Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Får inntrykk at de fleste som fisker ønsker at fisken skal være rød i kjøttet.

Det røde kjøttet får den fra marflo.

Hva med de fiskevann som ikke har marflo, som fører til at ørrettene blir hvite i kjøttet.

Er det dårligere smak av ørreten som er hvitt i kjøttet?

Annonse
Skrevet

Er ikke noen ekspert på området men det er vel flere ting som spiller inn.

Rødfarge kommer fra en del krepsdyr som inneholder et vist stoff, deriblant marflo.

Vannet like ved hytta har mye marflo men fisken er mer rosa enn rød i kjøttet. Det er heller ikke mye smak i den generelt.

Smak kommer vel en del av vannet ellers og. Fisk i myrvann smaker vel mer myr enn i vann med mest steinbunn.

Så har det vel en del å si med kost generelt. balansen mellom insekter, annen, fisk, frosk, larver, mark, maur etc.

  • Liker 1
Skrevet

Ja helt klart, rødfarge er et kvalitetsstempel, man får lett et "wow" fra andre når fisken er rød i kjøttet.

Har smakt både god og dårlig fisk som har vært tilnærmet hvit i kjøttet, men kan ikke huske å ha spist dårlig fisk som har vært rød i kjøttet.

N

post-5304-13347468941_thumb.jpg

post-5304-133474689417_thumb.jpg

post-5304-133474689422_thumb.jpg

post-5304-133474689429_thumb.jpg

Skrevet

Som nevnt her er det krepsdyr, som marflo og gammarus, som gir kjøttet rødfargen sin. Noen fisk er mer rød i kjøttet enn andre, tipper dette er pga hvor mye/lite marflo er del av dietten dens. Når det kommer til kvaliteten er det nok flere faktorer som spiller inn, som f.eks. forurensning, tilgang til føde og tilgang til rennende oksygenrikt vann gjerne i form av inn- og ut-os (hvis vi nå snakker om innsjø-fisk da). Det er vel heller liten tvil om at knallrødt kjøtt ser mer delikat ut enn hvitt, selv om sikkert mange mener de smaker det samme, eller at den ene smaker bedre/mer enn den andre. Det er defor nærliggende å tro at man spiser litt med øynene også :shock: . Men jeg tror at man (nesten helt) trygt kan si at fjellfisk har mer smak enn lavlandsfisk som lever i vassdrag nærmere mennesker og alt hva det fører med seg.

Skrevet
Har flere ganger dratt opp fisk som både er røde og hvite i kjøttet i samme vann og det er ikke tvil om at fisken som er rød smaker bedre. Og rødt fiskekjøtt behager ønene best også :)

Det kan ikke være seg slik at fisken som ikke lengre er rød i kjøttet, enten er fisk på retur eller gytefisk?

For i samme vann, ihvertfall om vannene er små, så er jo næringstilgangen lik. Noe som skal tilsi at fisken er av samme kvalitet i disse vannene?

Skrevet

Det kan ikke være seg slik at fisken som ikke lengre er rød i kjøttet, enten er fisk på retur eller gytefisk?

For i samme vann, ihvertfall om vannene er små, så er jo næringstilgangen lik. Noe som skal tilsi at fisken er av samme kvalitet i disse vannene?

Jeg har lurt litt på hvorfor noen eksemplarer blir røde og noen ikke. Det var ikke gytefisk og det har vært uavhengig av størrelse...

Kan det være slik at fisk lever av forskjellig føde i samme vann?

Her omkring har vi noen vann som virker å ha "to sorter" ørreter, det er fisk som er vanlig brunørret og andre som er blanke. Den blanke fisken er som regel rødere og av bedre kvalitet enn den andre... Hvordan kan dette ha seg?

Skrevet

Ulike fisker kan valge ulik strategi når det gjelder matvalg. Dette kan forårsake variasjon. Fisk som gytte året før kan ofte ha blekere kjøttfarge, spesielt hofisken. Enkelte fisk vandrer mellom rennende og stille vann. Krepsdyra finnes det lite av i rennende vann og dermed er fiskene som stort sett lever i elva blekere i kjøttet.

Str kan også ha noe å si. småfisk er ofte blekere enn store.

Når det gjelder kjøttfarge og smak så er det ofte, men ikke nødvendigvis en sammenheng. En feit og fin fjellfisk smaker som regel godt uansett. En del av de faktorene som gir dårlig kvalitet på fisken bidrar også til blek kjøttfarge. Lite mat og gyting er to gode eksempler på dette.

  • 12 år senere...
Skrevet

Har et vann med både rød og hvit fisk i. Har tatt blindtest og det er forskjell på smaken. Rødfargen har en ekstra smak som gjør fisken mer smaksrik, mens d er mindre smak på den hvite. Begge er veldig gode med den røde er best både smaksmessig og visuelt sett. 

Skrevet (endret)

Kreps og krepsdyr i kosten gir rød filet. Marflo er et eksempel. Myr og myrsmak har jeg opplevd på fisk som er hvitere i kjøttet. 

Tore

Endret av torese

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.