Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva kjennetegner fjellvann med storfisk?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Sitter og drømmer om sommerens utallige fisketurer (hvorav en brøkdel blir gjennomført) :):)

Har lyst å gå til vann hvor folk flest ikke går, da jeg regner med at storfisken er der:)

Alle turene er planlagt i Troms og Finnmark, så temperaturene på fjellet er jo ikke all verdens.

1. Er det mulig å kun se på kartet om det burde være et godt fiskevann? Da tenker jeg på elver inn og ut av vannet, plassering av fjell rundt vannet osv?

2. Når jeg har kommet så langt at jeg har gått til vannet, hva kan kjennetegne et vann hvor spesielt storfisken trives? Bunnforhold, elver og plassering av fjell, vegetasjon osv?

Annonse
Skrevet

Du skal se etter vann med veklsende dybde. Grunne områder gir produksjon, dype gir skjul og kaldt vann i varme perioder. Med tanke på ørret bør det ikke være alt for gode gytemuligheter. Ser du på berggrunnskart kan du få et inntrykk av hvor det er næringsrike bergarter. Småvann med en dårlig forbindelse til større vann/vassdrag kan ha storfisk ettersom kun noen få fisk finner veien og dermed slipper å dele maten med mange andre.

Skrevet

Det som kjennetegner et fjellvann med storfisk, er at det ligger på fjellet :)

Gå der du tror ingen andre har gått, fisk der du tror ingen andre har fisket. Prøv prøv prøv..... Ethvert vann og tjern med en viss dybde er et potensielt storfiskvann. Hvis det bunnfryser, er der neppe fisk

Skrevet

Høydekart er en god start. Stemmer til hva de andre sier her. Vannet trenger ikke være så langt unna veiforbindelse, bare at det er litt kronglete å komme seg dit, eller er umulig å se hvis man bare kjører forbi. Google Earth, eller Atlas.no, er gode steder å bruke for å få oversikten. Grunnene er lette og se, og ikke minst overgangene til dypere vann. Vanntilførsel, som bekker/elver som renner inn og det samme som renner ut gir gode vann forhold med tanke på å tilføre oksygen og hindre at vannet bare gror igjen. En prat med lokalbefolkningen (gamlingene helst) kan være et godt tips.

Skrevet
Det som kjennetegner et fjellvann med storfisk, er at det ligger på fjellet :?

Og at det er storfisk der.. :D

Enig med Knutis over. Variasjon. Både rundt og under vannet. Fins det myrpartier noen steder, lyng og knauser andre steder. Mitt inntrykk er at det bør ikke være for bratt i terrenget rundt. Dess flatere, dess større potensiale for insektliv.

Skrevet

Vet ikke med dere andre, men jeg har ihvertfall dårlig erfaring med vann som "koker i vak". Da er min erfaring at det hagler med tusenbrødre (småfisk). Vil man ha pannefisk til sprøsteking er det jo selvfølgelig genialt! Vil man ha større ting, er det kanskje greit å gå videre til neste vann. Det vannet jeg har tatt størst ørret i (1,9 kg) er det kun få vak i, og da på mårran når ørreten beveger seg opp på grunnene. Veldig forutsigbart i det vannet.

Skrevet

Også prøv ikke storefesken å hopp tel himmels førr å ta se ei mygg, den cruise bærre roooolig bortigjønna å chill han, mens den smått slurp i se noen insekta mella fortennern. Så man kan sjå litt på vakan og om da e storfesk. Avogtel slår den kraftig med sporn, så man skikkelig hør da

Skrevet

Takker for mange flotte svar!

Skal ta det med videre :) Har fått et par tips om gode fiskevann som jeg skal prøve til sommeren:)

Er ikke alle som liker å røpe de beste vannene, skjønner det jo godt, men de vanna som ligger milevis fra scooterløyper og folk, gjør jo egentlig ikke noe om folk får vite. En fisketurist eller to i året har jo null innvirkning på fiskebestanden.

Skrevet

Kort svar

1. nei

2. alt og ingenting

Lengre svar

1. mindre vatn utan tilførselsbekker og med liten utløpsbekk, ofte dårlege gyteforhold, liten men stor fisk....kanskje. Store vatn har ofte stor fisk i større eller mindre antal, men er vanskelege å kome i kontakt med enn i småvatn er min erfaring.

2. bare ved å sjå visuelt på vatnet er dette vanskeleg å sjå. Kan vera greit å rote litt rundt i sivkanten eller løfte steiner. Ser du marflo eller skjoldkreps kan dette vera eit bra teikn, men ingen garanti.

  • Liker 1
Gjest Pikachu
Skrevet

Det aller viktigste er nok næringsforholdene. Gode næringsforhold gir stor fisk...

  • 1 måned senere...
Skrevet

Sjekk geologiske kart, her ser du mye om f.eks kalforhold i grunnen. Dette kan videre si noe om bestand av krepsdyr etc.

Det viktigste er kanskje flyfoto av bekker.

Ofte er svært gode gytebekker i vann langt fra folk = tusenbrødre, med mindre det er svært gode næringsforhold.

Grunne vann produserer mye mer næring en dype vann av samme størrelse. Dette kan man delvis se på f.eks. norgeibilder.no eller gule sider flyfoto.

Her har du et godt tips; http://geo.ngu.no/kart/berggrunn/

Noen vann krever hardt fiske for å bli bra, andre bør fiske minimaliseres for optimal fiskebestand.

Skrevet

Jeg tenker som deg mye over hvor jeg skal finne storfisken. Her på Sunnmøre kan mange faktorer ligge til rette, men likevel koker det av smått.

Så de vannene jeg besøker oftest - og som har storfisk - har jeg ofte funnet via gode tips fra noen som kjenner noen etc. Personlig informasjon er altså for meg den viktigste faktoren. Av og til føler jeg meg nesten hyklerisk - da jeg selv er for hemmelighold av gode vann - men samtidig kan være ganske utspekulert for å fiske info...... I mine trakter er det langt mellom godvannene, og de siste 5 årene har jeg kun utvekslet informasjon om dem med færre personer enn jeg kan telle på en hånd.

I fjor undersøkte jeg to nye områder. Jeg fikk klaff på begge. Kriteriene jeg gikk etter var i stor grad disse:

+ Rykter fra noen i slekta som kjente noen som....

+ Det er ok å gå langt. Det beste ved hele turen for meg er ofte å komme fram til et "nytt" vann - langt fra folk - observere lenge uten å

se tegn til liv, før plutselig en "nese" sakte bryter vannflaten for å slurpe en mygg.

+ Jeg sjekker berggrunn - fordi dette av og til kan indikere gode vekstforhold.

+ Byttedyr som stingsild, evt. smårøye (Dersom det også eksisterer en ørretstamme som har det med å få fram store enkeltindivid), + + Dårlige eller manglende gyteforhold er et pluss. Karttjenester kan vise dette, men man må ofte til vannet for å se selv.

+ Kjennskap til utsettinger...

+ Småvann som ligger under bratte heng nedenfor større vann, der flombekk kan ta med enkeltfisk / yngel...kan være svært spennende

+ Noen ganger er det også slik at manglende rykter / informasjon om vann også kan indikere hemmelige godvann...

+ Marflo og skjoldkreps treffer jeg sjelden her i mitt område, men kjennskap om slikt er gull.

+ Fisketomme vann av en viss størrelse....er sjelden akkurat det... ( i alle fall her i vest).

Jeg er sikker på at min liste ikker er utfyllende, og det meste er sikkert sagt før. Finner jeg vann som har 3-4 av desse plussfaktorene - er det rett som det er ok fisk der.

  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.