Gå til innhold
  • Bli medlem

Vedlikehold av fjellstøvler


Kenneth Osen

Anbefalte innlegg

Har noen fjellstøvler jeg har vært altfor dårlige på vedlikehold. Så nå "drikker" de vann... Har prøvd med 2 forskjellige impregneringssprayer, Men ingen av disse hjelper. Læret har blitt veldig tørt. Er nesten slik at jeg tenker at læret må "mettes" med feks vaselin eller tilsvarende middel.

Men siden dette er et område jeg ikke har erfaring med. Så spør jeg dere. Hva skal jeg gjøre for å berge skoene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

prøv bisonfett eller bivoks hjelper læret, gjenta dette 4 gager og poler bort vokset for vær gang du har påført voks/fett.

Etter dette kan du bruke en god impregneringsspray, kan få kjøpt på sportsbutikker eller nett.

men skoen vill nok aldri bli 100% igjen, viktig å pleie skoene sine, de er dine beste venner på tur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom det er fullærstøvler vil jeg ikke anbefale spray, men et kvalitets lærfett.

Dette får du i sportsbutikker.

Du kan gjerne forvarme fettet litt, slik at det blir "tynnere" før du begynner å massere det inn i læret. Gjenta dette i flere vendinger.

Du kan også bruke en hårføner å forsiktig varme opp læret.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når læret virkelig begynner å tørke ut må det mettes som du sier, har aldri brukt vaselin, men lærfett av omtrent samme vikositet, eller lærolje. Er læret virkelig tørt, så kan du olje utrolig mange ganger, og du merker at skoen blir tyngre. Det finnes vel mange meninger om hva du skal bruke, selv blir jeg skeptisk når stoffet inneholder silikon. Når læret er mettet , vil det være vanskelig/umulig å pusse blankt. Bruk skoen en stund til overflaten kjennes nogenlunde normal igjen, da kan du pusse med skokrem, eller ha på annet lærfett som inneholder voks.

Tok en sjanse for noen år siden og kjøpter Renapur skinnpleiemiddel etter anbefaling fra en kollega.

Det reddet et gamle støvler, men nå bruker jeg det på allt av skinn, lett og arbeide med, og skinnet holder seg. (Det er laget av bivoks og lanolin) Først må du nok mette med noe som trenger lenger inn.

Finner du en skomaker så er det større mulighet forat han vet hva som er bra, enn de som jobber i en vanlig sports- (les; mote-) forretning.

dsk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker både spray og voks/fett. Sprayen er en midlertidig impregnering som slites relativt fort bort. Derfor sprayer jeg skoene ofte. Men lær har jo vært et levende materiale, derfor trenger de tilførsel av voks for å holdes vedlike. Uten dette blir læret tørt og ødelagt. Voks bidrar også til impregnering i dybden. Jeg setter ikke inn skoene med voks for hver tur, men ser an lærets tilstand, om det begynner å bli tørt, trekker mye vann etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for alle tips.

Smurte skoene inn med den voksen de hadde på sportsbutikken (husker i navnet i farta), men voksen trekker ikke inn i skinnet/læret. Skal den ikke det? Har nå gått ca 1 døgn siden jeg gjorde det.

Skal bruke hårføner nå for å se om jeg får "massert" voksen mer inn i læret.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har lest litt på foumet i en tid, men tok i å registrte meg før nå :wink: tenk til å da lage en liten hjelpe tråd i min første post.

Funnet litt info på forskjellige produsent sider og har da tenkt til å poste det her slik at alle kan finne det forhåpentligvis litt lettere.

Flott hvis folk kommer med inspill og.

Fra Crispi sine sider

Lærkvaliteter

Lær består av flere lag og kvaliteter. Kvaliteten kan avhenge av hvor i verden dyret er fra, hva den spiser, klima, osv.

I vår produksjon bruker vi: Fullær (full-grained), narvlær (top-grained), spaltlær, semsket og nubuck.

Fullær: Utsiden av læret som kun har fjernet hårene. Her brukes kun førsteklasses lær da man ikke kan ”gjemme” feil i læret med farging eller behandling. Dette læret gir best hold og slitestyrke.

Fullær og narvlær gir også bedre pusteegenskaper og vannmotstand enn behandlete lær.

Narvlær: Det er det samme som fullær, men man har fjernet innerste delen (spalt) for å få det tynnere og mykere.

Nubuck: Er narvlær som er bearbeidet for å få en annen overflate en glatt. Man sliper ned yttersiden på læret for å fjerne sår og skader eller for å få et annet utseende.

Ekte nubuck er derfor meget slitesterkt, men kan se ut som semsket.

Spaltlær: Er det læret som blir igjen når man fjerner narvlæret. Spaltlær kan videre bearbeides til semsket lær, eller brukes som det er.

Splitlær har ikke samme kvalitet som narv- og fullær.

Semsket: Semsket lær er billigere og ikke så slitesterkt som narv- og fullær.Man kan behandle semsket slik at det utseendemessig ser ut som narvlær, men har ikke andre egenskaper enn semsket.

Hvor lenger man kommer inn i læret jo dårligere blir slitestyrke og vann-motstand.

l_rgressklipper.jpg

Impregnering av Nubuk

Beste måten å behandle denne type lær på er å impregnere skinnet. Sørg først for at skoene er rene for jord og skitt. Vask de med vann og kost med en myk neglebørste eller liknende. IKKE bruk såpe. La så støvlene tørke før du skal behandle de.

Kiwi Fabric protector spray gjør støvlene særdeles godt impregnert mot vann og smuss. Etter hvert trenger også skinnet mer næring, da er det lurt å gjøre en liten jobb med å sette de inn med Collonil Leather Gel, som er en skokrem, spesielt tilpasset nubuk lær. Produktet er fargeløst og det påføres med klut eller børste – det aller beste er å bruke hendene! Denne tilføring av næring bør gjøres etter relativt kort tid – etter 2 – 3 turer i skog & mark eller på fjellet !

Dette bør gjentas etter behov – bruker av støvlene ser når det er på tide med tilførsel av ny næring !

Et annet alternativ er å bruke Crispi Imperwass Spray som har alt i en flaske!

Meget godt produkt. Man trenger da ikke å tilføre skoen næring, det er det i sprayen. Sprayen skal sprayes vått i vått 3 ganger. Det vil si la skoen tørke litt men ikke helt mellom hver gang du sprayer, for best effekt. Hold flasken 15-20 cm fra støvlene

når du sprayer.

Dette bør gjøres før du bruker støvlene første gang, og deretter ved behov.

Er det tørt og fint der du har gått kan man etter turen sette de inn. Dersom det er vått terreng eller fuktig vær, anbefaler vi å sette inn støvlene annenhverdag ved lengre bruk. (Lange fjellturer over flere dager).

Du kan spørre etter produktet i alle butikker som fører Crispi.

Ca. 90,- kr for 110 ml flaske.

Stell av Glatt lærstøvel

Crispi fjellsko og jaktstøvler i fullnarvet lær er utviklet og produsert for å tåle tøft bruk i allslags vær og terreng. De blir også brukt til det og utsatt for varierende tøffe påkjenninger. Dette setter imidlertid også krav til brukeren av fottøyet, for å oppnå størst mulig brukerglede og holdbarhet.

I et moderne crom-garvet lær, er blant annet det naturlige innhold av fett trukket ut, og man sitter igjen med et lær som er luftfylt for å bedre egenskaper som innvendig fuktopptak (svette), isolasjon (luft isolerer), smidighet/mykhet og stabilitet. Et slikt lær, som utvendig ikke regelmessig blir impregnert og stelt vil naturligvis veldig raskt trekke vann. Resultat av dette er utvasking av garvestoffer. Et slikt "mishandlet" lær vil hurtig miste alle positive egenskaper.

For å oppnå et maksimalt innvendig fuktopptak, er valg av sokker i et svettetransporterende materiale også et viktig moment. Fukt/svette som skal it mens fottøyet fortsatt er i bruk transporteres i hovedsak via sokkene og opp i skaftet for så å bli borte.

Den mengden fukt som for og lær har tatt opp innenfra i løpet av dagen vil fordunste når skoene ikke er i bruk. (om natten). Er fottøyet dårlig impregnert og har trukket til seg store mengder vann utenfra, vil tørkeprosessen ta for lang tid. (Ikke utsett lær for høyere varme enn 40 grader)

En til to ganger i året bør over-læret gis en "grunning" med flytende silikonolje for å gi læret en grunnleggende vannavvisende effekt. Dette skader ikke læret, gjør ikke læret mykere, og tetter ikke porene i den tiden fottøyet er ment å vare. (Moderne sko-produksjon bruker en silikonimpregnert nylon/polyamid tråd og tråden tar derfor heller ikke skade av silikon).

For tilføring av næringsstoffer til læret, forsegle grunningene og øke slitestyrken/utvaskingen av grunningen, brukes KIWI Camp Dry Beeswax i 1-3 tynne lag som smeltes inn i læret med en hårføner. Det mangedobler slitestyrken mot mekanisk slitasje og gir en høy vannavvisende effekt i lang tid. For "daglig" vedlikehold som gir fargefornyelse og næring bør KIWI skokrem i eske være en fast følgevenn på lengre turer.

NB! Vi fraråder en hver bruk av tjæreholdige impregnerings midler

kiwi_camp_dry_beewax_thumb.jpg

9 gode skoråd fra Alfa

Disse er ikke ment som en ”brukermanual”, men erfaringstips fra brukere, Test Team og vi selv har gjort på og etter utallige turer.

1.

Snør buksene rundt ankelen utenpå støvlene under svært våte forhold. Undersøkelser viser at det transporteres en stor mengde vann på innsiden av et løsthengende bukseben. Dette eksponerer støvlene unødig for vann, og vil etter en tids bruk trekke inn over toppkanten og ned i støvlene.

2.

Ha alltid med deg en rull med god tape i sekken når du går i fjellet. Det kan fort oppstå situasjoner der vadestedet i elven går høyere enn antatt. Da kan du med enkle grep omgjøre dine Alfa GORE-TEX® støvler og en vanntett bukse til vadere ved å tape buksen rundt ankelen.

3.

Ta støvlene av beina, åpne dem godt og ta ut innleggsålen ved hver pause. Dette øker blodsirkulasjonen i beina, og støvlene får mulighet til å tørke opp. Du kan redusere fuktigheten inni støvelen med opp til 50% i løpet av en pause. Dette tipset vil hjelpe til at både støvler og føtter er komfortable under hele turen.

4.

Alle lærstøvler vil etter en gitt tid begynne å trekke vann inn i læret. Ta derfor alltid med deg skokrem på lengre turer, og gi støvlene en omgang med skokrem hver dag eller hver gang de er tørre under våte forhold. Blankpuss støvelen etterpå. Dette forlenger tiden læret holder seg vann avstøtende betydelig, og holder læret ved like.

5.

Bruk ikke bomullssokker i jakt og fjellstøvler. Bomull holder på fuktigheten og skaper et dårlig inne klima i støvlene. Bruk gode kvalitets sokker i fukttransporterende materialer.

6.

Ikke bruk flere eller tykkere sokker i støvlene enn det som er nødvendig for å fylle støvlene godt ut. Har du en bred fot trenger du sannsynligvis kun en tynn sokk. For mange eller for tykke sokker forringer hælgrepet og reduserer fukttransporten ut av støvlene. Ta heller med ekstra sokker i sekken for kalde dager.

7.

Snør ikke støvlene for stramt over vristen. Blodomløpet i en fot er i stor grad basert på pumpebevegelser i foten. For stram snøring reduserer derfor blodsirkulasjonen i foten. De fleste fjellstøvler har i dag låsekrok som muliggjør å stramme snøringen bedre rundt ankelen enn over vristen.

8.

Tørk aldri støvlene med sterk varme. Gjentatte behandlinger vil tørke ut støvlene og gjøre læret sprøtt.

9.

La aldri sko/støvler stå lagret på varmegulv. Varmen fra gulvet vil fremskynde aldringsprosessen, og vil over tid tørke ut og ødelegge både gummisåle og lær.

Guide fra XXL

Vedlikehold av støvler

Støvler trenger pleie og omtanke. Uten dette tørker de inn, sprekker og ser slitne ut, akkurat som oss. De er jo laget av hud.

Steller du med støvlene av og til, vil du ha dem med like god funksjon år etter år. Les enkle tips om vedlikehold her.

Vedlikeholdet av støvler har tre hovedmålsetninger:

1. Støvlene skal bli mest mulig vannavstøtende

2. Støvlene skal være pustende - og fortsette å være det

3. Læret (storfehuden) skal forbli mykt

Nedenfor kan du lese i detalj hvordan du gjør dette enkelt og greit.

1. Forberedelse

Ta ut sålene så de får tørke ordentlig. Hvis du også vil vokse støvlene, er det smart å ta ut lissene også.

forberedelse1.jpg

2. Rengjøring

Skyll av den verste møkka. Helst under rennende vann. Bruk en børste til hjelp. Fjern også skitt og steiner som kan ha festet seg under sålen.

rengj_ring2.jpg

3. Hygiene

For å unngå dårlig lukt i støvlene, rengjøres av og til innsiden med lunkent vann og en børste. Dette skader ikke foret. Støvler uten Gore-Tex kan vaskes innvendig med mild såpe. Støvler med Gore-Tex skal bare vaskes med rent vann.

innvendig-vask3.jpg

4. Tørking

Du må aldri tørke støvler i direkte sollys eller ved en sterk varmekilde. Lær er veldig følsomt for direkte varmepåvirkning og "brenner" lett - det blir sprøtt og hardt og får lett sprekker. Når foret er vått, tørkes det først ved å stappe avispapir ned i dem. Glem ikke å fjerne papiret etter noen timer for deretter å la støvlene lufttørke.

toerking4.jpg

5. Spraying

Det beste er å impregnere støvlene før de er helt tørre. Porene er fortsatt åpne og sprayen trenger dypere inn. Cordura og Nubuck lær må impregneres med spray hvis du vil beholde utseendet. Glatt lær trenger jevnlig tilførsel av voks, men kan med fordel impregneres i tillegg.

spray5.jpg

6. Voksing

Alt lær trenger "næring" i form av fettstoffer som voks. Det gjelder også selv om støvlene er foret med Gore-Tex membran. Lærpartier på Cordura støvler må også ha voks. Gni på voks med en tørr svamp eller fille. Vær nøye med å dekke alle flater. Voksen kan varmes forsiktig inn med en hårtørrer eller støvlene legges i ovnen innstilt på 40 grader (bruk en avis under). Obs! Ikke bruk for sterk varme på voksen. Da vil den trenge for dypt inn i læret og redusere pusteegenskapene og dermed komforten.

voksing6.jpg

7. Tips for nubuck støvler

Nubuck er matt (sandslipt) lær. I utgangspunktet skal disse impregneres med spray for å beholde den børstede overflaten. Voks vil forandre støvlenes utseende til glatt lær og det blir mykere og mørkere. Dette er en helt normal og ufarlig prosess for læret. Forandringen skyldes at porene fylles med voks. Det er også en fordel for sømmene at voks tilføres. Hvis du ikke synes det er avgjørende å beholde børstet overflate, vil vi anbefale bivoks til nubuck lær.

voks-p_-cordura7.jpg

8. Lisseringer og hemper

Beskytt dem mot rust med voks, Vaseline eller annet fett.

lisseringer8.jpg

post-6816-133474658815_thumb.jpg

post-6816-133474658818_thumb.jpg

post-6816-133474658822_thumb.jpg

post-6816-133474658824_thumb.jpg

post-6816-133474658826_thumb.jpg

post-6816-133474658828_thumb.jpg

post-6816-13347465883_thumb.jpg

post-6816-133474658831_thumb.jpg

post-6816-133474658833_thumb.jpg

post-6816-133474658834_thumb.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.