+Tom42 Skrevet 3. april 2011 Skrevet 3. april 2011 Etter hvert er jeg blitt ganske god på tørking av mat. Jeg bruker mors stekeovn og har oppdaget at det meste lar seg tørke, ikke bare potet, løk og gulerøtter ++, men også egg og bønner i tomat. Poteter og gulerøtter forveller jeg i ca 15 min. Så langt er alt greit. men maten må "prepareres", dvs tilsettes vann før bruk. Selvsagt kan jeg prøve og feile for å få dette til, men jeg er sikker på at der ute finnes mange kløppere på området, så hvorfor finne opp kruttet på nytt. Det jeg lurer på er bla: Hvor mye vann som skal tilsettes? Hvor lenge må råvarene ligge i vann før de kan kokes/stekes? Tilberedingstips? Alt jeg ellers burde ha spurt om. Siter
SuperTed Skrevet 3. april 2011 Skrevet 3. april 2011 har ikke noe fullgodt svar til deg.... men er du sikker på det er en god ide å ta med seg bønner som mat siden du kanskje sover i et telt? hehe.. Siter
bonzai Skrevet 3. april 2011 Skrevet 3. april 2011 Hvis du veier sakene før og etter tørking bør du ha en god pekepinn på hvor mye vann som er tørket bort i alle fall. 1 Siter
+Tom42 Skrevet 3. april 2011 Forfatter Skrevet 3. april 2011 Ja, jeg ligger i telt. Mener du det setter for mye fart i systemet. på samme måte som havregrøten? Gru og redsel for noen opplevelser jeg har hatt, bl a i stiv kuling og sludd. Siter
+Tom42 Skrevet 3. april 2011 Forfatter Skrevet 3. april 2011 At jeg ikke tenkte på det selv. Takk for fornuftig svar. Siter
Vegar Skrevet 3. april 2011 Skrevet 3. april 2011 Har tørket endel turmat selv de siste årene, og opparbeidet noen erfaringer rundt dette. I hovedsak tørker vi kjøtt og kjøttdeig, paprika, purre + endel andre grønnsaker og vakumpakker dette så det ikke trekker til seg fuktighet før det skal brukes. Køpte endel kilo (!) tørkede grønnsaksblandinger og løk i Canada når vi var der sist (fås i løsvekt på store supermarkeder), og har fortsatt til enda noen turer.. Vi har konsekvent begynt å bløtlegge kjøtt og grønnsaker på morgenen dersom man skal ha det til middag ettermiddag/kveld samme dag - tilsetter da gjerne litt lunkent/varmt vann, og synes svellingen kommer raskere igang da. Har funnet ut at råvarene bør være helt gjennomtrukket av væske før man begynner å tilberede den, ellers jobber magen hardt og gassnivået blir deretter.. Har flere ganger opplevd at 7-8 timer svelling har vært for lite, spesielt for knusktørr kjøttdeig og tørkede potetbiter. Slumper med mengden vann, ofte må det uansett etterfylles etter noen timer selv om en skulle tro det er mer enn nok væske når man begynt bløtleggingen. Lykke til, bare å prøve seg fram! Siter
+Tom42 Skrevet 5. april 2011 Forfatter Skrevet 5. april 2011 Hei Vegar. Takk for gode råd. Stikker innom forretningen neste gang jeg skal på Lifjell. Hils Geirmund. Siter
+Tom42 Skrevet 10. april 2011 Forfatter Skrevet 10. april 2011 Hallo. Er det bare de som til nå har kommet med gode tips som har synspunkter? Siter
kamilla Skrevet 19. juni 2012 Skrevet 19. juni 2012 Jeg bruker mye selvtørket mat, men jeg ferdigblander oftest til gryterett (krydder, tørket mat, cashewnøtter, osv), med ris ved siden av. Jeg koker opp "gryterettblandingen", slukker primusen og lar den svelle i ca. 10 minutter. Jeg koker opp igjen og tilsetter hurtigris og evt. tørrmelk. Jeg lar det stå i ca. 5 minutter, til risen er klar. Koker opp en 3. gang om jeg syns det er nødvendig eller går tregt eller begynner å bli kaldt, men dette er veldig sjeldent. Opplever aldri at det er noe problem å tilberede ferdigmat på denne måten. Har aldri prøvd å legge tørrmaten "i bløt". Siter
atari Skrevet 26. juni 2012 Skrevet 26. juni 2012 Anbefaler boken Friluftsmat av Anita Forssell. I den står det en god del om tørking av mat: http://cdon.no/b%C3%B8ker/forssell,_anita/friluftsmat-4076804 Siter
Phaser Skrevet 27. september 2012 Skrevet 27. september 2012 Har ikke sett eller testet den men ser at de selger "mat"tørker på Felleskjøpet 5skuffer, 2000kr http://www.c-mer.no/web_publikasjon/Felleskjopet/FK_DM_uke_392012/#/6/ Siter
GBS Skrevet 28. september 2012 Skrevet 28. september 2012 Vi legger tørket kjtøtt i vann ca 2 timer før bruk, det fungerer best synes vi. Tilsetter dette vannet i det vi lager, f.eks. gryterett, suppe etc. Siter
+Tom42 Skrevet 17. januar 2013 Forfatter Skrevet 17. januar 2013 Anbefaler boken Friluftsmat av Anita Forssell. I den står det en god del om tørking av mat: http://cdon.no/bøker...uftsmat-4076804 Jeg har den, men så langt jeg kan se står det ingen ting om forberedelser før koking. Siter
Nils Martin Skrevet 17. januar 2013 Skrevet 17. januar 2013 Hei! Jeg tørker mat i ovnen. Gulasj, div gryteretter etc. Så fryser jeg de i tillegg, for sikkerhets skyld. Så har jeg en halvporsjon som jeg prøvespiser hjemme før turen. gir en pekepinn på mengde vann. Har en liten bok om tørking av friluftsmat som har gått ut av forlaget. Har sett denne boka. Kan sikkert bestilles fra Norge: http://www.bokia.se/torka-mat-gor-din-egen-friluftsmat-och-ta-vara-pa-svamp-frukter-och-bar-12720753 God tur! Siter
mindviruz Skrevet 18. januar 2013 Skrevet 18. januar 2013 En ting jeg lurer på. Sparer men egentlig vekt på å ta med mat som er tørket, og annen mat som man må tilberede med vann (eks. havregryn) på en tur som varer en helg eller en langhelg? (2-3 dager). For å få til å spise denne maten må man ha med både brenner, nok drivstoff til å lage all denne maten, kjeler, en dyp tallerken, bestikk (en skjè). På vintertur er det vel slik at mat fryser uansett, og da trenger man allikevel noe varmt. Men på tur i plussgrader, som bare varer ett par dager, vil man ikke da komme lettere unna med vanlig mat som man ikke trenger å tilberede med primus? Kanskje litt kjedelig, men hvis vi kun tenker vekt nå. Hva blir tyngst? 1 Siter
ProjectSpitsbergen Skrevet 18. januar 2013 Skrevet 18. januar 2013 Kanskje litt off-topic. Noen som har noen tall eller erfaringer på hvor lenge Drytech vil holde seg i vanlig plastikkposer? Ønsker å bytte grunnet vekt/plass. Siter
koffar2 Skrevet 24. mars 2013 Skrevet 24. mars 2013 Noen som har noen tall eller erfaringer på hvor lenge Drytech vil holde seg i vanlig plastikkposer? Ønsker å bytte grunnet vekt/plass. 2 uker går helt fint, har ikke prøvd noe lenger en det. Siter
atari Skrevet 11. juli 2013 Skrevet 11. juli 2013 Fortærte min første selvkomponerte middag med tørket, grillet kylling i går! Retten ble meget god men alt for suppeaktig og kjøttet var steinhardt. Jeg tørket kyllingen i mattørker i ca. 12t og det veide ca. en fjerdedel tørket sammenlignet med ferskt så det er bra. Retten jeg lagde baserer seg på en halv pose Santa Maria Green Curry (jeg tilsatte kokosmelkpulver, basmatiris (3min), tørket kylling, litt olivenolje og 3dl kokende vann). Skal prøve å bløtlegge kjøttet som beskrevet ovenfor neste gang men er litt skeptisk siden det er kyllingkjøtt. Vil også redusere vannmengden litt og muligens tilsette litt potetstappepulver eller maismel. 1 Siter
Tor Magnus Skrevet 11. juli 2013 Skrevet 11. juli 2013 Sparer men egentlig vekt på å ta med mat som er tørket, og annen mat som man må tilberede med vann (eks. havregryn) på en tur som varer en helg eller en langhelg? (2-3 dager). For å få til å spise denne maten må man ha med både brenner, nok drivstoff til å lage all denne maten, kjeler, en dyp tallerken, bestikk (en skjè). Det er nok alltid vekt å spare på tørr/tørket mat. Husk at veske må du ha i deg allikevel og til daglig så kommer en del av dette igjennom maten. Dersom du ikke trenger varm mat så er det mulig å lage kald tørket mat også, dermed så sparer man både veske og brennstoff/brenner. (google no-cook meal) Siter
SuperTed Skrevet 11. juli 2013 Skrevet 11. juli 2013 Kan være en god idè å bruke søkefunksjonen før man starter en ny tråd, mange spm har blitt stilt flere ganger før og mye nyttig info der... http://www.fjellforum.no/topic/27010-t%C3%B8rking-av-kj%C3%B8tt-og-hygiene/?hl=t%C3%B8rke+mat#entry251554 http://www.fjellforum.no/topic/26409-matsopp-t%C3%B8rker/?hl=t%C3%B8rke+mat http://www.fjellforum.no/topic/21182-hei-lurte-p%C3%A5-om-en-link-eller-om-noen-kunne-svare-p%C3%A5-hva-slags/?hl=t%C3%B8rke+mat#entry17562 http://www.fjellforum.no/topic/18983-t%C3%B8rking-av-turmat-erfaringer-med-luftt%C3%B8rker/?hl=t%C3%B8rke+mat#entry37333 http://www.fjellforum.no/topic/16868-t%C3%B8rking-av-pastamat/?hl=t%C3%B8rke+mat#entry56697 http://www.fjellforum.no/topic/16870-tips-til-t%C3%B8rking-av-kj%C3%B8tt-ol/?hl=t%C3%B8rke+mat#entry56708 http://www.fjellforum.no/topic/6422-t%C3%B8rke-mat-selv/?hl=t%C3%B8rke+mat Siter
Tor Magnus Skrevet 12. juli 2013 Skrevet 12. juli 2013 Fortærte min første selvkomponerte middag med tørket, grillet kylling i går! Retten ble meget god men alt for suppeaktig og kjøttet var steinhardt. Jeg tørket kyllingen i mattørker i ca. 12t og det veide ca. en fjerdedel tørket sammenlignet med ferskt så det er bra. Uten at du har kommentert hvordan du behandlet kyllingkjøttet før du tørket det så er det kanskje et par håndgrep som kan gi bedre resultat. - Bank likskjiten ut av kjøttet før du steker det. Dette bryter opp fibrene og gir vannet bedre tilgang når du rehydrerer det. - Skjær kjøttet så tynt som mulig. Tenk på at vannet trenger inn fra utsiden og må bløte opp vevet tilstrekkelig til at det kan trenge videre innover. Jo tynnere biter jo kortere vei har vannet. - Fett er ikke vannløselig og fibre som er dekket i fett vil derfor ta lengre tid for å bli bløtet opp. Jo mindre fett som er tilstede på kjøttet jo bedre. (Ta med litt olivenolje og bland inn litt 5 minutter etter vannet er blitt tilsatt for ekstra kalorier.) - Gi maten et ekstra oppkok etter 5-10 minutter. Husk at selv for kommersiell tørrmat kan streve med rehydrering og de vet hva de driver med. 1 Siter
atari Skrevet 14. juli 2013 Skrevet 14. juli 2013 Uten at du har kommentert hvordan du behandlet kyllingkjøttet før du tørket det så er det kanskje et par håndgrep som kan gi bedre resultat. - Bank likskjiten ut av kjøttet før du steker det. Dette bryter opp fibrene og gir vannet bedre tilgang når du rehydrerer det. - Skjær kjøttet så tynt som mulig. Tenk på at vannet trenger inn fra utsiden og må bløte opp vevet tilstrekkelig til at det kan trenge videre innover. Jo tynnere biter jo kortere vei har vannet. - Fett er ikke vannløselig og fibre som er dekket i fett vil derfor ta lengre tid for å bli bløtet opp. Jo mindre fett som er tilstede på kjøttet jo bedre. (Ta med litt olivenolje og bland inn litt 5 minutter etter vannet er blitt tilsatt for ekstra kalorier.) - Gi maten et ekstra oppkok etter 5-10 minutter. Husk at selv for kommersiell tørrmat kan streve med rehydrering og de vet hva de driver med. Takk for tips! Jeg marinerte kyllingfileter noen timer og grillet de i stekovnen. Lot de kjøle seg litt ned og kuttet de opp i små biter før jeg la de i mattørkeren. Siter
Imse Skrevet 14. juli 2013 Skrevet 14. juli 2013 Jeg steker kyllingfileter i stekeovn, kjører de til små biter i hakkebollen til stavmikseren og tørker. Sveller i 10 min og koker i 5 min. Prøvde med større biter i fjor og det ble harde greier, men slik vi gjorde i år funket gull og smaken var like bra, selv om bitene var små. 2 Siter
TV Sindre Skrevet 27. juli 2013 Skrevet 27. juli 2013 Jeg la polarbrød-pakken i fryseren når jeg hadde kjøpt det og tok det med meg når jeg reiste på telttur. Datostemplingen var merket datoen etter teltturen, så det måtte absolutt fryses uansett, men det er en enkel måte å tørke maten på. Og så var polarbrødene ferdig tinte når jeg hadde slått opp teltet og varme etter å ligget i solskinnet. Varm mat er ikke et problem på tur, så lenge man kan legge det i en pose og kose seg ute i solskinnet. Pakk det tett i en pose, sånn at ikke insekter begynner å forsyne seg. Siter
Rha Skrevet 27. juli 2013 Skrevet 27. juli 2013 Jeg plejer også altid at lave retterne hjemmefra, Eks. Oksekød og en krydret Santa Maria pose, blandingen sammen på en pande til kødet er brunet. Derefter i ovn, sammen med div. Grøntsager, revet fennikel, revet gulerod, hakket hvidløg, chili, løg og rød pepper. Ca. 6 - 8 timer i ovn på 60 - 70 grader og med ovndøren på klem. Når maden er færdig hælder jeg et brev kartoffelmos pulver i og smider det på frys. Når retten skal spises hælder jeg ca. 5 dl. Kogende vand i og ca. 10 min. Senere har jeg en lækker velsmagende portion aftensmad 1 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.