Kim81 Skrevet 21. mai 2009 Skrevet 21. mai 2009 Hei! Har tenkt å kjøpe meg en gass primus, er kjent med at de funker dårlig i kulde, men har også hørt at de ikke funker no særlig over 1500m over havet.-var visst noe med lufttrykk og oksygen i lufta eller noe! Noen som kan verifisere eller avkrefte dette?? Siter
jarmol Skrevet 21. mai 2009 Skrevet 21. mai 2009 Det er nok riktig at gass ikke er det beste alternativet når det er kaldt og/eller høyt. Men 1500 meter er ikke noe problem i det hele tatt. Det skal også være ganske mange minusgrader før det ikke funker spesielt bra. Bare husk at det tar lenger tid å lage mat på 1500 meter enn på 0 meter, ettersom vann koker på ca. 95 grader på 1500 meter. Siter
afe Skrevet 22. mai 2009 Skrevet 22. mai 2009 Men gassen fungerer betre i låge temperaturar i høgda, ettersom lufttrykket er lågare Siter
Kim81 Skrevet 22. mai 2009 Forfatter Skrevet 22. mai 2009 takk for gode svar! da blir det nok gass på meg liker meg best inne på vinterstid Siter
Lompa Skrevet 22. mai 2009 Skrevet 22. mai 2009 Sitat Det er nok riktig at gass ikke er det beste alternativet når det er kaldt og/eller høyt. Men 1500 meter er ikke noe problem i det hele tatt. Det skal også være ganske mange minusgrader før det ikke funker spesielt bra. Bare husk at det tar lenger tid å lage mat på 1500 meter enn på 0 meter, ettersom vann koker på ca. 95 grader på 1500 meter. Jeg vet også at ting tar lenger tid i høyden, men hvis vannet koker ved 95 grader, så burde det vel ta kortere tid? Siter
Zabel Skrevet 22. mai 2009 Skrevet 22. mai 2009 Sitat Jeg vet også at ting tar lenger tid i høyden, men hvis vannet koker ved 95 grader, så burde det vel ta kortere tid? tenk om igjen Siter
Olemse Skrevet 22. mai 2009 Skrevet 22. mai 2009 Trodde det var slik at gass ble mer effektivt i høyden ettersom kokepunktet på gassblandingen synker.... Siter
Zabel Skrevet 23. mai 2009 Skrevet 23. mai 2009 Sitat Trodde det var slik at gass ble mer effektivt i høyden ettersom kokepunktet på gassblandingen synker.... hva tror du er varmest? 95 grader kokende vann eller 100 grader kokende vann? ting må koke lenger når det koker på 95 grader enn når det koker på 100 grader. Siter
vatn Skrevet 23. mai 2009 Skrevet 23. mai 2009 Sitat Trodde det var slik at gass ble mer effektivt i høyden ettersom kokepunktet på gassblandingen synker.... Kokepunktet for gass synker med lavere trykk --> gass klarer derfor lavere temperaturer jo høyere du er. (gass fungerer bedre på 5000moh ved -5*c enn 0moh ved -5*c.) Tiden det tar å koke en potet er derimot lengre ved 5000 moh siden temperaturen på det kokende vannet er lavere (uavhengig av fuel). (det er derfor det eksisterer trykkokere). Hvorvidt brennpunktet på gasser endres med trykket er jeg usikker på, men tviler. Mulig at oksygentilgangen kan medføre endringer, men isåfall gjelder det alle typer fuel. Erik Siter
jarmol Skrevet 23. mai 2009 Skrevet 23. mai 2009 Sitat Jeg vet også at ting tar lenger tid i høyden, men hvis vannet koker ved 95 grader, så burde det vel ta kortere tid? Som de nevner ovenfor. Det er ikke om vannet koker eller ikke som er avgjørende. Det er temperaturen på vannet. Med lavere temperatur tar det lenger tid, uansett hvor mange bobler det er i vannet Siter
Praeparatus Supervivet Skrevet 23. mai 2009 Skrevet 23. mai 2009 På den andre siden så vil det jo ta kortere tid før vannet koker, og maten vil kanskje legges oppi vannet litt før enn om man måtte vente til det ble 100 grader:) Siter
justanothernut Skrevet 23. mai 2009 Skrevet 23. mai 2009 Sitat På den andre siden så vil det jo ta kortere tid før vannet koker, og maten vil kanskje legges oppi vannet litt før enn om man måtte vente til det ble 100 grader:) Men skal man koke pasta -eller poteter for den saks skyld- er det jo mye bortkastet energi om man ikke legger ting i kaldt vann og varmer det derfra. Uansett om man er ved 0 moh eller 5000 moh Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.