jenseman Skrevet 1. mai 2011 Del Skrevet 1. mai 2011 Hei:-)) Er interessert i erfaring ang Lemmenår og forrurensing av drikkevann pga døde Lemmen. Hvor mye påvirker dette bekker og andre drikkekilder? Må alt vann kokes osv.. Er rykter om at d ganske farlig og drikke fra små bekker riktig. Hva m tjern, vann osv.. Planlegger fortsatt tur. Hilsen "på området"Uerfaren:-) Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kristian123 Skrevet 1. mai 2011 Del Skrevet 1. mai 2011 Var i telemark sist høstferie. Har aldrig sett så mange døde lemmen i vann noen sinne. Det regnet mye og vann rant overalt ganske fort, så jeg drakk det rennende vannet og lever fortsatt. Derrimot stillestående vann medd døde lemmen i er ikke særlig smart å drikke ukokt. Har også opplevd at rennende bekker er blitt forrurenset av elgekadaver eller lignende dyr. Da bør førstemann som finner kadaveret gjøre hva han kan for å varsle de som går langs bekken. Man blir helt slått ut av slikt forgiftet vann. Ellers så kan man jo drikke mye bitter lemmon i fjellet gratis. Det er vann med en lemmen i, og den er sur fordi den er død. "Bitter Lemmon" Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
strebus85 Skrevet 1. mai 2011 Del Skrevet 1. mai 2011 Jeg hørte en gang et intervju med en fagperson som sa at det var helt utrolig hvor mye tryggere det var å drikke fra innsjøer enn fra elver/bekker. Selv i en liten innsjø er det nok mange tusen tonn vann, og graden av fortynning kan derfor bli svært stor. Dersom du er utrygg kan du jo kjøpe drikkepose. 3 liter burde holde på en liten dagstur. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Chris B. Skrevet 1. mai 2011 Del Skrevet 1. mai 2011 Rennende vann fra elver og store bekker er ikke farlig. Små bekker eller små tjern, bør en styre unna i smågnagerår. Er du i tvil, kok vannet. Harepest tidligere kjent som lemenpest eller lemenfeber er smittsomt for mennesker og krever medisinsk behandling (antibiotika). Det finnes ingen vaksine. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
REs Skrevet 1. mai 2011 Del Skrevet 1. mai 2011 Jeg husker for en del år siden at det var så mye lemmen under rypejakta at vi nesten tråkket på dem over alt. Jeg har alltid drukket vann på fjellet uten å tenke på forurensing og det har gått bra. Bare en gang har jeg fått problemer, men da hadde jeg drukket i bekken noen hundre meter nedenfor en av hyttene til Turistforeningen og det viste seg at utedassen deres hadde frosset i stykker i løpet av vinteren og stod og lekket diverse uhumskheter ned i bekken. Selvfølgelig drikker du ikke hvis du ser døde dyr i bekken eller vannet, men da er det bare å gå noen meter lenger opp. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
famjsv Skrevet 1. mai 2011 Del Skrevet 1. mai 2011 En tidligere kollega hadde drukket av en fjellbekk som var infisert av død lemen. Problemet var da/blir nå at det samtidig er harepest/smågnagerpest som også blir lemenpest sansynlig over hele landet. Min kollega kunne ikke lukke munnen pga åpne og veskende sår på underleppen i over 3 år. Antibiotika hjalp litt, men sårene var der... Skal derfor både koke og rense vannet i sommer... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bjørn-Ivar Skrevet 1. mai 2011 Del Skrevet 1. mai 2011 Jeg drikker som regel vannet uten rensing og koking, men i fjor på tur i Austheiane var det mye lemmen og bunnen i alle vannene var dekket av lemmenavføring. Hadde med meg vannrensetabletter med sølvioner og brukte det før jeg drakk. Ble noen liter med vann i løpet av en tredagers tur, men det ga ingen problemer....så rensetabletter kan anbefales Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Peter Breum Skrevet 2. mai 2011 Del Skrevet 2. mai 2011 Man kunne kan ske få en lidt nemmere løsning end konstant kogning på vand-tvivlen, men et produkt som dette: http://www.steripen.com/classic-filter - Nogen der har erfaringer med slig? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kristian123 Skrevet 2. mai 2011 Del Skrevet 2. mai 2011 En tidligere kollega hadde drukket av en fjellbekk som var infisert av død lemen. Problemet var da/blir nå at det samtidig er harepest/smågnagerpest som også blir lemenpest sansynlig over hele landet. Min kollega kunne ikke lukke munnen pga åpne og veskende sår på underleppen i over 3 år. Antibiotika hjalp litt, men sårene var der... Skal derfor både koke og rense vannet i sommer... Hvor i landet hadde kolegaen din drukket vannet? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
famjsv Skrevet 2. mai 2011 Del Skrevet 2. mai 2011 Hvor i landet hadde kolegaen din drukket vannet? Dette er en del år siden. Hun hadde sår i hele perioden jeg jobbet sammen med henne (1996 - 1999). Husker ikke hvor, men på fjellet... Jeg la ikke så mye i fortellingen da, siden min fjellinteresse er kommet i ettertid... Men etter å ha lest om symtomene til harepest (lemenpest), ser jeg at dette er en av mulige utfall (og da særlig ved rifter/småsår). Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
atari Skrevet 2. mai 2011 Del Skrevet 2. mai 2011 Man kunne kan ske få en lidt nemmere løsning end konstant kogning på vand-tvivlen, men et produkt som dette: http://www.steripen.com/classic-filter - Nogen der har erfaringer med slig? Jeg har snart erfaring med denne da den er på vei fra USA: http://www.steripen.com/adventurer-opti Skal legge inn noen ord her etter jeg har testet den. Hvis du har bruker på backpackinglight kan lese en test her: http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/steripen_adventurer_review.html Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kristian123 Skrevet 2. mai 2011 Del Skrevet 2. mai 2011 Får egentlig litt følelsen av at dette er et salgstriks for å få i gang salget av vannfiltre. Heldigvis er jeg en desperado så jeg drikker alt ferskvannet jeg kommer over her i landet. Tror jeg prøver meg på rensetabletter men ikke noe mer hardcore. Får jeg pest eller kolera så skal jeg såklart fortelle om det. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gremlin Skrevet 2. mai 2011 Del Skrevet 2. mai 2011 Bruker ei lita "seychelle flaske" med filter i på utenlandsturer og på vårturer her til lands når vannet kan være brunt og usmakelig! Den fungerer supert! fås kjøpt på ebay og på nomaden i oslo har jeg sett dem! Men det dukker jo opp mye skremselspropganda angående naturen i diverse media - nå er det hoggorm som er populært! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Aspiranten Skrevet 2. mai 2011 Del Skrevet 2. mai 2011 Får egentlig litt følelsen av at dette er et salgstriks for å få i gang salget av vannfiltre. Heldigvis er jeg en desperado så jeg drikker alt ferskvannet jeg kommer over her i landet. Tror jeg prøver meg på rensetabletter men ikke noe mer hardcore. Får jeg pest eller kolera så skal jeg såklart fortelle om det. Jeg koker vannet før jeg legger meg om natta. Lar det kjøle seg av i kjelen ila. natten så har jeg kaldt vann om morgenen. Fungerer fint det Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest PaperCut Skrevet 2. mai 2011 Del Skrevet 2. mai 2011 Jeg koker vannet før jeg legger meg om natta. Lar det kjøle seg av i kjelen ila. natten så har jeg kaldt vann om morgenen. Fungerer fint det Jeg holder med Aspiranten i denne saken. Det er ikke tøft å bli syk på fjelltur, og jeg synes det er en enkel forhåndsregel å koke vannet på tur i sommer. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
seven Skrevet 3. mai 2011 Del Skrevet 3. mai 2011 Koker du opp vann for hele dagen etter? Går ikke det med mye brensel, pluss at det blir noen ekstra kilo i form av vann å bære dagen etter? Jeg drikker fort 0,8 liter i timen når sommeren er på sitt varmeste. Hvor lenge lar dere vannet koke? Jeg har drukket rett fra bekken i alle år, men når jeg leser om åpne sår så blir jeg litt skeptisk. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Chris B. Skrevet 3. mai 2011 Del Skrevet 3. mai 2011 Dere som snakker om rensetabletter og slikt, funker det mot denne typen bakterier? Ser at forskere kun annbefaler koking, hvis vannet skal drikkes. Og en annen ting som kan være lurt er og ha med antibiotika hvis man skal på langtur i sommer. Pencilin o.l. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Phaser Skrevet 3. mai 2011 Del Skrevet 3. mai 2011 antibiotika mot hva? Det er mange slag og bør overhode ikke missbrukes da bruk av antibiotika er med på å lage resistente bakterier. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Aspiranten Skrevet 3. mai 2011 Del Skrevet 3. mai 2011 Koker du opp vann for hele dagen etter? Går ikke det med mye brensel, pluss at det blir noen ekstra kilo i form av vann å bære dagen etter? Jeg drikker fort 0,8 liter i timen når sommeren er på sitt varmeste. Hvor lenge lar dere vannet koke? Jeg har drukket rett fra bekken i alle år, men når jeg leser om åpne sår så blir jeg litt skeptisk. Det hørtes mye ut med 8 liter på en 10 timers vandredag... Jeg koker opp 1,5 liter (maks i kjelen min) som jeg har over på drikkeflasker dagen etterpå. Jeg har også i meg nykokt væske om morgenen samt kvelden i form av supper, grøt o.l. og gjerne 2-3 kopper te. Begrenser kaffeinntaket på varme dager pga. væsketapet, og sørger for å salte maten godt. (salt holder på vannet) Det blir en strabasiøs og tørst sommer, men heller det enn sengeliggende når vi heller burde være på tur! Tepauser midt på dagene gir også væske, så får man heller bære litt mer drivstoff Har ikke planlagt noen "ekspedisjoner" i år ihvertfall, sånnsett skal det gå bra med sekkevekta. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Chris B. Skrevet 3. mai 2011 Del Skrevet 3. mai 2011 antibiotika mot hva? Det er mange slag og bør overhode ikke missbrukes da bruk av antibiotika er med på å lage resistente bakterier. Hvis man er på 3-4 ukerstur langt fra folk og får symtoner på harepest/lemenpest må man straks få antibiotika, harepest følger i verstefall til død. Smitte gjennom mat og vann gir smertefull, sår hals/svelg/mandler med lokal lymfeknutehevelse. Innånding kan gi symptomer på lungebetennelse. I noen tilfeller oppstår en tyfoid form av harepest der feber og dårlig allmenntilstand er hovedsymptomer, etterhvert eventuell diaré og magesmerter. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lindap Skrevet 4. mai 2011 Del Skrevet 4. mai 2011 På et annet (utenlandsk) forum har jeg lest at det er snakk om bakterie Francisella tularensis. Denne bakterien skal kunne drepes vha. klor. En venn av meg har undersøkt på nettet og funnet at de fleste vannfiltere skal ikke være fin nok til å filtrere ut bakterien. - Jeg er ikke ekspert og siterer bare fra andre. Så ta ikke alt for god fisk og dobbelsjekk gjerne opplysningene før prøver. Linda Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jenseman Skrevet 4. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 4. mai 2011 Jeg husker for en del år siden at det var så mye lemmen under rypejakta at vi nesten tråkket på dem over alt. Jeg har alltid drukket vann på fjellet uten å tenke på forurensing og det har gått bra. Bare en gang har jeg fått problemer, men da hadde jeg drukket i bekken noen hundre meter nedenfor en av hyttene til Turistforeningen og det viste seg at utedassen deres hadde frosset i stykker i løpet av vinteren og stod og lekket diverse uhumskheter ned i bekken. Selvfølgelig drikker du ikke hvis du ser døde dyr i bekken eller vannet, men da er det bare å gå noen meter lenger opp. He he:-)) Takk for gode råd:-)) Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
famjsv Skrevet 4. mai 2011 Del Skrevet 4. mai 2011 Hei. Man kan selvfølgelig velge om man vil høre på velmenede råd, eller ikke. Jeg har litt inntrykk av at så lenge det går en stund mellom slike utbrudd, så går mye kunnskap i den kollektive glemmeboka. Det som gjør det hele litt spesielt i år, er at et utbrudd av harepest i fjor/år over store deler av landet, sammenfaller med et lemenår. Her er noen linker som kan være nyttige: http://no.wikipedia.org/wiki/Francisella_tularensis http://no.wikipedia.org/wiki/Tularemi http://www.fhi.no/eway/default.aspx?http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_6039&MainArea_5661=6039:0:15,5078:1:0:0:::0:0&MainLeft_6039=6041:82883::1:6043:124:::0:0 http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5669&MainLeft_5669=5544:89009::0:5667:2:::0:0 http://nhi.no/livsstil-og-helse/reisemedisin/sykdommer/harepest-1760.html Jeg skulle til sist ønske Lindap kunne få denne vennen til å fortelle mer om hvor gode filterene må være (fordi jeg har kjøpt en av de bedre vannfilterene) En venn av meg har undersøkt på nettet og funnet at de fleste vannfiltere skal ikke være fin nok til å filtrere ut bakterien. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
strebus85 Skrevet 4. mai 2011 Del Skrevet 4. mai 2011 Nå er jeg ikke biolog, men jeg mistenker at et filter skal være bra finmasket for å kunne skille ut bakterier. Kanskje en sånn vannrensetablett hadde fungert bra sammen med et filter? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lindap Skrevet 4. mai 2011 Del Skrevet 4. mai 2011 Jeg skulle til sist ønske Lindap kunne få denne vennen til å fortelle mer om hvor gode filterene må være (fordi jeg har kjøpt en av de bedre vannfilterene) Her er min oversettelse av det Leon har skrevet på et nederlandsk forum, der jeg hadde varslet om drikkevannet i Norge i år: "Jeg har i anledning av denne tråden også sett etter vannfiltere: katadyn vario (425gr, <2L/min) og hiker (310gr, <1L/min) filtrerer alt større enn 0.3micron og mini (210gr, <0.5L/min) alt større enn 0.2. Som mål for denne bakterien (Francisella tularensis) finner jeg varierende opplysninger, fra 0,2 x 0,2 micron til 0,2 x 0,7 micron, ma da faller de første 2 utenfor og er den siste på grensen. Dette er i overenstemmelse med det jeg finner på en amerikansk site: "Francisella tularensis would be more difficult to filter with a standard home filter, unless it can effectively remove particles in the 0.1 - 0.2 micron size, but standard water treatment chlorination will effectively kill it." [http] Ellers ser det ut som om du kan drepe bakterien vha. UV-lys og såvidt jeg kan se er det i utgangspunkt det steripen gjør... "F. tularensis is readily inactivated on exposure to UV irradiation." [WHO Guidelines on Tularaemia, http://bit.ly/le7wvf]" -Sitat slutt- Linda Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.