikke jeg noen produkter fra Coca Cola, Mc Donald, Israel, oppdrettsfisk og kylling bed litt uklart opphav. Så langt jeg kan unngår jeg også Tyrkia. Jeg prioriterer "Fair trade" og "Max havelaar" produkter, og det finnes også en del klesmerker jeg lett styrer unna,, Nå kan det også se ut som om kanskje Appel kan havne på denne listen, men foreløpig re jeg på undersøkelsesstadiet hva Appel angår.

Dette kan selvfølgelig ofte føre til at jeg må betale litt mer, men det har vi nordmenn råd til. (Sev de som får lønn fra Nav.)

Kanskje hjelper det ikke så mye om jeg boikotter noen produkter, men det gir i hvert fall meg en litt bedre samvittighet, og det er da noe bare det

Her i landet har både politikere og de som selger varer, i lang tid, passet på at vi forbrukere ikke skal bry oss om slike ting. De passer på at vi holder fokuset på pris. Hvem er billigst, Rimi eller Rema 1000? Dette fører til at forbrukerne blir blinde for både kvalitet og opphav på de varene de kjøper, og hvem tjener på det? Jo, importørene og forhandlerne. Dette er helt bevist fra de som styrer i varehandelen og de har dyktige lobbyister som sørger for at våre politikere blir med på denne galoppen.

Det enkleste er å tenke selv. følge sin egen samvittighet foran trender og populære strømninger. Skaffe seg informasjon og se etter gode alternativer.

Så vil kanskje noen hevde at alternativet for "flittige små barnehender" som produserer billige varer i India og andre steder i verden sannsynligvis ville ha vert enda mer fattigdom, sult, prostitusjon, kriminalitet osv. osv.

Det er kanskje noe sant i en slik argumentasjon, men det er en halt annen diskusjon. Vi er sluttbrukerne og hovedspørsmålet for meg er hva vi vil betale for at andre skal ha et akseptabelt liv. Så lenge vi er villige til å betale det det koster så vil det alltid være behov for de samme varene og da beholder sannsynligvis "de små flittige barnehendene" jobben sin., eller at disse landene får litt mer inntekter slik at de kan forsøke å få bukt med den fattigdommen som fører til slike arbeidsforhold.

Det er mange eksempler på at det hjelper å engasjere seg, selv om det bare er en liten dråpe i et stort hav. Et eksempel er en dansk arkitekten Mette Lange som bor i India om vinteren og i Danmark om sommeren. I India engasjerte hun seg i å bygge flytende skoler som kunne gi undervisning til barn som fulgte sine foreldre som var "sandgravere" og som dro fra sted til sted langs elvene for å få arbeid. Når ikke disse barna kunne komme til skolen så måtte skolen komme til dem. Noen av disse flytende byggene var også sammenleggbare og kunne fraktes over land med enkle midler.

Dette prosjektet ble etter hvert så bra at myndighetene i India overtok og videreførte det, (Da kunne sikkert de ta noe av æren også.)

Et fint eksempel på at et lite frø kan bli til et stort tre.

  • Liker 2

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.