Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Var på skitur med pulk og hund i helga, tok 3-400 høydemeter i et jafs, måtte etter hvert av med skiene for å få feste på scootersporet.

Hadde ullsokker, ull lester, et tynt og et tykt lag ullundertøy, Trollveggen bukse og en Gore tex paclite jakke. Startet turen med pelslua(syntetisk) på, men den måtte fort av. Det ble til at jeg hadde en tynn buff på hodet. Etter hvert som bakkene ble brattere ble temperaturen innvendig temmelig høy og svetten randt. Ikke ideelt da jeg hadde tatt sjansen på ikke å ta med ekstra skift, og ikke kunne bli altfor våt. Det ble full lufting under armer, i hals og på lårene. Med litt vind ble det temmelig kaldt i pustepausene, og kald svette på bar hud i ansiktet var også merkbart.

Angret godt på at jeg hadde valgt den korteste ruten hvor jeg måtte ta høydemeterne til fots og ikke med bilen.

Det var min første tur i så kaldt vær, så er temmelig fersk på dette punktet. Det ble plagsomt mange stopp for å justere lufting osv.

Måtte ta det litt roligere enn jeg ønsket, og når jeg kom opp på fjellet snørpet jeg igjen alle åpninger, og gikk i passelig tempo en halvtime innover. Fikk tørket opp det verste fra innsiden, men det ble jo endel is på innsiden av skalljakka.

Erfaringer og innspill til hvordan oppturen kan bli mest mulig "behagelig" eller er det umulig? :shock::(

Annonse
Skrevet

Jeg har på meg det samme om det er -5 eller -20. Ett lag ull undertøy (bruker tynnere ull når det er -5, og tykkere ull når det er kaldere), vindtett over der. Forskjellen ligger i hva jeg har med ekstra i sekken. Er det under -20 så bruker jeg gjerne balaclava også.

I sekken hender det jeg har med alt i fra ullgenser, fleece genser, votter, ekstra sokker, dun jakke osv.. avhengig av hvor jeg skal og hvor lang tur.

Skrevet

Som du merker er det veldig viktig å kunne ta på tørt skift underveis. I kaldt vær tar jeg ofte med meg ekstra undertrøye, lue og votter og skifter før jeg går nedover igjen eller når jeg begynner på en eventuell lengre pause. Dunjakka blir også med for når jeg skal ta pause.

Alfa og omega er å ikke svette for mye, men det er ikke lett å ungå. Spesielt goretex er ikke så gunstig synes jeg, fordi svetten iser fast på innsiden av jakka. Men det gjorde det også i min vanlige skidress i helgen. Du bør ha på deg såpass lite klær at det er temmelig kaldt å stå stille og så på med noe varmt når du skal stå stille en stund. Og ha ekstra klær i sekken som du kan ta på når du er ferdig med høydemeterne.

Linda

Skrevet

Jeg liker best å kle meg goft med ulltrøye, ullgenser og skalljakke når jeg begynner å gå. Jeg liker alltid å ha lang lidelås i halsen på trøyen og genseren, siden det er ekstremt effektivt å regulere kroppsvarmen med glidelås i halsen som går langt ned. Det samme med luen.

Etter at jeg har gått meg varm, tar ca 10 minutt, så blir det en stopp, og da tar jeg vanligvis av ullgenseren, og beholder skalljakken. Men er det helt vindstille, synes jeg det er best å droppe skalljakken og heller ha bare ulltrøye, eller ulltrøye og ullgenser siden de puster sykt godt. Men littegrann vind blåser rett igjennom.

Med skalljakke på der den vanligvis åpen.

Tar jeg en pause, så er det umiddelbart på med dunjakken før det blir kaldt. Tar den utenpå det jeg går med, selv om jeg har skalljakken på fra før. Denne jeg tar av igjen når jeg begynner å gå, eller når jeg har gått i 10 minutter.

Synes dette er en god strategi. Er det flere som bruker denne strategien?

EDIT: Pannebånd er helt genialt i kulden :shock:

Skrevet

Hadde ullgenser og bukse samt dunparkas, facemaske, ullhals og ullbalaclava til bruk på fjellet. Kunne nok trengt ekstra innerfor til buksa, da det ble kaldt til isfisking i 50 effektive..

Synes det verste egentlig var hodepartiet som var søkkvåt. Måtte jo ha noe på hodet, for tror ikke varmeutviklinga er så enorm at f. eks ørene ikke forfryses selv om det renner av hodet. Tror den varmes som "føles" egentlig er litt"innbilt".. Muligens hadde et panneband gjort susen.

  • Liker 1
Skrevet

Jeg ville droppet goretexen (og alle andre membraner, inklusiv windstopper) hvis målet en ønsker å unngå å bli for svett. Yttertøy av mikrofiber og bomull fungerer mye bedre. Innerst synes jeg ullnetting fungerer best ved høy fysisk aktivitet kombinert med kulde. Diverse tykkelser av hals, luer, votter etc bruker jeg for å regulere temperaturen. Dunvest er også genialt (ja jeg vet de ser teite og sossete ut, men de funker).

Skrevet

Med pulk i bratt terreng er det nok ikke mulig å unngå store mengder svette, og det beste vil være å gå i bare ulltrøya, om vinden ikke er for plagsom. Som fimax sier så er mikrofiber eller "bomull" bedre løsninger i kulda enn Goretex. Goretex puster ikke i kulda (og ikke ellers heller, ja, jeg vet at noen mener noe annet). Selv bruker jeg en norrøna "bomulls"-anorakk med 35% bomull og 65% polyester. Den er bra, men har lyst til å prøve en mikrofiber-anorakk. Når jeg trekker pulk i motbakke og løssnø blir ofte anorakken fuktig, og en mikrofiber-anorakk tørker betydelig raskere enn en "bomulls"-anorakk.

Skrevet

Har brukt ein del ulike variantar i kaldt vér, men i det siste har eg hatt stort hell med å bruka soft shell-bukse i staden for texbukse (og ull under). Det held meg langt turrare enn med texstoff. På overkroppen er det ei føremon å gå berre i ulltrøye. Dersom jakka må på er det viktig å velja ei jakke med skikkelege luftingar.

Før i tida - på nittitalet - gjekk eg som oftast i ein microfiberdress frå Helly Hansen. Denne er no utsliten, men var ekstremt bra i høgfjellet. Under denne hadde eg ullongs og anten Brynje eller ull (i ekstra kaldt vér kombinerte eg desse).

Tex er tett, men kan vera deilig å ha på seg i skikkeleg vind då det stive stoffet står litt i frå kroppen.

Skrevet

Dersom det var mitt innlegg du sikta til så meiner eg ytterklede av mikrofiber: tynt vindtett materiale. Hadde denne jakka vorte produsert i nytt opplag så hadde saka vore grei. Bergans har ein liknande variant, men det er ikkje den heilt store marknaden for slike produkt.

Skrevet

hiver meg på mengden her å sier at du bør prøve noe annet enn Gore Tex. Genialt om været et veldig vått og det vil tørke fort, men ellers ikke perfekt. Selv bruker jeg alltid bare ullundertøy (varierende tykkelse) og så ytterjakke og bukse. Bærer heller med meg fleece/ dun til når jeg stopper. Bommull/ mikrofiber puster glimrende som ytterplagg om det ikke snør våt snø. Er også veldig fan av G-1000 stoffet fra fjellreven. Kan du justere pusting vs vanntetthet enkelt med grønnlandsvoks og hvor på jakken du vil ha det forskjellige.

Skrevet

På beina varierer jeg mellom skallbukse med mye eller lite lufting, og forsvarets netting + ullfrotte, eller bare netting. Har aldri opplevd behov for noe mer så lenge jeg har vært i aktivitet. Stortsett det samme på overkroppen, lufting + av eller på med ullfrotten. Er det sikkelig bikkjekaldt kan det hende jeg tar på en ekstra flecce er teknisk genser utenpå ullfrotten, men det er skjeldent jeg har hatt behov for det.

Hvis du skal holde på halvstatisk i kulde og nedbør, f.eks på bree eller sikring under isklatring så funker det bra med en tynn dungenser under jakka, men den må da av så fort du skal gjøre noe over litt tid som får opp pulsen.

Skrevet

Full støtte til bomulls-folket. Kombinasjonen kulde og slit krev ull, helst netting innerst og bomull ytterst. Og om vinden ikkje bles for mykje eller det er nedbør, så putt jakka i sekken. Var i Reinheimen nyleg. Minus 17. Goretex-folket var betydeleg våtare under skalet enn bomullsjakka.

Skrevet

Ved fysisk slit produserer jeg nok varme til å holde meg varm. Da trenger jeg bare å få vekk fukten.

Jeg bruker Aclima WoolNet under. Tynn ultralett windstopper over, men jeg er veldig begeistret for Bergans Active Light.

Det er ikke ofte jeg trenger en annen windbreaker enn den - svettetransporten i den er utrolig. Brukte den nylig til å jogge i Lakselv i -20 og 15 m/s vind !!

Lowe Alpine Mountain Cap, Ullbuff og kuldekrem i ansiktet.

Hvis det er mye vind, >15 m/s, bruker jeg ett tredje lag på overkroppen. Typisk tynn fleece eller lignende, samt Aclima WoolNet Neck Gaitor.

Skrevet

Det skal ikke mye vind til før det er uaktuelt å skifte undertøy når det er så kaldt. Sluttet med det selv etter at jeg ikke fikk lukket glidelåsen på en topp - selv om jeg ikke somlet spesielt. Hvis jeg skulle gjort det nå, hadde jeg definitift skiftet i en vindsekk.

Nå synes jeg følgende fungerer:

- aclima ull-netting

- starte turen med lite klær

- varm og søt drikke i flaske på brystet, og termos i sekken.

- synes lofoten gore-tex fungerer bra også når det er kaldt

- tar på dun jakke og eventuelt bukse på hvis det blir pause...men prøver å unngå pauser.

- går gjevnt...unngår for høy puls

- dropp alt ustyr som ikke kan håndteres med votter (tenkker på alt fra gps'er til luteluker osv...)

Skrevet

En fossils bekjennelser.

1975 ble et merkeår. Jeg var blitt 33 år. Ungene var blitt såpass store at jeg mer kunne dyrke friluftslivet. Utstyret var det så som så med, men fristende kataloger fra USA var innenfor rekkevidde. Og jeg krysset av, ikke minst ville jeg ha en hel dundress. Det var da min kone spurte: Hva er hensikten? Er det ikke å mestre med det utstyret du har?

Da la jeg fra meg katalogen, for aldri å ta den frem igjen.

I morgen skal jeg på tur. Tar med bikkja og min hjemmesydde gapahuk. Ser frem til en natt ved bålet.

Utstyret mitt består at en Fjellraven Telemark jakke og bukse, Lowe apin lue og ullvanter evt tovede votter.

Under har jeg brynje bukse og overdel, og en supertrøye om det er kaldt.

I en pakksekken har jeg bl a ullgenser, ulltrøye og Forsvarets mellombukse. Disse tar jeg på ved rast.

Er det ekstra kaldt, bruker jeg avispapir. Et fantastisk produkt. Foran på lårene, i underbuksa, foran og bak, og et par tre sider på brystet.

Før jeg kryper i posen, skifter jeg til ull trøye og bukse, tar på genseren, et par sokker, og trekker på headoveren. Bedre plagg skal en lete lenge etter.

Som underlag har jeg granabar og liggeunderlag. Innenfor rekkevidde ligger nok ved for natten.

Så fyller jeg varmt vann på drikkeflaska og putter den ned til beina. Dit går også skistøvlene etter at all snøen er fjernet. Tisseflaska plasseres på et høvelig sted. Deretter inntar vi et passe tungt måltid. En kjele med vann gjøres klar, slik at jeg kan koke en kopp kakao, om det blir for kaldt.

Og så er vi klar for en lang natt. Hunden og jeg, tett inntil hverandre.

Sånn har jeg holdt på i alle år. Utstyret et enkelt, relativt rimelig og funksjonelt. Og det har bestått prøven, ikke minst på Andøya, den forblåste utpost langt ut i havet.

Et tips til den som kommer frem til leirplassen, våt av svette. Ta med et håndkle og frotte deg.

Skrevet
hiver meg på mengden her å sier at du bør prøve noe annet enn Gore Tex. Genialt om været et veldig vått og det vil tørke fort, men ellers ikke perfekt. Selv bruker jeg alltid bare ullundertøy (varierende tykkelse) og så ytterjakke og bukse. Bærer heller med meg fleece/ dun til når jeg stopper. Bommull/ mikrofiber puster glimrende som ytterplagg om det ikke snør våt snø. Er også veldig fan av G-1000 stoffet fra fjellreven. Kan du justere pusting vs vanntetthet enkelt med grønnlandsvoks og hvor på jakken du vil ha det forskjellige.

100 % enig! Morro, jeg har akkurat opprettet meg en blogg, og dette "Gore-Tex for the people" temaet var faktisk noe av de første jeg skrev om! Ta gjerne en kikk her:

http://villmarkakaller.blogspot.com/p/tips-og-triks.html

Skrevet

100 % enig! Morro, jeg har akkurat opprettet meg en blogg, og dette "Gore-Tex for the people" temaet var faktisk noe av de første jeg skrev om! Ta gjerne en kikk her:

http://villmarkakaller.blogspot.com/p/tips-og-triks.html

En ting som du skriver, og som er helt feil er at g-1000 tørker fort. Jeg har selv en ren g-1000 tur jakke fra fjellreven. Man blir klam i de også selv om de puster bedre, og de suger til seg mer vann enn gore tex. De puster bedre enn gore-tex, men de tørker ikke like fort som ett rent "plast plagg" som ikke suger til seg vann i samme grad.

Ellers er jeg enig i at g-1000 fra fjellreven er veldig gode klær. Kansje ikke det beste valget i veldig vått vær, og heller ikke de letteste, men ellers er de glimrende.

Skrevet

En ting som du skriver, og som er helt feil er at g-1000 tørker fort. Jeg har selv en ren g-1000 tur jakke fra fjellreven. Man blir klam i de også selv om de puster bedre, og de suger til seg mer vann enn gore tex. De puster bedre enn gore-tex, men de tørker ikke like fort som ett rent "plast plagg" som ikke suger til seg vann i samme grad.

Ellers er jeg enig i at g-1000 fra fjellreven er veldig gode klær. Kansje ikke det beste valget i veldig vått vær, og heller ikke de letteste, men ellers er de glimrende.

Takk for tilbakemelding på bloggen!

Min personlige erfaring, er at hvis du bruker et tynt lag voks på de utsatte delene av jakken, er den hurtigtørkene. Ikke i forhold til Gore-tex selvfølgelig, men kontra bomullsklær.

Hvordan dette er hvis du har vokset med et meget tykt lag vet jeg ikke selv, men vil tro dette går veldig ut over tørke tiden. Har kanskje presisert dette dårlig i bloggen :)

Skrevet
Hvem har/lager de beste anorakkene i bomull/ull/microfiber?

Bergans har ser jeg, noen som har fra de?

Fjellreven har vell og?

Jeg er ekstremt fornøyd med denne skalljakken i bomull fra fjellreven. Utrolig gode detaljer, lommer, og ett veldig bra stoff og snitt. Pelskanten er avagbar, og den bruker jeg sånn ca aldri, men de er smak og behag. Den passer veldig bra til høst, vinter og vår. Som sommerjakke bør du gå for en av de lettere fjellreven jakkene, eller en lett vindjakke.

Skrevet
Hvem har/lager de beste anorakkene i bomull/ull/microfiber?

Bergans har ser jeg, noen som har fra de?

Fjellreven har vell og?

Jeg har brukt anojakka Einride fra Klättermusen i en årrekke og er superfornøyd med den, laget i bomull. Kort og tettsittende modell dersom man ønsker en lengre og videre variant så ta en titt på modellen Rimfaxe.

Plagg fra Klättermusen har pant, dvs. at når plagget er utslitt får du tilbake en sum dersom du sender inn plagget.

Brukererfaring her:

https://www.fjellforum.no/oldLinkConverter.php?oldTid=22533

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.