Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Ehh hvor mye koster en sånn pose med havregrøt? La merke til at de hadde sånne bokser alla isopornudleboksene til mr lee men med havregrøt på butikken. Fikk hakeslepp når jeg så prisen 312kr kg. Så snur man seg rundt og kikker i ei annen hylle, der står det havregryn til 13kr kg, altså 24ganger mer for pengene.

Når det gjelder mat på 5dagers tur så ta med det du syns er godt. Hermetikk er tungt men mye fint å få og kan koke rett i boksen (oppvask)

Bacon holder seg bra, særlig om det er godt saltet og røkt og egg er et must for min del. Tørrmelk er praktisk. Majones på tube holder seg bra. Masse poseretter som bare trenger vann og mye billigere enn dedikert frysetørket turmat selv om det i bunn og grunn er det samme. Godt brød litt smør i en passe kopp(eller porsjonspakker) og en passe bit med spekeskinke er nam. Om du har med panne så kan du lage deg lage deg tilsett vann røre hjemme med tørrmelk og eggpulver. (Eller kjøpe ferdig toropose) Eventuelt lage pannekaker av vaffelrøre, det er veldig godt det også. Husk syltetøy, salt og pepper.

Det er også lurt å tenke igjennom og lage i stand ferdige porsjoner hjemme og pakke dette i passende poser. Da tar det mindre plass i sekken og blir mindre styr når man skal lage maten. Velger man å ta med kjøttmat så kan det være lurt å steke det på forhånd, da holder det seg bedre.

Annonse
  • Svar 52
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Gjest PaperCut
Skrevet

Hvordan frakter man egg på en trygg måte? Greit at egg i seg selv er en sterk konstruksjon, men en tursekk kan jo (spesielt vinterstid :-) ) bli utsatt for en del G-krefter :)

Skrevet
Du får tak i "eggekartonger" i hardplast.

noe sånt http://komplettfritid.no/product/coghlans-egg-holder

Jeg har en slik, og den fungerer utmerket. Eventuelt kan du knekke de og ha de på flaske. Da sparer du både noen gram og det er bare å helle på steikepanna. Da kan du også putte i det du vil før du drar hjemmefra (bacon, krydder, gressløk osv.) Enklere kan det nesten ikke bli...

Skrevet

Mye bra forlag allerede :)

Dette er mine "må-ha-produkter" (er forøvrig sykelig avhengig av mye smak og krydder, hehe):

Frokost:

*Polarbrød med jalapeno-ost på tube, eller peanøttsmør og syltetøy på squeezy-flaske

Lucnh:

* Rett-i-koppen suppe, gjerne den Bali-suppa!

* Chilinøtter!! Chilinøtter er nå obligatorisk på enhver fjelltur. Yes! :lol:

Middag:

*Forhåpentligvis selvfisket ørret! (eller rettere sagt: mannens selvfiskede ørret..) Med potetmos på pose, og....

* Rødløk!

Rødløk er bra på nesten alt.

Gjest PaperCut
Skrevet

Jeg har en slik, og den fungerer utmerket. Eventuelt kan du knekke de og ha de på flaske. Da sparer du både noen gram og det er bare å helle på steikepanna. Da kan du også putte i det du vil før du drar hjemmefra (bacon, krydder, gressløk osv.) Enklere kan det nesten ikke bli...

Jaaa - lurte litt på dette. Hvor lenge holder knekte egg på flaske seg? Omelett er jo gull :lol:

Skrevet

Jaaa - lurte litt på dette. Hvor lenge holder knekte egg på flaske seg? Omelett er jo gull :)

Har som regel bare slik luksus med meg på korte turer. Men det bør ikke være noe i veien for at det holder seg noen dager. 3-4 kanskje, men lenger får noen andre svare for. Man blir jo mindre kresen på tur :lol:

Skrevet

Jeg har ikke lest hele tråden her, så det er ikke sikkert mine innspill er så unike. Men når jeg velger mat til tur legger jeg vekt på dette:

- Lett i forhold til næringsinnhold, dvs minst mulig vann i produktet

- Langsom energi er viktig for meg

- Praktisk å lage, uten for mye søl

Matlysten er sjelden et problem på tur, så at maten er så veldig interessant legger jeg sjelden vekt på. Men noe "kos" har man selvsagt med i sekken.

Til frokost spiser jeg havregryn med mandler og/eller valnøtter. Jeg legger blandingen i en tallerk/stor turkopp og heller på kokende vann. Dette spises med fruktsukker (langsom energi) og kanel. Nøtter og mandler gir fett, som holder en mett lengre. Og så er det godt.

Midt på dagen er selvsagt brødskiver praktisk. Kompakte brødtyper har den fordelen at de tar mindre plass, samt at de som regel gir mye langsommere energi enn brød med høyere "loff-faktor". Pålegg er i hovedsak smøreost på tube - i rikelige mengder. Smøreosten er holdbar og den metter bra med en del proteiner.

Til middag/kveldsmat er real turmat veldig praktisk. Hvis man ønsker å lage maten selv, er kompakte matvarer som feks et godt stykke røkt skinke veldig bra. Dette kuttes opp, stekes med smør og serveres på pasta.

Skrevet

Vi har en variant av havregrynsgrøten; Smølagrøt. (Fikk oppskriften av en på Smøla :D )

1 del Havregryn

1 del Semulegryn

1 del Sammalt hvete grovmalt

Enkel å blande på forhånd, kokes med melk (her går det på slump), salt og sukker etter behov.

Virkelig en smaksbombe i forhold til havregrynsgrøten!

Skrevet

Jeg har på de siste turene mine som skal vare mer enn ei helg , begynt å pakke dagsrasjoner på rundt 500 gram. Det klarer en mann seg fint på.

Jeg liker ikke noe særlig frokostblandinger, men jeg har laget min egen likevel. Den består av lettkokte havregryn, hasselnøtter som har fått 3-4 sekunder i en mixer, melkepulver (morsmelk erstatning er fine greier) , litt rosiner kanskje og kanskje noe solsikkefrø. Og en dash sukker (liker brunt best).

Dette kan jeg gi ett 2 minutters oppkok om morran og få en varm og god grøt,om jeg vil , eller hvis jeg har det travelt, "just add water" og dermed ett ferdig måltid.

Ellers er potetstappe den maten som gir mest kabohydrater pr. vekt du må bære. Og som trenger minst tid på kokeren.

Ris er også fine greier, bruker mye det.

Og noe som er blitt en klassiker for meg etter hvert. Skinn&beinfri klippfisk. Jeg legger den i vann i bekken før jeg køyer og pakker den i en pose utenpå sekken når jeg går videre. Og med litt løk , tomatpurre på tube og potetstappe har jeg en kjempegod fjellbaccalao. Det skader ikke om du putter ett par chilier i sekken heller.

Nå ble jeg sulten gitt...

Gjest PaperCut
Skrevet

Bare et tips når det gjelder havregryn. Hvis du klarer deg med å la det svelle litt i kaldt vann - ca 10 minutter, så er det mulig å spise omtrent 3 ganger så mye som hvis du koker det hele :D.

Min frokost har de siste par årene bestått av 2-4dl lettkokte havregryn og så mye vann jeg kan fylle i bollen uten at havregryna starter svømmetrening.

Det er 600-800kcal, og jeg kan gå mange timer på en slik frokost.

Før et ritt kan jeg finne på å dose i et par-tre skjeer med syltetøy også - bare for å gjøre det hele perfekt :D

  • 4 måneder senere...
Skrevet

Den beste lunchen jeg kan ta med for energi, holdbarhet og ikke minst smak. Fungerer også supert om vinteren, evt lunkes på innelomma et kvarters tid:

Smurt lefse

Den gir drøye 400kcal pr. 100g, og en pakke på 250g gir da drøye 1000kcal.

På lengre turer spiser jeg bare halvparten (ca 500kcal) pr. dag.

Kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker, syns Lierne "Lefse Snack" er den beste sjøl.

:)

Skrevet

frokost: risgrøt eller smulegrøt, kan ta med flytende smør på flaske om du liker det i grøten.

Lunsh:ofest blir det elgpølse eller lingnende, noe nøtter og rosiner om det blir vinter rett i koppen klar suppe med litt elgpølse i.

middag:selv fisket ørret eller det som jeg får opp på land med Couscous noen typer er ferdig krydret, veldig godt.

Prøvde i år noe som heter byggris som bare var å varme opp, det er laget av bygggryn, smakte gaske greit, fint alene eller

sammen med fisk.

Kvelds: Om du er sulten på kvelden kan du bruke lunsh menyen eller et glass Whisky eller portvin.

Ps:Egg kan du godt ta med på tur, kan fraktes i flaske salt og peppre før du skrur på korken.

Et bedre råd er eggepulver, har selv bruk det og det fungerer bra.

Skrevet

rart at ingen nevner snickers.. mener ä huske at de har 490 kcal per 100g. eller nötter generelt ligger jo ogsä tett opp i 500 kcal per 100 g. personlig har jeg ogsä med en powerbar som inneholder alle de vitaminer og mineraler jeg trenger per dag og har ca 400 kcal, disse er som regel ogsä litt "fyll" i sä du blir ogsä mett av dem

A

Skrevet

Snickers er fine greier (for meg hvertfall) på sommeren, men prøv den på vinteren, - da bør den helst ligge i trusa :P

På sommeren derimot, er Freia alltid med i sekken:)

Skrevet
Snickers er fine greier (for meg hvertfall) på sommeren, men prøv den på vinteren, - da bør den helst ligge i trusa :P

På sommeren derimot, er Freia alltid med i sekken:)

hehe ja. pröv powerbar geriene om vinteren :lol: det er skikkelig betong.. de har jeg omtrent i trusa hele äret ;)

  • 4 uker senere...
Skrevet

Hei.

jeg lurer på om det er noen som har erfaring med mat på tur i forhold til allergier. Alle tips om turmat inkluderer som oftest tørrmelk. Jeg er laktoseintollerant (kan ikke spise noen former for melkeprodukter, heller ikke mysepulver som er i veldig vanlig i mange former for "ferdigprodukter").

Er det noen som har forslag til enkel mat, hvor en bare tilsetter varmt vann?

Skal på 6-dagers vintertur, så ser på forslag til frokost, lunsj (mellommåltider) og middag.

Skrevet

Har noe av problemet selv, men bruker tørrmelkpulver i mangel av noe annet. Vassen havregraut er ikke det aller beste jeg vet.

Ellers får man jo potetmos uten melk, du kan bruke ris, byggryn, havre. Det er mye rart man kan spe i en ellers kjedelig rett.

Populært her er å blande ferdig brødmix (du tar det du har i skapet) og steker brød i olje på bål eller primus. Nystekt brød med syltetøy er himmelsk godt på tur.

Skrevet

For en helgetur så trenger du ikke planlegge vekt og volum i den grad som du må når du reiser på lengre og krevende ekspedisjoner uten å proviantere. Vi har for moro skyld testet en del poser med frysetørret mat og det er faktisk flere varianter som er velsmakende. Men vi er enig om at maten også bør være innbydende, og den kosen med å lage et måltid over åpen flamme eller på kokesystemet er noe helt spesielt, og en sentral hyggelig ting å gjøre sammen når vi drar på tur.

Vi har gjennom våre turer utarbeidet noen dagsmenyer som vi vet fungerer veldig bra for oss og som vi sjeldent avviker fra. Det som er veldig viktig å tenke på, er at på vinterturer så krever kroppen mer energi og større porsjoner enn på sommeren. En annen ting det er verdt å merke seg er når du sliter hardt, er det avsporende å kunne se fram til et godt måltid mat mot slutten av dagen. Tungt fordøyelig mat med fett og proteiner bør du spise på kvelden, slik at du slipper å bli slapp og døsing midt på dagen. Når du spiser om kvelden, har du hele natta til å fordøye på og kan dra nytte av næringen neste dag. Derfor spiser vi lettere måltider gjennom dagen og ett litt tungt hovedmåltid på kvelden når alle pliktene er gjennomført. Her har jeg satt opp noen alternativer til turmenyer fra morgen til kveld utfra våre erfaringer.

Frokost:

Nudler med pølsebiter - Grønnsaksuppe med pølsebiter eller strimlet svinekjøtt/oksekjøtt -

Potetmos med pølsebiter eller baconterninger - Diverse supper

Mellommåltid/Lunsj:

Karbonade i pita - Karbonade og nudler - Kylling i pita - Fisk og polarbrød - Suppe - Wok

Hovedmåltid:

Viltgryte med strimlet oksekjøtt og sopp - Indrefilet med bakt potet - Stekt ørret i rømme og bakt potet - Finnbiff i fløtesaus - Karbonade/fiskekake/medisterkake med nudler i pitabrød.

God bedring vil noen sikkert si, men vekta er verdt hver kallori :)

Skrevet

har nettopp fått vite om en type tørrmelk som laktoseintollerante kan spise. "nutramigen 2", det kjøpes på apoteket. har ikke prøvd det selv enda, men kjenner ei som har prøvd det og bruker det på turer.

Skrevet

Risengrynsgrøt til frokost er solide saker for å starte dagen. Kjøp porsjonspakker. 2 pr. måltid går som regel med. Kanel og sukker har du på en flaske og smør ved siden av.

Til lunsj for meg er det alltid knekkebrød med skinkeost, eller annen smøreost.

Middag består av potetmos med noen skiver spekepølse oppi. Hvis ikke fisket melder seg frivillig til å delta på turen da. :)

God tur! :D

PS: Kokt makaroni med smør, kanel og sukker er også en knallgod kilde for karbohydrater. Ha alltid med deg makaroni og ris på tur. Det tar ikke stor plass, veier ikke så mye, og du får mye makaroni pr. cm^3. :D

Skrevet

Det finnes et produkt som er supert å ha med på tur, men kanskje ikke like kjent over alt. Nemlig saltet og tørket sild. I Haugesund, og kanskje også andre steder langs kysten, blir den kalt Lubbesild. http://no.wikipedia.org/wiki/Lubbesild

Smaker godt sammen med kokte kalde poteter, øl og/eller akevitt. Kan spises som den er eller varmes lett over bålet som pølser. Flå av skinnet fra nakken og bakover, få tak i beinet oppe ved nakken og forsøk å rive det ut gjennom buken. Spises helst rå, men jeg mener også at jeg har spist den kokt, men det er så lenge siden aj jeg nesten ikke husker det.

Hvis du tåler musikken så kan du jo høre litt på denne teksten.

Lubbesild må ikke forveksles med Bøkling som er hel røkt sild med hode og innvoller i behold. Denne er også fin som turmat, men den er ofte veldig fet så du må ha noe å tørke fingrene på når du spiser den. Den spises nesten på samme måte som Lubbesild. Flå av skinnet fra nakken og bakover og skrell av filletene. Spises rå.

http://www.sildelaget.no/ShowArticle.aspx?idx=NORNyhetsartiklerActive&ArticleId=23293

P.S.

Va det ikje "Han Innante" så likte å innvitera damer heim for å sjå på bøklingsamlingå si?

  • 3 måneder senere...
Skrevet

En gammel tømmerhuggeroppskrift - sluring. Opprinnelig oppskrift: brunost/pultost, havregryn, flesk

Passer både til frokost, lunch og middag

Min modifiserte: En pose (kantarell)saus, 60 gr havregryn, 100 gr flesk i terninger.

1. Steker flesket og legger det til side

2. Koker sausen på vann og tørrmelk og har oppi havregrynene

3. Koker/steker dette til det blir passe seigt

4. Har oppi flesket og steker litt til

5. En kopp kaffe, en brødskive under, og du går i timevis. Nam, nam.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.