Gå til innhold
  • Bli medlem

Bruk og forbruk - Hva gjør du for å redusere ditt økologiske fotavtrykk?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Fra tråden kraftutbygging Fladalen går diskusjonen rundt reduksjon i strømforbruket. En forbruksreduksjon som ikke bare gjelder strømforbruk, men også andre materielle goder og reisemåter er interessante mål i den pågående miljø- og energidebatten.

Hva gjør du for å redusere ditt økologiske fotavtrykk? Og hvor kan du forbedre deg?

Selv forsøker jeg å redusere strømforbruket på følgende måter:

- Hovedvarmekilden er selvhogget ved fra egen skog. Kortreist energi. Sentralvarme varmer opp boligarealet samt varmtvannstanken. (Etter at varmtvannstanken ble koblet til fyren ble strømforbruket redusert med 40 %!).

- Lys står ikke på i rom som ikke er i bruk. Stand-by funksjoner benyttes ikke. Vaskemaskina fylles opp før den settes i gang.

- Utfasing av glødepærer til fordel for LED-pærer pågår.

Reisemåter:

- Reiser kollektivt til og fra jobb. Prøver å benytte tog de gangene jeg reiser fra Østlandet til Trøndelag.

Forbedringsmål: Dessverre medfører friluftslivet for mye bilkjøring. Jeg kan bli bedre til å planlegge turene slik at de korresponderer med kollektivpunkt. Men mye av fjellheimen krever bilkjøring som adkomstmåte.

Annet forbruk:

- Prøver å kjøpe solide, holdbare ting når jeg først har behov for det. Velger merker med en tydelig miljøprofil. Tenker tanken "trenger jeg virkelig dette" før jeg handler noe.

- Fokus på å redusere transport. Produserer lokal mat og får grønnsaker fra egen avling.

Annonse
  • Svar 202
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Skrevet

Eg har føre meg ein del ting som eg meiner er bra for miljøet som til dømes at eg syklar til og frå jobb, har installert varmepumpe, brukar bilen minimalt og så vidare.

Ein ting som fekk meg til å tenkja var når ein innførte opplegget med desse sekkane til plastsortering. Ein kan seia mykje om denne ordninga, og ulike fagfolk har peikt på at ordninga ikkje har mykje føre seg, men ein ting har eg observert; og det er den enorme mengda plastavfall som me produserer. Dette kjem tydeleg fram når ein sorterer etter denne ordninga og eg har etter det fokusert på å unngå produkt med for mykje emballasje.

Noko av det viktigaste i ein slik debatt kan vera å understreka individets rolle i dette gjennom at det kvar og ein av oss gjer har konsekvensar.

Skrevet

Du peker på et viktig område når det gjelder avfallsreduksjon og håndtering. Jeg tror de fleste har fått en a-ha opplevelse hva angår mengde søppel en husstand kan produsere i året, og når man i tillegg ser de mengder uadressert reklame som dumper ned i postkassa til de som ikke reserverer seg kan man forstå hvilke potensialer for reduksjon som ligger innenfor dette området.

Skrevet

Jeg kildesorterer avfall osv, men er usikker på om det er lurt. Fordi det øker både energi- og strømforbruket, sortering krever mer plass og gjør transport mindre effektiv. Derfor koster også håndteringen mer. Miljøgevinsten er nok der, men det øker strømforbruket. Men samtidig er det et dårlig signal å rettferdiggjøre det stadig økende søppelproblemet.

Jeg skulle gjerne gått over til el-bil, men vet ikke om det er så lurt fordi det øker strømforbruket gjennom ledningsnettet. I midt-norge er det overbelastet allerede.

Jeg er relativt aktiv, mye fysisk aktivitet er sunt, herunder å bruke naturen, men det øker også behovet for mat og det sliter på klær/støvler osv. Mat skal produseres, transporteres, lagres, selges og til slutt skal avfallet håndteres enten det er restavfall eller kloakk. Alt øker energiforbruket. I tillegg er økt beslag på mat en usolidarisk tanke, siden befolkningsveksten i verden øker voldsomt og mat allerede er en knapphetsfaktor for en svært stor andel av jordboerne. Videre belaster merforbruk av klær osv mye på samme måte. Så jeg føler meg i grunn som et miljøsvin av å holde meg selv in good shape. Selvforsynt med mat, sy egne klær, det er kanskje løsningen. Bli en bygdeoriginal, eller en tulling (som folk flest ville kalt det..).

Jeg kunne fyrt mer med ved, men har gammel type ovn og den slipper ut for mange partikler. Det er ikke bra siden jeg bor i tettbygd strøk. Dessuten blir det fort for varmt inne, huset er for godt isolert. Jeg liker ikke å ha det for varmt. På hytta har jeg vedovn, det er eneste varmekilde der og den er av nyere type. Her hogger jeg all ved selv, men er usikker på hvor lurt det er. Siden jeg griper inn og påvirker den naturlige karbonsyklusen. Kanskje jeg skulle solgt hytta og gjort familien gretten? Høres ikke ut som noen god ide...

Jeg har behov for bil i jobben, så den må brukes til-fra jobb. Jeg kunne sluttet å jobbe eller funnet meg en annet jobb, men syns det er litt drastisk. Man vet hva man har, men ikke hva man får. Uten jobb ville jeg hatt langt mindre penger og var tvunget til å forbruke mindre. Høres miljøvennlig ut men neppe lurt.

Kollektivreising er ikke noen option, mister man bussen tar det kortere tid å gå de 10km enn å vente på neste buss. Nærmeste togstasjon er 11 mil unna.

Jeg prøver i alle fall å redusere mitt bruk av internett, siden all drift og vedlikehold av internett står for ca 5% av verdens strømforbruk. Mange bekker små...

Min konklusjon:

Vår måte å leve på er dessverre svært energikrevende. I stedet for å forbruke med mindre energi, må vi slutte å forbruke. Det er en vesentlig forskjell og eneste løsningen. Men da er ikke folk flest med lenger, kanskje ikke jeg heller. Det er altså ikke enkelt dette her...

Skrevet

-Jeg har det allerede mørkt og kaldt hjemme, så der er det lite å hente.

-Kun brukt/arvet møbler/gardiner osv. aldri nytt.

-Klær/sko o.l. blir brukt til det detter fra hverandre.

-Bruker sykkel endel i sommerhalvåret, men er ganske avhengig av bil om vinteren. Kollektivt til og fra jobb går an, men det tar 5 ganger så lang tid som å kjøre selv og er dobbelt så dyrt så det er uaktuelt.

-Ferieturer er sjeldne og gjerne i lokalområdet og innenlands. Fly har jeg ikke brukt privat på mange år.

Ingen av de ovenstående punktene er egentlig motivert med naturvern, men heller av at nøysomhet er en dyd. Jeg går igrunn utifra at verden går under i min levetid uansett og at hva jeg foretar meg er klinkende likegyldig i den store sammenhengen.

Innkjøp og forbruk til hobbyer og friluftsliv kunne jeg spart mye inn på, men litt moro vil jeg unne meg. Uten noe moro kunne jeg like godt lagt meg i penalet med en gang. Det er det eneste virkelig effektive miljøtiltaket man kan gjøre på egen hånd. Den ekte naturverner ville gravd et stort hull i bakken og tatt med seg så mange som mulig i grava fordi planeten ikke tåler den befolkningsmengden vi har nå. Alle andre tiltak synes jeg har hykleriets lys over seg.

Når jeg leser gjennom min egen post er jeg igrunn glad ikke alle er like store fremtidspessimister som meg

-Frikk

Skrevet

Det jeg gjør allerede:

- Reiser kollektivt fra og til jobb. Min mann også.

- Har installert varmepumpe - besparelsen: 20% av strømforbruket.

- Slår av hovedsikring på hytta når vi ikke er der. Årlig forbruk ca. 700 KWt/år.

- Neste alle lys hjemme er sparelamper.

- Slår av lys i rom der jeg ikke er - også på badet

- Slår av varmen i baderomsgulvet om sommeren.

- Har timer på varmepumpe. Den varmer om morgenen og ettermiddag i det ene rommet og fra ettermidagen og på kvelden i det andre rommet. Bruker varmepmpen ikke som airco om sommeren.

- Når jeg har det kaldt, tar jeg først på meg genser. Ofte bruker jeg også Rørospledd f. eks. når jeg ser på TV, istedenfor å skru opp varmen.

- Fyrer mye i peisen framfor å sette opp varmen. Hogger ved selv i egen hage.

- Har drikkevann fra rett ved siden av huset. Kortreist, ingen kemikalier til rengjøring, ingen spill underveis.

- Drar som regel ikke på ferie til langtvekkistan (med unntak av i år pga. spesielle forhold - til canariøyene). Vi pleier nesten alltid å bli i Norge.

- Har kjøpt bil med et fornuftig forbruk. Ikke helt best i klassen, men er ikke så verst. Kjører ikke brennstoffslukende Dodge/Landrover som naboene har flere av.

- Kjører i grei hastighet og jevn fart til hytta. Sist vi prøvde skikkelig fikk vi forbruk på 5,8 l/mil.

- Kjøper apparater med A-merking.

- Har umotoriserte hobbier: løping, sykling, langrenn, turgåing. Selv om det noen ganger krever transport dit (langrenn).

- Kjøper regelmessig brukt utstyr. Selger også mine ting på bruktmarked. Liker overhodet ikke å kaste ting.

- Søppelsortering inkl. plast og grønt.

Punkter til forbedring:

- Siste uke snakket vi hjemme om høyrendementsglass. Vi har mange store vinduer og min mann tror vi kan spare 25% strøm ved å bruke HR-glass. Besparelsen blir da på ca. kr. 5.000/år, mens investeringen blir i kr. 100.000 klassen hvis vi tar alle vinduer. Det lønner seg ikke økonimisk. Men vi skal allikevel vurdere det i noen rom.

Hvis vi noen gang skulle flytte, ønsker jeg meg et supert miljøvennlig hus med lite oppvarmingsbehov.

Skrevet
Du peker på et viktig område når det gjelder avfallsreduksjon og håndtering. Jeg tror de fleste har fått en a-ha opplevelse hva angår mengde søppel en husstand kan produsere i året, og når man i tillegg ser de mengder uadressert reklame som dumper ned i postkassa til de som ikke reserverer seg kan man forstå hvilke potensialer for reduksjon som ligger innenfor dette området.

Jeg fikk satt en lapp på postkassa hvor det står "Nei takk, ingen uadressert reklame".

Helt utrolige mengder med søppel som postvesenet kjører rundt med hver dag. Merket det godt på mengden papiravfall her i huset ja :)

Anbefaler alle å sette på en slik.

Skrevet

Nei-klistrelapp har jeg også.

Ellers har vi ingen barn. Det sparer også miljøet for en fremtidig forbruker. Jeg synes selvfølgelig ikke at alle bør gjøre det samme, for da blir det etterhvert ganske så kjedelig i landet og vi trenger nye generasjoner som følger oss opp. Men generelt er det for mange mennesker på jorden og vi blir stadig flere og flere. Derfor tror jeg det er greit hvis det blir født noen færre - helst hvis folk gjør det frivillig, som jeg.

Hvis du tar en titt på amazon.com ser du at de er opptatt av frustration free packaging. Det betyr at innpakning av varen ikke skal være irriterende vanskelig å åpne, men heller ikke for stor og for mye kasting. man kan også rate produkter man kjøper etter hvor frustration free innpakningen var. Hvis vi alle sammen legger vekt på dette og leverandørene blir bevist på det, tror jeg det kan spare mye avfall. Honør til Amazon for at de forsøker å gjøre sine leverandører bevist på det.

Jeg har forresten kjøpt en eBok-leser og sparer dermed mye skog, transport og lagring av bøker. Men det krever selvfølgelig strøm å betjene serverne som selger eBøkene. Selve leseren bruker forholdsvis lite strøm.

Skrevet

For snart tre år siden gikk jeg til anskaffelse av en elbil. Den sparte meg for nesten kr. 10 000,- i bensin pr. år.

For litt over fire år siden kjøpte vi nytt hus. Dvs. det var bygget i 1979 og i kjelleren stod det et digert "lokomotiv" av en oljefyr. Den brant for ca 20 000,- i fyringsolje hver vinter. Denne ble skiftet ut med en varmepumpe som er koblet til en dobbeltmantlet varmtvannsbereder, og fra denne får jeg både varme i huset og varmt vann i dusjen. En investering på litt over 100 000,-, men jeg håper at det lønner seg siden oljeprisen bare blir høyere og høyere. Effekten til oppvarming av huset er noe mindre enn oljefyren, men da supplerer jeg bare med noen pinner i ovnen så er det varmt nok. (Jeg brenner stort sett bare rivningsved.)

I huset ble det også satt inn en vannmåler. Noe som bidrar til at vi tenker litt mer på hvor mye vann vi bruker og så har den redusert de kommunale avgiftene med ca. 4000,- pr år.

Vi sorterer avfall. Matavfall, papir, plast, glass og metall. Dette har resultert i at Stavanger kommune er den kommunen i landet som produserer minst restavfall pr. innbygger. (Opplysninger fra i sommer.)

Ellers bygget vi om kjøkkenet for et par år siden og da fjernet vi den gamle villaventen som stod og surret og gikk hele døynet og trakk ut kubikkmeter etter kubikkmeter med varmluft fra huset vårt. Nå startes viften kun ved behov og kjøkkenventilatoren går på egen kanal.

Alle vinduene i huset er tettet med ekstra tetningslister og dette merkes godt når det blåser.

Reise til og fra jobb skjer på sykkel. Ca. 16 km hver vei. Min kone har samme avstand til sin jobb, men hun kjører elbil. Mine sønner sykkler til skolen, dvs. den eldste har en sykkel med elektrisk hjelpemotor i framhjulet. Et hjemmebygget eksperiment fra min side, men den funker veldig bra.

Hver vår og høst kjører kommunen ut store biler til boligområdene slik at beboerne, et par kvelder i uken, kan levere hageavfall gratis til kompostering. Så kan vi, hvis vi skulle ha behov, kjøre ut til komposteringsanlegget og hente gratis kompostjord til hagen.

Jeg innrømmer at mye av de tingene som her er nevnt ble gjort like mye av hensyn til egen økonomi som av hensyn til miljøet. men jeg tror nok at miljøgevinsten også er ganske stor.

Jeg bor like nord for Stavanger og boligprisene her hos oss er veldig høye. Et vanlig husbankhus fra midt på 1970 tallet her i nabolaget kan koste fra ca. 5 mill og oppover, og prisene bare stiger og stiger. 80 - 90 kvm med leilighet i en boligblokk koster mellom 3,5 og 4 mill. Mitt hus er noe større enn et husbankhus og på grunn av dette burde det, både for meg og mine naboer, være av interresse å redusere den enkeltes driftsutgifter både på hus og bil. F.eks. så har en av mine naboer solgt bilen og prøver å klare seg uten. Reduserer man forbruket på grunn av egen økonomi så vil helt sikkert dette også kunne gi en ganske betydelig miljøgevinst.

Skrevet

Gjør ikke de helt store grepene, men fyrer med selvhogd ved, vanlig resirkulering av plast og papir etc, Nøye med å ikke kaste fra meg avfall andre steder enn der det hører hjemme, skrur av lysene når jeg legger meg, prøver å planlegge kjøring så det ikke blir for mye unødvendig. Når jeg tenker på det så er jeg jo i gang med å skifte vinduer og etterisolere hele huset mit tda :P Blir jo litt til sammen alikevell da :P LEgge seg med god samvittighet.

Skrevet
Når jeg tenker på det så er jeg jo i gang med å skifte vinduer og etterisolere hele huset mit tda :P Blir jo litt til sammen alikevell da

Hvis du skal etterisolere huset ditt så er det mange feller å gå i. F.eks. hvis du har et uisolert bindingsverkshus så kan du blåse isolasjon inn i veggene, få et varmere hus og i verste fall oppleve at huset råttner og blir kondemnert på mellom 10 og 20 år.

Det er mange snekkere og byggefirmaer som påberoper seg å kunne dette med etterisolering, men det viser seg ofte at kunskapene på langt nær er gode nok når det kommer til effekten av det de gjør. Vær skeptisk til informasjon fra de som selger isolasjonsmaterialer. Det blir lett den gamle visa om bukken og havresekken. Det er laget en ny brosjyre / bok som tar for seg hvilke isolasjonsmetoder som egner seg for de forskjellige typer bygg.

http://www.sintef.no/Byggforsk/Publikasjoner/Faktaserien-fra-SINTEF-Byggforsk/Etterisolering/

Kanskje lurt å lese litt i denne før du begynner.

Selv er jeg utdannet byggningsingeniør og har i mange år stillt spørsmål ved en del av den praksisen som vi ser i dag når det gjelder etterisolering av hus.

Lykke til.

P.S.

Kanskje jeg skulle sjekke om det går å etterisolere fjellteltet mitt. Det var litt kaldt sist vinter.

Skrevet

:D er snekker som har hovedvekt på restaurering av eldre tømmerhus. Vi velger å unngå plasten i konstruksjoner der det ikke er mulig å få denne 100% Samtidig bruker vi trebasert (ikke papir) isolasjon som er god på å transportere fukt, kombinert med en difisjonsbrems på innsiden og en så difisjonsåpen vindtetting som mulig. Har veldig gode erfaringer med dette. Denne isolasjonen er også mindre følsom for trekk. Fåes både i matter og løs til innblåsing. Som matter er den litt tung å jobbe med da den er seig å skjære i men man får lyst til å legge seg på mattene å sove da de er veldig myke å gode, Og klør ikke i det heletatt.

Det med å droppe plast om man ikke får den 100% kommer av at om du har ett felt som er uten plast og har plast på resten vil alt "fukttrykket" belaste dette lille området. Om man ikke hadde plast noen steder så får man fukten fordelt på ett mye større område slik at den kan transporteres igjennom konstruksjonen fort nok til ikke skape problemer.

Huset mitt har forøvrig vært forsøkt etterisolert en gang i tiden (jeg kjøpte det for ett år siden) Da har de revet av overliggerne, skjært opp rupanelen mellom underliggerne og dyttet glava inn i fakkene gjennom den smale spalten. Så stiftet på igjen en pappremse med tegnestifter og slått på overliggern igjen. Tror huset hadde vært varmere om de hadde driti i å skjære hull i vindsperra rundt hele huset :wink: . Men ser ikke noe tegn til fuktproblemer her og har hørt at det er ca 30år siden dette ble gjort. Ikke noe plast. Bare glava med hullete vaflex (som er ganske difisjonstett) og ullpapp på innsiden. Så er ikke veldig redd for å skape fuktproblemer men man må selvsagt tenke igjennom det man gjør.

Skrevet

Nå er det vel også litt forskjell på hvor man bor og hvor mye man bør tette. Difusjon er ikke noe å spøke med og noen hevder faktisk fortsatt at vi bygger for tette hus, men med et godt ballansert ventilasjonssystem, gjerne med en varmeveksler, så kan du bo godt i et "plasthus".

I innlansdsstrøkene på østlandet får man vel fremdeles bygge hus uten å lekte ut kledningen, men her vest må man ha gode vindtettingsplater med ekstra papp eller tilsvarende utenpå, utlekta kledning og på taket må det være papp utenpå sutaksplatene før strø lekter og takpanner.

Det sies at den stilleste dagen på Jæren blåser det bare bort tre høns.

Men dette har jo lite med friluftsliv å gjøre, men kanskje litt med miljø. ;)

Skrevet

Siden jeg liker å pirk ;) e: Bruk av ordet naturvern i trådens tittel er feil. Definisjon hentet fra wikipedia:

Naturvern omfatter vern av naturen og naturressursene mot overdrevne eller unødige menneskelige inngrep, for slik å sikre det biologiske mangfoldet (og derav framtiden) for planter og dyr (inkludert mennesket). Naturvern gjennomføres gjennom å opprette områder med ulik vernestatus, gjerne kalt områdevern eller verneområder.

Istedenfor å bruke ordet naturvern foreslår å bruke ordet Klimatiltak, slik at overskriften blir: Klimatiltak i praksis - Hva gjør du for å redusere ditt økologiske fotavtrykk?

For eksempel er bygging av vindmøller i en nasjonalpark et brudd på naturvern, men det er et klimatiltak.

Ellers et veldig bra initiativ ts!

Skrevet

Hei!

Forrige eier av huset mitt brukte 35 000 kwh (pluss litt ved) / år for å drifte huset. Jeg la inn vannbåren varme (borebrønn / varmepumpe) og har redusert strømforbruket til 16 000 kwh/ år. Bruker nok noe mer ved enn forrige eier , men føler at denne investeringen var vel verdt pengene.

Har hørt at gjennomsnittfamiliens bilbruk tilsvarer 10 00kwh pr år, så da kunne jeg jo forsåvidt bile til jobben med god samvittighet. Det er deilig med en sykkeltur på morran, så jeg velger helst å la bilen vente til helgeturene !

I morgen starter skisesongen, jippi!

Eirik

Skrevet

Jeg veit om ei ny luft til vann varmepumpe fra IVT forbruk 2,2kw inn i huset ca 10kw 30000 (halv pris) Om noen er interessert kan jeg undersøke nærmere.

Skrevet
Jeg veit om ei ny luft til vann varmepumpe fra IVT forbruk 2,2kw inn i huset ca 10kw

Det gir en effekt på ca. 1:4,5. Ganske bra hvis tallene er riktige. Det er ca. det samme som er oppgitt på min varmepumpe. Om prisen er så fantastisk vet jeg ikke. Jeg betalte like over 100 000,- for pumpe, tank og installasjon. Jeg har radiatorer rundt i hele huset. 16 stykker fordelt på to etasjer. Grunnflaten på huset mitt er ca. 170kvm så det blir litt å varme opp. Effekten av slike radiatorer er ganske mye mindre enn hvis du kan legge rør i gulvene.

Problemet med luft til vann er bare at når temperaturen kryper ned på minussida så er det ikke mye varme å hente lenger og det er jo da du trenger varmen.

Det beste i dag er vel enten å legge kabler / rør slynge frostfritt under bakken i hagen eller å bore "brønn".

Jeg bor på en fjellknaus og undersøkte muligheten for å bore, men ingen av de jeg snakket med turde å gi meg en pris på grunn av at de ikke kunne garantere å finne vann nok. Prisen pr. hull var ca. 50 000,-

Derfor brenner jeg litt ved når det er som kaldest, og det er ikke ofte her på Nordjæren.

  • 5 uker senere...
Skrevet

Har gått til innkjøp av en ny "dippedutt" skulle redusere vedforbruket og gi en bedre varme i rommet. Leste om den i Teknisk ukeblad og ble interessert.

ECOFAN. En liten vifte som skal stå på ovnen og sirkulere varmluften slik at varmen fra ovnen sprer seg raskere i rommet. Propellen er festet til en liten elektromotor som gjennom et avansert system, "seebeck effekt", drives av varmen fra ovnen og trenger ingen batterier.

Jeg har en stue på ca. 60 kvm. som er bygget som en firkantet U med en vegg som deler halve rommet i to. Inngang til kjøkken på den ene siden av veggen og dør til gangen på andre siden. Ovnen og pipa står på enden av denne veggen ca. midt i rommet og her er det alltid varmest når jeg fyrer. Det er alltid kallest ut mot gangen for der står døra ofte åpen. Her har jeg også TV. Det ligger alltid noen tepper i denne sofaen siden kona synes det er lettere å bruke disse teppene enn å mase om at døren må lukkes.

Nå har viften vert i bruk en tid og erfaringene er bare positive. Ingen støy og ingen trekk i rommet og vedforbruket er merkbart mindre. Det er også merkbart varmere i tvkroken ved døren ut til gangen.

Et produkt jeg trykt kan anbefale til de som har vedovn. (Vet ikke hvordan den virker på andre typer ovner.)

http://www.mamut.net/ecofannorge/subdet3.htm

Skrevet

Har flyttet fra leilighet i gammelt trehus til leilighet i lavblokk (betong). Redusert strømforbruket betydelig. Byttet til effektiv og rentbrennende vedovn, og hogger ved selv. Flyttet nærmere sentrum, og trenger derfor bare sykkel for å komme meg på jobb. Har redusert kjørte km masse. Når jeg bytter ut noe hjemme som fortsatt er brukbart legger jeg det på "gis bort" på Finn.no. Som flere her har jeg reservert meg mot reklame.

Ferierer for det meste i Norge. Hvis jeg har en utenlandstur med jobben prøver jeg ofte å legge noen feriedager i forlengelsen. Da trenger jeg ikke en ekstra flyreise for å få meg en utenlandstur.

Spiser mye viltkjøtt og selvfisket fisk.

Skrevet

Du kan jo sette inn en sparedusj, men ulempen med den er at det tar mye lengre tid å fylle opp badekaret.

Og så har jeg funnet ut at det hjelper veldig lite å la kjøleskapsdøra stå åpen for å motvirke global oppvarming. ;)

Ha en god og varm Jul.

Skrevet

Vel, med fare for å rake alle under samme kammen vil jeg hevde at de aller fleste som flagger sin innsats, og sitt "offer" for å ivareta miljøet i den hensikt å skape en bedre fremtid for oss alle og våre etterkommere, i beste fall forvrenger virkeligheten.

Jeg er derimot av den oppfatning at mange av de som sitter på hver sin tue med ønsker om å fremstå som både miljøbevisste, aktive og genuine idealister bruker dette som billige skalkeskjul for de opprinnelige motiver og motivasjon.

I de aller fleste tilfeller er det egenvinning som ligger til grunn for de tiltak man eventuelt måtte iverksette, og da som regel i form av bedre privat økonomi. Det er heller ikke til å komme fra at vi mennesker er så enkle at ros og honør verdsettes i nesten alle tilfeller. Så ved å skjule sine egentlige hensikter vil jeg hevde at dette både er en falsk og billig ros, men dog mer enn godkjent for de av oss som velger denne strategien.

I dagens samfunn hvor miljøet har fått større og større fokus vil det for mange være fint å si at:

-Jeg velger kollektivt fremfor bil.

-jeg velger miljøvennlig bil fremfor bensindrevet bil

-jeg velger sånn og sånn type fyring

-jeg velger å isolere sånn og sånn

-jeg velger å skru av lys i rom jeg ikke bruker

-jeg velger å skru ned varmekablene

-jeg velger å kjøpe brukt fremfor nytt

-jeg velger å selge fremfor å kaste i søpla

-jeg velger å stå under strålene til en sparedusj

-jeg velger å feriere i min egen hage

osv osv osv.....

Det aller meste bunner i interesse for egen økonomi, men mange prøver å fremstille det som om at de ofrer et gode for deretter å ta til takke med et dårligere. "Selvfølgelig" for å spare miljøet, men falsk svada fra ende til annen.

Den dagen folk virkelig ofrer noe. Den dagen folk virkelig engasjerer seg. Den dagen folk virkelig velger bort et alternativ og velger et annet som vil gi negativt utslag i hverdagen i den hensikt å spare miljøet. Da, men først da, er det noble motiver, et ektefølt ansvar og grunn til å ta idealisme i sin munn. Da kan du med hodet hevet si at jeg gjør følgende i den hensikt, uten at det er falskt og dårlig skjulte motiver.

Det er mange som fortjener tittelen:

Forbannede hyklere!

Mvh

Skrevet

Vel, med fare for å rake alle under samme kammen vil jeg hevde at de aller fleste som flagger sin innsats, og sitt "offer" for å ivareta miljøet i den hensikt å skape en bedre fremtid for oss alle og våre etterkommere, i beste fall forvrenger virkeligheten.

Jeg er derimot av den oppfatning at mange av de som sitter på hver sin tue med ønsker om å fremstå som både miljøbevisste, aktive og genuine idealister bruker dette som billige skalkeskjul for de opprinnelige motiver og motivasjon.

I de aller fleste tilfeller er det egenvinning som ligger til grunn for de tiltak man eventuelt måtte iverksette, og da som regel i form av bedre privat økonomi. Det er heller ikke til å komme fra at vi mennesker er så enkle at ros og honør verdsettes i nesten alle tilfeller. Så ved å skjule sine egentlige hensikter vil jeg hevde at dette både er en falsk og billig ros, men dog mer enn godkjent for de av oss som velger denne strategien.

I dagens samfunn hvor miljøet har fått større og større fokus vil det for mange være fint å si at:

-Jeg velger kollektivt fremfor bil.

-jeg velger miljøvennlig bil fremfor bensindrevet bil

-jeg velger sånn og sånn type fyring

-jeg velger å isolere sånn og sånn

-jeg velger å skru av lys i rom jeg ikke bruker

-jeg velger å skru ned varmekablene

-jeg velger å kjøpe brukt fremfor nytt

-jeg velger å selge fremfor å kaste i søpla

-jeg velger å stå under strålene til en sparedusj

-jeg velger å feriere i min egen hage

osv osv osv.....

Det aller meste bunner i interesse for egen økonomi, men mange prøver å fremstille det som om at de ofrer et gode for deretter å ta til takke med et dårligere. "Selvfølgelig" for å spare miljøet, men falsk svada fra ende til annen.

Den dagen folk virkelig ofrer noe. Den dagen folk virkelig engasjerer seg. Den dagen folk virkelig velger bort et alternativ og velger et annet som vil gi negativt utslag i hverdagen i den hensikt å spare miljøet. Da, men først da, er det noble motiver, et ektefølt ansvar og grunn til å ta idealisme i sin munn. Da kan du med hodet hevet si at jeg gjør følgende i den hensikt, uten at det er falskt og dårlig skjulte motiver.

Det er mange som fortjener tittelen:

Forbannede hyklere!

Mvh

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.