mortimeir Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 Hvilke kokekar bruker folk til snøsmelting på vinterstid. Har selv sett fra trangia med kjele. Mye styr og lite vann. Drar folk med seg 2-3 liters på tur? Siter
magne j Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 jeg bruker trangia med intrigrert nova på vinteren. smelter søen om morgenen og fyller opp thermosene så har jeg vann ut over dagen. Siter
borgern Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 Bålkjele på 1,5 liter eller hva den er. Kan den stå i bålet å smelte snø jevnlig. Trenger jeg mer har jeg en annen 1,5 liter som og kan brukes på bål, evt på primus. Dog er jeg stort sett i marka og da er det ikke så vanskelig å få tak i vann, hvertfall ikke på pilketur når man har med isbor. Siter
Knut-Erik Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 Jeg bruker Trangia stormkjøkken med Nova-brenner. Jeg har en 2,5l kjele fra Trangia som er fin størrelse (hele stormkjøkkenet passer oppi), men konstruksjonen på stormkjøkkenet gjør at kjelen må stå langt fra flammen (den står på de krokene som er beregnet for stekepannen). Jeg foretrekker derfor å bruke de små kjelene som følger med stormkjøkkenet. Siter
jason Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 er ofte alene på tur, holder med 1 1/2 liter, bruker billy can fra zebra, men har en svart kjele også med noen ganger. Er ikke vanskelig å finne vann, stresser heller ikke mye på tur, så vannet kan ta den tiden den trenger. men har med en thermos som jeg fyller med vann , har en på 1, 7 liter og det holder lenge Siter
+Kaldenord Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 På multifuel brenner så benytter jeg som regel største kjelen i kjelesettet, mens på bål er det som regel kaffekjelen som går runde på runde til det er nok vann. Syntes kaffekjelen rommer litt i minste laget så det var med stor glede jeg fikk meg 1,5 liter bålkjele til jul for å overta litt av snøsmelte jobben. Siter
Fimax Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 Bruker oftest en 2l tekjele på vintertur alene. Fylt med vindpakket snø gir den ca 7cl veske, nok til en kopp te og en Real. Synes te-tut er veldig greit. Siter
segrov Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 Litt artig artikkel om snøsmelting i siste nummer av Friluftsliv. De tester ut myter om dette, og avliver noen. Hovedtipsene er å velge et lunt kokested (huske vindskjerm) og at eldre snø smelter raskere enn nysnø (grad deg evt. ned et snølag). Mindre kjeler krever mer drivstoff enn større fordi man har mer varmetap til omgivelsene. Resten var hovedsakelig småjusteringer som kun får utfall på større ekspedisjoner. Andre ting jeg husker: Sotete kjeler varmes litt saktere enn rene (fordi karbonlaget med sot virker isolerende). Man bruker ikke noe ekstra drivstoff dersom man løfter av lokket innimellom for å sjekke hvordan det går med kokingen. Og så er det bedre å varme vannet 80% varm i stedet for til kokepunktet. Sparer drivstoff. Siter
bonzai Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 Etter en tur med masse langtekkelig (dama måtte ha varmeflaske...) snøsmelting med Omnifuel + trangiakjele så kjøpte jeg en Primus EtaPower Pot på 2.1 liter. Jeg har ikke fått testet dette oppsettet skikkelig ute i friluft enda, men hjemme på kjøkkenbenken holder denne kjelen det den lover, oppkok av vann går ca 30% raskere i denne i forhold til stormkjøkkenkjelen. Den ene erfaringen jeg har fra ute i skauen tilsier det samme, det går mye raskere med denne kjelen. Siter
Phaser Skrevet 18. januar 2011 Skrevet 18. januar 2011 Jeg syns det virker logisk at kjelen bør være så vid som mulig for å fange mest mulig varme, pluss at i en vid kjele får snøen større kontaktflate med kjelens varme del. Om den har ribber under slik som eta power og lignende vil gjøre den enda bedre. Dette ser jo også ut som ett nyttig produkt om man er ute etter å jakte på marginene, http://www.oslosportslager.no/produkt/msr-heat-exchanger-varmeveksler-9002.aspx Det var en tråd her inne om en snøsmelte kjele som var dobbel, der varmen ble ledet inn mellom de to delene og ut gjennom toppen. Dette må jo være en knall ide men den produseres ikke lenger virker det som. Tråden her https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=14939&highlight=kjele Her er også en annen tråd om vinterkjele https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=22999&highlight=kjele Siter
afe Skrevet 19. januar 2011 Skrevet 19. januar 2011 Drar folk med seg 2-3 liters på tur? Eg drar med meg ein stor kjele. Eg trur han er omlag 4l, dedikert til snøsmelting. Matlaging og koking av vatn skjer i ein mindre kjele. Siter
Gjest Barsknorway Skrevet 19. januar 2011 Skrevet 19. januar 2011 Jeg drar med meg en Trangia 4,5 liters. Stapper den full av snø, på med lokket og så setter jeg den på bålet. Er litt enklere å smelte snø syntes nå jeg... Bruker jeg tiden på noe annet. Og da har jeg alltid noe vann til det jeg trenger, samt nok å drikke på. som regel vann hele dagen og til frokost neste dag. Da smelter jeg evnt mer. På de korte turene bruker jeg ofte kun kaffekjelen på 1 liter, men det blir naturlig nok mer kuking... Fordelen med 4,5 litern er at under transport kan jeg ha andre ting inni somf.eks bålposen, kafe og kaffekjele. Da har jeg alt på et sted og lett tilgjengelig... Festes på utsiden av sekk, i kano eller på pulk. Dette funker... for MEG Siter
atari Skrevet 25. februar 2011 Skrevet 25. februar 2011 Hva bruker dere til å frakte snøen som dere skal smelte inn i teltet med? Å ta av snøen i innerteltet er ikke alltid like hygienisk! Jeg pleier å ta gryta i handa å strekke den ut av teltåpningen men det er ikke hygienisk det heller. Så Baffin Babes nettopp og det så ut som de brukte en Ikea-pose. Siter
REs Skrevet 26. februar 2011 Skrevet 26. februar 2011 Til å smelte snø bruker jeg en vanlig kjele / gryte med lokk. Størrelsen avhenger av om jeg er alene eller sammen med andre. Synes at en vanlig kjele er bedre enn en kaffekjele siden kaffekjelen har mye mindre åpning og det går derfor mye saktere å fylle den og å etterfylle etter hvert som snøen smelter. Jeg liker at kjelen til snøsmelting er ren på innsiden. Kaffekjeler er ofte så små i åpnongen at det kan være vanskelig å få gjort innsiden sjikkelig ren. De passer derfor best til kaffe. Siter
qwer993 Skrevet 26. februar 2011 Skrevet 26. februar 2011 Hva bruker dere til å frakte snøen som dere skal smelte inn i teltet med? Å ta av snøen i innerteltet er ikke alltid like hygienisk! Jeg pleier å ta gryta i handa å strekke den ut av teltåpningen men det er ikke hygienisk det heller. Så Baffin Babes nettopp og det så ut som de brukte en Ikea-pose. Jeg hiver endel av snøen fra kuldegropen opp i en haug i ytterteltet, som jeg bruker til snøsmelting. Det dekker behovet et døgn kanskje. Siter
Etsvends Skrevet 26. februar 2011 Skrevet 26. februar 2011 Ta med en enkel bærepose fra rimi el. Super til å fylle med snø som kan tas med inn i forteltet om du vil. Da kan en hente snø langt unna matrestene i forteltet og pissegropa til kompisen. Finn snø som ligger litt dypere siden den ofte er mer omdannet og mer kompakt Bruk snyltekoppen som snø øse. Ofte lønner det seg å starte med litt vann i kjelen ellers kan du risikere å tørrsvi kjelen. Husk også god lufting i teltet under snøsmelting siden primusen produserer mye mer CO når flammen kjøles ned av den iskalde kjelen. Siter
turban Skrevet 26. februar 2011 Skrevet 26. februar 2011 Bruk soveposetrekket til å ta snø inn i teltet! Ellers lønner det seg veldig å grave seg ned til den grove og kornete snøen på nærmest bakken, da denne er mye mer vannrik. Siter
Lompa Skrevet 27. februar 2011 Skrevet 27. februar 2011 Etter en tur med masse langtekkelig (dama måtte ha varmeflaske...) snøsmelting med Omnifuel + trangiakjele så kjøpte jeg en Primus EtaPower Pot på 2.1 liter. Jeg har ikke fått testet dette oppsettet skikkelig ute i friluft enda, men hjemme på kjøkkenbenken holder denne kjelen det den lover, oppkok av vann går ca 30% raskere i denne i forhold til stormkjøkkenkjelen. Den ene erfaringen jeg har fra ute i skauen tilsier det samme, det går mye raskere med denne kjelen. Ulempen med denne typen kjeler er at man ikke kan putte den på bål (i de områder hvor man kan båle). Er det noe som reduserer drivstofforbruk så er det jo å slippe å bruke drivstoff.. Siter
Zabel Skrevet 27. februar 2011 Skrevet 27. februar 2011 Ofte lønner det seg å starte med litt vann i kjelen ellers kan du risikere å tørrsvi kjelen. vet ikke hva du legger i å tørrsvi, men i følge testene bladet friluftsliv gjorde (testen er nevnt lenger opp i tråden også), så har det i hvert fall ingen ting å si for drifstoffbruk og tid brukt under snøsmeltingen at du har vann i kjelen i tillegg til snøen. Siter
Hugo Skrevet 27. februar 2011 Skrevet 27. februar 2011 vet ikke hva du legger i å tørrsvi, men i følge testene bladet friluftsliv gjorde (testen er nevnt lenger opp i tråden også), så har det i hvert fall ingen ting å si for drifstoffbruk og tid brukt under snøsmeltingen at du har vann i kjelen i tillegg til snøen. Finnes denne testen på nettet? Min opplevelse er at det går betydelig raskere å smelte snø når man har et vannlag i bunnen av kjelen. Siter
Zabel Skrevet 27. februar 2011 Skrevet 27. februar 2011 Finnes denne testen på nettet? Min opplevelse er at det går betydelig raskere å smelte snø når man har et vannlag i bunnen av kjelen. jeg fant den ikke ved første øyekast på friluftsliv.no, men den sto i siste nummer, så du får sikkert bladet i nærmeste kiosk. kommer nytt blad 10. mars, så du bør nok være ute før det. Siter
Tor-Kjell Skrevet 27. februar 2011 Skrevet 27. februar 2011 Hugo Testen kommer nok senere på nettsiden til Friluftsliv. Testen er i siste nummer av bladet, og er nok for ny til at den blir lagt ut foreløpig. Ellers er det mange interessante tester der, og de som utfører dem er grundige og svært erfarne friluftsfolk. Siter
afe Skrevet 28. februar 2011 Skrevet 28. februar 2011 vet ikke hva du legger i å tørrsvi, men i følge testene bladet friluftsliv gjorde (testen er nevnt lenger opp i tråden også), så har det i hvert fall ingen ting å si for drifstoffbruk og tid brukt under snøsmeltingen at du har vann i kjelen i tillegg til snøen. Men det har noko å seie for smaken på vatnet. For meg er det viktigare enn både tidbruk og brennstoffbruk. Siter
passerinum Skrevet 28. februar 2011 Skrevet 28. februar 2011 Vi er en familie på fire og har modifisert vårt gamle Trangia stormkjøkken en del. En MSR Dragonfly uten bein, men med skruer til innfesting i bunn av vindskjermen, erstatter spritbrenneren. Fra et gammelt Optimus Loke kjøkken har vi tatt to gryteholdere og laget hull som passer disse i Trangia vindskjermen. Og så det viktigste: Vi har erstattet Trangia-gryta med en løvtynn 3-liters stålgryte fra Relags. Denne passer akkurat ned i vindskjermen, etter at Trangias originale gryteholder er fjernet. Dette har fungert fint i en årrekke, men ser unektelig litt Reodor ut under oppsetting. Siter
Etsvends Skrevet 28. februar 2011 Skrevet 28. februar 2011 vet ikke hva du legger i å tørrsvi, men i følge testene bladet friluftsliv gjorde (testen er nevnt lenger opp i tråden også), så har det i hvert fall ingen ting å si for drifstoffbruk og tid brukt under snøsmeltingen at du har vann i kjelen i tillegg til snøen. Dårlig forklart. Har ikke opplevd dette selv men lest om at du kan få overoppheting av kjelebunnen når den nederste snøen smelter og trekker opp i snøen over. Siden kjelen er smalere neders vil ikke den kompakte snøklompen skli ned mot bunnen. Dette "luftlaget" mellom kjelen og snøen kombinert med en konsentrert flamme vil vist nok kunne gi skader på kjelen. Tipper dette er mest utsatt på teflonkjeler, men kun lest dette ett sted. Min erfaring er også at det går fortere med litt vann å starte med, men viser klare tester noe annet skal jeg ikke påstå at jeg har rett. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.