Gå til innhold
  • Bli medlem

Oppbevaring av vann i kulde grader


Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

Ulike beholdere for vann holder jo i ulik grad når det er kuldegrader. Litt flåsete sagt så holder vann seg best i frossen tilstand når det er kuldegrader. Du trenger bare å tine litt når du trenger det. Kort og godt så er man hvis man skal være ute en stund, nødt til å tine sne/is for å få vann.

Skrevet
Ulike beholdere for vann holder jo i ulik grad når det er kuldegrader. Litt flåsete sagt så holder vann seg best i frossen tilstand når det er kuldegrader. Du trenger bare å tine litt når du trenger det. Kort og godt så er man hvis man skal være ute en stund, nødt til å tine sne/is for å få vann.

Du tar med ganske mye ekstra drivstoff til primusen for vekta av en termos... de fleste literstermoser veier 500-900gram...

Jeg bruker ofte å droppe primusen og heller ha en liten vannflaske, eller flere små, på innerlomma for å ha vann mellom måltidene når primusen er oppe å går. De små plastflaskene som du får sånn bama smoothie på er veldig fine og har litt større åpning enn vanlig, som er praktisk om det blir "slush".

Bruker også ofte å ha smeltet snø på en MSR dromedary (tåler å fryse)... varmer opp på kvelden og putter i soveposen så har jeg tinet vann til morran og litt ekstra varme i soveposen i løpet av natta :(

Men, så er det jo luksus å ha en termos med noe varmt i mellom måltidene også da :)

Skrevet

Nalgen eller lignende flasker med stor åpning vil tåle mer is/slush i vannet før det blir tett.

La det være igjen 2-3 cm med luft i flaska, da vil vannet skvulpe under marsj, og det tar lenger tid før det fryser.

Oppbevar gjerne flaska innenfor jakken.

I teltet/om natten, oppbevares vann i soveposen. Koker du opp vann og fyller i en Nalgen flaske eller lignende tykk plast, har du en god varmeflaske som holder deg varm i mange timer, og er lunken når du skal stå opp.

Skrevet
Kan jo gjøre som med spylervæske.

Tilsett sprit. :)

dsk

Ikke dumt. Fra spøk til alvor.

Hvor mye sprit trengs det for at vannet ikke skal fryse, og fremdeles være en tørstedrikk uten alvorlige bivirkninger mon tro?

Skrevet

Ikke dumt. Fra spøk til alvor.

Hvor mye sprit trengs det for at vannet ikke skal fryse, og fremdeles være en tørstedrikk uten alvorlige bivirkninger mon tro?

Etter gode russiske tradisjoner: 6 deler vann, 4 deler finsprit = 40% vodka :D

Skrevet

Da har jeg undersøkt litt. Etanol har et frysepunkt på -114 grader. Det vil si at det omtrentlig blir at alkoholprosenten følger frysepunktet ut fra blandingsforholdet.

20 prosent alkohol til rundt -20. Det blir kanskje en heller lystig tur...

Skrevet

Enkel løsning:

salt senker frysepunktet. Da tåler vannet mer kuldegrader, og du får tilført salt du svetter bort når du stamper deg oppover fjellet. Full blir du heller ikke :D

Kanskje litt skummelt, plutselig er du helt inntørka mårran etterpå :)

Skrevet
Enkel løsning:

salt senker frysepunktet. Da tåler vannet mer kuldegrader, og du får tilført salt du svetter bort når du stamper deg oppover fjellet. Full blir du heller ikke :)

Kanskje litt skummelt, plutselig er du helt inntørka mårran etterpå :D

Hvor mye salt snakker vi da? Brus og farris fryser nokså kjapt har jeg erfart.

Skrevet

Vostok er det kaldeste sted på jorden hvor kontinuerlige temperaturmålinger er gjort. 21. juli 1983 ble det målt en temperatur på –89,2°C, den laveste temperatur som noen gang er registrert på jorda. Gjennomsnittlig årstemperatur (daglig gjennomsnitt) er ca –57°C.

Blir ca 90% sprit for at "vannet" ikke skal frys, kan bli en festlig dag.

Pleier vanligvis ha vannflaska under jakka, går veldig bra og den har ikke sprit i.

Skrevet

Hvor mye salt snakker vi da? Brus og farris fryser nokså kjapt har jeg erfart.

Det er nok dessverre litt mer enn hva som er behagelig/forsvalig å drikke. Fra kjemien mener jeg å huske at når vann er mettet med salt, altså at ikke mer salt kan løses seg opp i vannet, så vil løsningen fryse ved rundt -20. Tror det skal betydelige mengder salt til før frysepunktet senkes spesielt mye.

Det gjelder forsåvidt generelt. Alt du løser opp i vannet vil senke frysepunktet. Sukker f.eks. Litt bedre, men dette ville nok også blitt udrikkelig :P

Tror bare du må satse på å bruke din medfølgende varmeovn: kroppen :D

Skrevet

Transporterer som regel ikke vann i noe stor grad.

Er som regel på pilke. Da henter jeg vann i pulkehull.

Ellers steder jeg er kjent så jeg vet hvor det som regel er litt åpning i en bekk eller noe for å få tak i.

Da har jeg det på en forsvarets feltflaske med foret etui som regel.

Skrevet

Camelback virker med tung sekk også. Heng den på magen med en stropp rundt halsen. Isolert slange som du drar opp av jakka nar du skal drikke. Har du høy selebukse ligger den på innsiden der også. Man får ikke så mye vekt rundt halsen heller fordi camelbacken kan vile på hoftebeltet.

Det vil riktignok se ut som du har en stor mage under jakka og kan føles litt klumpete.

Nalgene flaske virker også. sett flaska opp ned så fryser ikke lokket igjen. Tynne plastflasker ala smothie og icetea funker dårlig. tåler ikke at man heller varmt vann oppi.

Skrevet

Min erfaring med nalgene flasker med stor tut er at de fryser veldig fort til, selv om man har den stående oppned i sekken. Men har man en kniv så er det jo bare til å kakke isen i toppen av flasken og du kommer til herlig kaldt vann.

En liten kuriositet: Drakk en gang isvann fra flasken, når vannet var lunket igjen kjente jeg at vannet smakte kaffe. Er ganske så lammende dette vannet :roll:

Skrevet

Kan jo nevne erfaring med flaskeøl på snøhuletur.

I utgangspunktet en god ide for tørste ganer ;)

Men da flaskene ble åpnet, så ble innholdet til noe "is-slush" aktige greier :roll:

Skrevet

Tørr snø suger til seg vann og isolerer. I starten kaster du bort en del tid og energi på at snøen ikke får skikkelig kontakt med den varmeste delen av kjelen før du har en viss mengde vann/slush i kjelen. En viss tid kan du også ha en snøklump "hengende" i en viss avstand fra kjelebunnen, som faktisk koker tørr (mesteparten av vannet blir sugd opp av snøen). Da kan du få brent smak fordi små støvpartikler/forurensninger/planterester svir seg fast i kjelen.

Is, derimot, sklir rundt på en vannfilm og smelter så fint som bare det, så det går faktisk kjappere tror jeg. (Har aldri målt, men er rimelig trygg på at det er slik. ). Og det er sinnsvakt mye mindre plunder å smelte is enn snø: Ingen etterfylling, ingen "brent smak"

Starter du med vann i kjelen og tilsetter is eller snø så vil du ikke merke noen forskjell. Er snøen våt vil du neppe merke så veldig mye forskjell (bortsett fra litt mere plunder med å etterfylle snø).

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.