Fjellrev Skrevet 24. april 2010 Skrevet 24. april 2010 Har kjøpt en stekepanne i titan som var grisebillig i forhold til alt annet i titan som koster flesk. Det skal bli deilig å slippe å bære på den gamle stekepanna samtidig som jeg er litt usikker. Titan er en kjempegod varmeleder, og produsenten advarer mot overoppvarming. Noen som har erfaringer med stekepanne i titan og lyst til å dele disse med oss? Merket på stekepanna er Eagle Products Extrem hvis det sier noe. Siter
josbir Skrevet 24. april 2010 Skrevet 24. april 2010 Jeg stekte speilegg på min forleden, det gikk 10 sekunder maks, så var det svartsvidd. Så vær obs på det, skru ned varmen Ellers utelukkende fornøyd. Siter
Fjellrev Skrevet 25. april 2010 Forfatter Skrevet 25. april 2010 Produsenten anbefaler at Eagle-panna "smøres" før førstegangs bruk! Menes det da med matolje? Ellers er det jo ubetinget en fordel at titianpanna bruker mindre brensel enn tradisjonelle stekepanner. Siter
Timmey78 Skrevet 25. april 2010 Skrevet 25. april 2010 Så dere er fornøyde alle sammen alså? Hvor sticky blir denne i forhold til en "non-stick? Må være kjekt å slippe å tenke på å skade teflon belegget og endelig få bruke skarpt redskap i panna. Sitter å vurderer å bytte ut det gamle alu skrapet jeg har. Er dog bra fornøyd med stekepanna fra optimus der teflonbelegget har holdt i 3 år.. Siter
Fjellrev Skrevet 25. april 2010 Forfatter Skrevet 25. april 2010 Ja, ikke sant. Den gamle stekepanna mi har holdt noen år den også. Men nå er jeg lei av å drasse på den. Dessuten har den problemer med å bli varm ytterst i kantene og er ikke akkurat nøysom på bruk av brensel. Derfor etterlyser jeg nå andres erfaringer med stekepanne i titan - både positive og negative. Siter
Hubroen Skrevet 25. april 2010 Skrevet 25. april 2010 Titan er ikke en god varmeleder. Den har en varmeledning på 21,9 W·m−1·K−1 (Watt per meter Kelvin), kobber har rundt 400. Det betyr at for at man skal få jevn varme på ei titan steikepanne så må flammen være jevnt fordelt på hele flaten. Har man punkt varme vil dette medføre at panna får sterk varme på punktet men varmen ledes dårlig mot de uoppvarmede delene og dermed ujevn steiking. Siter
Timmey78 Skrevet 25. april 2010 Skrevet 25. april 2010 Så det beste ville være en sølvpanne? Grunnen til det sikkert oppleves som at titanpannen har god varmeledningevne er vel fordi den er tynnere enn alu og stål. Titan ligger vel midt imellom rustfritt stål og støpegods så helt uegnet er det nok ikke. Siter
Hubroen Skrevet 26. april 2010 Skrevet 26. april 2010 Jeg er en stor tilhenger av titan, har flere typer men det er i første rekke til vann koking. Har en liten titan steikepanne men den er ikke prøvd ut ennå. Poenget er at man tilstreber jevnest mulig varme over hele flaten for best mulig resultat. Med punkt oppvarming så er det ikke mange tynne panner som klarer seg godt. Siter
Fjellrev Skrevet 27. april 2010 Forfatter Skrevet 27. april 2010 Fortsatt ingen som kan fortelle hva titanpannen skal "smøres" med før den brukes første gang? Matolje? Siter
borgern Skrevet 27. april 2010 Skrevet 27. april 2010 Har ikke titanpanne selv men har en alusak med teflon belegg. Den smører jeg med vanlig olivenolje et par ganger i året. Det jeg og brukte før første gangs bruk. Er og en ting man bør gjøre med teflonpanner en har på kjøkkenet nå og da, så var de lenger. Siter
mronseth Skrevet 11. mai 2010 Skrevet 11. mai 2010 Først: ALLE panner bør smøres, uansett. Jeg bruker Vita hjertegod til turbruk, praktisk pakning, enkel dosering - lite søl. Neste: lakmustesten på enhver panne er å steke pannekaker. Har prøvd mange forskjellige typer (inkludert titan), og problemet med turpanner er at de har for tynn bunn. Varmen konsentreres i midten og blir "kald" ut not kantene. Jeg har endt opp med en standard kjøkkenpanne, med tykk bunn. Den er relativt lett, liten diameter og gir alltid bra stekeresultat. Ungene digger den! Når det gjelder styrke på varmen så er det viktig å ha et apparat som lett kan justeres. Jeg bruker Primus Omnifuel - alltid lampeolje - og det er midt i blinken, sommer som vinter. Det går "rykter" (Monsen, hører du?) om at gass ikke funker bra vinterstid, men moderne gassblandinger har virkelig ikke store problemer... Uansett, lampeolje tenner lett, funker bra uansett temperatur og gir god varme. Soting, javel, men det hører med til turlivet Har prøvd renset bensin, men synes ikke det var like stabilt som lampeolje. BTW - det følger flere dyser med Omnifuel, til forskjellige typer drivstoff. Jeg gjorde en test av gass, lampeolje & renset bensin på alle dyser og fant at en dyse (husker ikke hvilken) funket best, uansett drivstoff (jada, alle deler var renset på forhånd). Et lite tips til slutt: omnifule krever forvarming - for å få igang forvarmingsprosessen anbefaler jeg stormstikkene (type PowerStar) du får kjøpt der du kjøper fyrverkeri. De er billige og av super kvalitet. Glem dyre alternativer fra fancy sportsbutikker. Happy cooking & camping! Siter
TrondA Skrevet 14. mai 2010 Skrevet 14. mai 2010 Først til topic. Smør panna med ekte smør eller solsikkeolje. Oliven og raps mister smøreevnene raskere. Forøvrig har jeg erfaring med både Snowpeak Titan og Eagels Titan. Flotte ting, men er ikke verdt prisen. Etter å ha blitt inspirert av "Friluftsliv" og deres konsept "På tur for tusenlappen" har jeg kjøpt stekepanner fra Biltema. Det er tankevekkende å merke hvordan dette billige blekket fungerer godt nok på tur. Problemet er at det legger opp til litt "bruk og kast"-kultur. Off-topic: Jeg vil virkelig vite hvordan du får gass til å fungere om vinteren! Moderne gassblandinger må fremdeles kjempe med naturlovene. Selv med forvarmerbøyle, boksen på hodet og denne oppbevart i stor kleslomme under transport, vil propanen fyre først grunnet kokepunkt på 42 minusgrader. All butan og isobutan vil bli værende igjen i boksen og blokkere for videre drift. Er det nå rene propanbokser fra Coleman du beskriver så vil jeg gjerne se brukererfaringer i egen tråd. Siter
Bøygen Skrevet 14. mai 2010 Skrevet 14. mai 2010 Sitat Off-topic: Jeg vil virkelig vite hvordan du får gass til å fungere om vinteren! Moderne gassblandinger må fremdeles kjempe med naturlovene. Selv med forvarmerbøyle, boksen på hodet og denne oppbevart i stor kleslomme under transport, vil propanen fyre først grunnet kokepunkt på 42 minusgrader. All butan og isobutan vil bli værende igjen i boksen og blokkere for videre drift. Er det nå rene propanbokser fra Coleman du beskriver så vil jeg gjerne se brukererfaringer i egen tråd. Så lenge man har boksen på hodet vil ikke bare propanen komme ut av boksen, da gassen går ut til primusen i flytende form. Da vil trykket i boksen som lages av fordampet gass (propan?) ligge over det flytende (antagelig både propan og butan) og presse dette ut til brenneren. Med forbehold om at jeg har kan ha misforstått noe av fysikken her tror jeg det er en rimelig god beskrivelse av hvordan det hele foregår. Kan forøvrig anbefale http://www.backpackinglight.com/ for videre lesing på temaet. De har gjort mye og grundig testing på bruk av bl.a. gassprimuser både vinter og sommer. PS: Hvis moderator føler at vi er for langt off topic så føl fri til å flytte denne interessante diskusjonen til en annen tråd. Siter
glote Skrevet 14. mai 2010 Skrevet 14. mai 2010 En annen god ressurs på brennere er her http://www.bushwalking.org.au/FAQ/FAQ_Index.htm Roger Caffin som vedlikeholder FAQen er også bidragsyter på http://www.backpackinglight.com/ som Bøygen viste til. Siter
Ivan77 Skrevet 14. mai 2010 Skrevet 14. mai 2010 Har også tenkt å annskaffe meg en titan panne, men har ikke funnet riktig størrelse med "riktig" håndtak enda, tenker også på det med at disse pannene er tynne og brenner fort maten hvis man ikke er yderst forsiktig og velger passende brenner. Hvilke alternativ finnes det av panner som har god varmefordeling og som har litt tykkere bunn en "normale" turpanner, ja og som ikke er alt for tung i forhold til lettvekterne..vet jeg ikke kan få i pose og sekk hær men Siter
mronseth Skrevet 27. mai 2010 Skrevet 27. mai 2010 Sitat Først til topic. Smør panna med ekte smør eller solsikkeolje. Oliven og raps mister smøreevnene raskere. Forøvrig har jeg erfaring med både Snowpeak Titan og Eagels Titan. Flotte ting, men er ikke verdt prisen. Etter å ha blitt inspirert av "Friluftsliv" og deres konsept "På tur for tusenlappen" har jeg kjøpt stekepanner fra Biltema. Det er tankevekkende å merke hvordan dette billige blekket fungerer godt nok på tur. Problemet er at det legger opp til litt "bruk og kast"-kultur. Off-topic: Jeg vil virkelig vite hvordan du får gass til å fungere om vinteren! Moderne gassblandinger må fremdeles kjempe med naturlovene. Selv med forvarmerbøyle, boksen på hodet og denne oppbevart i stor kleslomme under transport, vil propanen fyre først grunnet kokepunkt på 42 minusgrader. All butan og isobutan vil bli værende igjen i boksen og blokkere for videre drift. Er det nå rene propanbokser fra Coleman du beskriver så vil jeg gjerne se brukererfaringer i egen tråd. Smøring: Når det gjelder smøring så har jeg gått bort fra ekte smør - det inneholder proteiner og svir/brenner lettere. Det ultimate er druekjerneolje, kokkenes eget hemmelige våpen. Det tåler høy temperatur, og hverken lukter eller smaker "rart" når brukt ved sterk varme. Det smører også godt (ved pannekakestking ute pleier jeg uansett å ta en liten sprut Vita før hver runde - smøringen rekker aldri å miste smøreevnen Dessuten er flasken utrolig praktisk på tur!) Gass: Gjorde nettopp følgende eksperiment: jeg la omnifuel påkoblet gass i fryser, -20 grader. Tok de ut etter 12 timer, ristet gassbeholder godt - voila! Ingen problemer hverken med å tenne eller få god varme på apparatet. Dette var Primus' egen "PowerGas" Blir det kaldere enn det bruker jeg lampeolje -Morten Siter
Hubroen Skrevet 28. mai 2010 Skrevet 28. mai 2010 Når det gjelder gassforsøket ditt så må du huske at disse gassboksene inneholder butan/propan i forholdet ca 80/20. Butanen har et kokepunkt på -0,5 grader, denne vil forsatt være i flytende form ved temperaturene du testet. Det er bare propan fasen på ca 20 % som blir svidd av siden den har et kokepunkt på -42 grader. Hadde du forsatt testen over en tid ved -20 ville du snart sett reduksjon i effekten og endt opp med en boks som kun inneholdt butan og lite futt. Siter
sid Skrevet 28. mai 2010 Skrevet 28. mai 2010 Sitat Hvilke alternativ finnes det av panner som har god varmefordeling og som har litt tykkere bunn en "normale" turpanner, ja og som ikke er alt for tung i forhold til lettvekterne..vet jeg ikke kan få i pose og sekk hær men Enkelte turpanner har kopperbunn. Kopper er en god leder. Gass i kulden har i alle fall aldri jeg fått til. Og snu aldri en gassboks opp ned på en brenner som ikke er laget for akkurat det. Det er LIVSFARLIG!!!!! Siter
TrondA Skrevet 1. juni 2010 Skrevet 1. juni 2010 Takk for tips vedr. druekjerneolje. Hvor jeg skal få tak i det fremstår som en sann gåte for meg, men det er mitt problem. Fyr nå for all del ikke på lampeolje på primusen din! Da har du etterhvert et større problem enn at det er proteiner i ekte smør... Hele brennerhodet ditt vil sote ned inni rørene! Kjør på tennveske, fyringsparafin, A1 eller Shellol D70! Siter
Gaga Skrevet 14. juni 2010 Skrevet 14. juni 2010 druekjerneolje fås kjøpt i en middels matvarebutikk ala obs, mega og bunnpris. brukes ofte som stekeolje til kjøttfondue. Dog selges sjelden i små kvanta, men har gjerne litt holdbarhetstid også. Kjøp nå og ha til turen i sommer og til viltfondue til høsten og vinteren Rapsolje tåler også en del varme, mye mer enn olivenolje i allefall - men setter litt mer smak enn olivenolje. Stikk innom Meny, Ultra eller Ica-Maxi så kan du finne mindre men dyrere utgaver du kan teste ut hjemme. Siter
toresc Skrevet 14. juni 2010 Skrevet 14. juni 2010 Sitat Gjorde nettopp følgende eksperiment: jeg la omnifuel påkoblet gass i fryser, -20 grader. Tok de ut etter 12 timer, ristet gassbeholder godt - voila! Ingen problemer hverken med å tenne eller få god varme på apparatet. Dette var Primus' egen "PowerGas" Regner med det ikke var 20 blå der du fyrte opp etterpå? Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.