Gå til innhold
  • Bli medlem

Er Samekniv svært overvurdert??


fiskekongen

Anbefalte innlegg

Annonse
Uff å uff. Litt komisk og dette. De der feite amerikanerne som svinger på de sablene :D

Hehe godt bilde på den elendige markedsføringa til Cold Steel, bare retta mot selvforsvar og slossing med kniv.

Litt komiske de videoene, men er faktisk sånn de markedsfører seg på messer og lignende også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tar heller med meg en stor kniv og en sag enn en øks. Får delt større kubber på den måten.

Lurer på en esee 6, men er usikker på om den blir for liten til vedarbeid og for stor til alt det andre. Noen som har prøvd denne og rar 7 og kan sammenligne?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mottok en SP10 marine raider, fra ontario knife company i dag faktisk!

Disse pleier vel å ligge rett over 50 dollars, men fikk min for 33 dollar fordi den var en factory second, eneste feilen jeg kan se er litt ujevn slip mot slutten av eggen, men jeg setter opp konveks egg uansett så bryr meg ikke :D

stor og tung kniv, 6mm tykt stål og 9.75" blad.

Har en sp19 fra før jeg er veldig fornøyd med så blir nok bra dette. Bang for the buck kniver!

Har en ESEE 4 og en 6 på vei fra statene også, blæh, knife addiction er dyrt :D

Slenger opp et bilde for sammenligning av størrelse.

Zero Tolerance 0200, super svær beefy foldekniv.

Sp10 marine raider

Sp19 Task force

Fallkniven S1

DSC00612.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøper fra statene. www.knifecenter.com bruker jeg mye. Pålitelige og raske!

Har også brukt www.knivesshipfree.com , koselig liten familiedrevet bedrift.

Ellers har vel capsicum begynt å ta inn i norge ( til helt syke priser dog, og lite utvalg) http://195.18.224.241/F0216/main.aspx?page=articlelist&gid=6011&gidlevel=0

prisene var vel ikke så ille? Esee 3 koster jo 90usd, så kommer frakt og mva i tilegg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sikkert gode kniver, men man kan jo ikke farte rundt i fjellet med rambokniv....man kan jo risikere å møte folk! Huff, huff...

.....men å ta et høykvalitets knivblad og ustyre det med treskjefte og tradisjonell slire, derimot....det hadde vært noe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glad i Mora knivene i karbonstål.

God til spikking (feather sticks), og tåler mye batonering(kløyving). Ruster fort, men det gjør vel de fleste gode kniver...

40kr med biltema logo. Da tåler de bruk

Veier lite. Tror Concealex slira og ildstålet veier mer enn kniven ;)

/edit

Skjønner Nutnfancys resonnement med at Junglas er suveren til å kløyve/batonere grov ved, men på denne siden av dammen funker samekniven greitt nok, sålenge du kan fyre samebål :shock:

/edit edit

OoO I like! http://www.m4040.com/Knifemaking/BAMF.htm

Sjelden jeg ser kniver jeg liker, men denne var rå!!(og heimsnekkra)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Mottok en SP10 marine raider, fra ontario knife company i dag faktisk!

Disse pleier vel å ligge rett over 50 dollars, men fikk min for 33 dollar fordi den var en factory second, eneste feilen jeg kan se er litt ujevn slip mot slutten av eggen, men jeg setter opp konveks egg uansett så bryr meg ikke :D

stor og tung kniv, 6mm tykt stål og 9.75" blad.

Har en sp19 fra før jeg er veldig fornøyd med så blir nok bra dette. Bang for the buck kniver!

Har en ESEE 4 og en 6 på vei fra statene også, blæh, knife addiction er dyrt :D

Slenger opp et bilde for sammenligning av størrelse.

Zero Tolerance 0200, super svær beefy foldekniv.

Sp10 marine raider

Sp19 Task force

Fallkniven S1

DSC00612.jpg

 

Glad i Mora knivene i karbonstål.

God til spikking (feather sticks), og tåler mye batonering(kløyving). Ruster fort, men det gjør vel de fleste gode kniver...

40kr med biltema logo. Da tåler de bruk

Veier lite. Tror Concealex slira og ildstålet veier mer enn kniven ;)

/edit

Skjønner Nutnfancys resonnement med at Junglas er suveren til å kløyve/batonere grov ved, men på denne siden av dammen funker samekniven greitt nok, sålenge du kan fyre samebål :shock:

/edit edit

OoO I like! http://www.m4040.com/Knifemaking/BAMF.htm

Sjelden jeg ser kniver jeg liker, men denne var rå!!(og heimsnekkra)

Hei turbohenrik,vil du selge den ontarioen sp 19 task force hvis du enda har den? Hilsen stålmann

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har selv en strømeng samekniv m/fingervern. Vært med på utallige turer og min har jeg selv brukt til å sløye fisk og gjøre det jeg trenger i leir. Ikke rusta noe særlig heller og har den i beltet også når jeg går så den får jo lufta seg :). Men er jo kanskje ikke det man drar med seg på høyfjellet som regel :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tar heller med meg en stor kniv og en sag enn en øks. Får delt større kubber på den måten.

Lurer på en esee 6, men er usikker på om den blir for liten til vedarbeid og for stor til alt det andre. Noen som har prøvd denne og rar 7 og kan sammenligne?

Det skulle vært morsomt, å se deg klyve noen 20 - 30 cm lange kubber av en tørrgran, med kvist og en dim på 12 -15 cm, med den store kniven din. :) Store kniver, er normalt lite egnet for turbruk, i norsk fauna. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har selv en strømeng samekniv m/fingervern. Vært med på utallige turer og min har jeg selv brukt til å sløye fisk og gjøre det jeg trenger i leir. Ikke rusta noe særlig heller og har den i beltet også når jeg går så den får jo lufta seg :). Men er jo kanskje ikke det man drar med seg på høyfjellet som regel :P

Kniver ruster ikke, hvis du rengjør og steller kniven! Rustne kniver, forteller mye om brukeren. :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tar nok ikke med seg en slik kniv på fjellet nei. Men en esee 3 eller 4 hadde nok passet. Er vel ikke så store behovet for samekniv på fjellet heller ;)

På fjellet, med vierkratt er rettestedet for en samekniv. Ellers er den lite egnet på tur, som alle andre store kniver. Selv har jeg sjelden kniv med lengere blad enn 6,5 - 7,5  cm blad. For vedkapping/kløyving, o.l.,  bruker jeg etter behov sammenleggbar sag og liten turøks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kniver ruster ikke, hvis du rengjør og steller kniven! Rustne kniver, forteller mye om brukeren. :(

Jepp, nemlig det det gjør ;). Og jeg steller pent med knivene mine :). Har flere kniver, men den som alltid blir med ut på tur er samekniven. Allsidig og funker til det aller meste. Min er godt brukt og hatt den i mange år nå. Litt sliping og litt stel en gang i blant er nok. Brukt den også litt som kjøkkenkniv :)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp, nemlig det det gjør ;). Og jeg steller pent med knivene mine :). Har flere kniver, men den som alltid blir med ut på tur er samekniven. Allsidig og funker til det aller meste. Min er godt brukt og hatt den i mange år nå. Litt sliping og litt stel en gang i blant er nok. Brukt den også litt som kjøkkenkniv :)

Da steller du ikke godt nok, med knivene dine! Det er stor forskjell på en kniv, med tilnærmet bare kullstoffstål og en tilnærmet "rustfri" kniv. Jeg har kniver fra begge ytterpunkter, men mange med kullstoffstål. Mine kniver er ikke rustne, selv ikke de som er over 40 år gamle. Som eksempel, kan jeg nevne en kjøpekniv som Helle Viking, med kullstoffstål. Den og lignende kniver, må passes godt på. Ved behov, blir den renset/oljet flere ganger om dagen. Men det er verdt det, selv om samme kniven kan kjøpes med rustfritt stål.

 

Mine to norske samekniver (fra Strømeng), har blad med en del karbon i stålet, så de må også passes på. Som jeg gjør, med både våpen/ kniver og annet utstyr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min er ikke rusten. Men det kan bli antydning til det vis man ikke er nøye på vedlikeholdet. Man ser jo at kniven er godt brukt da den har vært borti litt av vært, men eggen er hel og bladet skarpt :). Defor viktig å tørke av kniven og stele pent med den. Slenger den ikke oppi sekken og den ligger i slira konstant når den ikke er i bruk :). Men ser jo at jeg kunne formulert meg bedre i første posten ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Samekniv-størrelsen er en kompromisskniv, men for enklere turbruk server den meg væl. Litt ved, litt bål, litt fisk, litt fyringsfixing, ...Har å sett en riktig kokk bruke den på fisk: Det går det med - men nej, det er ikke idealt. Størrelsen er ikke perfekt på noe utenon om å være tilstrekkelig bra på mye. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det skulle vært morsomt, å se deg klyve noen 20 - 30 cm lange kubber av en tørrgran, med kvist og en dim på 12 -15 cm, med den store kniven din. :) Store kniver, er normalt lite egnet for turbruk, i norsk fauna. 

 

Vel, du kan jo kikke litt på nutnfancy-videoene i tråden, så får du kanskje en god latter. De store knivene er godt egnet for turbruk i skog med stort bål. På snaufjellet er de bare for folk som liker å bære tungt eller ikke vet bedre - dvs idioter som meg for noen år tilbake (fortsatt idiot om noen skulle være i tvil, men jeg bærer ikke digre kniver opp på fjellet lenger).

 

Om du skifter ut kubbene med noen passelig vridde bjørkestubber med samme dimensjonene, så blir det straks en morsom høflighetskonkurranse mellom øks og kniv: "De først, min herre." "Nei, etter Dem, jeg må få insistere." :)

 

 

For min del er samekniven ikke så mye overvurdert, som utdatert. Vi har bedre stål og bladdesign i dag som gir oss brukskniver i en helt annen klasse. Ikke minst i utformingen og materialvalget til skjeftet. Litt for mange av sameknivene har lakkert bjørk som ser flott ut, men som blir glatt i regn. Det er greit på en pyntekniv, men ikke på noe som skal brukes alt mulig vær.

Ett pluss i forhold til nesten alle amerikanerne: samekniven er lett. Men prisen den betaler for det, er høy.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Vel, du kan jo kikke litt på nutnfancy-videoene i tråden, så får du kanskje en god latter. De store knivene er godt egnet for turbruk i skog med stort bål. På snaufjellet er de bare for folk som liker å bære tungt eller ikke vet bedre - dvs idioter som meg for noen år tilbake (fortsatt idiot om noen skulle være i tvil, men jeg bærer ikke digre kniver opp på fjellet lenger).

 

Om du skifter ut kubbene med noen passelig vridde bjørkestubber med samme dimensjonene, så blir det straks en morsom høflighetskonkurranse mellom øks og kniv: "De først, min herre." "Nei, etter Dem, jeg må få insistere." :)

 

 

For min del er samekniven ikke så mye overvurdert, som utdatert. Vi har bedre stål og bladdesign i dag som gir oss brukskniver i en helt annen klasse. Ikke minst i utformingen og materialvalget til skjeftet. Litt for mange av sameknivene har lakkert bjørk som ser flott ut, men som blir glatt i regn. Det er greit på en pyntekniv, men ikke på noe som skal brukes alt mulig vær.

Ett pluss i forhold til nesten alle amerikanerne: samekniven er lett. Men prisen den betaler for det, er høy.

He... he... ja "idioter" har vi alle vært og er kanskje fremdeles. Men lærer vi av erfaring, så er vi kanskje ikke så idiotiske likvell. :) De dumme matcho videoene, er vel mest for unge uerfarne folk. Og ikke for folk, som har vært ute noen ganger før. Så de gidder jeg ikke se på.

 

Hvis du med "vridde bjørkekubber", mener ved nær roten (på en bjørk), så er den likevel lite egnet da den er både vridd og sammenvokst. Og da er i alle fall kniver helt uegnet, grunnet for lite tyngde. Er de ikke for vanskelige, kan de klyves med øks, etter noen dagers tørk. Slik ved, forsøker jeg å unngå og tar ikke den nedre delen. Gennerelt så bruker jeg skjelden bjørk til bål, unntatt til små kaffebål og da er det ikke behov for noe særlig kløyving. Bjørk i trebeltet, er full av fuktighet og ennå værre er normalt trær som er i ferd med å dø. Delvis råtten bjørk, har ennå mer fuktighet og krever mye glør som undervarme. Ellers ligger det bare å ryker. Dårlig bål. Det er i alle fall min erfaring, enten det har vært i Finnmark, eller på fjellet i Sørnorge og en del steder i Sverige.

 

I barskogen er det bedre alternativer, enn bjørk. Da er det i beste fall neveren, som kan være interessant. Skal jeg ha bål som brenner en stund, ser jeg først etter tørrgran/tørr grankvist, før jeg slår leir, eller tar pause. Men jeg velger utstyr (bl.a. kniv, øks, sag,o.l.) ut fra tur, turområde og om jeg vil ha behov for bål til matlaging. Eller også bålkos om kveldene, ved overnatting.

 

Er enig at Samekniven er noe utdattert. Men for de som hadde/har en turkniv, var/er den et ok altenativ. 

 

Jeg er ikke ening i, at knivstålet som brukes til Sameknivene fra Strømeng og Helle er dårlig. Mine norske og svenske samekniver kan du barbere deg med og eggen holder bra, når knivene blir brukt til det de er egnet for. Og "satt opp" deretter! Så en skal opp i pris, for å få noe som er mer holdbart og skarpt! Vet at noen klager på, at de er vanskelige/tidkrevende å "sette opp", grunnet hardheten i stålet. Men jeg ser ikke det som noe problem, selv om jeg har kniver med forskjellig hardhet, foretrekker jeg som regel relativt hardt stål til jakt og turbruk. Men, det er en smaksak.

 

Jeg har aldri hatt problemer med lakerte skaft på sameknivene, enda de fleste andre knivene jeg har er med oljet overflate. (Lager noen kniver selv også) Er det et problem, er det bare å fjerne lakken og erstatte det med olje. Utforming av skaft på de fleste samekniver, er praktisk og hele kniven blir borte i sliren. Uten slik utforming, må en ha stropp, eller annet "rallemikk", for å holde kniven på plass.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12-15cm er IKKE noe problem med stor kniv nei :) Kanskje med samekniven som er såpass tynn...

Føles også mye sikrere å splitte med stor kniv enn med øks syns jeg.

Undrer på hvilke stor kniv du tenker på? Er det en 1,5 - 2 kilos lang sak, eller...

 

Kanskje du ikke kan bruke ei øks? Jeg kan bruke begge deler!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

He... he... ja "idioter" har vi alle vært og er kanskje fremdeles. Men lærer vi av erfaring, så er vi kanskje ikke så idiotiske likvell.  De dumme matcho videoene, er vel mest for unge uerfarne folk. Og ikke for folk, som har vært ute noen ganger før. Så de gidder jeg ikke se på.

 

 
Vel, det er ganske tydelig "i alle fall kniver helt uegnet, grunnet for lite tyngde" at du her har noe nytt å lære. Vi står ikke og hugger med kniven som med en øks for å kløyve en kubbe. Metoden som vist i hva du forhåndsdømmer som "dumme, macho" videoer er noe helt annet - som fiskekongen like tydelig kjenner.
Noen av oss idioter lærer av egen erfaring og andres erfaring.
 
PS
Kubber på opptil 11 cm tykkelse kan kløyves med en CS Recon Tanto som med slire veier 370 gram.
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.