Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har kommet med et lignende utspill en gang før som følge av at havet fiskes tomt for tobis, lodde og øyepål kun for å produsere fór til oppdrettsnæringa. Dette har også resultert i at bestandene av sjøfugl er i ferd med å bryte fulstendig sammen.

Nå viser det seg også at oppdrettsnæringa ikke takler lakselusproblemet som er i ferd med å vokse dem over hodet. Lakselusa er blitt imun mot alle typer medisiner / gifter som benyttes og er også nå blitt et problem for villaksen. På grunn av for lite mat i havet og mye lakselus i fjordene svekkes villaksbestandene slik at det i en del elver nå nesten ikke finnes vill gytefisk, og når denne i tillegg må kjempe om plassen med rømt oppdrettsfisk så skulle vel varet være gitt.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6882366

Skal vi, som ser på sportsfiske som noe langt mer enn turisme, penger i kassen og inntekter til staten, sitte stille å se på at oppdrettsnæringa med statens velsignelse raserer en av verdens fineste laksebestander. Skal vi stappe i oss genmanipulert overfetet laks mens vi gleder oss over de enorme eksportinntektene denne næringen tilfører landet, eller skal vi snart begynne å bry oss.

Midt på 1800 tallet hadde husmennene på Jæren kontraktfestet at de ikke skulle spise laks mer enn et visst antall dager i uka, men i dag er man heldig om man klarer å fiske seg en middag.

At vi har et klimaproblem er etter hvert blitt akseptert både av politikkere og menigmann, men hva med laksen? Er det pengene eller fornuften som sakal bestemme.

Boykott har vert brukt som virkemiddel i flere sammenhenger. Folket stod skulder mot skulder for å bekjempe aparteid i Sørafrika, og det virket.

Er det ikke også snart på tide med en boykott av oppdrettslaksen?

Spørsmålet blir da hvordan vi ønsker å se laksen vår i fremtiden.

post-4379-133474666341_thumb.jpg

post-4379-133474666345_thumb.jpg

post-4379-133474666354_thumb.jpg

post-4379-133474666372_thumb.jpg

Annonse
Skrevet

leste en artikkel om norsk (fisker)kritikk av planene om å bygge offshore vindmøller på Doggerbank, nettopp fordi det ville ramme det norske tobisfisket (det bor tydeligvis enda tobis på doggerbank)... tror det var snakk om fiske for ca 40 millioner i året... skal finne den ikveld, etter dagens eksamensleseøkt...

forøvrig er vel genmodifisert mat fremdeles ulovlig her til lands?

http://nrk.no/nyheter/distrikt/more_og_romsdal/1.6826201

Skrevet

Jeg har fulgt en del med i de lokale fiskeoppdrettsplanene og det er jo bare så enormt hvor stor vekst det har vært de siste årene. På naturens bekostning.

Nå slår det tilbake for fullt og lenger sør for oss, i Trondheimsfjorden - har mattilsynet planer om å slakte ut alle laks i hele fjorden - nettopp på grunn av lakselus.

Reagerte litt på at fiskeriministeren avsluttet intervjuet i Dagsrevyen i går med at hovedmålet var at man skulle ha "en bærekraftig oppdrettsnæring"! Hallo... Det samme skjedde i Chile men der var det ILA som var årsaken.

Skrevet
Reagerte litt på at fiskeriministeren avsluttet intervjuet i Dagsrevyen i går med at hovedmålet var at man skulle ha "en bærekraftig oppdrettsnæring"!

Kan vel ikke vente noe bedre når det kommer fra en som selv har tjent millioner på oppdrett...

Skrevet

Jeg har for lengst boikottet laks fra min meny, ikke bare på grunn av villaksen, men på grunn av fiskebestandene i sjøen og næringens sammensetning i sin helhet.

Selv om laks er godt, er det lov å ta ett standpunkt og vise integritet.

Forøvrig anbefaler jeg dokumentaren Rosa Guld, som ligger ute på NRK nett tv. Ett svensk kamerateam drar ut for å finne ut hva næringen vet om bieffektene ved oppdrett, hva de egentlig forer fisken med, hvordan bestandene ser ut og hvordan produktet blir markedsført ovenfor forbrukerne. Joda, den kan gjerne kalles ensidig, men argumentene for å ha en laksenæring når motargumentene er som de er forsvinner bokstavelig talt på dypt hav, som det meste annet på grunn av næringa..

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/476178

Skrevet

Nå går det med ca. 1,5-2 kilo vill fisk for hvert kilo oppdrettslaks som produseres, så oppdrettsnæringa kommer aldri til å bli bærekraftig før laksen kan fores med gress.

Skrevet

Og for villaks går det opptil 60kg villfisk for å fore opp en kg laks. Sånn sett er det jo bra at vi utrydder villaksen og får den i mær;)

Bilde 2 på opprinnelig post viste forresten noen framifrå villaksforkjempere...

Skrevet
Bilde 2 på opprinnelig post viste forresten noen framifrå villaksforkjempere...

Hehe.. en god laks er en vill laks, forutsatt at den havner på MIN krok.

  • 3 uker senere...
Skrevet

Så på tv for ikke lenge siden, hvor noen drev oppdrett på land. Tror vi skal begynne der? Da er det null sjangs at fisken stikker av.

Det er vel kanskje på tide at man finner et annet fôr for oppdrettsfisk. Det e jo latterlig det som skjer, at villfisk skal bli mat for oppdrettsfisk...

Skrevet

En liten klagesang på morgenkvisten:

Før jeg ble 16 år fisket jeg fritt i en elv som en gang i tiden var klassifisert som en av landets beste lakseelver, Figgjoelva på Jæren. (Bilde 2 i startinnlegget er fra nedre del av denne elva.) Den gang var det noen som startet med oppdrett av regnbueørret i et anlegg som var bygget på land like ved elva. En diger flom grov ut en av vollene som lå mellom elva og oppdrettsanlegget med det resultat at elva ble full av regnbueørret på fra en til to kilo. Et eldorado for oss guttunger. Vi fisket regnbueørret til den store gullmedaljen. Fisken skulle vekk, og i løpet av noen år så var denne fisken fisket opp. Da dukket det opp et nytt problem. Avrenning fra landbruket førte til at elva var i ferd med å gro helt over av gress og vannplanter, og store resurser ble satt inn for å berge laksen og elva. I dag er mesteparten av disse problemene eliminert, men laksebestanden er også redusert til et minimum. En stor del av årsaken er nok å finne hos oppdrettsnæringen, men hvorfor er det så mye vanskeligere å sette inn tiltak her enn når andre årsaker truet laksen i elva.

På 1960 og 1970 tallet kunne man i løpet av et par ukers sommerferie i Ryfylket få så mye fisk at man hadde mat hele vinteren. Langs kysten og på øyene vrimlet det av kyllinger fra sjøfugl hele someren, men nå er det registrert at sjøfuglenes kyllinger sulter i hjel fordi den eneste maten foreldrene klarer å finne er reker og andre krepsdyr som kyllingene ikke klarer å fordøye. Makrellterna som var et sikkert sommertegn i området er nå så godt som borte.

Selv er jeg nesten oppvokst på saltet og tørket fisk fra Ryfylkebassenget, men i dag er torsken borte og den seien man kan være heldig å få er ofte så overfet av oppdrettsfor at den ikke er menneskemat. Yrkesfiskere i området får ikke levert denne fisken til mottakene lenger. Den er rett og slett uspiselig.

For en del år siden opplevde vi en drastisk nedgang i hummerbestanden, og hvem fikk sjylda? Jo, det ble innført fangstforbud for dykkere, men fisket fortsatte som før.

I de senere åra har kystfisken gått sterkt tilbake, og hvem får sjylda for dette? Jo, det blir innført fangstkvoter for turistfiskere, men det kommersielle filket fortsetter som før.

Det rapporteres fra marinbiologer at fjordarmer hvor det er store oppdrettsanlegg sakte men sikkert dør. Alger, bunndyr og fisk forsvinner til fordel for rask profitt.

Nylig svarte oppdrettsnæringen på kritikken om forbruk av fisk til fór at det ikke var dem, men mat til katter og hunder som var årsaken. ???

Fisket etter tobis, lodde og øyepål er gått så sterkt tilbake at "storfiskere" som Røkke & co. nå har begynt å fiske krill i sørishavet. Oppdrettsnæringen i f.eks. Argentina er kollapset og det eneste norske myndigheter gjør er å diskutere økt eksport av oppdrettslaks på grunn av at argentinsk fisk er ute av markedet.

Det er f.eks. nesten umulig å få tak i vill fisk på butikken. Laks, torsk, piggvar og kveite til tilbudspris, men bare oppdrettsfisk. En av våre lokale kjøpmenn som er kjent for gode kjøtt og fiskeprodukter gikk nylig ut og etterlyste villaks til jul, det var nesten ikke å oppdrive.

Kanskje er det bare jeg som svartmaler eller maler fanden på veggen? Jeg tror ikke det.

Den globale oppvarmingen diskuteres i disse dager av noen av verdens mektigste menn, og Norge taler miljøts sak med store ord og løftede faner. Men kan det tenkes at vi er så opptatt av de store problenene at vi ikke ser at gresset visner rundt beina våre.

Vi er så opptatt av at "Asken Ygdrasil" ikke må dø eller bli hugget ned at vi ikke oppdager at det lille bladet vi lever på er blitt både gult og brunt holder på å falle av.

Hvor mye må til før vi våkner og ser ting i sammenheng?

Jeg bare spør.

- Felen med verden er fremdeles at de dumme er så skråsikkre på alt, mens de kloke er så fulle av tvil.

Skrevet

....men i høve til hummer så er det jo eit lyspunkt at med forsøk om freding av mindre områder på sørlandskysten så observerte ein rask auke i talet på hummer. Får ta dei lyspunkta som finns.

Skrevet

Ja selvfølgelig er det hyggelig at hummeren kommer tilbake, og spesielt for meg / oss som har som tradisjon å spise hummer til frokost på første juledag.

Min kones morfar var hummereksportør og hadde en stor hummerpark på Kvitsøy like nord for Stavanger. Her kjøpte han opp hummer fra fiskerne i distriktet og hadde dem i hummerparken hvor de ble matet en stund før de ble solgt levende til blant annet Holland og Scottland. Noe ble også kokt og hermetisert hjemme før de ble solgt.

En av hans foretningsforbindelser i Scottland driver fremdeles med dette. http://www.murraymcbay.co.uk/about-murray-mcbay.aspx

Hadde vi fisket så mye hummer i dag som de gjorde den gangen så vil jeg anta at hummer bare hadde vert noe vi kunne se på museum.

Skrevet

Kremt... Res..

" Lakselusa er blitt imun mot alle typer medisiner / gifter som benyttes og er også nå blitt et problem for villaksen. På grunn av for lite mat i havet og mye lakselus i fjordene svekkes villaksbestandene slik at det i en del elver nå nesten ikke finnes vill gytefisk, og når denne i tillegg må kjempe om plassen med rømt oppdrettsfisk så skulle vel varet være gitt. "

Ja, lakselus er blitt resistens mot noen midler, dette gjelder SLICE (emactin benzoat) og pyretroider. Men det finnes flere midler som lusen ikke er reistens mot, hydrogenperoxid, salmosan og kitinhemmere. Hva med Nord-Norge hvor lus ikke er ett problem i noen oppdrettsanlegg men de må stenge elvene for fiske alikevell?

Skrevet

Det er flere årsaker til at villaksen sliter. Ikke bare lakselusa.

For et par uker siden var det et debatt- / innringninsprogram på radioen hvor dette ble diskutert, og da var det stort sett bare lakslusa som ble nevnt.

Jeg tror dette er helt bevisst fra både oppdrettsnæringa og myndighetene. De konsentrerer diskusjonen om et problem som det kan være forholdsvis enkelt å gjøre noe med for da blir det lettere i ettertid å vise til resultater.

Laksen sliter ikke bare på grunn av lus, men også på grunn av at mattilgangen i havet er sterkt redusert, noe som fører til at den fisken som skulle vokse seg stor og sterk i havet sulter og blir derfor mere utsatt både for sykdommer og for å ende opp som mat for andre fisker og dyr.

Naturen er som en lang kjetting hvor alle lenkene er like viktige. Det er det samme hvilken av lenkene som ryker. Resultatet blir det samme.

Noen elver har også vert sterkt angrepet av Gyrodactylus salaris og har blitt "reddet" ved bruk av rotenon. Gyroen er borte, men vet vi egentlig hvilken langsiktig virkning denne rotenonen har på laksestammen? Dette er det vel bare fremtiden som kan gi svar på.

Beskattning av fiskeresursene er også et kapittel for seg. Når forskere roper varsko og anbefaler kutt eller stopp i fisket av en eller flere arter så kan du være sikker på at det sitter en eller annen fisker på en båtripe et sted på vestlandet eller i nordnorge og vet mye bedre hvor mye fisk det er i havet. (Akurat som i politikken. En person som har sittet et par timer på et bedehus vet mye mer om konflikten i midtøsten enn de som har jobbet med dette i årevis.) Og hvem er det som blir hørt og hva er det som er avgjørende når kvotene skal fastsettes og tildeles?

Å stenge elver for sportsfiske kan nok i noen tilfeller være fornuftig, og mange steder gjør også jeger og fiskerforeninger en kjempeinnsats med fisking av stamfisk og klekking og utsetting av smolt, men jeg tror nok i mange tilfeller at dette kan sammenlignes med å sette plaster på en kreftsvulst. Det er ikke her hovedårsaken ligger.

Å lokalisere og fjerne de største årsakene til reduksjonen i våre fiskebestander vil nok koste både penger og arbeidsplasser, men det kan kanskje tenkes at det er den eneste medisinen som virker.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.