Gå til innhold
  • Bli medlem

Ikke bare i norge breene smelter vekk..


Anbefalte innlegg

Annonse

Der er bare såvidt Peru ligger sør for Ekvator. Årstidene er helt annerledes enn det vi er vant til.

Nedbørssesongen i fjellene i nord-Peru er fra oktober til april, og det meste av nedbøren faller i perioden januar til mars. Det første bildet er med andre ord tatt midt i den mest nedbørsrike perioden, den andre er tatt etter slutten på den lange nedbørsfattige perioden.

Dessuten påvirkes nedbørsmengden av om det var et El Nino år (gir mye nedbør i Andesfjellene) eller La Nina år (lite nedbør).

Det var en mindre en El Nino-periode i 2000-2001, det vil si i perioden det første bilde ble tatt. Videre var det en El Nino-periode fra september 2006 til begynnelsen av 2007. Fra juni 2007 var det en svak La Nina-periode som ble styrket seg frem til 2008 og svekket seg i 2009. Det andre bilde er tatt i oktober 2007.

Med andre ord er det første bildet tatt både midt i nedbørssesongen og i en El Nino-periode (ekstra mye nedbør i forhold til normalen for årstiden), mens det andre bilde er tatt i slutten av tørketiden og i en La Nina-periode (ekstra lite nedbør enn normalt for årstiden).

Bildene som vises er med andre lite overbevisende. Skal man bruke bilder som dokumentasjon må disse være fra samme tid på året og også fra år som er i samme fase av El Nino/La Nina.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er misvisende det som står innledningsvis i teksten:

Det var en iskald vinter i Europa og USA i år, men 2010 kan bli det varmeste året på kloden noensinne siden målingene startet på 1800-tallet. Det viser de siste prognosene fra den britiske værtjenesten Hadley Center og National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA.

Fra tiden før 1950-60 finnes det knapt temperaturmålinger for over 80% av jordens overflate. Havet utgjør ca 70%, her er målinger kun langs skipsleiene. Kvaliteten på disse er ikke så alt for bra sammenlignet med regelmessige landbaserte målinger. Antarktis, Arktis/Grønland og Afrika er områder som en knapt nok har målt temperaturen for. Det samme gjelder ganske store Asiatiske områder. Global temperatur tilbake i tid er altså beheftet med usikkerhet, den kan være flere tidels grader feil uten av vi kan vite det. Det er først etter 1978/79 at vi har fått pålitelige målinger.

I media kan en nå lese at vekstsesongen i år startet 10-14 dager senere enn normalt. Og fram til før 2010 har vi fått høre at vekstsesongen har startet 14 dager tidligere enn normalt (pga global oppvarming..). Så ting går tilbake til "normalen", blir det unormalt. Media vrir ting slik de vil :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.