Gå til innhold
  • Bli medlem

November er så trist og grå, men nyttig likevel


Dag G - Evje

Anbefalte innlegg

I dag avslutter vi oktober.

Prøysens ord om november:

November er så trist og grå, men nyttig likevel

For da må barna finne på og lage moro selv

Kanskje ikke så trist likevel.

Naturen kan vise glimt fra sin beste side.

Her et november-bilde fra årets Hjørundfjordkalenderen med majestetiske Slogen i bakgrunnen.

Takk til Knut Hustad og Fred Ingar Somby for en glimrende kalender.

Ser fram til 2012 utgaven... :shock:

Vi barn skal nok finne på mye i 2012 også.

slogen.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott bilde :)

Håper strømmen blir dyr i vinter, da synker forbruket, folk etterisolerer husene sine og behovet for stygge master i jomfruelig landskap avtar. Norsk strøm er farlig billig i utgangspunktet. Det ser man på at nordmenn bryr seg ikke om energimerkingen på brukte boliger. Viktigere med ett dyrt bad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Håper strømmen blir dyr i vinter, da synker forbruket, folk etterisolerer husene sine og behovet for stygge master i jomfruelig landskap avtar. Norsk strøm er farlig billig i utgangspunktet. Det ser man på at nordmenn bryr seg ikke om energimerkingen på brukte boliger. Viktigere med ett dyrt bad.

Enkle mennesker, enkle løsninger. Da mener du vel også at det er helt i orden at strømmen blir dyrere for de som leier boliger? Mener du at dem selv bør etterisolere huset til eierne som ikke ser behovet, da heller? Kanskje de skulle investert i en varmepumpe til de stakkars utleierne også?

Begynn først med å 10-gange (eller 100-gane for den saks skyld..) prisen på strøm på hytter. Hytter er og har aldri vært en nødvendighet og prisen på forbruk av strøm på hytter burde derfor svi langt mer enn å forsøke oppnå 20 grader i huset man bor, enn å ha 30 grader i bassenget utendørs i minus 25 grader om vinteren..

Dessuten er det forskjell på en som bor i Spania og en i Nord-Norge hvor sola ikke viser seg på flere mnd. I Spania kan de utmerket godt f.eks. klare seg med solcellepaneler, men av forståelige (?) grunner så er det effektiviteten på dette her til lands noe helt annet.

Videre har jeg problemer med å skjønne hva som er så miljøvennlig med å transportere strøm/gass fra Norge til utlandet, for deretter importere mye dyrere strøm etterpå når vi virkelig trenger den, om vinteren. "Det er bedre at de bruker norsk gass/vannkraft i stedet for strøm fra kullkraft." Hva er derfor annerledes når vi om vinteren i mangel av strøm vi tidligere har sendt utenlands importerer den samme kullkraftstrømmen?

Jeg vet ikke hvordan det er med andre, men for meg er det heller ikke slik at jeg velger å ha 40 grader i huset bare fordi strømmen er billigere en periode, og det tror jeg ikke så mange andre gjør heller. Eller er du en av de som tror at fordi vi har så mye olje her i landet så lar vi bilene gå på tomgang hele natta?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig må leieboere kontrollere energiforbruket i leiligheten før de skriver under på leiekontrakten. Dagens boligmarked er slik at hus med skyhøyt strømforbruk for å oppnå skarve 20 grader omsettes for nesten samme pris som moderne boliger, som har dobbelt så mye isolasjon i veggene. Folk flest har kun seg selv å takke når strømregningen blir høy. De tok ikke høyde for energiforbruket når de kjøpte eller leide en bolig. Men de gjør det i Danmark nå, og de innførte krav om energiattest samtidig som Norge. Der er prisene for godt isolerte hus vesentlig høyere enn for de gamle kråkeovnene. Dette er fordi danskene har høyere strømpriser, og det straffer seg dermed å sløse. I år igjen ser det ut til å gå mot rekordlave strømpriser, og det vil nå være enda mindre gunstig å bytte vinduer, tette sprekker, legge i isolasjon m.m. for å spare på strømmen i Norge.

Hva du sier om hytter er jeg enig i. Mange av dagens fritidsboliger til fjells holder en slik standard at de ikke lenger kan fryse ned om vinteren. Istedet må det stå konstant oppvarming på slik at de holder plussgrader året rundt. Det er hårreisende å tenke på hvor mye vi sløser. Og en hytte skal jo ikke være utstyrt med strøm. Da forsvinner all kosen :(

I europa erstatter den "rene" gassen vår en mengde "skitne" kullkraftverk blant annet. Det er vesentlig bedre enn å pøse på med både gass + vannkraftverk her hjemme for å holde prisene urimelig lave ift. resten av verden. Nordmenn har blitt bortskjemte etter sosialistiske 3 øre kwh på 60 tallet. Dersom pris er viktig for deg, så kan du begynne med å konkurranseutsette bensinstasjonene skikkelig. Statoil tjener mer per liter bensin i Norge enn i noen andre land, og begrunner sitt overskudd med at nordmenn ikke er noe særlig prisensitive. Det samme kan vi se på matvarer. Alle "vet" at mat i Norge er dyrt, men nesten ingen har peiling på hva de aktuelle matvarene faktisk koster. Vi bruker mer eller mindre minst på mat i europa sett opp mot lønningene våre. :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men sikkert er det at dette vannet aldri blir regulert.

Kilowattene får stå i ro.

Og godt er det.

November på Skrim

Håper du har rett Dag. Det ser ut til å være ett vakkert sted. Jeg savner sørlandet og dets milde og loffevennlige topografi når du legger ut slike bilder :D

Edit: Tok bildet ut av quoten. Ingen vits å rote :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.