mariussteen Skrevet 16. mai 2010 Skrevet 16. mai 2010 legger nå ut turlisten min over det utstyret jeg skal ta med meg på tur i sommer. mat: frokost: risengrynsgrøt 5 pk, og en pakke tørrmelk lunsj: sjokolade, kjeks middag: fisk, ris kveldsmat: suppe, 5 pk. ekstra mat: suppeposer, tre stk. pluss kosemat, små rett i koppen suppeposer. matlagingsutstyr: stormkjøkken med gassbrenner. to gassbokser 450 gram. kniv, skje, gaffel salt smør kanel sukker utstyr: telt sovepose liggeunderlag trekoppen kniv øks ståltråd fiskestang ( bruk til søkke, dupp og større sluker) haspelstang ( for bruk til sluk, spinner ) mark fiskeutstyr tau førstehjelpsutstyr pakkpose ( vanntett) toalettutstyr (dorull, tannbørste, tannkrem ( halv tube ), lite turhåndkle. teip drikke: te og sukketter klær: ekstra: stillongs ullundertøy genser et par sokker t-skjorte ullgenser Siter
rotehodet Skrevet 16. mai 2010 Skrevet 16. mai 2010 Jeg er vel ikke helt enig i kostholdet ditt MariusSteen. I verste fall kan du ende opp med suppe og ris alle dager. Det høres særdeles lite spennende ut på en snau uke. Det samme gjelder forøvrig sjokolade og kjeks. Risengrynsgrøt, mener du polerte bearbeide riskornene ? I så fall så er det rene karbohydrater som metter en halvtime, og energien taper seg fortere enn svint. Selv pleier jeg å innta: Frokost: Axa frokostblanding m/tørrmelk/vann Lunsj: Villmarksbrød (ta med deg 1-2-3 pakke fra butikken, ta den mengden mel du trenger for dagen og bland ut som anvist, stekes i panna med olje på begge sider. Kan spises uten noe på, pålegg fra butikken eller kanksje du er så heldig å finne noe bær) På denne videoen har jeg laget villmarksbrød. Middag: Hva naturen kan gi, eller frysetørket mat. Posemat er ikke å anbefale pga dårlig næringsinnhold Kvelds: Villmarksbrød Snacks underveis: Nøtter og rosiner i stedet for sjokolade. Men sjokolade skal man selvfølgelig ha med på tur, whiskey også - men ikke hver gang man tar en pause. Siter
Fimax Skrevet 16. mai 2010 Skrevet 16. mai 2010 Lars Monsen overlever på risengrynsgrøt til frokost og sjokolade til lunch, da kan vel Mariussteen gjøre det også Rotehode? Monsen sluttet med havregrøt etter å ha levd på det hver dag til frokost på mesteparten av Norge på langs turen. Synes ikke at variasjon er så viktig på en ukestur, men over tid betyr det noe. Siter
rotehodet Skrevet 16. mai 2010 Skrevet 16. mai 2010 Nå var det vel ikke snakk om å overleve, men heller komme med andre forslag på hva man kan putte inn i gapet. Hvis man er hekta på risengryngrøt, sjokolade og suppe, ja - til og med ketchup på alt sammen, så skal ikke jeg sette noen stopper på det. Siter
Lompa Skrevet 16. mai 2010 Skrevet 16. mai 2010 To fiskestenger var vel litt unødvendig? Ei stang kan brukes både til mark, sluk og spinnere. Gjerne flue med dupp også.. Ta heller med en spole ekstra snøre i tilfelle det skulle ryke eller rote seg til. Jeg stusset også på det med risgrøten, men vi har alle ulik smak (heldigvis) Selv har jeg alltid med et par pakker grovt knekkebrød og noen tuber smøreost/makrell i tomat. Lurt også å ha med 5-6 brødposer i tillegg til vanntette pakkepose. De veier ingen ting, men kan bety mye for å holde småtteri tørt hvis det skulle bli mye regn. Siter
Fimax Skrevet 16. mai 2010 Skrevet 16. mai 2010 Med overlevd mente jeg vel ikke noe annet enn at det er det kostholdet han skriver mest om i sine bøker, som han mener fungerer for seg (tenker da på kcal og metthetsfølelse). Tror nok Monsen har sjekket ut ganske mye. Han har bl.a. testet å overleve på hundemat i noen uker. Jeg bruker oftest: Frokost: Real eller egenlagd frokostblanding (havregryn, nøtter, tørket rukt, som kokes som havregrøt) Lunch: kjeks og sjokolade Middag: Real med påfyll (ris, potetmos, pasta, ertestuing) Siter
villmarkingen Skrevet 16. mai 2010 Skrevet 16. mai 2010 Ville vurdert å ta ut det du trenger av tørrmelk, la resten ligge hjemme- vekt spart. Skal du kokkelere alene vil jeg tro det holder legen med en av gassboksene. Ved krise er det alltids mulighet for et bål, ser du har med øks, så bål er vel noe du har tenkt på Siter
strebus85 Skrevet 17. mai 2010 Skrevet 17. mai 2010 Det å ta med suketter på tur strider imot mitt livssyn. Siter
Fjellbukken Skrevet 17. mai 2010 Skrevet 17. mai 2010 Jeg har alltid med suketter til nypeteen på tur Mitt kosthold består av: Frukost: Havregryn i vann og en liten skje sukker. Axa`s havregrøter med bærsmak (eple,blåbær etc.). Kokes raskt opp Lunsj: Sjokolade Nøtter Forhåndsmurt niste Middag: Realpose Suppe med viltpølse eller annet speket \ røkt \ tørket kjøtt. Karbonader, ris og litt stekesmør Fisk m\ ris eller potetmos, kanskje noe saus. Kvelds: Litt godteri. Kanskje brødmat om turen er en helgetur. Siter
TomWithoutVom Skrevet 17. mai 2010 Skrevet 17. mai 2010 Vet ikke helt hvor du skal på tur, men er myggnett og myggmiddel av noe slag aktuelt? Siter
Gjest Otto Støver Skrevet 17. mai 2010 Skrevet 17. mai 2010 jeg savnet det som fjellvettregel nr. 6 anbefaler, kart og kompass. Er det blitt umoderne? Siter
Bjarne Lindholdt Skrevet 17. mai 2010 Skrevet 17. mai 2010 jeg savnet det som fjellvettregel nr. 6 anbefaler, kart og kompass. Er det blitt umoderne? Neida! Jeg har brukt kart og kompass sia 1966, og bruker det stadig. Fjellvettregel nr. 11: "En bør ikke gjøre seg avhengig av komplisert batteridrevet elektronisk utstyr" Siter
knutis Skrevet 17. mai 2010 Skrevet 17. mai 2010 Fisket kan være vanskelig. Ut fra det jeg leser tipper jeg du ikke har mye erfaring med fiske. Da kan fisk til middag hver dag være dristig! Øksa ville jeg droppa. Du klarer deg greit med nedfallsgreiener til et lite bål (Og så er det vel et generellt forbud mot bålbrenning om sommeren). Suppeposer har relativt lite næring. Nøttifrutti o.l. Anbefales som ekstramat. Og noen poser potetmos. Risgrøt kan være fint til frokost det, men ikke bruk hurtigvarianten. Den går du ikke lenge på. Har du lite erfaring med koking på tur kommer du sannsynligvis til å svi grøten. Frokostblanding med sukker, tørrmelk og varmt vann er mye enklere og krever mindre gass. Litt krydder til fisken vil være kjekt å ha. En fin ting til kveldskos er pannekakemix, ulempen er at det tar mye gass. Siter
mariussteen Skrevet 17. mai 2010 Forfatter Skrevet 17. mai 2010 Fisket kan være vanskelig. Ut fra det jeg leser tipper jeg du ikke har mye erfaring med fiske. Da kan fisk til middag hver dag være dristig! Øksa ville jeg droppa. Du klarer deg greit med nedfallsgreiener til et lite bål (Og så er det vel et generellt forbud mot bålbrenning om sommeren). Suppeposer har relativt lite næring. Nøttifrutti o.l. Anbefales som ekstramat. Og noen poser potetmos. Risgrøt kan være fint til frokost det, men ikke bruk hurtigvarianten. Den går du ikke lenge på. Har du lite erfaring med koking på tur kommer du sannsynligvis til å svi grøten. Frokostblanding med sukker, tørrmelk og varmt vann er mye enklere og krever mindre gass. Litt krydder til fisken vil være kjekt å ha. En fin ting til kveldskos er pannekakemix, ulempen er at det tar mye gass. jeg tror ikke du skal begynne og påstå at jeg har dårlig erfaring med fisking. jeg vet at jeg får fisk i den elva jeg skal være på tur ved. og ei øks er greit og ha. hvem er det som bryr seg om når det er lov med bål eller ikke? det gjør ikke engang lars monsen. og ris er det mye næring i. og fett får jeg fra fisk. pluss at fisk er nokså mettende. men jeg selv synes det er godt med noen suppeposer. som for eksempel betasuppe og ertesuppe. Siter
knutis Skrevet 18. mai 2010 Skrevet 18. mai 2010 Det var da voldsomt til reaksjon! Hvis du leser nøye ser du at jeg gjetter ut fra det du selv skriver. Jeg påstår altså ingenting. De spørsmåla du stiller tyder imidlertid på ganske lite erfaring, så derfor tok jeg utgangspunkt i det når jeg prøvde å gi råd. Når det gjelder øks og bål er min erfaring at det sommerstid ikke er nødvendig med øks. Selvsagt ikke noe i veien for å ta med, men øks er en ganske så tung ting og ut fra det du ellers skriver tolker jeg at du ønsker lett sekk. Jeg fyrer også bål om sommeren når det er forsvarlig, dvs fuktig. Hva Monsen gjør spiller ingen rolle. Desverre har jeg sett mange eksempler på uvettig bruk av øks, spesielt blant folk uten mye turerfaring. Deler av Femundsmarka er på vei til å bli rasert pga slikt. Uten øks har man ikke mulighet til å gjøre slikt selv om man får lyst. ( jeg påstår ikke at du raserer skogen, men mange gjør det). Det er også en god grunn til å droppe øksa fra en utstyrsliste nybegynnere kan kome til å bruke. Ris innholder karbohydrater, så det gir energi. Fin turmat! Ertesuppe og betasuppe er ikke dårlige valg når du vil ha suppe. Fett fra fisk derimot tror jeg du skal glemme. Der er det mest protein. Men det er heller ikke nøye med fett på en såpass kort tur. Siter
rotehodet Skrevet 18. mai 2010 Skrevet 18. mai 2010 For den urbane friluftsmann så må dette være perfekt Hermetisk burger - http://www.klikk.no/helse/friluft/article332643.ece Siter
rotehodet Skrevet 18. mai 2010 Skrevet 18. mai 2010 Glem ikke pulvervin http://www.klikk.no/helse/friluft/article333461.ece Siter
aleks Skrevet 18. mai 2010 Skrevet 18. mai 2010 En kjapp allroundliste som jeg kikker på før jeg skal på lengre telttur; Ryggsekk Sovepose Liggeunderlag Telt Klokke Kartmappe Kompass Kniv Fyrstikker Kokesett Skje/gaffel/kniv Trekopp/plastkopp Myggmiddel Fjellsko Drikkeflaske Lykt Gassbrenner Gassbeholder Fiskeutstyr Fotoutstyr Tannkrem Tannbørste Hundebånd Plaster Dasspapir Såpestykke Vaskebørste Mobil Klær Myggnetting Òg mat så klart! Siter
Aspiranten Skrevet 18. mai 2010 Skrevet 18. mai 2010 Den hamburgeren der smaker helt forferdelig... Fikk en gratis på en villmarksmesse engang, og den gikk ikke fort ned ! Siter
Magne Berglia Skrevet 21. mai 2010 Skrevet 21. mai 2010 Oppgradert utstyrsliste, til nytte for innsenderen men neppe for mange andre-. Jeg skal forsøke å begrunne dette. For å komponere en utstyrsliste er det i første omgang nødvendig å besvare disse spørsmålene: 1: Hvor? 2: Hvor lenge? 3: Hva? Her er det mengdevis av svarkombinasjoner og konklusjonen må bli at: En generell utstyrsliste eksisterer ikke. Om ikke er dette er nok, kommer også spørsmål om ønsket robusthet/redundans og personlige preferanser inn. Med robusthet/redundans tenker jeg på hvordan en sikrer at turen kan gjennomføres selv om det inntreffer uhell o.l. Så lenge en tenker på turer i Norge er det normalt ikke nødvenddig å legge særlig vekt på dette. Her eksisterer ikke lenger villmark e.l. og nærmeste vei, hytte,mobildeknigspunkt er aldri mer enn et antall timers marsj unna. Slik sett betyr et uhell i verste fall bare at turen må avbrytes. (Det kan vel forekomme spesielle unntak! "Øde øy", havarert kano, iskaldt vann.) Dette med robusthet blir følgelig noe som den enkelte må ta stilling til på selvstendig grunnlag. Jeg presiserer at det hele tiden er tale om materielle skader. Hvordan en f.eks. vurderer muligheter for å overleve med brekte bein etc når en er alene på tur er en helt annen sak! Personlige preferanser varierer, men selv om ikke alle slike er like fornuftige, er de lite egnet til diskusjon. Rent generelt er det fornufig å velge enkelt og robust utstyr. Når det gjelder den aktuelle utstyrslisten, forekommer det meg at denne er tilpasset en femdagers fisketur i skogsterreng. (Her er svarene på de tre spørsmålene!) Slik sett er den sannsynligvis grei nok. Det er riktig nok slik at om forholdene ligger til rette, er det unødvendig å ta med gass e.l. til koking på en skogstur. Det ordner seg med et bål. En lett presenning til å spenne ut slik at en har noe å sitte under i regnvær kan være praktisk, men dette er detaljer. Til sist vil jeg anbefale alle som skal ut på tur iav en viss varighet å sette opp sin egen utstyrslste. En slik liste er uvurderlig både når det gjelder å gjøre nødvendige innkjøp og å pakke sakene. I vår tid er det enkelt å lage og å lagre denne på en PC. Selv om neste tur blir av en annen karakter er det en nyttig referanse og sannsynligvis en anvendbar mal. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.