Gå til innhold
  • Bli medlem

Flotte Desemberdager i Femundsmarka.


Emil

Anbefalte innlegg

Da skolestress og hverdagens rutiner igjen hadde fått et solid grep, var det på tide å komme seg ut. Opprinnelig skulle turen taes senere i desember men pga værmeldingene dro vi avsted søndag 29.Nov.
Det var en utrolig god vurdering da vi fikk de fineste dagene jeg har hatt i Femundsmarka så langt, har vært her ved tre anledninger i år men ingen kan måle seg med denne turen. Været var kaldt, klart og sola ble fast følge fra mandag og utover uka.
Eneste bekymring vi hadde under hele turen var da vi var tilbake på Langen gjestegård siste dagen, sentrallåsen på bilen hadde slått seg vrang i kulden, det var da -19 kalde på langen.

Vi hadde med hagle og jaktkort, men det ble ikke noe fangst denne gangen heller, det var lite storfuggel og den ene rypa vi så fikk fly sin veg, rypebestanden virker bekymringsverdig lav i Femund. Det var heller ikke enkelt å komme på skuddhold pga bråkete føre, flaks for storfuggelen. Områdene vi konsentrerte oss om er mellom Grunnhåen og sørøstsida på Muggruven. Det ble ikke skutt med hagla, til gjengjeld ble det skutt adskillig mere med canon. legger ved noen utvalgte bilder fra flotte vinterdager og netter.

 

94525_s.jpg
94526_s.jpg
94527_s.jpg
94528_s.jpg
94529_s.jpg
94530_s.jpg
94535_s.jpg
94532_s.jpg
94533_s.jpg
94534_s.jpg

 

 

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Så ut som en flott tur! Men bilde nr. 4, dere kjenner vel forskriftene for bålbrenning i Femmundsmarka, kun nedfallskvist :wink:

Den som må sage av levende trær i Femundsmarka for å få bålved må være blind, er ikke mange steder nedfall er så lett tilgjengelig som i disse traktene.

Ja, det var en fin tur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heh, det var jeg faktisk ikke klar over, trodde definisjonen på nedfall var alt som er dødt, altså råtne stokker, rotvelt, kvist etc etc.

Da må jeg tilstå at jeg har syndet. Men dæven det var varmt og godt rundt bålet når vi slang på den rota, merket ikke noe til 15-20 kalde da nei.

Det er i allefall notert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for fine bilder. Er teltet dere bruker Helsport Fjellheimen Camp? Jeg har kjøpt samme telt og lurer på hvordan det fungerer mht kondens? Teltet har ikke de "vanlige store" ventilene, og jeg ser at teltet er delvis nedsnødd på et av bildene. Det betyr vel at ventilen i ene enden er dekket av snø? Hvordan går det da med luftingen? Blir det mye kondensproblemer og rim i innerteltet? Dere hadde finvær og antagelig lite vind, skulle jeg tro.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er Helsport Fjellheimen 3camp, kjøpte det i vår og har vel ca 20-25 overnattinger i teltet. Er stort sett fornøyd, men ytterteltet kunne kanskje vært bedre ventilert. Det ikke et stort kondensproblem, men på det bilde du sikter til så var det litt rått inne i teltet den natten, mulig det var en faktor at vi slo det opp på et myrdrag. Selv om ventilen ikke var snødd igjen (tettet) ble det litt lite utlufting pga snøen rundt kantene. Merket ingenting resten av turen da det ikke kom mer snø og lufta fikk lettere tilgang.

Så konklusjonen min må være at det er litt for dårlig ventilert når en kommer ut for snøfall, spesielt når det er vindstille som i dette tilfellet.

Angrer egentlig på at jeg ikke kjøpte ekstremteltet når jeg først skulle handle. Går ut ifra at det er bedre ventilert pga stormmattene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gikk inn fra Langen i retning Brennvola, deretter jaktet vi og tok for oss skogspartiene i Muggaområdet, hele tiden på sørsiden av Muggruven. Nymyran var vel det innerste punktet vi jaktet på, sørøst for Muggruven. Returen gikk om Grunnhåen og fulgte stien forbi Nordvika og tilbake til Langen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er Helsport Fjellheimen 3camp, kjøpte det i vår og har vel ca 20-25 overnattinger i teltet.

Ventilerer det godt nok til barmarksbruk/sommerbruk synes du?

Det ikke et stort kondensproblem, men på det bilde du sikter til så var det litt rått inne i teltet den natten, mulig det var en faktor at vi slo det opp på et myrdrag. Selv om ventilen ikke var snødd igjen (tettet) ble det litt lite utlufting pga snøen rundt kantene.

Dere bekymret dere atså ikke for CO2-nivået i luften i teltet når teltet "snødde ned"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

på sommertid har jeg ved et par anledninger merket litt kondens, det dreier seg da om meget duggfriske morgener, ellers ingenting. Så jeg er fornøyd med teltet til barmarksbruk.

Nei vi var ikke bekymret for CO2, ventilen var hele tiden åpen, men jeg dro ned litt av skilleveggen mellom inner og yttertelt samt litt åpning i inngangen på ytterteltet. Det var ikke mye snø som kom den natten, maks 10 cm så det var sikkert ikke nødvendig. Men det er ikke å sparke under en stol at ventileringen kunne vært bedre.

Kan nevne at vi snødde skikkelig ned i Forrolhogna i januar-februar i år, da hadde vi sovnet før snøfallet starta, vi var i like fin form når vi våknet men teltduken over oss var noen hakk nærmere nesa. Så helt kritisk er ikke ventileringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Dette var lekkert Emil! :( Bålfyring lokker fram hulemannen! Takk for fin rapport!

PS! Er det meg eller er det lettere å fyre bål på østlandet enn vestlandet? Disse tyri rotene som blir nevnt i flere tråder og blant annet på Mr Monsen sine turer kan ikke huske å ha sett her på mitt kjære vestland!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var lekkert Emil! :( Bålfyring lokker fram hulemannen! Takk for fin rapport!

PS! Er det meg eller er det lettere å fyre bål på østlandet enn vestlandet? Disse tyri rotene som blir nevnt i flere tråder og blant annet på Mr Monsen sine turer kan ikke huske å ha sett her på mitt kjære vestland!

Har ikke vært på Vestlandet å fyrt bål, men liker meg godt i områder som Femundsmarka på vinteren da været er stabilt der. Nedfallet er ofte frysetørt og enkelt å få fyr på. Nå har jeg fått litt kritikk for å hive på ved i form av røtter, det er ikke lov i Femundsmarka..

Men slik vi gjorde det så fyra vi med nedfallskvist til bålet hadde god glo-donge i bunn, så peisa vi på ei rot som vi f.eks hadde merket oss på tur tilbake fra jakt. Det var veldig greit da tempen nærmet seg -20. Det er ikke mangelvare på slike røtter i disse områdene nei,

men som sagt, fikk tilbakemelding om at dettte ikke er lovlig i Femundsmarka, så da må det jobbes mer for varmen;)

Er selv underernært på slike forhold med tanke på bålfyring, der jeg kommer fra er det nesten bare råtten bjørkeskog.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.